Domů     10 pivních podivuhodností, které (možná) nevíte
10 pivních podivuhodností, které (možná) nevíte
16.6.2024

Říká se, že vláda, která zlevní pivo, nemůže padnout. Politiku ale dnes nechme ležet ladem. Padat budou jen rekordy, a to ty s pořádnou bílou pěnou.

Nejsilnější pivo? V Brewmeister Armageddon (65%)! O titul nejsilnějšího piva se vede skutečná přetahovací bitva, vyšperkovaná navíc velice originálními názvy finálního výrobku.

Jen tak pro zajímavost je mezi nimi například Taktický nukleární tučňák (32%), Potopení Bismarcku (41%) nebo Konec historie (55%). Momentálně se prvenstvím pyšní s 65% skotský Armageddon. S otázkou zda jde jít ještě dál, se pojí i druhá – a sice: Je tohle ale ještě vůbec pivo?

Nejvyšší spotřeba? Většinu let vyhráváme my…

Je to tak. Ten smutně slavný pivní rekord, kterým bychom se zřejmě moc chlubit neměli, obvykle patří nám. A to i přesto, že se covid před pár lety postaral o povážlivý pokles. Ve spotřebě alkoholu jako takového se pohybujeme v první desítce, byť na chvostu.

Pivo už dávno není jen alkoholické, ale i tomu s pár procenty – v případě toho českého obvykle mezi 4 až 5 – nelze upřít, že je přece nejlepší!

Kofein a pivo? Jde to!

Že si pivo rádi dáte, ale radši nealko a ovocné? A víte, že Birell představil novou stálou řadu Active a vůbec poprvé na českém trhu představil nealkoholické radlery s obsahem kofeinu?

Z pěti variant příchutí tři obsahují kromě vitamínu B6, který přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, také přídavek kofeinu. Zkusit můžete třeba Borůvka &Acai nebo Citrus mix &Gurana.

A pokud sledujete obsah cukrů, tak Birell Active nabízí také dvě varianty bez kofeinu, ale zato s jeho sníženým obsahem – Mango & Citrón nebo Limetka & Citrón.

První pivní hotel na světě

Je libo party rovnou s noclehem, pivo do postele, nebo rovnou do sprchy? Dnes už je takových míst více.

Tím prvním „pivním“ hotelem na světě, řídícím se prostou filosofií, abyste měli v celém prostoru hotelu pivo doslova po ruce, je podle Guinessovy knihy rekordů právě americký The DogHouse hotel and brewery.

Otevřel 27. srpna 2018 a toto prvenství už mu nikdo nevezme… A kde? Lokace je Columbus, Ohio, USA.

Nejefektivnější obsluha je z Austrálie

Teď přecházíme k lidské síle. Ono pronést 20 tupláků piva najednou – a to ještě překážkovou dráhou ze stolů a židlí dlouhou 40 metrů – rozhodně nebude legrace. Vždyť to dělá více než 50kg!

Australský výčepní Reinhard Wurtz to ale zvládl, a ačkoliv toho cestou poměrně dost vylil a jeden tuplák i rozbil, Guinessův rekord právem drží on.

Letošní vítězka soutěže Pilsner Urquell Master Bartender Klára Brodecká z brněnské restaurace The Erin's Flag Irish Pub. Foto: Pilsner Urquell Master Bartender
Letošní vítězka soutěže Pilsner Urquell Master Bartender Klára Brodecká z brněnské restaurace The Erin’s Flag Irish Pub. Foto: Pilsner Urquell Master Bartender

Klára Brodecká: Historicky první vítězka!

Klára Brodecká jako historicky první žena letos vyhrála prestižní klání Pilsner Urquell Master Bartender. Jedná se o soutěž pro výčepní plzeňského ležáku z celé České republiky, kdy se soupeří v několika kolech.

Zúčastněné čekali souboje v nejrůznějších dovednostech, jako například skládání výčepních kohoutů, pivní kvíz nebo čepování na čas.

Kromě toho museli finalisté prokázat špičkové znalosti o pivu, ať už se jedná o jeho výrobu nebo historii, absolvovat degustační test a předvést komunikační dovednosti, které jsou pro dobré výčepní nezbytné.

Letos se ve finále 18. rekordního ročníku utkalo 14 mužů a 6 žen z 256 přihlášených.

A co k tomu říká? „Samotné čepování, za mě není nic těžkého. Mnohem těžší je příprava a práce kolem,“ uvedla Klára Brodecká. Jak ale dobře načepované pivo poznat? „To správné má krásnou rovnou krémovou pěnu, bez bublinek a tzv. čepice.

K tomu jsou důležité tyto následující jednoduché kroky: základ je čepovat do čisté, mokré a studené sklenice. Pokud toto váš výčepní dodrží, je z půlky vyhráno.“

Největší pivo? V Halifaxu

Tu úplně největší sklenici naplnili Angus Wood a Ed Dupuy ze Stod Foldské pivovarské společnosti. Na výšku má 2,23 metru, co do průměru pak 1,12 metru. A kolik že se do takového, chtělo by se říci půllitru, vejde? Úctyhodných 2082 litrů piva Sod Fold Gold!

Jestli se z ní ale pilo obřím brčkem, či zda se do ní pijani museli potápět, to už prameny neuvádějí.

Francois Monin: Nejrychlejší otvírač lahví

Pivo se nepodává jen ve sklenicích. I kolem toho lahvového padají rekordy. Například tento: Jak rychle zvládnete otevřít 2000 lahví piva?

Současný držitel tohoto rekordu, Francois Monin, to zvládá za 24 minut a 34 vteřin, čímž překoná předchozí hodnotu o víc než 3 minuty. Že byste to zvládli rychleji? Tak potrénujte a uvidíte.

Steven Petrosino: Expresně vypité pivo

„Takové je s tím práce, a tak rychle to v nich zmizí,“ napadne možná občas nějakého sládka. A co teprve, kdyby v roce 1977 viděl úspěšný pokus Stevena Petrosina (New Cumberland, Pennsylvania, USA) o nejrychlejší vyžahnutí tupláku.

Celý litr piva se mu podaří vypít za pouhopouhé 1,3 vteřiny! Ne, není to překlep, ale pokud vás můžeme poprosit, tak to nezkoušejte…

Experimentální pivovar Proud, který od svého vzniku v roce 2020 nabídl více než 50 druhů piva z řad stálých a sezónních limitovaných edic, bude nyní sloužit jako místo, kde se experimentuje s pivem v celé jeho šíři. Foto: Plzeňský Prazdroj / Proud
Experimentální pivovar Proud, který od svého vzniku v roce 2020 nabídl více než 50 druhů piva z řad stálých a sezónních limitovaných edic, bude nyní sloužit jako místo, kde se experimentuje s pivem v celé jeho šíři. Foto: Plzeňský Prazdroj / Proud

Nejraději máme stále plzeňský ležák, ale…

Ležák plzeňského typu je u nás stále nejoblíbenějším alkoholickým nápojem. Výzkumy od agentury Kantar ukázaly, že ho v Česku preferuje 61 % dospělých spotřebitelů.

Zároveň ale naznačil, že roste skupina především mladých dospělých, kteří tradiční pivo pijí méně než dřív. Zatímco v roce 2015 si ho alespoň jednou měsíčně dalo 56 % spotřebitelů ve věku 18–30 let, v loňském roce to bylo již jen 44 %.

Plzeňský Prazdroj reaguje na měnící se preference mladé dospělé generace a uvádí na trh moderní český ležák s lehkou chutí, nižší hořkostí i obsahem alkoholu.

Nový ležák Proud si mohou spotřebitelé vychutnat ze stylových průhledných třetinkových lahví nebo také čepovaný ve vybraných podnicích.

Nový ležák Proud se vyznačuje nízkou hořkostí, konkrétně 18 IBU, přičemž obvykle mívají české ležáky hořkost vyšší než 30 IBU. Díky nižšímu stupni prokvašení nabízí pouze 3,9 % alkoholu.

I proto je pro něj charakteristická chuťová plnost a dobrá pitelnost typická pro český ležák.

