Skip to content

Zlínská univerzita přišla s inovací ve výrobě želatiny

Bonbóny, zákusky, aspiky, lékové kapsle, nutriční doplňky stravy, kosmetické přípravky apod. Potravinářských produktů nebo farmaceutických a kosmetických aplikací, kde se dnes využívá želatina, je celá řada.

Novou inovativní biotechnologií, s využitím nejnovějších vědeckých poznatků a dlouholetých zkušeností, byla vyvinuta drůbeží želatina. Za tímto produktem stál tým doc. Pavla Mokrejše z Fakulty technologické (FT) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Spotřeba želatiny celosvětově stoupá.

Technologie krok kupředu

Nová technologie představuje výrazný posun ve výrobě želatiny. Na technologické řešení získal výzkumný tým prostřednictvím Centra transferu technologií UTB český patent. „Náš vynález se týká výroby želatiny z drůbežích vedlejších jatečních produktů – v podstatě se v současnosti jedná o jatečný odpad,“ říká doc. Mokrejš a pokračuje: „Dnes běžně 20-30 % živé hmotnosti drůbeže představují vedlejší jatečné produkty, jako jsou běháky, hlavy, kůže apod., rovněž i zbytky po zpracování strojně odděleného masa, které obsahují značný podíl kosterní a chrupavčité hmoty.

Tyto zatím velmi málo využité tkáně jsou přitom bohaté na kolagen.“

Nové suroviny

Zatímco stávající technologie zpracování výchozí suroviny využívaly kyselin či zásad (což zatěžuje životní prostředí), ta nově navržená opracovává výchozí surovinu nově vyvinutou biotechnologickou cestou (s využitím proteolytického enzymu).

Způsob je ekonomicky a technologicky výhodnější a zároveň šetrnější k životnímu prostředí – jde totiž o prakticky bezodpadovou technologii.„Drůbeží želatina připravená naší technologií má vysokou pevnost gelu (až 300 Bloom) a velmi nízký obsah popelovin (˂ 2,0 %), čímž splňuje nejpřísnější farmaceutické a potravinářské standardy,“ doplňuje dále doc. Mokrejš.

Mnoho lidí ani netuší, z čeho se želatina vyrábí.

Snížení produkovaného odpadu

Nová přístup má přínos nejen v tom, že se díky němu výrazně sníží množství nevyužitelného jatečního odpadu. Celosvětová spotřeba želatiny totiž neustále stoupá (jen za posledních 6 let se zvýšila o cca 20 %).

Drůbeží želatina dnes představuje jen zlomek z celosvětové produkce želatiny, k produkci želatiny se využívají tradičně nejvíce vepřové a hovězí suroviny. Nová biotechnologická cesta tak může přispět ke zvýšení tohoto podílu.

„Na vynález byla prostřednictvím CTT podána i mezinárodní patentová přihláška, která je v současné době v řešení,“ doplňuje ředitelka centra Ing. Ivana Bartoníková.

Foto: zlin.cz, timeincuk.net,
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kdo byl nejohroženější?
21stoleti.cz

Kdo byl nejohroženější?

Dle dat Ústavu zdravotnických informací a...
Místo očekávané pohody mi po odchodu do důchodu začalo peklo
nasehvezdy.cz

Místo očekávané pohody mi po...

Z manžela se stal v penzi pecivál a bručoun...
Co ještě navštívit, než bude zima
epochanacestach.cz

Co ještě navštívit, než...

Letos už se asi příliš...
Sassi di Matera: Změnilo se skalní město v ostudu Itálie?
epochalnisvet.cz

Sassi di Matera: Změnilo se...

Italský premiér Alcide de Gasperi je v šoku. Při...
Tajuplný zámek Vinařice a vznik kostela v Sýčině
epochanacestach.cz

Tajuplný zámek Vinařice a...

Ve Vinařicích, nedaleko...
Neobjasněná smrt Jonathana Lovettea: Vojáka v poušti zabily neznámé síly
enigmaplus.cz

Neobjasněná smrt Jonathana...

Vypadá to jako jeden z mnoha nechvalně známých případů...
Před 290 lety byl uloven jelen šestadvacaterák
21stoleti.cz

Před 290 lety byl uloven...

V Národním zemědělském muzeu na zámku Ohrada...
Co je nového ve světě topení
rezidenceonline.cz

Co je nového ve světě topení

Každý rok se představují novinky ze světa radiátorů,...
Příběhy, které vám nedají spát: Případ Dorothy Eady
enigmaplus.cz

Příběhy, které vám nedají...

Podivné příběhy nás všude obklopují,...
Nová Aprilia RS 660 přijíždí na český trh
iluxus.cz

Nová Aprilia RS 660 přijíždí...

Značka Aprilia otevírá novou éru. Zrodila se...
Vyzkoušejte tradiční tureckou baklavu
nasehvezdy.cz

Vyzkoušejte tradiční...

Už jste někdy ochutnali baklavu? Jedná se o...
Dvojice duchů prý obývá americký penzion. Ten je nyní na prodej
enigmaplus.cz

Dvojice duchů prý obývá...

Vždycky jste toužili vlastnit...