Jídlo je radost, ale některé pokrmy mohou být smrtelnou pastí.
Od japonské ryby fugu, jejíž jed je 200krát silnější než kyanid, až po korejské san-nakdži, kde vás mohou udusit živá chapadla chobotnice – tyto delikatesy lákají odvážné gurmány, ale za chybu se platí životem. Pojďte s námi objevit svět, kde se na talíři mísí chuť s nebezpečím.
Pochutnávat si na jídle, které může obsahovat smrtící látky? Jakkoli to zní neuvěřitelně, světové kuchyně se pyšní řadou specialit, po jejichž požití může přijít smrt.
A není to jen proslulá japonská pochoutka fugu, která může způsobit otravu udušením při plném vědomí. Podobně mohou dopadnout i konzumenti egyptské rybí speciality fesikh.
Riziko podstupují i ti, kteří okusí islandskou žraločí specialitu hákarl či sýr casu marzu, prožraný živými červy, jemuž holdují na Sardinii.
O rizicích ukrytých v tradičních pokrmech národy světa vědí. Jsou tu ale i další potraviny, u nichž je to komplikovanější. Problémy totiž může způsobit i konzumace nadměrného množství rebarbory či kuliček černého bezu.

Fugu – japonská specialita z ryby, jejíž jed trumfne i kyanid
Jed ryby takifugu z rodu čtverzubců je prý 200krát silnější než kyanid. Jedna ryba obsahuje smrtelnou dávku pro 30 lidí, jed je hlavně v játrech, pohlavních orgánech a kůži. Jak vypadá otrava? Oběť se udusí při plném vědomí.
Protijed dosud lidstvo nezná a jedinou možností záchrany je umělé dýchání pomocí přístroje, dokud nepomine otrava. Rybu jed chrání při napadení – zvětší svůj objem a zabije jím dravce, který se nenechá odradit.
Ani tyto informace ovšem japonským labužníkům nezamezí v konzumaci pokrmu známého jako fugu. Legálně tuto rybu mohou připravovat pouze vysoce vyškolení kuchaři. Při přípravě používají speciální nůž a jedovaté části ukládají do uzamykatelných nádob.
V dnešní době se dá ovšem odborně vykuchaná ryba objednat i na internetu. Přesto je každý rok hlášeno několik úmrtí po její konzumaci. Obvykle jde o rybáře, kteří si rybu připravovali sami doma.

San-nakdži – chapadla chobotničky, krájená zaživa, mohou strávníka udusit
V Koreji mají zvláštní zákusek, konzumovaný při pití alkoholu, především sodžu (nápoj z rýže či ječmene). Jmenuje se san-nakdži a jde o chobotničky. Ty v sobě sice neukrývají jed, i tak mohou člověka udusit.
Způsob konzumace je morbidní – mladé chobotničky se krájejí ještě zaživa a ihned podávají se sezamovým olejem, solí a praženými sezamovými semínky. Přílohou je zelenina. Na talíři se tak často chapadla ještě reflexně mrskají.
Koho neodradí ani tento pohled, podstupuje riziko udušení. Přísavky hlavonožce zůstávají ještě aktivní, takže se mohou při polykání zachytit v krku. V řadě popsaných případů pak způsobí udušení. Podle odhadů se to týká šesti lidí ročně. Prevencí může být konzumace syrového česneku, který přísavky stahuje.
Fugu a san-nakdži představují jen špičku ledovce nebezpečných pokrmů, které lákají gurmány po celém světě. Tyto delikatesy nejsou jen o chuti, ale i o odvaze a důvěře v kuchaře.
Příště, až budete zvažovat ochutnání něčeho exotického, možná si dvakrát rozmyslíte, zda za tu chuť stojí riskovat život.