Strnad zahradní je slavnou kapitolou francouzské gastronomie, která ho považuje za královskou delikatesu. Dnes je však jeho konzumace ze zákona zakázána. Není divu.
Drobný ptáček je totiž chytán do sítí a pak oslepen nebo v klecích bez přístupu světla vykrmován. Těsně předtím než vinou překrmování uhyne, je ponořen do Armagnacu na tak dlouho, než se alkoholem otráví nebo se v něm utopí.
V tom okamžiku je oškubán, zbaven nožiček, opečen a servírován v prskajícím sýrovém bochánku.
Kosti křupou mezi zuby
Jeho konzumace vypadá jako nechutný rituál. Přes hlavu se přehodí velký plátěný ubrousek, aby bylo možno plně se soustředit na aroma a chuť, a také abyste před Bohem skryli hanebně hříšnou rozkoš.
Celé tělíčko se strčí do úst, jen hlavička se nechá viset z koutku. Přežvykuje se pomalu, měkké kosti křupou a nevadí, když trochu bodnou. V puse se rozlévá chuť masa, kterou troška krve jen zvýrazní a nakonec se rozdrtí vnitřnosti nasáklé Armagnacem.
Mitterrandova poslední večeře
Celé to trvá asi patnáct minut než se sousto zpracuje a podle svědků mají ti, kdo vynoří zpod ubrousku ve tváři výraz naprostého blaha.
Vyzkouší to na Silvestra roku 1995 i francouzský president Francois Mitterrand (1916–1996), který umírá na rakovinu prostaty. Povečeří tuto zakázanou delikatesu. Zemře o osm dnů později, aniž pozře cokoli dalšího.