Alkohol provází lidstvo už několik tisíciletí. Nejprve lidé získávali přirozeným kvašením pivo a víno, později se jim díky arabskému objevu destilace podařilo vyrábět i nápoje s mnohem vyšším obsahem alkoholu.
1. Vážně se rychleji opijete sektem než vínem?
Známé pořekadlo praví, že bublinky lezou rychle do hlavy, a nutno říct, že má pravdu. Sklenička sektu či šampaňského s vámi zamává víc než sklenka vína. Alkohol je vstřebáván z celého zažívacího ústrojí, tj.
ze sliznice úst, jícnu, asi pětina ze žaludku a zbytek z tenkého střeva, přičemž polovina vypitého alkoholu je absorbována již za 15 minut.
Oxid uhličitý, obsažený v šumivých alkoholických nápojích, zvyšuje propustnost stěn trávicího ústrojí, proto se z nich alkohol vstřebává rychleji.
Výsledky pokusu hovoří jasně
Po dvou vypitých skleničkách čerstvě nalitého šampaňského měli lidé obsah alkoholu v krvi 0,54 promile, po dvou sklenkách vyprchaného sektu jen 0,39 promile. Takže po pití šumivých alkoholických nápojů se opravdu můžeme cítit (i opravdu být) opilejší.
Aby bublinky hned po nalití nevyprchaly, používají se na šampaňské speciální úzké a vysoké sklenice. Rychleji se alkohol vstřebává také z teplých alkoholických nápojů.
2. Je pravda, že světloocí lidé takzvaně hodně snesou?
Lidé s modrýma nebo prostě světlýma očima odolávají alkoholu mnohem lépe než jejich přátelé s tmavýma očima. Potvrdila to studie Georgijské státní univerzity v americké Atlantě. Co za tím vězí? Pigment melanin.
Ano ten, který způsobuje zhnědnutí naší pokožky po jejím vystavení slunci, tmavou barvu duhovky i vlasů. Tmavoocí lidé disponují větším množstvím tohoto pigmentu. Melanin má však v našem těle více funkcí, než se dříve myslelo.
Za vším hledej melanin
Je například obsažen v mozku jako neuromelanin, kde chrání neurony před oxidačním stresem vyvolaným železem. Důležitou roli sehrává i v nervovém systému, protože usnadňuje předávání nervových podnětů.
A právě z tohoto důvodu osoby s tmavýma očima hůře snášejí alkohol. Kvůli vysokému obsahu melaninu v těle se opijí dříve než světloocí jedinci. Velké množství tohoto pigmentu jim zkrátka přenese alkohol k mozku rychleji.
3. Opravdu americkým indiánům chybí gen, který odbourává alkohol?
Před příchodem Evropanů původní obyvatelé Ameriky alkohol prakticky neznali. Měli jen nápoj podobný slabému pivu, který využívali pouze při rituálech. Proti tomu Evropané na něj byli již dlouho zvyklí, byl pro ně tehdy snadno dostupný a levný.
Ovšem nejen proto byl alkohol pro indiány škodlivý a vedl u nich k rychlé devastaci organismu a závislosti na něm. Mezi jednotlivými etnickými skupinami totiž existuje rozdíl i ve schopnosti rozkladu alkoholu.
Komu pití škodí nejvíc?
Při odbourávání alkoholu vzniká nebezpečná látka – acetyldehyd, většina Evropanů však disponuje enzymem, označeným jako alkoholdehydrogenáza, který jej rozkládá na neškodný acetát.
Bylo ovšem zjištěno, že asi u 30 % lidí asijského původu, stejně jako u původních obyvatel Ameriky, Aljašky i Austrálie, se vyskytuje taková varianta genu pro alkoholdehydrogenázu, která svému nositeli neumožňuje metabolizovat alkohol na acetát.
Proto na něj hůře reagují – zčervenají v obličeji, je jim nevolno a mohou trpět i průjmem, bolestí hlavy či břicha a mít zrychlený tep.
4. Proč se nám po pár pivech zdá druhé pohlaví atraktivnější?
Říká se tomu fenomén „pivních brýlí“. Pokud se před „zavíračkou“ budete vyskytovat v baru poté, co jste vypili několik půllitrů, budou se vám úsměvy osob opačného pohlaví najednou zdát zářivější a jejich oči jiskřivější.
Když se pak vedle některé z nich ráno probudíte, nebudete chápat, co jste na nich viděli. Na vině je alkohol, který vám zatemnil úsudek. I po umírněné konzumaci alkoholických nápojů vám totiž obličeje příslušníků opačného pohlaví přijdou o 25 % atraktivnější. Proč?
