Domů     Z kuřecích zbytků vznikají probiotika pro psy
Z kuřecích zbytků vznikají probiotika pro psy
14.4.2022

Každý rok se v České republice vyprodukuje na sedm tisíc tun odpadu při zpracování kuřecího masa. Tvoří ho části hřbetů, krků, chrupavek, skeletů z prsou drůbeže a kosti.

Zbytky se pak používají v uzenářské výrobě nebo při přípravě krmiva pro zvířata, ale část odpadu stále zůstává nevyužitá.

NCK BIOCIRTECH pokrývá problematiku zpracování biomasy, a to mikrobiální, rostlinné, živočišné, ale i odpadní, včetně čistírenských či papírenských kalů, kdy jsou pomocí chemických, biochemických i fyzikálních procesů získávány cenné produkty s vysokou přidanou hodnotou využitelné v potravinářství, zemědělství, zpracovatelském i energetickém průmyslu. Foto: Pixabay
NCK BIOCIRTECH pokrývá problematiku zpracování biomasy, a to mikrobiální, rostlinné, živočišné, ale i odpadní, včetně čistírenských či papírenských kalů, kdy jsou pomocí chemických, biochemických i fyzikálních procesů získávány cenné produkty s vysokou přidanou hodnotou využitelné v potravinářství, zemědělství, zpracovatelském i energetickém průmyslu. Foto: Pixabay

Čeští výzkumníci nyní dokončují projekt, který využije tento odpadní materiál na maximum. Výsledkem bude nové probiotikum prospívající zdraví psů.

Vyvinuté řešení je jedním z 93 výsledků výzkumu vzniklých v projektu BIOCIRTECH – Biorafinace jako oběhové technologie, podpořené Technologickou agenturou ČR v Programu Národní centra kompetence.

Unikátní projekt

Unikátnost projektu spočívá v minimalizaci odpadu téměř na nulu a ve skutečném smysluplném použití jinak obtížně využitelné suroviny.

„Podstatou je zpracování sekundárního opadu, kdy ze zbytků po strojním oddělení kuřecího masa jsou nejprve získávány cenné látky, jako je kyselina hyaluronová a další.

Teprve „odpad“, tedy zbytek po tomto procesu, slouží jako základ pro přípravu probiotického přípravku pro psy,“ vysvětlil Petr Konvalinka, předseda TA ČR.

Zbytky po strojním oddělení kuřecího masa jsou nejprve šetrně enzymaticky hydrolyzovány a z tohoto hydrolyzátu jsou separovány bioaktivní komponenty, které jsou dále zpracovány.

„Pevný zbytek z této technologie je pak využit jako komplexní zdroj dusíku pro kultivaci probiotické bakterie Enterococcus faecium,“ uvedla členka výzkumného týmu Petra Patáková z VŠCHT.

Cílem je získat nové produkty z obnovitelných zdrojů zpracované environmentálně šetrnými technologiemi v souladu s cirkulární ekonomikou řešící aktuální společenská témata (potravinová udržitelnost, využívání přírodních zdrojů, udržitelná energetika). Foto: Pixabay
Cílem je získat nové produkty z obnovitelných zdrojů zpracované environmentálně šetrnými technologiemi v souladu s cirkulární ekonomikou řešící aktuální společenská témata (potravinová udržitelnost, využívání přírodních zdrojů, udržitelná energetika). Foto: Pixabay

Z odborné literatury je známo, že u štěňat krmených stravou s přídavkem této bakterie byla prokázána zvýšená tvorba protilátek chránících sliznici střeva a došlo ke zlepšení imunitní odpovědi po očkování proti psince.

U dospělých psů lze potom zaznamenat pokles hladiny sérového cholesterolu, jehož zvýšením trpí především obézní psi. Konzumace probiotik přináší i další zdravotní benefity, jako jsou redukce růstu patogenů, zabránění rozvoje střevních zánětů i nádorů a další.

Na vývoji probiotického přípravku pro psy, který je vyráběný z odpadů vzniklých při zpracování vedlejších živočišných produktů, spolupracují v rámci Národního centra kompetence BIOCIRTECH, vedeného Ústavem chemických procesů, také Akademie věd ČR (ÚCHP), společnost Rabbit a.s.

se sídlem v Trhovém Štěpánově a Ústav biotechnologie VŠCHT Praha.

Výzkum skončí v závěru letošního roku. Autoři projektu nyní řeší minimalizaci nákladů na výrobu produktu a udržení jeho stabilní kvality. Provádí i testy jeho dlouhodobé trvanlivosti.

Výrobek bude mít práškovou formu, kterou je možné tabletovat nebo míchat s různými typy krmiv. Na trhu by se mohl objevit v příští roce.

