Udělejte si správný vývar s knedlíčky nebo jednoduchého beránka, k jehož přípravě nepotřebujete váhu ani odměrku! A to ještě nemluvíme o třech zbývajících dobrotách…
1. – Velikonoční perníčky
Co potřebujete?
400 gramů moučkového cukru, 100 gramů tuku, 4 polévkové lžíce medu, 4 vajíčka, kilo hladké mouky, lžička skořice, stejně roztlučeného fenyklu, 2 malé lžičky jedlé sody, žloutek
Jak na to?
Do tuku, cukru a medu, který jste společně rozehřáli a zase nechali vychladnout, vmíchejte vejce. Mouku promixujte se sodou a kořením a přidejte suroviny. Vypracujte těsto a hněťte jej, dokud není lesklé.
Z těsta vyválejte placku a vykrajujte velikonoční tvary. Pečte na vymaštěném plechu nebo na pečícím papíru. Ihned po vyjmutí perníčky ještě na plechu potřete rozšlehaným žloutkem. Připravit si můžete i barevné polevy.
2. – Hrníčkový beránek
Co potřebujete?
Hrnek polohrubé mouky, hrnek hladké mouky, hrnek moučkového cukru, jeden vanilkový cukr, jeden prášek do pečiva, 2 vejce, lžička kakaa a sušené citronové kůry, hrnek mléka, půl hrnku rozpuštěného másla, hrst rozinek, hrst drcených ořechů
Jak na to?
Smíchejte všechny suché suroviny, přidejte vejce, mléko a nakonec tuk a dobře promíchejte. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy, přikryjte a pečte v předehřáté troubě při 180°C asi hodinu.
3. – Celerová velikonoční pomazánka
Co potřebujete?
5 vajíček, 80 gramů řapíkatého celeru, stejné množství šunky, lžíce dijonské hořčice, 100 gramů másla, 3 lžíce majolky
Jak na to?
Vejce uvařte natvrdo, oloupejte, oddělte žloutky a bílky. Bílky posekejte najemno. Řapíkatý celer oloupejte, nakrájejte na jemné kousky a krátce poduste na másle (stačí lžička). Šunku zatím nakrájejte na jemné kostičky.
Změklé máslo utřete s vychladlými žloutky a hořčicí. Potom vmíchejte vychladlý celer, šunku, bílky a majonézu. Pomazánku podle chuti osolte, opepřete a nechte v chladu rozležet. Podává se na celozrnném chlebu či housce, zdobte petrželkou.
4. – Uzeninová nádivka na kopřivách
Co potřebujete?
Půl kila uzeného masa, hrst strouhanky, 100 gramů slaniny, půl litru mléka, 3 rohlíky, 4 vajíčka, cca 8 lístků kopřiv, petržel, sůl, nové koření, pepř, muškátový květ
Jak na to?
Uzené maso uvařte a poté naporcujte na kostičky. Rohlíky nakrájejte na kostičky. Vejce rozšlehejte v mléce, přidejte nakrájené maso a rohlíky. Mírně osolíme, opepříme, ochutíme utlučeným novým kořením a muškátovým květem.
Kopřivy spařte vařící vodou, spolu s petrželkou nadrobno nasekejte a přidáme do nádivky. Vše důkladně promíchejte, přisypte strouhanku. Je-li nádivka tuhá, přilijte mléko. Pekáček vymastěte máslem, na dno rozložte plátky slaniny a na ně nádivku. Pečte asi 40 minut ve vyhřáté troubě.
5. – Drůbeží vývar s mandlovými knedlíčky
Co potřebujete?
pepř, mrkev, petrželová nať, kuřecí skelet, cibule, petrželka kořenová, česnek, kousek celeru, olej. Na kuličky: mandle – 60 gramů, 2 vejce, polohrubá mouka, vařené kuřecí maso, strouhaná houska, mléko
Jak na to?
Neoloupanou cibuli rozkrojte na polovinu a na řezu pečte na suché pánvičce dohněda. Skelet, celou zeleninu, opečenou cibuli, česnek, petrželové stonky bez lístků, celý pepř a sůl povařte, při malém varu asi hodinu a půl. Sceďte, maso oberte do vývaru, zeleninu rozmačkejte na kaši a vmíchejte.
Příprava knedlíčků: Mandle spařte a oloupejte, poté nasekejte. Vařené maso rozmixujte s jedním vejcem, solí a mletým pepřem. Promíchejte se 4 lžícemi mléka a zahustěte strouhankou.
Hněťte knedlíčky, nechte je odležet, poté je smočte v mixu mléka, mouky a jednoho vejce. Obalte v mandlích. Servírujte na talíř před nalitím polévky.