Skip to content
reklama

Uchovávání potravin pro Napoleona: Konzervu ocenili hlavně válečníci

Mít ve spíží pár konzerv se hodí vždycky. I na Vánoce. Tehdy přijde čas třeba na sardinky. Kro chce mít bramborový salát rychle hotový, dá přednost třeba konzervované zelenině před tím, aby vařil čerstvou.

Leckjaké konzervované lahůdky přijdou ke slovu na Silvestra. Kdy konzervy vznikly?

V době napoleonských válek bylo velkým problémem, jak uchovat potraviny pro potřeby armády, aby zůstaly čerstvé. „Ten, kdo přijde na způsob, jak uchránit zásoby před zkažením, dostane 12 000 franků“, vyhlašuje Napoleon I. Bonaparte.

Nabídka zaujala Pařížana Nicholaese Apperta (1749-1841). Má rozsáhlé zkušenosti z nejrůznějších oborů. Pracoval jako sládek, svíčkař, výrobce nálevů i vinař. Jídlo tepelně upraví, naplní do lahví a zazátkuje korkovou zátkou.

Láhev ohřívá v horké vodě.

Nicholaes Appert svými pokusy stráví dlouhý čas. Nic neponechá náhodě. FOTO: Bibliothèque nationale de France/Creative Commons/Public domain

Lahve noří do moře

Svoje pokusy prováděl 15 let, než si skutečně ověřil, že jídlo ve vzduchotěsném obalu vydrží velmi dlouho. Chtěl mít opravdovou jistotu, proto několik vzorků (pečené koroptve, zeleninu, omáčku) v lahvi ponořil na 4 měsíce a 10 dní do moře.

„Po otevření byly vzorky jídla testovány“, píše. „Všechny se uchovaly čerstvé a žádný neprodělal v moři nežádoucí změny“, potvrzuje svůj úspěch. Napoleon je spokojen a vyplácí mu slíbenou odměnu.

blank
Appertova skleněná konzerva. FOTO: Jpbarbier Jean-Paul Barbier/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Používá pocínovaný plech

Appertovu práci ještě vylepšil jeho současník, Angličan Peter Durand (1766-1822) Sklo se mu totiž zdálo příliš křehké pro použití v náročných bojových podmínkách. Nahradil ho proto pocínovaným plechem.

Král Jiří III. (1738-1820) mu roku 1810 udělil patent na uchovávání potravin ve skleněných nádobách, keramice, cínovém plechu nebo jiných materiálech. První skutečnou konzervárnu založili Bryan Donkin a John Hall, kteří roku 1813 poslali britské armádě konzervy k vyzkoušení.

Foto: Creative Commons, Úvodní fotografie: Boston Public Library/Creative Commons/CC BY 2.0
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

6 pekelných kinosálů USA, kde zažijete děs a hrůzu nejen na plátně!
enigmaplus.cz

6 pekelných kinosálů USA, kde...

S bušícím srdcem se rozhlížíte,...
Nová analýza počtu ptáků: které druhy jsou u nás nejčastější?
21stoleti.cz

Nová analýza počtu ptáků: které...

Ačkoliv se počet jedinců českých ptáků v celkovém součtu...
Miluje Patrasová víc alkohol, nebo svou rodinu?
nasehvezdy.cz

Miluje Patrasová víc...

O herečku Dagmar...
Kamarádce ublížil můj vlastní otec
skutecnepribehy.cz

Kamarádce ublížil můj...

Vlaďka a já jsme byly nejlepší přítelkyně....
Léčivé koření pro vaše zdraví
panidomu.cz

Léčivé koření pro vaše zdraví

Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z...
Kam byl přesunut majetek popraveného cara?
enigmaplus.cz

Kam byl přesunut majetek...

Představitelé ruského vládnoucího rodu Romanovců...
blank
epochalnisvet.cz

Jednou z nejluxusnějších nemovitostí Dubaje...
Město Úštěk má mnohé co nabídnout
epochanacestach.cz

Město Úštěk má mnohé co...

Úštěk leží na Litoměřicku,...
Oslavte Velikonoce v hotelu The Mozart Prague
iluxus.cz

Oslavte Velikonoce v hotelu...

Hotel The Mozart Prague, který se řadí mezi...
Gruzínské kuře čakhokhbili
tisicereceptu.cz

Gruzínské kuře čakhokhbili

Rádi zkoušíte zahraniční recepty? Uvařte pro...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
Hroutí se Tereze Brodské celý svět?
nasehvezdy.cz

Hroutí se Tereze Brodské...

Všechno v posledních...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha