Domů     Proč staří Římané milovali vepřové maso?
Proč staří Římané milovali vepřové maso?

„Plný břich je rád tich,“ říkal Jan Amos Komenský. Potvrzuje, že s jídlem se to nemá moc přehánět. Obžerství a konzumace delikátních pokrmů se odsuzuje, papež Řehoř Veliký ho v 6. století n. l. dokonce zařazuje na seznam smrtelných hříchů! Lidé jsou ale od přírody mlsní a lahůdky si přesto dopřejí.

Pravěká strava není jednotvárná. Lahůdkou je pečínka z mamutů, sobů nebo menších zvířat. Pračlověk chová ovce, později kozy, hovězí dobytek a prasata. Na rozdíl od dnešních měřítek se na zvířeti nejvíce cenil tuk. Oblíbená je i drůbež – kachny, husy a holubi.

Vejce se nejdříve sbírala ve volné přírodě, slepice se poprvé objevily až 2000 let př. n. l. v Sýrii.

Množství masa v jídelníčku prý rostlo v souvislosti s vyvíjejícím se lidským mozkem. Pračlověk uměl udit a sušit, naučil se i vařit. Konzervovat neuměl, proto jedl maso na hranici zkázy. Chutnalo mu.

Dnešní řecká strava je lehká a plná zeleniny, těmito vlastnostmi se ale vyznačovala už ve starověku.
Dnešní řecká strava je lehká a plná zeleniny, těmito vlastnostmi se ale vyznačovala už ve starověku.

První příloha – kaše

Vznikl první pokrm s přílohou: k uvařenému masu nebo kusu ryby přibylo rozdrcené obilí. Kaše a polévky připravené z obilí osolil, omastil rostlinnými tuky a okořenil bylinkami. Ženy a děti sbíraly ovoce, bobule, semena, kořeny rostlin a med.

Na ohništi se pekly placky, přibližně roku 4000 př. n. l. už byla známa i příprava kvásku. Překážkou v rozšíření kynutého chleba v pravěké Evropě ale byla pracná výroba jemné mouky, dlouho proto převažoval chléb nekvašený.

Ovoce a zelenina se ale už pěstuje, kolem roku 3000 př. n. l. je to hlavně cibule, pórek, česnek, bílá řepa, hlávkový salát a ředkev.

Hostina ve straověkém Řecku. Nejde jenom o vybrané pohoštění, ale současně o společenskou událost doprovázenou třeba i hudbou.
Hostina ve straověkém Řecku. Nejde jenom o vybrané pohoštění, ale současně o společenskou událost doprovázenou třeba i hudbou.

Pořádně se jí až večer

Staří Řekové jedli kolem roku 200 př. n l. třikrát denně. Na stravu měl vliv politický život, který čas hlavního jídla posunul do večerních hodin. Jídlo většinou připravovali speciálně vycvičení otroci.

Oblíbené bylo maso, jak popisuje už Homér v Iliadě: „Býka čile hned stáhli a celého rozsekávali, na kusy krájeli, jež na rožně nabodávali, pozorně opekli je.“

Pochutnávali si na olivách naložených do soli. Styky s Orientem přinesly nové ovoce (granátová jablka, ořechy, mandle) a rýži. Jídla se začala připravovat na oleji. Zelenina se nejdříve jedla syrová, později se vařila s různými přísadami.

Peklo se jemné pečivo slazené medem a sypané sezamem.

Nádoby na garum, tekuté zlato - omáčku z nakládaných ryb, kterou staří Řekové milovali.
Nádoby na garum, tekuté zlato – omáčku z nakládaných ryb, kterou staří Řekové milovali.

Tajemství rybí omáčky

Mithaikos ze Syrakus napsal první kuchařku, která se jako jediná dochovala celá. Od té doby se ale s kuchařskými knihami roztrhl pytel. Slavná je například kuchařka Marka Gavia Apicia z 1. století n.

l., která byla v průběhu dalších století doplňována a rozšiřována. Někteří nadšenci se dnes podle ní pokoušejí vařit, ale chybí suroviny. Třeba silfium, rostlina ze severní Africe, po níž se slehla zem kolem roku 400 n. l.

Nebo přísada v podobě rybí omáčky, která se vyráběla z nasolených makrel smíchaných s malými rybami, a nakládala se na tři měsíce do hliněných nádob.

Vepřicí a maso z nich podle starých Římanů dokážou na jazyku vykouzlit tisíc chutí.
Vepřicí a maso z nich podle starých Římanů dokážou na jazyku vykouzlit tisíc chutí.

Sháňka po prasatech

Příprava římských jídel byla jednoduchá, luxusnější pokrmy přejali od Řeků. Vybíravé římské jazyky ale samozřejmě ocenily maso, jak píše v 1. stol. n. l. Plinius starší o vepřovém:

„Není jiného zvířete, které by poskytovalo jazyku tolik rozmanitých chutí, zatímco jiná zvířata pouze jedinou.“ Zvláštností bylo použití medu k jeho přípravě. Jedli třikrát denně, hlavní jídlo večer.

Orientální kontakty přinesly různé koření i nové pokrmy (bažanti, pávi). Velice oblíbená byla drůbež a některé divoké ptactvo. K maštění používali olivový olej, máslo brali jako lék.

Foto: wikipedia.org, pixabay.com, pexels.com
Související články
Historie
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Historie
Osvobození Osvětimi: Mrazivé ticho, spáleniště a 7 000 zubožených vězňů!
Opatrně prochází bránou, na níž je nápis „Arbeit macht frei“. Sovětští vojáci doufají, že dobyli nacistickou továrnu, jenže po pár krocích zírají do prázdných očí stovek lidí v pruhovaných mundúrech. Ti jsou vyhublí, mají strach a neví, co od příchozích čekat! Onoho 27. ledna 1945 postupují Sověti k polskému městu Osvětim. Rozsáhlý komplex považují za nacistickou továrnu, […]
Historie
Jaroslav Foglar: Klacky pod nohy mu hází nacisté i komunisté
Domů přibíhá po setmění a ve dveřích ho vítá zkoumavý maminčin pohled. Pozdní příchod přejde mlčením, ale na druhý den už na chlapcovu hlavu létají blesky. Při pobíhání po městě si uhnal pořádnou horečku, a tak má se skauty utrum. Stačilo by, aby bylo cokoliv jen trochu jinak a český skauting by přišel o jednu […]
Historie
Maison du Peuple: Ani 700 odborníků ho nezachrání…
Z konzervatoře ho vyhodí pro hrozné chování. V tu chvíli Victorovi Hortovi (1861–1947) velkou budoucnost neprorokuje zřejmě nikdo…   Uchytí se ale na Akademii výtvarných umění v Gentu a vypracuje na jednoho z nejslavnějších belgických secesních architektů. Obzvláště Belgická strana pracujících (Parti Ouvrier Belge) ho málem nosí na rukou. I proto, že odmítá soukromé zakázky […]
reklama
lifestyle
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i […]
Fenomén jménem televize: Když se spojily film a rádio…
Televizi zná asi každý z nás. Však v dnešní době sledováním televize tráví svůj volný čas na 40 % Čechů a v průměru u ní stráví kolem čtyř hodin denně! Jaké ale byly její začátky? Kde se vzala a kam směřuje? A jaká jsou televizní nej? Pojďme se společně podívat na jeden z nejrozšířenějších fenoménu dnešní doby. Prvotním nápadem […]
Jak se rychle najíst? Kdy se konzervy a pytlíkové polévky staly levnou náhradou čerstvé stravy?
Vždycky není možné konzumovat čerstvou stravu, Někdy je prostě příliš velký spěch a musíte slupnout něco rychlého, nebo zkrátka není na vaření čas nebo chuť. V takovou chvíli přicházejí na řadu alternativy – instantní jídla nebo konzervy. Kde se vzaly?   Za prvními konzervami s jídlem stál Napoleon I. Bonaparte. Budoucí francouzský císař Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) […]
5x nejstarší jídla světa: Ládovali se prdelačkou už bojovníci starověké Sparty?
Banda mužů usedne po tvrdé práci k ohni. Z torny vytáhnou chleba. Je starý – a tvrdý tak, že se ani nedá užvýkat. Nevadí! Proto je tu acquacotta. A bude to právě tento pokrm, kterému vděčíme za pohádkovou sekerkovou polévku.     Pekelně ostrá kaše harrisa Na pultech obchodů můžete někdy vidět harissu či harísu […]
reklama
historie
Krvavá bitva u Little Bighornu: Z útočné jednotky zbyl jen kůň
Na začátku července 1876 se ve Washingtonu se zrovna slavilo výročí vzniku Spojených států, když se v novinách objevily šokující zprávy. Indiáni porazili oddíly slavného podplukovníka Custera. Jak se nejslavnější bitva na Divokém západě odehrála? Obyvatelé velkého indiánského tábora v dnešní Montaně se pomalu probouzeli do parného dopoledne. Medicinmanovi Sedícímu býkovi, který prý dokázal vidět věci, jaké […]
Lola Montezová: Fúrie, která připraví o trůn bavorského krále Ludvíka I.
Laškovně zapochybuje o přirozené eleganci ňader mladičké tanečnice žádající o angažmá. Kráska sebere ze stolu nůžky, rozstřihne si na prsou šaty a poskytne mu důkaz. Něco takového král při audienci ještě nezažil. Irsko-skotská krev otce a typická krása kreolských genů po matce udělají z Elizy Gilbertové štíhlý uragán černých vlasů, modrých očí, rudých rtů a […]
Valeria Messalina: Krásná nestoudná krvelačná bestie
Její tělo se zachvěje v posledním návalu rozkoše. Po chvíli vstane a zahalí se do bohatě zdobené tuniky. Pošle odpočívajícímu milenci škádlivý vzdušný polibek a když odchází kývne. Ze stínu se vynoří mohutný voják a než se milenec v loži vzpamatuje, podřízne mu hrdlo. Je krásná. Štíhlá a pružná jako proutek. Oči má černé jako uhel, jemnou […]
Předchůdce katedrály sv. Víta: Stavěl rotundu svatý Václav vlastníma rukama?
Dominantu Prahy, katedrálu svatého Víta, znají všichni velmi dobře. Máte ale tušení, co na jejím místě stálo před tím? Že ne? Tak se na to zkusme podívat trochu podrobněji. Už kolem roku 925 zahajuje český kníže Václav (907–935) stavbu rotundy v místech dnešní katedrály sv. Víta. Svatostánek má sloužit jako schránka pro uložení ostatku v podobě části paže […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Muž četl moje myšlenky…
skutecnepribehy.cz
Muž četl moje myšlenky…
Lidé kolem nás mohou mít schopnosti, o kterých nemáme ani tušení. Na lázeňském pobytu jsem zažila něco neuvěřitelného. Stalo se to před necelými třemi lety, když jsem byla na měsíčním lázeňském pobytu po jedné komplikované operaci a potřebovala jsem čas na zotavenou. Nezapomenutelné setkání Během těch několika týdnů jsem tam poznala několik zajímavých lidí, ale
Značka Goldbergh představila svou novou fitness kolekci v Miami stylu
iluxus.cz
Značka Goldbergh představila svou novou fitness kolekci v Miami stylu
Značka Goldbergh, oblíbená mezi milovníky sportovního oblečení, s hrdostí představuje svou nejnovější fitness kolekci. Tento rok je poprvé obohacena o kompletní řadu oblečení pro resort wear, což přin
Polévka z červené řepy, která zahřeje
tisicereceptu.cz
Polévka z červené řepy, která zahřeje
Opravdu zahřeje a dodá vám nálož vitaminů. Ozdobit ji můžete nejen smetanou a bylinkami, ale třeba také slunečnicovými semínky apod. Potřebujete 1 kg červené řepy 2 lžíce másla 1 cibuli 400 g
Ruiny starobylého hradu Trosky: Co všechno mohou ještě skrývat?
enigmaplus.cz
Ruiny starobylého hradu Trosky: Co všechno mohou ještě skrývat?
Zříceninu hradu Trosky najdeme na vrcholu stejnojmenného kopce v okrese Semily v Libereckém kraji. Nachází se na území Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Jde o jeden z našich nejnavštěvovanějších hr
Původcem bolestí hlavy mohou být i přetížené zádové svaly
21stoleti.cz
Původcem bolestí hlavy mohou být i přetížené zádové svaly
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou,
Co skrývala diagnóza pohlavní nemoci u Halle Berry?
nasehvezdy.cz
Co skrývala diagnóza pohlavní nemoci u Halle Berry?
Chvíle hrůzy si prožila herečka Halle Berry (57), které byla mylně diagnostikována pohlavní nemoc. Nakonec se ale jednalo o příznaky menopauzy. „Cítím, jako bych měla v pochvě břitvy,“ přiběhla tehd
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Churchill chystal útok na SSSR
historyplus.cz
Churchill chystal útok na SSSR
„Vracím se s pevným přesvědčením, že jsme šťastně vykročili na cestě ke světovému míru,“ nechá se krátce po jaltské konferenci slyšet americký prezident Roosevelt. Setkání protihitlerovské koalice se podle něj vyvinulo více než dobře. To britský premiér Churchill je opatrnější. Tuší, že Rusové si demokracii interpretují po svém… Zatímco Evropa slaví konec největšího konfliktu v dějinách, britský
Vytvořte si svou rustikální nádobu
panidomu.cz
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude
Využijte sílu Měsíce
nejsemsama.cz
Využijte sílu Měsíce
Sluneční rytmus určuje roční období i to, jak se fyzicky cítíte. Měsíční fáze souvisejí naopak s vaším duchovním světem. Nejvíc energie cítíte při úplňku a po něm dochází k poklesu sil. Také, když se díváte v noci na stříbrný svit měsíce, cítíte fascinaci a údiv? Celá Země je spojena s jeho měnícími se tvářemi – přibýváním, úplňkem, ubýváním a novem. Úplněk Měsíc v úplňku má největší
Archeopark Modrá: Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše?
epochanacestach.cz
Archeopark Modrá: Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše?
Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše, o tom se můžeme přesvědčit jen kilometr od poutního areálu ve Velehradě, v Archeoskanzenu Modrá. Představuje opevněné sídliště z dob Velké Moravy vybudované na základě skutečných archeologických nálezů přímo ze zdejší lokality. Prostor je členěn do několika tematických celků. Fortifikační část se věnuje typům dobových opevnění od hradeb ze dřeva a
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
epochalnisvet.cz
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
Před badatelem Josefem Urbánkem leží právě dokončená mapa. Zakreslená je na ní také obří vodní plocha. Urbánek totiž ve 20. a 30. letech minulého století postupně prozkoumal záhadnou jeskyni Výpustek. Údajně v ní objevil také přírodní unikát. Po něm se ale úplně slehla zem. Existuje vůbec a může nás k němu mapa přivést?   Rozlehlými prostorami