Omega-3 mastné kyseliny jsou složky tuku, které jsou nezbytné pro naše zdraví. Jedná se o jeden z nejdůležitějších doplňků stravy.
Jsou důležité pro naši psychickou pohodu, ale podporují i zrak či růst svalové hmoty, bojují s infekcemi a nepostradatelné jsou i v těhotenství či v době kojení.
Jazykem expertů se jedná o polynenasycené mastné kyseliny EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová), tou třetí je ALA (kyselina alfa-linolenová), která se ale na rozdíl od prvních dvou nachází v rostlinných zdrojích a tělo ji musí velmi ztrátově přeměňovat na EPA a DHA. Naproti tomu jsou prvně jmenované dvě kyseliny nepostradatelnou složkou buněčných membrán.
To nejlepší nabízí příroda
S omega-3 mastnými kyselinami se nejčastěji setkáme ve formě potravinových doplňků. Tradičně je využívají především sportovci, ale důležité jsou i pro nás ostatní.
Nejkvalitnější zdroje jsou ovšem ty přírodní, především tučné mořské i sladkovodní ryby, mořské plody a jejich olej.
V doporučeních odborníků se tedy nejčastěji objevuje losos, sleď, makrela, některé druhy tuňáků, mečoun, pstruh, ústřice, oliheň, treska, sumec, humr, krab i krevety.
Pokud nejíme ryby alespoň 2x či lépe 3x týdně, měli bychom uvažovat alespoň nad doplňky stravy s těmito látkami.
Anebo vyhledávat rostlinné zdroje, hlavně lněný olej a semínka, sójový, řepkový a konopný olej, chia semínka, vlašské ořechy a mořské řasy.
Rybí tuk už dnes neletí
Omega-3 mastné kyseliny jsou pro naše tělo extrémně důležité. Jsou potřeba například pro správnou funkci srdce, mozku a imunitního systému nebo zraku.
Kyselina EPA hraje významnou roli v tlumení zánětů a řada vědeckých studií potvrzuje její účinky v boji s psychickými poruchami včetně depresí. Kyselina DHA je zase důležitá pro správnou funkci mozku a vývoj nervového systému.
Právě proto se omega-3 mastné kyseliny doporučují ženám v těhotenství i při kojení. Maminky by pak omega-3 mastné kyseliny měly určitě zařadit do jídelníčku svých potomků zejména v prvních letech života. Nemusí jít rovnou o kdysi tak proslulý rybí tuk.
Existují například želatinové kapsle s příchutí, která potlačuje typický rybí pach.
Jak se začít lépe učit
Podle odborných studií mají omega-3 mastné kyseliny vliv na prospívání dětí i v pozdějším věku. Výzkumy například prokázaly, že při pravidelném podávání omega-3 se školáci výrazně zlepšili ve čtení a v matematice.
Náležité dávky omega-3 také prohlubují spánek, snižují náchylnost k alergiím a omezují nebezpečí propuknutí dětských depresí. Myslet na omega-3 by měli myslet také rodiče obézních dětí, protože u nich fungují jako podpůrná terapie.
Od krevet až po lososy
Správná denní dávka omega-3 mastných kyselin pro člověka není přesně stanovena, záleží na dispozicích každého z nás. Orientačně se doporučuje zhruba 500 až 1000 miligramů denně. Neuškodí si tedy zjistit, kolik mastných kyselin jednotlivé zdroje obsahují.
V jedné porci 85 g tepelně upraveného masa krevet a krabů je maximálně 200 mg, u tuňáka nebo tresky mezi 200–500 mg. 500–1000 mg najdeme u mečouna, pstruha nebo ústřice, 1000–1500 mg u makrely nebo tuňáka, a až 1500–2000 mg u atlantických makrel a lososů.
Jenom omega-3 organismu nestačí
* Kromě omega-3 mastných kyselin existují ještě omega-6 a omega-9 mastné kyseliny.
* Omega-6 se nacházejí ve vajíčkách, mléku, masu, slunečnicovém a kukuřičném oleji.
* Na omega-9 jsou bohaté hlavně olivové a řepkové oleje.
* Tyto látky je naše tělo schopno vyrobit si samo, přesto se ale doporučuje přijímat je neustále jako součást stravy.