Foto: Pixabay
Související články
Zajímavosti
Petrichor: Proč milujeme vůni vzduchu po dešti?
Když se po dešti znovu vyjasní obloha, není to jediný důvod k radosti. Většina z nás si s chutí užívá také zvláštní vůni ve vzduchu. Je nám tak příjemná, že se na ni zaměřili i výrobci a návrháři parfémů. Obvykle si ji spojujeme s čistotou, ale mají ji na svědomí bakterie. Ukazuje se, že to […]
Zajímavosti
Gelmerbahn: Nejstrmější lanovka Švýcarska, kde adrenalin teče jako horský potok
Otevřený červený vagon visící nad propastí, sklon až 106 % a žádné bezpečnostní pásy – to je Gelmerbahn, druhá nejstrmější lanovka světa ukrytá v srdci švýcarských Alp. Původně sloužila jako nákladní výtah pro stavbu přehrady, dnes nabízí jeden z největších adrenalinových zážitků v Evropě. Odvážíte se usednout do tohoto vláčku, který vás vyveze k tyrkysovému […]
Zajímavosti
Tajemství houslí: Jak vzniká dokonalý smyčcový nástroj?
Housle jsou jedním z nejkrásnějších a nejsložitějších hudebních nástrojů. Jak se vyrábějí a co dělá jejich zvuk tak jedinečným? Housle patří do rodiny smyčcových nástrojů a jsou jejím nejmenším členem. Jejich rozšíření v hudebním světě přineslo 17. století. Napomohl tomu i Claudio Monteverdi (1567–1643), který vedle patnácti viol využil ve své partituře pro operu Orfeo […]
Zajímavosti
Káva dnes: Od plantáží po trendy nápoje
Káva je dnes druhým nejoblíbenějším nápojem na světě. Jak se pěstuje, kdo ji pije nejvíc a jaké jsou současné trendy v její přípravě? Cesta přes Atlantik Káva začala v Evropě nahrazovat do té doby běžné nápoje k snídani – pivo a víno. To se brzy projevilo v kvalitě práce, protože ti, kdo pili k snídani […]
reklama
věda a technika
Od družic k mravencům: Jak se předpovídá počasí?
Moderní meteorologie spoléhá na superpočítače a družice, ale někdy jsou lepšími předpovědními nástroji obyčejní mravenci nebo květy pampelišek. Jak funguje současný systém předpovědi počasí a co nám mohou říct přírodní pozorovatelé? Smíchej data, přidej počítačové modely V Česku se předpovídá na základě dat z šesti polárních a dvou geostacionárních satelitů (snímají ve stále stejném bodu […]
Čich: Nejmocnější spouštěč emocí
Varuje před zkaženým jídlem či nebezpečným kouřem, vyvolává silné emoce a ovlivňuje sexuální přitažlivost. Řeč je o čichu – nejméně doceněném, ale nejprimitivnějším lidském smyslu, který dokáže ovládat naše chování, aniž bychom si to uvědomovali. Na rozdíl od ostatních smyslů nejdříve vyvolává emoce, vzpomínky či náladu. Pak teprve přichází myšlenkové zpracování. Podle výzkumů je s […]
Od měsíčních stromů po superbakterie: Jak vesmír mění život na buněčné úrovni
Semena stromů obletěla Měsíc, bakterie ve vesmíru zmutovaly do agresivnějších forem a myši ztratily svaly – vesmírné prostředí má zásadní vliv na živé organismy. Co tyto experimenty prozrazují o dlouhodobém pobytu lidí v kosmu? Měsíční stromy Během mise Apollo 14 obletěla semena pěti druhů stromů (včetně sekvojí) Měsíc. Po návratu na Zemi vyrostly v normální […]
Kladivo a pírko na Měsíci: Jak Apollo 15 potvrdilo Galileiho teorii
V roce 1971 provedli astronauti Apolla 15 jednoduchý, ale revoluční experiment. Na povrchu Měsíce pustili současně geologické kladivo a sokolí pírko. Výsledek? Oba předměty dopadly ve stejný okamžik, čímž potvrdily Galileiho teorii z 16. století. Proč byl tento pokus tak důležitý a co nám říká o gravitaci? Lidé se snaží zkoumat zákonitosti fungování vesmíru už […]
reklama
historie
Zlatá ponorka I-52: Ztracený poklad nacistů v hlubinách Atlantiku
V temných vodách Biskajského zálivu odpočívá jeden z největších neobjevených pokladů druhé světové války – japonská ponorka I-52 přezdívaná „Zlatá“. Na její palubě měly být tuny zlata určené pro nacistické Německo, ale i tajné dokumenty, které by mohly změnit pohled na historii. Co se skutečně skrývá v tomto ocelovém sarkofágu pět kilometrů pod hladinou? Lokalita: Biskajský […]
Patřil držitel císařské medaile k šarlatánům nebo seriózním vědcům?
Ačkoliv Michael uveřejnil ve svém traktátu řadu zajímavých poznatků, na evropských dvorech předvádí spíše podvody šikovně maskované iluzionistickými efekty.   Alchymie se stane koníčkem Michaela Sendivoje (1566-1636) už v dobách jeho studií.  Už v roce 1594 se Polák objevuje v Praze, kde působí na dvoře Rudolfa II. Seznámí se s bohatým měšťanem Ludvíkem Korálkem z Těšína, kterému prý podivuhodným bílým […]
Hitler a Stalin: Strach z otravy a skromné chutě diktátorů
Zatímco miliony lidí hladověly, dva z největších zločinců 20. století jedli vegetariánská jídla a jednoduché polévky. Jak vypadaly stravovací návyky Adolfa Hitlera a Josifa Stalina? Mladá Němka Margot Wölková (1917–2014) za druhé světové války na rozdíl od mnoha jiných lidí nestrádala. Po dva roky dostávala každý den připravené jídlo, vždy vegetariánské a velmi čerstvé. Vůbec […]
Atentát na Abrahama Lincolna: Vteřiny před výstřelem
Osudová noc 14. dubna 1865 navždy změnila americké dějiny. Zatímco publikum ve Fordově divadle propuká v salvy smíchu, jeden muž připravuje nejtragičtější scénu této historické hry. Umělá inteligence nyní detailně rekonstruuje poslední okamžiky před výstřelem, který zabil prezidenta Lincolna – muže, který sjednotil národ, ale rozpoltil společnost. Události podle umělé inteligence Atentát na Abrahama Lincolna: […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz