Skip to content

Smutné: Šumavský rys je ohrožen!

Velké šelmy to ve střední Evropě nemají snadné. Medvěd, vlk i rys sice prokázali svou houževnatost a snaží se o návrat do míst, odkud je člověk vytlačil. Zdaleka však ještě nemají vyhráno.

Co se týče rysů, v současnosti žijí na území České republiky na několika od sebe izolovaných místech. Na tuto plachou kočkovitou šelmu lze narazit v Beskydech, Jeseníkách v Krkonoších a nejpočetnější populace žije na Šumavě. Rys je však nadále velmi ohroženým druhem, jehož největším nepřítelem jsou pytláci. Ale na rysa si brousí zuby i myslivci, kteří by jej rádi viděli jako zvěř, jež je možné legálně odstřelit. Alespoň takové zjištění vyplynulo z předloňského výzkumu  Katedry myslivosti a lesnické zoologie pražské ČZU.

02 - Dospělý samec váží průměrně 25 kg, samice pak 19 kg.
Dospělý samec váží průměrně 25 kg, samice pak 19 kg.

Rys rozhodně není nějaká roztomilá kočička na hraní a mazlení. Dospělý samec váží průměrně 25 kg, samice pak 19 kg. Dorůstá délky jednoho metru a zbarvení jeho srsti je značně variabilní. Charakteristickým znakem rysa jsou licousy a štětinky na uších. Má skvělý sluch i zrak a jen málokdy poskytne turistům v horách alespoň krátkou příležitost jej spatřit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Odhady hovoří o 65 rysech žijících na Šumavě

Na Šumavě může mít rys ideální podmínky k životu, samozřejmě za předpokladu, že ji developeři nepromění na víkendovou oblast majitelů luxusních haciend. Nejvhodnější životní podmínky nachází rys právě v hustých lesích středně vysokých hor. Les mu totiž nabízí dostatek úkrytů. Jediné, co ve svém revíru opravdu nesnese, jsou lišky a jeho příbuzné kočky, které bez milosti pronásleduje. V žaludku jednoho uhynulého slovenského rysa byly dokonce nalezeny liščí ostatky. Jinak rys spíše preferuje spárkatou zvěř.

04 - Mláďata rysa se rodí slepá, vidět začnou tak po 16–17 dnech a kojení trvá dva až tři měsíce.
Mláďata rysa se rodí slepá, vidět začnou tak po 16–17 dnech a kojení trvá dva až tři měsíce.

Osud českého rysa ostrovida budí pozornost po celé Evropě. Na budoucnost jeho šumavské populace se zaměřil výzkum vědců Z Německa, Polska a Ruska. A i když na Šumavě žije v současnosti kolem 65 rysů, nově vydaná studie naznačuje, že se tajuplné šumavské přírodě může stát, že o rysa přijde…

05 - Většinu svého života je rys samotářským tvorem, jen v období února a března hledá partnera.
Většinu svého života je rys samotářským tvorem, jen v období února a března hledá partnera.

Šumava má totiž z rysího hlediska zásadní problém. Zdejší populace je od ostatních izolovaná a genetická variabilita místních rysů tak není příliš vysoká. A i když zde rysů zatím není zas tak málo, je to právě nelegální odstřel a pytláctví, které zamezuje rozšíření šelem do širšího okolí. Rys přitom nezpůsobuje žádné extrémní hospodářské škody, lidé jej mnohdy střílí pro pouhé své potěšení z lovu. Že se rys ze Šumavy postupně vytrácí, svědčí i fakt, že ještě před patnácti lety žilo na jejím území 100 jedinců. Úbytek je tedy více než znatelný a vědcům dává za pravdu…

Foto: Archiv 21.století, A Cute A Day, SPEAKZEASY, JungleDragon, Pinterest
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika Zobrazit více …