Skip to content

Tornádo plné cukru: Jaká je historie dračího vousu?

Růžová, modrá, zelená nebo žlutá? Fantazie při výrobě sladkého tornáda je bezbřehá. Zatímco v minulosti je vata povýšena na lahůdku pro vyvolené, dnes degradovala na klasickou pouťovou laskominu. Nebo ne?

V minulosti má cukr pro naše předky nedozírnou cenu. Než se začal vyrábět, sladilo se medem, javorovým nebo březovým sirupem. Ale právě až s cukrem se potenciál sladkostí dostane do naprosto jiné kategorie.

Vznikají sladkosti, lízátka či bonbony. Unikátem, který pro svoji chuť a duhovou barvu vybočuje, se stane cukrová vata. Její historie je bohatá, chuť a lepivá konzistence neodolatelná. Vydejte se společně s EPOCHOU v jejích stopách.

Ale pozor, je vysoce návyková!

Dobře ochucený vous

Předchůdce dnešní barevné neřesti můžeme nalézt už ve starověké Číně. Právě tady se císaři z dynastie Chan (206 př. n. l.–220. n. l.) mohou poprvé těšit z pochoutky zvané „dračí vous“. Jde o roztavený cukr, který tehdejší kuchtíci zpracují do podoby jakýchsi vláken.

K těm naprosto tenkým a jemným ale mají ještě daleko. Barevné tornádo si od té doby klestí cestičku napříč dějinami, až se v Evropě v 15. století může poprvé namotávat na dřevo.

Stroj, který se skládá z velkého bubnu, cukr pod teplotou 200 °C rozehřeje a okamžitě zchladí. Jedině tak lze dosáhnout tenkých a jemných provázků natáčených na špejli.

Království za cukr

Při své návštěvě Benátek se těší z cukrového tornáda třeba francouzský král Jindřich III. (1551–1589). Tomu je u příležitosti jeho vzácné návštěvy naservírována hostina sestávající výhradě z cukrových pochutin.

Aby vše skutečně ladilo, dokonce i ubrusy jsou tvořeny z jemných cukrových vláken. Podobně přistupují ke zpracování i francouzští sousedé. Jeden z nejslavnějších gastronomů na Napoleonově dvoře, stojící za bramborovými hranolky nebo suflé, Marie-Antoine Carême (1784–1833), tvoří jedlá umělecká díla v podobě fontán a paláců.

Době, kdy je cukr vysoce ceněnou přísadou, kterou si vychutnávají jen vyvolení, dávno odzvonilo.

Protiklady se přitahují

V 19. století se chopí sladké příležitosti originální dvojice ve složení zubař a cukrář. V roce 1897 si William Morrison (1860–1926) a John C. Wharton nechávají patentovat první stroj na výrobu cukrové vaty.

Mechanismus je v podstatě jednoduchý. Stroj je totiž tvořený velkým bubnem, na jehož dně se nachází rotující zásobník, který pojme až kilogram cukru včetně potravinářského barviva. Uvnitř pod teplotou 200 °C dochází k přeměně na sirup, který prýští do bubnu stroje pod rychlostí 3400 otáček za minutu a okamžitě se ochlazuje.

Právě v ochlazování tkví celé kouzlo. Cukr nemá nejmenší šanci znovu vykrystalizovat a tvoří jemná vlákna, která se následně natáčejí na špejli. Dvojice v té době netuší, že právě stvořila fenomén, který umožní vychutnávat si vatu prakticky všem.

Oficiálního představení se přístroj „Fairy Floss“ dočká v roce 1904 na veletrhu v St. Louis, kde dvojice prodá neuvěřitelných 68 655 boxů za tehdejší cenu 25 centů. V roce 1921 na tento nápad navazuje další ze zubařů Joseph Lascaux, když vytváří podobnou mašinku.

Nejbarevnější stánky nabízející tu nejsladší pochutinu. Cukrová vata je už dlouhá léta pouťovou výsadou.

Zlatý věk moderny

Masové výrobě přejí 70. léta 20. století, čímž kouzlo tvorby přímo před zákazníkem odstrkují kamsi do pozadí. Na Tchaj-wanu je v téže době uveden do provozu také první výrobní automat. Ačkoliv technologie postupují neustále vpřed, receptura je stále stejná.

Dnes je možné menší verzi přístroje mít dokonce doma v kuchyni. Co podléhá největším experimentům, je samotná chuť. Na výběr je kromě klasických příchutí, jako jahoda, jablko nebo citron, také ostružinová, melounová nebo exotická piňa colada.

Pro svoji oblíbenost má cukrová vata ve Spojených státech amerických také svůj vlastní svátek. Jde o Candy Cotton Day, slavený 7. prosince.

Léty prověřená receptura zůstává stále stejná. Změně podléhá pouze barva a příchuť.
Foto: Wikipedia.org, Pinterest.com
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Chilli con carne Mexico
tisicereceptu.cz

Chilli con carne Mexico

Suroviny na 4 porce 1 červená paprika 150 g...
Uteče krásné Lucii její další koloušek?
nasehvezdy.cz

Uteče krásné Lucii její...

Půvabná moderátorka Lucie...
Maminku do ústavu nedám
skutecnepribehy.cz

Maminku do ústavu nedám

Moje maminka byla úžasná a já...
Chřipková sezóna letos takřka neproběhla
epochalnisvet.cz

Chřipková sezóna letos...

Letošní chřipková sezóna připomínala z hlediska cirkulace virů...
Originální Land Cruiser Toma Hankse jde do dražby
iluxus.cz

Originální Land Cruiser Toma...

Aukční dům Bonhams milovníkům...
Letiště v Denveru prý obývají duchové z indiánského pohřebiště
enigmaplus.cz

Letiště v Denveru prý obývají...

K mezinárodnímu letišti v Denveru v Coloradu,...
Proč je jejich vztah odsouzen ke smutnému konci?
nasehvezdy.cz

Proč je jejich vztah...

Svou lásku vystavují na odiv...
8 tipů, co se skvrnami od deodorantu
panidomu.cz

8 tipů, co se skvrnami od...

Bez deodorantu to nejde, ale s ním… Ano,...
Originální zázrak moderní architektury
rezidenceonline.cz

Originální zázrak moderní...

Uměleckým dílem v každém smyslu lze nazvat rezidenci,...
Rozhledna Krásenský vrch: Kamennou věž společnými silami vybudovala celá obec
epochanacestach.cz

Rozhledna Krásenský vrch:...

Cesta vzhůru po...
Děsivá místa: Alej mrtvých
enigmaplus.cz

Děsivá místa: Alej mrtvých

Bitva u Chlumu nebo také u Hradce...
Lze Covid vyléčit vitamíny, alkoholem či bělícími prostředky? To opravdu ne…
21stoleti.cz

Lze Covid vyléčit vitamíny,...

U většiny onemocnění s mediálním přesahem se dříve nebo...