Na pravidelných rysech obličeje (ne)záleží
Podle studie provedené londýnskou Roehampton University snižuje alkohol naši schopnost vnímat a oceňovat symetrii obličeje.
Zatímco střízliví účastníci testu vybírali z fotografií ty, na kterých byli lidé se symetrickými rysy, těm, kteří před výběrem požili alkohol, už na symetrii tolik nezáleželo.
Zajímavé ale je, že se opilým mužům dařilo lépe než opilým ženám vybírat obličeje s pravidelnými rysy. Je to zřejmě z toho důvodu, že pro muže hraje zrakový vjem při sexuální stimulaci důležitější roli než pro ženu.
5. Z jakého důvodu máme po konzumaci alkoholu větší hlad?
Alkohol nepřímo stimuluje činnost hypotalamu, tedy oblasti mozku, ve které se nachází centrum hladu. Dojde k aktivaci mozkových buněk, které jsou jinak aktivní, jen když tělo hladoví.
Mozek proto začne vysílat signál, že je potřeba spořádat spoustu na energii bohatého jídla. Což je vlastně paradoxní, protože alkohol sám o sobě je velmi kalorický. Většinou mozek po konzumaci tučného zablokuje veškerý pocit hladu, u alkoholu tomu tak ale není.
Alkohol jako dvojitá hrozba pro štíhlou linii
Pití alkoholických nápojů je tak dvojitou pastí pro ty, kteří dbají o svoji linii. Nejen že je alkohol sám o sobě bohatý na kalorie, ale ještě nutí lidí, aby při jeho pití i více jedli.
Bylo prokázáno, že po třech skleničkách vína snědli lidé v následujících 24 hodinách o 6300 kalorií více než normálně. Může to také vysvětlovat, proč si lidé odpradávna rádi dopřejí skleničku aperitivu před jídlem – zvýší jim chuť k jídlu.
6. Co způsobuje, že se ženy opijí rychleji než muži?
Mohlo by se zdát, že ženám stačí k opilosti méně alkoholu zkrátka proto, že jsou menší, ale není tomu tak. Vědci objevili, že se ženám obecně tvoří méně alkoholdehydrogenázy, enzymu schopného v těle (hlavně v játrech) rozkládat alkohol.
Dalším faktorem, který přispívá k faktu, že ženám stačí na jeden kilogram váhy méně alkoholu než mužům, je obsah vody v těle. Ženské tělo totiž obsahuje více tuků a méně vody než to mužské.
A protože se alkohol v těle mísí s vodou, bude po požití stejného nápoje koncentrace alkoholu u ženy vyšší než u muže.
Ženám stačí méně alkoholu
Proto je maximální množství alkoholu u žen nižší než u mužů. V praxi to rovněž znamená, že se výsledky studií prováděných na mužích nedají snadno aplikovat na ženy.
Alkoholismus a s ním spojené zdravotní problémy (poškození mozku, jater, srdce) pak u žen vznikají a rozvíjejí se rychleji než u mužů. Rozdílné jsou také důvody k pití.
Zatímco muži jím řeší tlak společnosti, ženy potlačené emoce, často také třeba zneužívání v dětství.
7. Proč některá náboženství zakazují konzumaci alkoholu?
Vztah jednotlivých náboženství k alkoholu se v čase vyvíjel. Výsadní postavení pak vždy sehrávalo víno.
V antickém světě bylo symbolem bohů, což od nich převzali Židé. Obřadní (košer) víno tvoří i dnes nedílnou součástí oslav významných židovských náboženských svátků. Ostatní alkohol mají užívat umírněně, ortodoxní Židé se mu vyhýbají zcela.
Vztah křesťanů k alkoholu se v průběhu dějin různil. V minulosti vnímali alkohol jako dar od Boha, přičemž víno bylo krví Krista při eucharistii. Protestanti oproti tomu vždy razili umírněnost ve vztahu k alkoholu.
Studnice hříchu a neřestí
Dnešní ortodoxní islám považuje víno a alkohol obecně za dílo ďábla. Zajímavé ale je, že prorok Mohamed zřejmě ještě víno pil, stejně jako tehdejší muslimové. Zákaz přišel až později a mohl souviset s tím, že střízlivost poskytovala muslimům výhodu v boji.
Budhismus je k pití vína tolerantní, i když ve své podstatě s konzumací alkoholu nesouhlasí, protože vede k neřestem a hříchu.