Domů     Poslední slova Che Guevary: Tak střílej, zbabělče! Zabiješ jen muže!
Poslední slova Che Guevary: Tak střílej, zbabělče! Zabiješ jen muže!
8.11.2021

V roztrhaném oblečení, prostřeleným lýtkem, rozcuchanými a špinavými vlasy, s hlavou však stále hrdě vztyčenou a pohledem nesmiřitelného revolucionáře. Stejně jako na onom slavném portrétu. Tak prožije své poslední dny Che Guevara, vrah s pověstí romantického hrdiny.

Ono „Che“ je vlastně přezdívka. V jeho rodné Argentině, stejně jako třeba v Bolívii, znamená „hej“ nebo „hele“, což jsou výrazy, které revolucionář používá tak často, až se stanou v podstatě jeho novým křestním jménem.

To pravé zní Ernesto (1928–1967) a jeden z hlavních tahounů marxistické revoluce v Latinské Americe ho dostane do vínku 14. června 1928. Když ovšem o více než 38 let později, 3. listopadu 1966 přistává v La Paz v Bolívii, aby tu napsal poslední kapitolu svého partyzánského tažení, je z něj uruguayský obchodník Adolfo Mena González.

Castrova pravá ruka

Změní se tehdy k nepoznání. Oholí si vousy a ostříhá většinu svých neposedných kadeří. S podobným maskováním se ostatně pár měsíců předtím úspěšně skrývá v obci Ládví u Prahy. Do Bolívie přijede zažehnout revoluci, jak jinak.

Když v roce 1959 po boku Fidela Castra (1926–2016) na Kubě konečně svrhne proamerickou vládu Fulgencia Batisty (1901 –1973) a pomáhá změnit zemi na komunistickou baštu, je na vrcholu.

Jako Castrova pravá ruka si zkouší, jak chutná moc na nejrůznějších postech v jeho vládě.

Československá epizoda

Ještě předtím je ale třeba se zbavit politických oponentů – představitelů svrženého režimu. Je to právě Che Guevara, který fakticky rozhoduje, koho poslat na smrt.

Je tak osobně zodpovědný za popravu stovek lidí, na jejichž poslední chvilky se rád zajde osobně podívat. V roce 1961 také pro Kubu zorganizuje první „tábor nápravných prací“. To už řídí ministerstvo průmyslu, ještě předtím šéfuje kubánské národní bance.

V roce 1965 už je mu ale Kuba malá, a tak se vzdá všech funkcí a vyrazí bojovat proti imperialismu do dalších částí světa s vírou, že pomocí partyzánské války dokáže kdekoliv cokoliv. Ozbrojený odpor ostatně hlásá celý život.

Jenže v Kongu se svými revolučními snahami neuspěje, a tak se po několikaměsíční zastávce v tehdejším Československu na konci roku 1966 vydává do Bolívie.

„Věřím v ozbrojený boj jako jediné řešení, aby se bojující národy osvobodily,“ hlásá Che Guevara. Foto: pxfuel
„Věřím v ozbrojený boj jako jediné řešení, aby se bojující národy osvobodily,“ hlásá Che Guevara. Foto: pxfuel

EPOCHAPLUS dodává:

Guevarův otec Ernesto vysvětluje synovu neklidnou povahu tím, že v žilách mu proudí krev irských rebelantských předků, účastníků povstání proti britské nadvládě v roce 1798. Pravdou je, že ho od mala cepuje spartskou výchovou.

Klidně ho jen v plenkách šoupne ven na mráz. Drsné metody s největší pravděpodobností přispějí k rozvoji astma, se kterým se Che Guevara potýká celý život. Touha porozumět své nemoci je zřejmě hlavní důvod, proč jde posléze studovat medicínu.

Nepomáhají, jenom práskají…

Ani Bolívie není pro zapáleného revolucionáře zemí zaslíbenou. Záda mu ukáží disidenti i bolivijská komunistická strana. Nedůvěřivá, neloajální a hloupá,“ zapíše si o ní do deníku.

Doslova krachem pak skončí jeho pokusy naverbovat do svých řad místní obyvatele. Ti nejenže o jeho myšlenky nestojí, ale naopak velmi ochotně informují o přítomnosti a pohybu partyzánů bolivijské úřady.

Motivací je jim i 50 000 pesos, které bolivijský prezident René Barrientos (1919–1969) nabídne tomu, kdo pomůže revolucionáře najít.

