Domů     Na počkání, bez objednání: Aireen odhalí onemocnění očí do minuty
Na počkání, bez objednání: Aireen odhalí onemocnění očí do minuty
8.5.2022

Český projekt Aireen přináší diabetikům naději: Dokáže pomocí umělé inteligence pouhým pohledem do očí během chvilky rozpoznat diabetickou retinopatii.

Nyní mají pacienti možnost nechat si prostřednictvím tohoto unikátního softwaru bezplatně, rychle a bez objednání vyšetřit zrak a předejít závažným a nevratným změnám, které s sebou toto onemocnění přináší.

Software Aireen díky snadnému použití mohou využívat lékaři přímo v diabetologických ambulancích. Foto: Pixabay
Software Aireen díky snadnému použití mohou využívat lékaři přímo v diabetologických ambulancích. Foto: Pixabay

Stačí se podívat do screeningové kamery a chvilku se nehýbat. A je to! Zcela bezbolestně a neinvazivně lze na počkání vyšetřit oční pozadí a zjistit, zda nedochází k poškození sítnice vlivem vysoké hladiny cukru v krvi.

Rychlý screening diabetické retinopatie prostřednictvím unikátního českého projektu Aireen nyní mohou zájemci podstoupit v pražské i brněnské Oční klinice NeoVize. Výsledky vyšetření jsou známy během pár minut.

„Moderní software s vlastní implementací umělé inteligence, trénované na více než milionu fundus snímcích a stovkách tisíc anotací od oftalmologických specialistů nabízí vynikající přesnost a citlivost screeningu.

Snímky pořízené běžnou fundus kamerou nahrané do aplikace Aireen jsou za méně než 30 sekund zhodnoceny na přítomnost symptomů diabetické retinopatie,“ popisuje Jan Hlaváček, výkonný ředitel projektu Aireen.

Software automaticky detekuje případné změny způsobené cukrovkou a umožňuje široce dostupný a přesný screening diabetické retinopatie. „Objeví se barevné označení: červené či zelené. Zelené vyloučí, že pacientův stav je spojen se změnami na oční sítnici.

Označení červené lékaři potvrdí, že pacient má absolvovat odborné vyšetření, protože je něco na sítnici v nepořádku,“ doplňuje Hlaváček.

Výhodou je, že pokud se diabetická retinopatie potvrdí, pacient bude rovnou objednán na specializované vyšetření v NeoVizi a nemusí shánět dalšího odborníka.

Využívání i v očních ambulancích navíc pomáhá k dalšímu rozvoji a zlepšování Aireen. Foto: Pixabay
Využívání i v očních ambulancích navíc pomáhá k dalšímu rozvoji a zlepšování Aireen. Foto: Pixabay

Aireen chrání zrak pacientů a sníží zatížení zdravotníků

Diabetes je na vzestupu. Lidí s tímto onemocněním je v České republice 900 tisíc a na světě dokonce půl miliardy. V tuzemsku statisticky trpí diabetickou retinopatií přes 11 % diabetiků, postihuje více než 100 tisíc diabetiků.

Podle MUDr. Marty Klementové z diabetologického a endokrinologického centra DIAvize trpí tímto onemocněním v různém stupni závažnosti po dvaceti letech trvání cukrovky 65 až 90 % diabetiků, s vyšší frekvencí u pacientů s diabetem mellitem 1. typu.

Jak uvádí Česká diabetologická společnost, ve vyspělých zemích je diabetická retinopatie a její komplikace nejčastější příčinou nově vzniklé slepoty u osob ve věku 20–74 let. Riziko oslepnutí u diabetika je 10–20× vyšší než u nediabetika.

Díky prevenci a léčbě lze ovšem riziko ztráty zraku redukovat o více než 90 %. A český projekt Aireen, který získal ocenění Czech DIGI@MED Award 2020, cenu Microsoft Awards 2021 či Vodafone Nápad Roku 2021, hraje v prevenci důležitou roli.

„Aireen bude chránit zrak našich pacientů, sníží zatížení zdravotníků a v konečném důsledku ušetří i náklady na léčbu komplikací a péči o těžce zrakově postižené.

Blíží se tak doba, kdy budeme zachraňovat zrak nejen pacientům se šedým zákalem a očními vadami, ale i s diabetem,“ myslí si Petr Kocian, zakladatel a generální ředitel skupiny NeoVize Group, který se v projektu Aireen angažuje jako jeden z investorů.

Diabetickou retinopatii pacient sám nepozná

Slovo „retina“ označuje sítnici a „patie“ zase chorobu – jak tedy název napovídá, diabetická retinopatie je postižení sítnice způsobené cukrovkou.

„Typická diabetická retinopatie je charakteristická chronickým průběhem, který postupně a dlouhodobě působí na sítnici a může mít devastující účinky.

Proto je prevence velmi důležitá,“ zdůrazňuje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno. Nebezpečí diabetické retinopatie spočívá v tom, že přichází nenápadně a zpočátku pacient nepociťuje prakticky žádné příznaky. Když se objeví, bývá už obvykle pozdě.

