V posledních letech otřásá Evropou nebývalá aféra. Někteří výrobci tajně zaměňují koňské maso za hovězí. „To je skandál!“ křičí především zástupci anglosaských zemí.
Proč však odmítáme koňské maso jíst, byť je možná kvalitnější, než hovězí? Obyvatelé evropského kontinentu si začali ošklivit koňské maso se stoupajícím vlivem křesťanství. Konzumaci koniny chápou jako odporný zvyk pohanů.
Kůň je téměř člen rodiny, pomáhá lidem v jejich těžké práci i v přežití. „Slušný a bohabojný člověk koňské maso nejí!“ hřímali dříve kněží z kazatelny.
V některých evropských zemích, například ve Francii nebo Belgii však koňské maso běžně jedí a dokonce některé jeho části považují za vybranou lahůdku.
Naopak ve Spojených státech, anglosaských a severských zemích nebo u vyznavačů židovského náboženství je konzumace koňského společenským faux paux.