„Bude to doslova učebnicový případ cirkulární ekonomiky, kdy se nevyužité látky z vedlejších živočišných produktů nestanou odpadem, ale surovinou pro další proces,“ zdůraznila Olga Šolcová z ÚCHP.

Výzkumný potenciál pracovišť má zvýšit konkurenceschopnost českých podniků (nejen účastníků projektu) ve světě a obohatí jejich komerční sortiment. Foto: Pixabay
Výzkumný potenciál pracovišť má zvýšit konkurenceschopnost českých podniků (nejen účastníků projektu) ve světě a obohatí jejich komerční sortiment. Foto: Pixabay

Program NÁRODNÍ CENTRA KOMPETENCE

Smyslem Programu Národní Centra Kompetence (NCK) je podpora konkurenceschopnosti podniků a posílení excelence výzkumných organizací s důrazem na zrychlení transferu technologií v klíčových oborech prostřednictvím podpory dlouhodobé spolupráce mezi výzkumnou a aplikační sférou a posílením institucionální základny aplikovaného výzkumu.

Díky státní podpoře NCK je v současnosti v první vyhlášené soutěži řešeno celkem 13 různých projektů s velmi rozmanitou problematikou – od energetiky přes elektronovou mikroskopii až po cirkulární hospodářství.

Nejzřetelnějším rozdílem, kterým se liší NCK od ostatních programů podporujících aplikovaný výzkum, je velký počet účastníků tvořící “virtuální výzkumné infrastruktury”, které kontinuálně řeší aktuální výzkumné potřeby v průběhu několikaleté realizace projektu.

Není výjimkou, že je do projektů zapojeno i 15–20 subjektů a že konečných výsledků výzkumu jsou vyšší desítky.

Velké množství řešitelů kromě širokého sdílení specifických znalostí a odborností, výrobních a vývojových kapacit, umožňuje také propojovat a využívat vazby obchodní a distribuční. To umožňuje rychlou reakci na potřeby trhu a přímé uplatnění výsledků v praxi.

NCK BIOCIRTECH je jedním z prvních řešitelských týmů ve světě se zaměřením na získávání přidané hodnoty z odpadní biomasy v celé její šíři, reflektuje vzrůstající potřeby lidstva v situaci jeho nezadržitelného růstu, v období klimatických změn a potenciálního úbytku neobnovitelných energetických zdrojů. Foto: Pixabay
NCK BIOCIRTECH je jedním z prvních řešitelských týmů ve světě se zaměřením na získávání přidané hodnoty z odpadní biomasy v celé její šíři, reflektuje vzrůstající potřeby lidstva v situaci jeho nezadržitelného růstu, v období klimatických změn a potenciálního úbytku neobnovitelných energetických zdrojů. Foto: Pixabay

Další velkou výhodou je zapojení studentů do aplikovaného výzkumu už v průběhu jejich studia. Praxe má pro jejich budoucí kariéru obzvlášť velký přínos. V projektech se učí praxí, nikoliv pouze teorii, a zároveň si vyzkouší, jak probíhá výzkum.