Praktické zkušenosti ukazují, že se jedná o správnou cestu, pacienti si tuto možnost velmi chválí. Foto: Pixabay
Praktické zkušenosti ukazují, že se jedná o správnou cestu, pacienti si tuto možnost velmi chválí. Foto: Pixabay

„V první fázi může postižení sítnice zjistit jedině lékař při preventivní prohlídce očního pozadí. Až v pozdějších stádiích dochází k poklesu samotného vidění. Může se projevit třeba až po několika letech trvání špatné kompenzace diabetu.

To už se ale nedá napravit, pouze zpomalit, a i to je velmi obtížné,“ dodává MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha.

Proto by měl každý diabetik navštěvovat očního lékaře minimálně jednou ročně a absolvovat kontrolu sítnice u oftalmologa, i když žádné zhoršení zraku nepozoruje. Problém však je, že diabetiků je v České republice téměř milion.

„Z dat zdravotních pojišťoven vyplývá, že ve skutečnosti tuto kontrolu pravidelně nemá ani polovina pacientů. Oční ambulance na to nemají kapacitu.

V celosvětovém měřítku je problém ještě markantnější – pro půl miliardy diabetiků je na světě k dispozici 200 tisíc očních lékařů,“ poukazuje Jan Hlaváček. Aireen umožňuje zefektivnit kontrolu diabetiků v očních ambulancích a tím zvýšit dostupnou kapacitu.

Oční kliniky NeoVize již dnes v Praze, Popradu a nově i v Oční ambulanci NeoVize v Běhounské ulici Brně nabízí díky Aireen vyšetření diabetikům na počkání a bez objednání.

Tím pacientům s cukrovkou ušetří mnoho času, jelikož se nemusejí objednávat na zdlouhavé komplexní vyšetření, ale k detekci změn jim postačí jen krátký pohled do screeningové kamery. Vyšetření je navíc po diabetiky zcela zdarma.

Jedná se v ČR o novinku a od počátku se ukazuje, že mezi pacienty a lékaři je o podobnou službu obrovský zájem. I proto se tento model screeningu očí rozšiřuje i do dalších regionů: Sokolova, Olomouce a další budou následovat.

Do budoucna může Aireen diagnostikovat i makulární degeneraci a glaukom

Věříme, že brzy budou moci screening očního pozadí nabídnout svým pacientům také diabetologové v rámci pravidelných diabetologických kontrol,“ předpokládá Jan Hlaváček.

Již dnes svým klientům tuto službu díky Aireen nabízí Diabetologické a endokrinologické centrum DIAvize Praha. Aireen tak zvyšuje dostupnost screeningu. Chrání zrak pacientů, zvyšuje jejich komfort a šetří zdroje zdravotních pojišťoven.

Start-up Aireen, jehož software pro detekci diabetické retinopatie je od roku 2020 oficiálně registrovaným zdravotnickým prostředkem, má navíc velké ambice a mohl by do budoucna pomáhat i v odhalení dalších onemocnění.

Ačkoliv zatím slouží Aireen pouze k odhalení diabetické retinopatie, potenciál projektu je opravdu široký. Foto: Pixabay
Ačkoliv zatím slouží Aireen pouze k odhalení diabetické retinopatie, potenciál projektu je opravdu široký. Foto: Pixabay

„Aireen odhalí bezpečně diabetickou retinopatii, ale pracujeme už na tom, aby dokázala diagnostikovat i věkem podmíněnou makulární degeneraci a glaukom. Rozpracována je výzkumná fáze na detekci Alzheimerovy choroby.

Z odborných publikací víme, že sítnice má potenciál i dalších nemocí, dokonce u některých rakovin nebo v predikci zvýšeného rizika mozkové mrtvice.

Cílem je z jednoho snímku pořízeného fundus kamerou odhalit maximum chorob,“ nastiňuje Jan Hlaváček možnou budoucnost.

Foto: Úvodní foto: Pixabay
Související články
Věda a technika
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet […]
Věda a technika
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
Věda a technika
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
Věda a technika
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené […]
reklama
lifestyle
Co se skrývá za záhadnou smrtí muzikanta Miroslava Berky?
Jsou tři hodiny odpoledne. Lucerna je ještě zavřená pro veřejnost, jen v uklízečky vytírají v sále podlahu, brigádníci doplňují nápoje do ledničky a ve zkušebně sedí osazenstvo kapely Olympic. Jeden její člen chybí. „Tak ještě počkáme a uvidíme,“ prohlásí frontman Petr Janda (*1942). Ale když se nic nestane, odehrají zkoušku i bez kolegy.   Odešel, nedošel Tím, […]
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky […]
Dětství božské MM: Otec neznámý, matka v depresích
Gladys Bakerová zabouchne dveře a zamkne je. „Neboj se, neboj, budeme spolu,“ uklidňuje tříleté děvčátko schované ve velkém pytli. Je to únos se vším všudy. Dítko v pytli není nikým jiným, než budoucím filmovým idolem. Matka se ji právě pokouší získat od pěstounky Idy Bolenderové zpět do své péče… Ida si s chatrnými dveřmi za […]
Zvrhlík? Temné stránky Romana Polanského: Genialita zastíněná zločiny
Roman Polanski, uznávaný filmový režisér, prožil těžké dětství poznamenané tragédiemi druhé světové války, kdy přišel o matku a musel se skrývat před nacisty. Jeho úspěšná kariéra byla na vrcholu, když mu vražda manželky šílenou sektou Charlese Mansona obrátila život vzhůru nohama. V roce 1977 však Polanski spáchal strašný zločin – znásilnění třináctileté dívky, za což […]
reklama
svět zločinu
Charles Manson: Psychopatický vůdce sekty
Charles Manson byl charismatický, ale psychopatický vůdce sekty „Rodina“, která v 60. letech 20. století terorizovala Kalifornii. Manson byl zodpovědný za vraždu Sharon Tate a dalších devíti lidí a jeho zločiny dodnes šokují a fascinují svět. Mansonův život Charles Manson se narodil v roce 1934 v Cincinnati ve státě Ohio. Jeho matka byla prostitutka a […]
Pedofil Marc Dutroux: Osamělý muž toužil po náklonnosti dětí
Odhalení belgického pedofila, únosce a vraha Marka Dutrouxe patřilo ve své době k největším šokům v Evropě. Jeho případ je nejen odpudivým příběhem brutálního násilí, ale odhaluje i mnoho pochybení při vyšetřování. Belgický chlapec Marc Dutroux má od narození všechny podmínky k tomu, aby z něj vyrostl slušný člověk. Pochází z učitelské rodiny, kam se […]
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce?  Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová […]
Vrah Ladislav Hojer: Monstrum si oblíbilo slavného kriminalistu
Mnozí policisté jen mrkají překvapením, když ze sebe maniak sype obhroublé vtípky a výrazy typu: „Ubral jsem jí kyslík!“ Rád přihodí i své motto, které zní: „Když se ocas postaví, mozek se mi zastaví.“ Přitom na první pohled ten chlap vypadá, že neumí do pěti počítat. Se ženami mu to moc nejde. Kámen úrazu pro […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Uvařte si měkoučké karamely
panidomu.cz
Uvařte si měkoučké karamely
Nebudou se lepit na zuby a postup je velmi snadný díky jednoduchému fíglu. Nebudete potřebovat nic než běžný bílý cukr a trochu smetany. I tajná ingredience, která zaručí měkkost bonbonů, je běžná – jde o obyčejnou jedlou sodu. Tak pojďme na to! Do vyššího hrnce dejte 250 g bílého cukru a 50 ml vody. S
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
enigmaplus.cz
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
Jonaguni je ostrov náležející do japonské prefektury Okinawa. Poblíž něj leží pod mořskou hladinou gigantické kamenné bloky, které připomínají obrovské terasy se schodišti vytesanými do kamene. Odhadu
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
historyplus.cz
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
Bývaly doby, kdy architekti dokázali i obyčejným funkčním továrnám vtisknout eleganci výstavných zámků. Pardubice jeden takový skvost mají, a dokonce si ho v posledních letech vycizelovaly k dokonalosti. Umění, které mele Na břehu řeky Chrudimky v Pardubicích stával mlýn už v roce 1586. Na počátku 20. století však mlynářské konkurenci v oblasti vládnou bratři Egon (1871–1932) a Karel (1879–1944) Winternitzovi,
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
21stoleti.cz
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
Země a jejích sedm sestřiček se od svého zrodu drží pomyslných máminých sukní. Možná se jejich orbity v minulosti měnily, možná pohltily některé ze svých sourozenců, ale z dálky Sluneční soustava půso
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
nejsemsama.cz
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
Bolí vás svaly a klouby, ládujete do sebe pilulky tišící bolest, a nic nezabírá? Chce to změnu… Vyčleňte si jen pár minut denně na protažení celého těla, a budete se cítit jako znovuzrozená. Protažení trapéz Tento cvik můžete provádět vsedě i vestoje, dodržet musíte jen zcela rovná záda. Jednou rukou přitáhněte hlavu k rameni, druhé rameno se
Tagliatelle s bazalkovým pestem
tisicereceptu.cz
Tagliatelle s bazalkovým pestem
Tagliatelle představují dlouhé široké nudle. Seženete je v každém supermarketu. A nejlépe chutnají právě s pestem. Ingredience 1 balení těstovin tagliatelle dvě hrsti čerstvé bazalky 6 lžic ol
Když může Prachař, koketuje i ona
nasehvezdy.cz
Když může Prachař, koketuje i ona
Herečka Sara Sandeva (26) ze seriálu Jedna rodina to s Jakubem Prachařem (40) zřejmě nemá jednoduché! Že by jí už docházela trpělivost? Ještě než se dali dohromady, říkalo se, že není krásné ženy, k
Musím zachránit manželství!
skutecnepribehy.cz
Musím zachránit manželství!
Krásně jsme si žili, v klidu a pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že se můj život najednou zvrátí do nejistoty a emocí. Můj manžel Petr je velmi šikovný zahradník. Proto se před pěti lety rozhodl, že si založí firmu, aby měl ještě nějaké peníze ke klasickému platu navíc. Jsme manželé už mnoho let. Zamilovali jsme
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,