Skip to content

Zlínská univerzita přišla s inovací ve výrobě želatiny

Bonbóny, zákusky, aspiky, lékové kapsle, nutriční doplňky stravy, kosmetické přípravky apod. Potravinářských produktů nebo farmaceutických a kosmetických aplikací, kde se dnes využívá želatina, je celá řada.

Novou inovativní biotechnologií, s využitím nejnovějších vědeckých poznatků a dlouholetých zkušeností, byla vyvinuta drůbeží želatina. Za tímto produktem stál tým doc. Pavla Mokrejše z Fakulty technologické (FT) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Spotřeba želatiny celosvětově stoupá.

Technologie krok kupředu

Nová technologie představuje výrazný posun ve výrobě želatiny. Na technologické řešení získal výzkumný tým prostřednictvím Centra transferu technologií UTB český patent. „Náš vynález se týká výroby želatiny z drůbežích vedlejších jatečních produktů – v podstatě se v současnosti jedná o jatečný odpad,“ říká doc. Mokrejš a pokračuje: „Dnes běžně 20-30 % živé hmotnosti drůbeže představují vedlejší jatečné produkty, jako jsou běháky, hlavy, kůže apod., rovněž i zbytky po zpracování strojně odděleného masa, které obsahují značný podíl kosterní a chrupavčité hmoty.

Tyto zatím velmi málo využité tkáně jsou přitom bohaté na kolagen.“

Nové suroviny

Zatímco stávající technologie zpracování výchozí suroviny využívaly kyselin či zásad (což zatěžuje životní prostředí), ta nově navržená opracovává výchozí surovinu nově vyvinutou biotechnologickou cestou (s využitím proteolytického enzymu).

Způsob je ekonomicky a technologicky výhodnější a zároveň šetrnější k životnímu prostředí – jde totiž o prakticky bezodpadovou technologii.„Drůbeží želatina připravená naší technologií má vysokou pevnost gelu (až 300 Bloom) a velmi nízký obsah popelovin (˂ 2,0 %), čímž splňuje nejpřísnější farmaceutické a potravinářské standardy,“ doplňuje dále doc. Mokrejš.

Mnoho lidí ani netuší, z čeho se želatina vyrábí.

Snížení produkovaného odpadu

Nová přístup má přínos nejen v tom, že se díky němu výrazně sníží množství nevyužitelného jatečního odpadu. Celosvětová spotřeba želatiny totiž neustále stoupá (jen za posledních 6 let se zvýšila o cca 20 %).

Drůbeží želatina dnes představuje jen zlomek z celosvětové produkce želatiny, k produkci želatiny se využívají tradičně nejvíce vepřové a hovězí suroviny. Nová biotechnologická cesta tak může přispět ke zvýšení tohoto podílu.

„Na vynález byla prostřednictvím CTT podána i mezinárodní patentová přihláška, která je v současné době v řešení,“ doplňuje ředitelka centra Ing. Ivana Bartoníková.

Foto: zlin.cz, timeincuk.net,
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika
Zobrazit více …
reklama

Nenechte si ujít další zajímavé články

Obydlí zazobaného boháče je dnes plné duchů
enigmaplus.cz

Obydlí zazobaného boháče je...

Pracovat jako ostraha v areálu Deeringovy usedlosti...
Už by byl čas najít si přítele...
nasehvezdy.cz

Už by byl čas najít si...

Má majetek, slušný zdroj peněz,...
Děsivá místa: Pánova Březina
enigmaplus.cz

Děsivá místa: Pánova Březina

V Česku jsou jen dva lesy, které mají děsivou a...
Chce se vrátit k bývalému příteli?
nasehvezdy.cz

Chce se vrátit k bývalému...

Hvězda Slunečné má bolavé...
Náboženské vidění jako inspirace pro tajemný Tanec duchů
enigmaplus.cz

Náboženské vidění jako...

Celých pět dní Indiáni z kmene Paiute tančí....
Lepší léčba HAE v Česku a na Slovensku
21stoleti.cz

Lepší léčba HAE v Česku a...

Vzácnému dědičnému onemocnění jménem hereditární...
Molnupiravir se k lidem může dostat už na podzim
21stoleti.cz

Molnupiravir se k lidem může...

Do závěrečné, třetí fáze testování se dostává slibný...
Děti společně s IGRÁČKEM objevují krásy Valašska
epochanacestach.cz

Děti společně s IGRÁČKEM...

Muzejní a galerijní centrum...
100% přírodní dávka energie do kapsy
iluxus.cz

100% přírodní dávka energie...

Patříte mezi aktivní jedince, kteří svůj volný čas...
Svobodomyslná Evropanka: Annie Besantová zavřela burzu
epochalnisvet.cz

Svobodomyslná Evropanka:...

Napřed ji manžel připravil o první honorář...
Sezóna Vinobusu je připravena i s novinkami
epochanacestach.cz

Sezóna Vinobusu je...

Sezóna Vinobusu je...
Moderní konvektory hřejí i šetří energii
rezidenceonline.cz

Moderní konvektory hřejí i...

Pokud pomineme vytápění obytných prostor na tuhá paliva, tak...