Foto: Úvodní foto: Pixabay
Související články
Věda a technika
Proč Kryštof Kolumbus špatně spočítal obvod Země?
I mistr tesař se utne. Splést se mohou i ti nejslavnější objevitelé. Výjimkou není ani Kryštof Kolumbus. Určitě z dějepisu víte, že v roce 1492 objevil Ameriku. Jeho plavba ale nebyla jednoduchá. Spletl se. Kdyby ale znal pravdu o tom, jak daleko jeho původní cil – Indie je, sebevražednou cestu by nepodnikl. Před výpravou Kryštof Kolumbus (1451‒1506) […]
Věda a technika
Virtuální lízátko: Jak vyrobit chuť bez chuti?
Soutěžící v televizním pořadu připraví třeba exotickou masovou směs. Na talíři to vypadá tak lákavě… Taky se vám sbíhají sliny? Proč nejde alespoň ochutnat? Už brzy to nebude žádný problém! V čem zatím virtuální realita trochu pokulhává za tou opravdovou? Nezahrnuje plně všech pět základních lidských smyslů, pohlcuje nás hlavně prostřednictvím zraku a sluchu. Neznamená […]
Věda a technika
Dokázali starověcí Číňané vytvořit vrty sršící oheň?
Ve starověku patří sůl k velkým vzácnostem. Rozhodně si s ní nemůžete dovolit plýtvat, protože patří k cenným surovinám. Někde se s ní dokonce platí. Má téměř cenu zlata jako ve známé pohádce. Možná si neumíte představit, jak obtížně se sůl tehdy získávala. V Číně odpařováním vody ze solných jezer. Jde o zdlouhavý a náročný proces s malou efektivitou. Proto čínský […]
Věda a technika
Průmyslová výstava ve Veltrusích roku 1754: Stánkaři museli vystačit se svojí výmluvností
Zámecký park ve středočeských Veltrusích je plný stánků. Výrobci a účastníci výstavy v jedné osobě se u stolů se svým zbožím naparují jako kohouti. Za chvíli prý má dorazit panovnice a všichni na ni chtějí udělat ten nejlepší dojem. Evropou se v 18. století začíná šířit průmyslová revoluce. Manufaktury rostou jako houby po dešti a noví podnikatelé […]
reklama
zajímavosti
Líbají se i zvířata?
„Člověk je jediné zvíře, které se umí líbat,“ tvrdí britský spisovatel Charles Dickens (1812–1870). Má pravdu? Na první pohled se zdá, že rozhodně nemá! Když zadáte do internetového vyhledávače heslo „líbající se zvířata“, vyjede vám nekonečno roztomilých obrázků. Zvířata nejrůznějších druhů k sobě láskyplně tisknou tlamičky, čenichy i zobáky, proplétají si navzájem choboty, okusují jazyky… […]
I ruce umí mluvit. tři gesta, které denně používáme
Dopravní zácpa ve večerní špičce – automobily líně poskakují, když zvuk protne klakson. Rozezlený řidič naštvaně mává, a pak se to stane. Ukáže prostředníček a všichni hned ví, co si o šoférovi ve vedlejším voze myslí. Zvládne je téměř každý, kdo ovládá jemnou motoriku a vlastní všechny prsty. Gesta někdy dokonce suplují klasickou řeč. EPOCHA […]
Bezpečně přes vodu: Unikátní „živé“ mosty
Když se mírná řeka pod přívalem monzunových dešťů změní na dravý vodní tok, který nelze jen tak překonat, musí si lidé, žijící v jejím okolí, nějak poradit. A protože příroda jejich život ovlivňuje den co den už stovky let, také výsledné řešení vychází z tohoto těsného pouta. Na severovýchodě Indie leží malý stát jménem Méghaláj. […]
Hry v říši zvířat: Mají své zákonitosti?
Na základě důkazů zoologů z Univerzity v Idahu si zvířata hrají nejvíce v době, kdy se jejich nervové buňky a nervové systémy vyvíjejí nejrychleji. Hravější jsou prý pak údajně zvířata s delšími cykly dospívání, takže kupříkladu šimpanzi si hrají delší dobu a komplikovaněji než například ježci…   Prostřednictvím hraní poznávají mladá zvířata svět kolem sebe. […]
reklama
lifestyle
Dentální nit: Od kdy ji používáme?
Touha mít čistý chrup je instinktivní záležitost. Už archeologické nálezy dokazují, že se naši dávní předkové zbavují nečistot mezi zuby pomocí tenkých špičatých větviček i dalších nástrojů. Dnes máme větší komfort: k odstranění jídla a plaku z obtížně dostupných míst používáme dentální nit. A tu svou mají i opice! O tom, že bez dentální nitě […]
Ingredience budoucnosti? Mravenci umí nahradit chuť masa!
Talíř plný mravenců. Nepříliš lákavá představa, která evokuje leda tak nepodařený piknik. Jenže s rostoucí potřebou udržitelného rozvoje, hledáním nových surovin i nových chutí je tohle možná naše budoucnost. Takže dobrou chuť. Pojídání hmyzu není ve světě ničím neobvyklým. V současné době jej konzumují minimálně dvě miliardy lidí a jde o běžnou součást jídelníčku v mnoha koutech světa. […]
Konec pohádky Diany a Charlese: Rytíř na bílém koni zjevně neexistuje
Princ a princezna jako z pohádky. „Z jejího pohledu to byla láska – myslela si, že ji doslova pohltí, že se pro ni stane se rytířem na bílém koni, vším, co vždycky chtěla,“ uvádí britská spisovatelka Wendy Holdenová o vztahu princezny Diany a Charlese. Jenže zanedlouho se ukáže, že o idylku jde jenom navenek. Princezna Diana […]
Lady Diana: Od rozvodu až k tragickému konci
Princezna si vzala prince. Jenže brzy se ukázalo, že realita se pohádce moc nepodobá a nemá happyend. Princezna a princ se rozvedli a následovala tragická smrt. Lady Di ale žije v lidských srdcích dál… Princezna Diana (1961‒1997) se v roce 1992 po rozchodu s princem Charlesem (*1948) stane módní ikonou. Kamkoliv se pohne, ženou se za ní paparazzi. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz