Domů     Jak skončilo nejgigantičtější loďstvo středověku?
Jak skončilo nejgigantičtější loďstvo středověku?
8.9.2022

Na přelomu 14. a 15. století má Čína disponovat loďstvem, jaké svět neviděl. Na palubu jednoho korábu se mají vejít stovky námořníků, respekt vzbuzují jeho úctyhodné rozměry. Proč ale Číňané s takovou silou neovládli moře a oceány? Kam se plavidla poděla? Mnozí badatelé se dokonce domnívají, že existovat ani nemohla.

Ještě koncem 13. století je obrovská říše středu ovládána Mongoly, už tehdy ale Čína vyniká systematickým budováním silného loďstva a patřičně to dává najevo při mongolské invazi do hrdého Japonska.

Obrovská flotila ale i díky „božímu větru“, kamikadze, zcela selže. Číňané se ale nevzdávají a pouštějí se do stavby gigantických lodí, které opanují nejen vody pobřežní Číny…

Muslim do námořnictva

To už se nacházíme ve 14. století v době panování slavné dynastie Ming. Zajímat nás bude jistý Čeng Che (1371–1433), jež se díky svým rodičům modlí k Alláhovi, což v tehdejší Číně budí mnohá podezření.

Přesto mu právě netypická víra otevře dveře k největšímu dobrodružství jeho života, tedy k velení proslulého „Zlatého loďstva“. Evropocentrické vnímání naší civilizace zavinilo, že se o jeho velkolepé cestě dozvídáme více informací až v současnosti.

Admirál Čeng Che FOTO: jonjanergo / Creative Commons / CC BY 2.0
Admirál Čeng Che FOTO: jonjanergo / Creative Commons / CC BY 2.0

Záznamy mluví jasně

Jeden z nejspolehlivějších historických pramenů staré Číny, Ming Shilu, jež popisuje jednotlivé etapy vlády dynastie Ming, hovoří o četném budování úctyhodně velkých plavidel v čínské říši.

Spis obsahuje 24 zmínek o jejich konstrukci mezi lety 1403 a 1419, tedy z počátku 15. století. Zmínka ze 4. září 1403 hovoří o „objednávce 200 dopravních lodí“ ze strany metropole Nankingu.

V roce 1407 se můžeme dočíst o „objednávce 249 plavidel pro vyslanectví do četných zemí Západního oceánu“.  Lze se domnívat, že šlo o čínský výraz pro vody dnešního Indického oceánu.

Záznamy z roku 1408 už hovoří konkrétně o „zlatých lodích“, které by měly převážet drahé kamení a vzácné zboží.

Evropané jako slabá konkurence

Další čínské zdroje hovoří o tom, že jedna taková zlatá loď dokáže přepravit až 300 námořníků (dle některých propočtů ale dokonce i pětkrát více)! Disponovat má také rozsáhlými prostory pro obchodníky a rozměrnými kajutami.

I díky tomu se po roce 1400 Čína chlubí největší námořní flotilou světa, čítající údajně až 3500 lodí, což je vskutku ohromné číslo i ve srovnání s dnešními flotilami největších velmocí planety.

Největší lodě čínské flotily měly dosahovat délky až 140 metrů, a byly tak i pětkrát větší než běžné evropské lodě téže doby. Otázka je nabíledni: Skutečně na přelomu 14. a 15. století brázdily vody tak kolosální koráby?

Tak velká být nemohla!

Vědecká obec je totiž k existenci tak velkých plavidel poměrně skeptická. Badatelé se domnívají, že jejich funkčnost je z technického hlediska minimálně pochybná, a tipují, že lodě mohly být dlouhé maximálně 63 metrů a široké jen asi 8 metrů.

Pokud by prý snad měly být větší, mělo jít o pouhou ukázku imperiální moci čínského císaře na řece Jang-c´-ťiang. O přílišné velikosti lodí má pochybnosti také profesor dějin na Šanghajské univerzitě Xin Yuan´ou.

Pokud by byly údaje z čínských historických pramenů pravdivé, největší koráby by vážily až 20 000 tun. S použitím moderní technologie lze přitom ze dřeva vyrobit loď o maximální hmotnosti 10 000 tun. Až moderní lodě ze železa prý mohly překročit takovou váhu.

Pokud by navíc loď byla dlouhá 140 metrů, musela by disponovat až stometrovými stožáry! Důkazy o tom, že by tak velké stožáry Číňané uměli vyrobit, přitom chybí. Devítistěžňové koráby by prý nezvládly silný vítr a ony dlouhé stožáry by se zlomily.

Čengovo loďstvo zobrazuje čínský dřevotisk ze 17. století. FOTO: Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo
Čengovo loďstvo zobrazuje čínský dřevotisk ze 17. století. FOTO: Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo

Kormidlo jako důkaz

Ve prospěch existence gigantických korábů hovoří nález z roku 1962. V suchých docích loděnice v Nankingu je objevena kormidlová tyč, označující kormidlo o ploše až 452 čtverečních stop. Takové rozměry by přitom mohly odpovídat lodi o délce až 160 metrů!

Příznivci této teorie ale počítají pouze s úvahou, že délka lodi se odvozuje od rozměru kormidelní tyče, což mnozí další badatelé zpochybňují. Zásadní by pro potvrzení existence plavidel byl jejich nález, třeba i na dně moře.

Žádný takový ale k dispozici nemáme. Jak je to možné? Vrátit se musíme do doby zmíněného Čeng chea.

Kariéra strmě stoupá

Čeng Che je navíc také eunuch, jenž získá vzdělání na pekingském dvoře. V rámci občanské války se vzdělaný Čeng dává na správnou stranu a vyznamená se také jako zdatný vojenský velitel.

V roce 1402 se proto vyšvihne do pozice vrchního stavitele v Nankingu a v císařských mauzoleích, odpovědnost nese také za dodávky stavebního materiálu pro potřeby císařského dvora. Krátce nato už řídí budování loďstva, zamýšleného pro boj s japonskými piráty. Následuje jmenování do funkce admirála loďstva.

Občas i zaútočí

Zlatý věk čínského námořnictva rychle začíná, ale překvapivě stejně tak rychle končí. Avšak nepředbíhejme. Od roku 1405 je Čeng vysílán na pravidelné zámořské mise. Má šířit slávu mingské moci.

V rámci sedmi velkých výprav navštíví přes 56 zemí a metropolí tehdejšího světa. Křížem krážem prozkoumá Indický oceán a dostane se ke břehům východní Afriky dávno před Evropany. Vědět o sobě dá také na severu v Arábii.

Plavby, ačkoli jejich hlavní náplní jsou diplomatický úkoly, nejsou vždy mírumilovné. V roce 1411 se Čeng vydá na Cejlon se 3000 muži, aby získal vzácné buddhistické relikvie. Mise se zdaří. K úspěšnému vojenskému zásahu dochází také na ostrově Sumatra.

Největším čínským plavidlům se přezdívalo lodě pokladů a svou velikostí převyšovala evropskou konkurenci. FOTO: Mike Peel / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Největším čínským plavidlům se přezdívalo lodě pokladů a svou velikostí převyšovala evropskou konkurenci. FOTO: Mike Peel / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Inspirace pro román

Jako muslimský věřící si Čeng nejvíce užívá výpravy směřované na Blízký východ, jedné z posledních, která se uskuteční v roce 1434, se už ale neúčastní. Výprava se přitom dostane do Mekky a opět i na Sumatru a Jávu.

Ačkoli nemáme hmatatelné důkazy o velikosti korábů, které se výprav účastnily, máme alespoň písemné důkazy v podobě zápisků z cest Čengových kolegů.

Na motivy Čengových cest vznikne dokonce román Plavby Čeng Chea do Západního oceánu, ve kterém je ale výprava eunucha značně zidealizovaná a nabývá na fantastičnosti. Někteří současní autoři se dokonce domnívají, že koráby doputovaly až do Ameriky.

Pod rouškou tajemství

Záhadu můžeme vidět v okolnostech admirálovy smrti. Není totiž jasné, zda zemřel při své poslední, sedmé výpravě v roce 1433, nebo zda umírá v poklidu v roce 1435. Dodnes také není jasné, kde přesně je pohřben.

Největším tajemstvím je ale obestřen zlom, který v Číně nastává okolo roku 1470. Záznamy o výpravách Čenga jsou nenávratně spáleny. V roce 1525 jsou pak všechny gigantické koráby zničeny. Nikdo neví, proč se tak stalo.

Mezi možná vysvětlení patří třeba to o finanční nákladnosti udržování loďstva nebo to o potřebě účinnější pozemské obrany před Mongoly.

Významný ekonom Angus Deaton (*1945) pak přichází s teorií, že vládnoucí elita se natolik bála vzestupu vrstvy obchodníků, jimž se hromadil majetek raketovým tempem, že lodě radši přikázala spálit.

Konec velmoci

Ať jsou důvody zániku loďstva a stopky rozmáhajícímu se zahraničnímu obchodu jakékoli, Čína si tím podepisuje ortel. Evropa ji předbíhá a na pomyslný vrchol se dostává i s pomocí průmyslové revoluce.

Z východní velmoci se stává druhořadá mocnost, která svou velikost získává zpět až o několik staletí později.

Foto: Kosov Vladimir / Creative Commons / CC BY-SA 4.0, jonjanergo / Creative Commons / CC BY 2.0, Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo, Mike Peel / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Související články
Věda a technika
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet […]
Věda a technika
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
Věda a technika
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
Věda a technika
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené […]
reklama
zajímavosti
4 Nejobávanější místa planety: sem vstoupí jen ti nejodvážnější!
Naše malá česká kotlina je v celosvětovém měřítku vlastně velmi příjemným a bezpečným místem pro život. Nemáme tu příliš lokalit, které by byly skutečně nebezpečné, či dokonce smrtící. Planeta Země nicméně takových míst nabízí spoustu. Na některé se vůbec nedostanete, jiné jsou sice přístupné, ale každý vám doporučí se jim vyhnout. Které lokality z celého světa lze […]
Smích střídá děs: Tři nejznámější klauni světa
Zatímco ráno obskakuje děti v nemocnici, tvoří zvířata z balonků a vypráví vtipy, večer jako by se po veselém chlapíkovi slehla zem. Obtloustlý muž svou oběť sváže, sundá kalhoty a znásilní. Druhý den si opět navlékne klaunské šaty a vyrazí bavit děti jako by se nechumelilo. Tulák, který dobyl svět Kdo: Emmett Kelly Zajímavost: Prorazí i v Hollywoodu […]
Boříme mýty: Eva a Adam nekousli do jablka!
Proč dnes nežijeme v ráji? Protože Adama a Eva okusili jablko ze zakázaného stromu. A jak to víme? Píše se o tom v Bibli…. Omyl, v Bibli se o žádném jablku nepíše! Dle knihy Genesis ochutnají „peri“, což je v hebrejštině obecně plod. Podle časté teorie šlo o fíky, a právě listy fíkovníku se poté […]
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
reklama
svět zločinu
Charles Manson: Psychopatický vůdce sekty
Charles Manson byl charismatický, ale psychopatický vůdce sekty „Rodina“, která v 60. letech 20. století terorizovala Kalifornii. Manson byl zodpovědný za vraždu Sharon Tate a dalších devíti lidí a jeho zločiny dodnes šokují a fascinují svět. Mansonův život Charles Manson se narodil v roce 1934 v Cincinnati ve státě Ohio. Jeho matka byla prostitutka a […]
Pedofil Marc Dutroux: Osamělý muž toužil po náklonnosti dětí
Odhalení belgického pedofila, únosce a vraha Marka Dutrouxe patřilo ve své době k největším šokům v Evropě. Jeho případ je nejen odpudivým příběhem brutálního násilí, ale odhaluje i mnoho pochybení při vyšetřování. Belgický chlapec Marc Dutroux má od narození všechny podmínky k tomu, aby z něj vyrostl slušný člověk. Pochází z učitelské rodiny, kam se […]
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce?  Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová […]
Vrah Ladislav Hojer: Monstrum si oblíbilo slavného kriminalistu
Mnozí policisté jen mrkají překvapením, když ze sebe maniak sype obhroublé vtípky a výrazy typu: „Ubral jsem jí kyslík!“ Rád přihodí i své motto, které zní: „Když se ocas postaví, mozek se mi zastaví.“ Přitom na první pohled ten chlap vypadá, že neumí do pěti počítat. Se ženami mu to moc nejde. Kámen úrazu pro […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Kouzlo porcelánových doplňků
panidomu.cz
Kouzlo porcelánových doplňků
Chladný, elegantní, s dokonale hladký povrchem. Díky těmto vlastnostem je porcelán stále ještě nepřekonaným materiál pro stolní nádobí, ale okouzlí i na doplňcích. Bubble váza s s nástavcem v podobě děrované koule, která slouží k uchycení stonků ve správné poloze. K dostání ve dvou velikostech a s povrchovou úpravou bílou, perleťovou, zlacenou a platinovou. Autorský
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky