Kluk zamíří k bábě pučálnici, která sedí na židličce před přenosnými kamínky. „Jeden kornout se sladkým,“ poručí si.
„Máš peníze, uličníku?“ změří si ho babka. Chlapec přikývne a odsype jí do dlaně drobné. Prodavačka mu na oplátku podá svinutý tuhý papír plný pučálky, praženého naklíčeného hrachu. Sladký hrách se před podáváním dochucuje medem, slaný se solí a pepří.
Oblíbený ještě na počátku 20. století
Náš typický fast-foodový pokrm prodávají na ulicích báby pučálnice ještě na počátku 20. století.
Jejich oblíbeným stanovištěm, kam se zákazníci jenom hrnou, je například ulice V kotcích na pražském Starém Městě. Hrách setý ale patřil k neodmyslitelným součástem jídelníčku už od pravěku.
Pravlast najdeme v Asii
Jeho pravlastí je podle archeologických nálezů zřejmě oblast Malé Asie, kde roste už v mladší době kamenné a době bronzové. Nejstarší doklady o této luštěnině pocházejí z Předního Východu. Po Evropě ho během svých vojenských výprav rozšířili