„Rolníci nám neposkytují žádnou pomoc a mění se v informátory,“ povzdechne si Che Guevara v jednom z dalších deníkových zápisků. Během 11 měsíců, které v Bolívii stráví, není snad ani jediný den, který by mu dal větší naději na úspěch.

V patách má kromě bolivijské armády i elitní tým ze CIA, kterému má údajně při postupu radit i nacistický válečný zločinec Klaus Barbie (1913–1991). Smyčka kolem Guevarova krku se rychle utahuje.

EPOCHAPLUS dodává:

Svět a jeho problémy vnímá Guevara hlavně skrz osobní prožitky. Velkým zásahem je v tomto směru jeho putování po Latinské Americe.

V roce 1950 nejprve na motorovém kole procestuje venkovské provincie severní Argentiny a o rok později se vydá na motocyklový trek po Jižní Americe.

Během devíti měsíců, ve kterých urazí 8 000 kilometrů, se mu do paměti vrývají sociální nerovnosti a vykořisťování.

Živý je cennější než mrtvý

Je to nakonec právě jeden z místních, který dá bolivijským speciálním jednotkám 7. října 1967 echo o poloze Guevarova partyzánského tábora v rokli Yuro. Druhý den ráno se hrstka partyzánů ocitne v obklíčení několika stovek bolivijských vojáků.

Přesto následná bitva trvá skoro celý den. Na jejím konci se pár posledních přeživších partyzánů spasí útěkem, Guevara může ale s postřelenou nohou běhat jen těžko. Tváří tvář vojákům tak nakonec odhodí zbraň, rozpřáhne ruce a křikne: „Nestřílejte!

Jsem Che Guevara, mám pro vás větší cenu živý než mrtvý!“ Nemá tak úplně pravdu.

Zatímco CIA a americká vláda chce, aby byl po svém zatčení přemístěn do Panamy, kde má být podrobně vyslýchán, René Barrientos už dříve přísahá, že Guevarovu hlavu nabodne na kůl a vystaví na odiv v centru města La Paz.

Guevarův otec Ernesto vysvětluje synovu neklidnou povahu tím, že v žilách mu proudí krev irských rebelantských předků. Foto: pxfuel
Guevarův otec Ernesto vysvětluje synovu neklidnou povahu tím, že v žilách mu proudí krev irských rebelantských předků. Foto: pxfuel

Živý mezi mrtvolami

Konečně! Che Guevarovo zatčení spustí mezi vojáky vlnu oslav. Svázaný revolucionář, mířící v doprovodu ozbrojenců do nedaleké vesničky La Higuera, je cennou trofejí, působivým vítězstvím pro bolívijskou armádu.

Slavný zajatec je strčen do místnosti ve zchátralé školní budově. I teď, v momentě, kdy leží svázaný na holé zemi mezi mrtvolami svých padlých spolubojovníků, neopouští masku hrdého revolucionáře. Na následné pokusy o výslech nereaguje.

Jedna z mála vět, které vypustí z úst, je žádost o kuřivo. Potom, co se jeden z vojáků slituje a věnuje mu malý pytlík tabáku, usměje se a poděkuje.

Když se mu kapitán Espinosa později v noci pokusí vzít dýmku z úst, aby získal suvenýr, dokáže ho Guevara i přes svázané ruce kopnout tak, že narazí zády o zeď. Kontraadmirálovi Ugartechemu zase plivne při výslechu do tváře.

Rozmluvit ho dokáže až Felix Rodríguez (*1941), agent CIA kubánského původu, který po kubánské revoluci přijde o několik členů rodiny.

EPOCHAPLUS dodává:

Potom, co si Che Guevara před Rodríguezem zanadává na USA, přidá k dobru mimo jiné i historku, jakou náhodou se dostal na post šéfa kubánské národní banky.

Během jedné ze schůzí se prý Fidel Castro pídil po nadšeném ekonomovi (economist), jenže Guevara špatně rozuměl – slyšel komunistovi (communist) a tak se přihlásil. A na to konto z něj Castro udělal prezidenta kubánské národní banky.

Svět a jeho problémy vnímá Guevara hlavně skrz osobní prožitky. Velkým zásahem je v tomto směru jeho putování po Latinské Americe. Foto: pxfuel
Svět a jeho problémy vnímá Guevara hlavně skrz osobní prožitky. Velkým zásahem je v tomto směru jeho putování po Latinské Americe. Foto: pxfuel

Jako že byl zabit při přestřelce

Navzdory přání americké vlády Barrientos nařizuje Guevarovu popravu. Když mu to Rodríguez oznámí, revolucionář poprvé neudrží poker face. S bledým výrazem ve tváři pak vzkáže po agentovi manželce, aby se vdala a zkusila být šťastná.

Za jeho kata je vybrán sedmadvacetiletý seržant Mario Terán (*1941). „A nezapomeňte jak jsme se domluvili. Musí to vypadat, jako že byl zabit při přestřelce,“ připomenou mu těsně před aktem jeho nadřízení.

Terán kývne, tváří tvář Guevarovi se mu ale roztřesou ruce. „Vím, že si mě přišel zabít. Tak střílej, zbabělče! Zabiješ jen muže!“ rozkřikne se na něj jeho terč. Jsou to poslední slova, která kdy vypustí z úst.

Terán mu nejdřív prostřelí ruce a nohy, což donutí na zemi svíjejícího se Che Guevaru kousnout se do zápěstí, aby nezačal křičet bolestí. Pak střelec vypálí další dávku, tentokrát smrtelnou. Ve 13:10 místního času je Ernesto „Che“ Guevara prohlášen za mrtvého.

Foto: pxfuel Tit Foto: pxfuel
Související články
Historie
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Historie
Je snad rod Kennedyů prokletý?
Kennedyové, prominentní americký klan, se vyznačují nejen významnými veřejnými a ekonomickými funkcemi, které zastávali od konce 19. století, ale také sérií tragických událostí, které postihly jejich členy. Proč je rodina Kennedyů stíhána jedním předčasným úmrtím za druhým? Tento kletbu provázející fenomén je třeba zkoumat z několika perspektiv. Nejznámějším z rodiny je bezesporu 35. prezident USA John […]
Historie
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Historie
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
reklama
lifestyle
7 kultovních hororů: Dnes strachy neusnete!
Máte rádi ten pocit, kdy se žaludek stáhne strachy i očekáváním a za krkem a na rukou vyrazí husí kůže? Chcete se dnes bát a přitom být v bezpečí? EPOCHA Plus pro vás vybrala 7 hororů, které byste rozhodně neměli minout.     Vymítač ďábla Věděli jste, že nás příští rok čeká remake tohoto nezapomenutelného […]
Láska, smrt a bolest: Osudy Ivety Bartošové
Iveta Bartošová, ikona českého showbyznysu, prožila život plný lásky i bolesti. Od první lásky s Petrem Sepéšim, přes úmrtí tohoto blízkého přítele, až po komplikovaný vztah s Ladislavem Štaidlem. Její osudy byly svázány s nečekanými událostmi a dramatickými zvraty, které otřásly nejen jejím životem, ale i veřejností. Zrození princezny Vraťme se zpět do 90. let. […]
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby. […]
Amy Winehouse: Z hvězdy se stává mrtvá členka Klubu 27
Amy Winehouse, britská pěvecká ikona s uhrančivým hlasem a tragickým osudem. Její životní cesta, poznamenaná závislostmi a bouřlivým manželstvím, ji ve věku 27 let navždy zařadila do nechvalně proslulého Klubu 27. Klub 27 patří k nejexkluzivnějším spolkům světa. Aby se do něj jeho členové, kterých už je přes 80, dostali, musí učinit jen dvě věci […]
reklama
zajímavosti
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Proč je tak těžké zlechtat sám sebe?
Když se někdo dotkne naší kůže, dotkne se zároveň našeho mozku. Oba dva orgány jsou v neustálém dialogu. Mozek, který veškeré informace poskytované kůží přijímá a zpracovává, nevnímá jenom to, co cítí, ale také, jaké by to mělo být. Důvěrný dotek od milence proto vyhodnotí jinak než stejný kontakt od cizího člověka v městské hromadné […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Rozhýbejte tělo na jaro!
panidomu.cz
Rozhýbejte tělo na jaro!
Zimní období funguje u mnohých z nás jako alibi, proč pohyb odložit na jindy. Málo světla, krátké dny, zvýšený příjem kalorií. Jenže teď přišel čas se rozhýbat. Důležité je začít zvolna, nezapomenout se rozcvičit a vybrat vhodnou aktivitu. K tomu patří ale také změna jídelníčku, zejména před a po cvičení. A samozřejmě vůle vydržet. Co
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.