Domů     Šumivé víno v číslech: Víte, kolik bublin máte ve skleničce?
Šumivé víno v číslech: Víte, kolik bublin máte ve skleničce?
27.12.2023

Opatrně našlapuje sklepením. Výhled mu značně omezuje těžká železná maska. Kdepak, nejsme v románu Alexandra Dumase, ani v nějakém laciném hororu.

Toto je každodenní realita pracovníků s šampaňským v 18. století. To občas exploduje – a následná řetězová reakce může zničit až 90 % láhví. Následky na přítomných lidech mohou být fatální…

50 000 000

Kolik bublin tak asi je v jedné láhvi šampusu? Možná vás nepřekvapí, že nejsme první, kdo si tuto bizarní otázku pokládá. A naštěstí na ni existuje i odpověď: Až 50 milionů. Ovšem najdou se i menšinové názory, že jde až o 250 milionů!

Pokud si lahodný šumivý mok nalijeme do skleničky, můžeme se potěšit až 5 000 000 bublinkami stoupajícími vzhůru. Za tento jev můžeme poděkovat jednak miniaturním vláknům celulózy, jednak elektrostatice.

A samozřejmě, přiznejme si, že žádná sklenice není přes veškerou snahu dokonale čistá. Na efekt bublinek budou mít vliv i mikroskopické nečistoty.

6

Až na tolik atmosfér je vyčíslen tlak u vín vyráběných druhotným kvašením. Není se co divit, šampaňské obsahuje pořádnou nálož oxidu uhličitého. Ovšem takové Prosecco se pohybuje s tlakem jen mezi dvěma až čtyřmi atmosférami.

Nespočet bublin? Inu, spočítat se přibližně dají. Foto: Pixabay
Nespočet bublin? Inu, spočítat se přibližně dají. Foto: Pixabay

45

Pokud si chcete svých až 50 milionů bublin užít na nejvyšší míru, nalévejte šampaňské v úhlu 45 stupňů, a to ideálně do skleniček ve tvaru rozkvétajícího tulipánu.

1662

Anglický lékař a vědec Christopher Merret (1614/1615–1695) předkládá dne 17. prosince 1662 Královské společnosti svá pozorování týkající se vína. Jako vůbec první hovoří o cukru a šumivých vínech s porozuměním procesu.

V podstatě popíše dnes již tradiční proces výroby šampaňského vína, tak jak vzniká ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne.

1

Jak dlouho se dá šumivé víno, tedy sekt, bez následků skladovat? Pokud to bude ve tmě a alespoň relativním chladu, pak se doporučuje maximálně jeden rok. Víno bývá „pitné“ i měsíce poté, ale kvalita jde pozvolna dolů.

1812

Roku 1812 se stane pořádná řádka událostí, na které bude historie pamatovat. 18. června vyhlásí Spojené státy americké válku Spojenému království a o pouhých šest dní později začne Napoleonovo (1769–1821) ruské tažení.

A právě během něj získá prý nehynoucí slávu unikátní způsob otvírání láhví šampaňského: Odseknutím hrdla láhve! Důstojníci si sabráž zamilují a ta se brzy rozšíří do světa.

Jakmile šavle oddělí hrdlo, zapůsobí rána v kombinaci s vnitřním tlakem a hrdlo i se špuntem dekadentně odlétá až 10 metrů daleko.

1,8

Tolik centimetrů činí průměr hrdla láhve. Pokud se zamyslíme nad tím, co již víme o tlaku uvnitř skleněné nádoby, vyjde nám, že na nenápadný špunt působí síla přibližně 16 kilogramů!

1868

Píše se rok 1868 a veřejnost se poprvé na světové výstavě v Paříži seznamuje se španělským šumivým vínem Cava. Název má dle stejnojmenného regionu.

Výroba španělského šumivého vína je ovšem doložena již v roce 1851. V roce 1972 je ve Španělsku ustanovena Regulační rada pro šumivá vína (Consejo Regulador de los Vinos Espumosos), která pro tento nápoj schválí pojmenování vino de cava, čímž se krásně vyhne sporům o termín „šampaňské“, které později vypuknou.

8

Jakou teplotu má mít ideálně rozlévané šumivé víno? Názory se liší, ale vejdou se do rozmezí 4 až 8 stupňů Celsia. Taková teplota nejlépe uchovává aroma a svěžest – a samozřejmě také bublinky.

A co dělat, když láhev nedopijete a chcete si ji nechat třeba na zítra? Obyčejný korek ani vakuovací špunt nejsou dobrá volba. Bublinky nezůstanou – a v případě pumpičky je dokonce vytáhnete ven i se vzduchem. Pořiďte si raději stopper. Jde o speciální špunt, který vzduchotěsně uzavře láhev pro věci budoucí.

3

Pouhé tři gramy na litr. Tolik cukru, tedy nejméně ze všech sektů, obsahuje přírodně tvrdé šumivé víno brut nature. Rozdíly ve sladkosti jsou značné.

Vždyť klasický brut má v sobě do 15 gramů cukru a extra suchý sekt do 20. A naopak, demi sec má již do 50 gramů. Naprostým rekordmanem sladkosti je ovšem doux. Obsahuje více, než 50 gramů na litr vína.

85

Víte, z jaké odrůdy se vyrábí Prosecco? Že je to chyták, protože se přeci vyrábí ze stejnojmenné bílé odrůdy vinné révy? Ta dostane název podle vesnice spadající pod severoitalský Terst. Má to ale jedno velké ALE. Z Prosecca se Prosecco už nevyrábí.

Pijeme v něm odrůdu Glera, které musí být obsaženo minimálně 85 %. U Prosecca si můžeme vybírat z šumivého spumante, perlivého frizzante a málokdo ví, že se smí vyrábět i jako tiché víno, tedy tranquillo. Jak se výroba liší od „šampusu“?

Třeba tím, že druhotně kvasí v uzavřených ocelových tancích, kdežto šampaňské v láhvích.

Tak na zdraví! A hodně štěstí do dalšího roku. Foto: Pixabay
Tak na zdraví! A hodně štěstí do dalšího roku. Foto: Pixabay

7

K Silvestru bublinky zkrátka patří. A nemusí být jen v sektu. Pokud vás honí mlsná na koktejl, nabízí se třeba dnes tak populární Aperol Spritz. Namícháte ho ze dvou dílů Aperolu, tří dílů Prosecca, dílu sody a ozdobíte plátkem pomeranče.

Za hořkosladkou chutí Aperolu stojí bratři Luigi a Silvio Barbieri, kteří jej představí roku 1919 na veletrhu v Padově, a to po sedmi letech usilovného vývoje a experimentování.

A pokud hodláte Silvestra oslavit na horách, třeba v italských Alpách, neváhejte si po lyžování dopřát chvíli pohody a vychutnat si pravou italskou atmosféru. Není divu, že odpolední chvíle „après-ski“ bývá jedním z nejhezčích momentů zimní dovolené.

Poradíme vám k ní i drink: Do vinné sklenice plné ledu nalijete 3 díly prosecca nebo speciálně pro tento drink vyrobeného perlivého Cinzano To Spritz, přidejte 2 díly Aperolu a 1 díl perlivé vody. Nakonec doplňte plátkem pomeranče a unikátní italský drink je na světě.

1908

Právě od tohoto roku je šampaňské chráněno obchodní značkou. Pokud se má sekt nazvat šampaňským, musí pocházet z francouzské oblasti Champagne a být vyrobené tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi.

326 000 000

Koupili jste si na loňský Silvestr šampaňské? Tak to byla jedna (či více) ze zhruba 326 000 000 prodaných lahví za rok 2022.

Foto / zdroj: Pixabay a CC, www.warehouse1.cz
Související články
Zajímavosti
Stoos: Alpská vesnička, kterou zachránila nejstrmější lanovka světa
Malá švýcarská vesnička Stoos, ukrytá vysoko v Alpách, by možná upadla v zapomnění, kdyby nebylo revoluční lanovky Stoosbahn. Tento technický zázrak nejenže spojil odlehlou obec s civilizací, ale stal se i jejím hlavním lákadlem. Pojďte objevit kouzlo místa, kde tradiční švýcarský životní styl potkává nejmodernější technologie. Alenka v říši velehor Pokud se podíváte z úrovně […]
Zajímavosti
Od korálků k supům: Neobvyklé způsoby rozloučení
Z popela drahokamy, těla ptákům – jak Jižní Korea a Tibet nacházejí krásu i praktická řešení v tradičních pohřebních praktikách. Tyto dvě odlišné kultury, vzdálené tisíce kilometrů a s hluboce zakořeněnými vlastními filozofiemi, nabízejí fascinující pohled na to, jak lidská společnost přistupuje k nevyhnutelné realitě smrti. Jejich tradiční pohřební praktiky nejsou pouhými rituály, ale komplexními […]
Zajímavosti
Jaroslav Marvan: Vacátko ve slepičárně
Člun s Helenou Vondráčkovou (*1947) a Václavem Neckářem (*1943) se pomalu vzdaluje od břehu. Za zády hereckého dua se rýsuje nádherný zámek Blatná. Tipnete si, o jakém filmu je řeč? Kromě Blatné je natáčený i na Bojnickém zámku. Těm, kdo stále tápou, ještě napovíme, že královského otce Jindřicha si tu na jedničku střihne žižkovský rodák […]
Zajímavosti
Anglická Jedová zahrádka: Radši ani nepřivonět!
Skupinka návštěvníků se opatrně promenáduje po chodníčcích. V nose se slévá dráždivá vůně květin. Průvodce se zastaví. „Laburnum,“ začne výklad u šestimetrové dřeviny, která se u nás nazývá štědřenec odvislý. Větu ale nedokončí. Jeden z účastníků stojící opodál se poroučí k zemi…   Nejde o výjimku. Týdně tu zkolabují v průměru tři lidé. Všechny rostliny, které najdete za masivními […]
reklama
historie
Krysí stezky: Jak nacisté prchali do Jižní Ameriky
Italské kláštery, chorvatské přístavy a argentinské úřady – objevte fascinující trasy, po kterých unikali nejhledanější nacističtí zločinci do bezpečí jihoamerických diktatur. Tyto takzvané „krysí stezky“ představovaly složitou a často utajovanou síť kontaktů a logistické podpory, která umožnila stovkám, možná i tisícům pachatelů hrůzných zločinů druhé světové války uniknout před spravedlností spojeneckých mocností. Fenomén útěku nacistických […]
Gurmáni: Kardinál Richelieu miloval čokoládu, jeho praprasynovec nadšeně propagoval majonézu
Máte rádi čokoládu a majonézu? Tabulkovou nejspíš ano, jenže než se zrodí v téhle podobě, musíte ještě chvíli počkat. Teď jsme teprve na počátku 17. století, takže máme na mysli zatím jenom tu tekutou. Kakaové boby přiváží do Evropy španělský conquistador Hernán Cortés (1485–1547). Jenže nápoj z nich připravený připadá Španělům hořký a nějakou dobu trvá, než […]
Jak se zrodila knížka: Od tabulky a svitku ke složkám
Potřebu zaznamenávat svoje převratné myšlenky a předávat je dalším generacím má lidstvo už od pradávna. Od té doby, co se dokážeme mezi sebou dorozumívat, rozvíjí se první pokusy o zápisy. Kdy se zrodila první knížka a jak získala dnešní podobu? Tentokrát nebudeme zkoumat, které literární dílo je první – často se uvádí Epos o Gilgamešovi […]
Napoleon I. Bonaparte zakazoval svým kuchařům vedlejší příjmy
Francouzi jsou známí labužníci, jeden z těch nejproslulejších je ale původem Korsičan. To ovšem nic nemění na tom, že si nechává servírovat vybrané delikatesy. Hádáte, koho máme na mysli? Ano, řeč je o francouzském císaři Napoleonovi I. Bonapartovi (1769–1821). Jeho oblíbený kuchař Lebeau je expert na paštiky a pečivo a Napoleonu Bonapartovi dělá, co mu na […]
reklama
lifestyle
Mýty z posilovny: Když cvičím, můžu jíst, co chci. Nebo ne?
Zpocená těla, pach potu, občasné heknutí a zvuky strojů v pohybu. Pokud se cvičením začínáte a nemáte po ruce trenéra, hrozí vám nejedno fiasko…   Potřebujete se zbavit pár kil? Anebo zformovat postavu? Či chcete prostě něco udělat pro zdraví a kondici? Cvičení je to pravé! Možná právě marně listujete diářem a hledáte, kde si […]
Kim Čong-il a Mao Ce-tung: Extrémní chutě a nechutné návyky
Zatímco severokorejský vůdce Kim Čong-il utrácel miliony za gurmánské pochoutky, čínský předseda Mao Ce-tung se odmítal mýt. Jaké byly jejich nejbizarnější stravovací návyky? Kim Čong-il: Gurmánský vůdce vyhladovělé země Severokorejský despota Kim Čong-il (1941–2011) se naopak příliš zpátky nedržel. Zatímco země se kvůli jeho programu militarizace potýkala s obrovskými ekonomickými problémy a probíhal tam hladomor, […]
3 labužnické hostiny v historii: Vegetariánská, šlehačková a císařská
Každý má rád něco jiného. Na čem si pochutnávaly oblíbené historické osobnosti? Někdo se obešel bez masa, jiný nedal dopustit na sladké lahůdky a při významných událostech se konaly opravdové hody s vysokým rozpočtem. Zatímco třeba prorok Mohamed propaguje kvalitní maso v jídelníčku a užije si ho na hostinách naplno, jiní slavní strávníci ho odmítají. Zřejmě prvním […]
Vynášení Morany: Se zimou se musí zatočit!
Když začne rašit tráva, rozkvetou květiny a stromy i keře se obalují listím, cítíme, jak z nás spadne zimní letargie. Najednou je nám veseleji, máme lepší náladu a těšíme se na měsíce plné slunce. A co teprve naši předkové, kteří žili v těsném sepětí s přírodou: pro ty to byla příležitost k oslavě! Temné a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz