Domů     Příběh chleba: Od obyčejné placky k nadýchanému bochánku
Příběh chleba: Od obyčejné placky k nadýchanému bochánku
15.2.2021

Syrové kořínky, suchá semínka. Neustále dokola. Když si naši předci před tisíci lety chtějí dopřát změnu, zrní si opraží. Jednou ale někoho napadne obilniny vyšťavit. Drtí je, až z nich vyteče šťáva a vzniká kašička. Nová dobrota je na světě. Chleba!

Navštěvujeme naše prapředky v době 30 000 let zpátky. Lidé si pochutnávají na zrní už dlouho, pro zpestření si jej opraží na ohni, aby bylo křupavější. Naopak rozmělněnější kašičky jsou zase vláčnější. A právě jednou někdo takovouto směs zapomene v hmoždíři.

Hmota začne bobtnat a zvětší objem. Poctivá porce něčeho, co by se dalo rovněž tepelně upravit. Nejde sice o hroudu připomínající chleba, spíš vzniknou nadýchanější placky, dnes je můžeme přirovnat k arabskému tzv. pita chlebu.

První bochánek chleba

Skutečně nakynutá hroudička klasického kvásku nejdříve vzniká nejspíš v Egyptě před asi 6000 lety. Egypťané si s kvasícím těstem umí vyhrát, jednou jej omylem nechají na slunci déle. Teplo a bakterie vytvoří vláčný bochánek.

Byl by hřích ho neohřát ještě víc v peci. Vzniká první nadýchaný chléb, který křupe, ale jeho nadýchaná struktura je lehčí než těžkopádnější placičky. Chléb má navíc díky kvašení specifickou silnou chuť.

První chleby pečou v Egyptě. A protože zde milují pivo, má pečivo obdobnou chuť.
První chleby pečou v Egyptě. A protože zde milují pivo, má pečivo obdobnou chuť.

Chléb pro chudé? Kdepak!

Říká se mu „boží dar“. Asi každý zná moment z Babičky od Boženy Němcové (1820–1862), kdy stařenka vítá urozené dámy krajíci chleba se solí. Paničky se ale jen ofrní, že něco takového nejí. Ve skutečnosti před tisíci lety jde ale o pokrm pro vyvolené.

Připravuje se pro šlechtu a bohatší třídu. Prostí lidé si zkouší těsto připravit sami, spíš si ale pečou primitivní placičky na jednoduché pánvi, protože nemají právě bytelnou pec, kde se chléb doslova nadechne.

Chléb do domu

Chudina se ale nevzdává a chce si také dopřát kvalitní pečivo. Proto si sama vyšperkovává recepty na chléb. Nejčastěji se kvásek dělá z mouky, vody, soli a kmínu.

Chlebík pak lidé opékají v uzavřených nádobách, které dávají do kamínek, někteří si staví primitivní pece. Ve středověku ale někdo přijde na to, že hromadné pečení chleba by mohl být vlastně výhodný byznys, proto vzkvétá prestiž pekařů.

Pekař je ve středověku prestižní profesí. Nepeče chleba pro chudé.
Pekař je ve středověku prestižní profesí. Nepeče chleba pro chudé.

Koš pro nepoctivé

U nás je pro až moc vypečené pekaře přichystán ponižující trest. Kdybyste se v 17. století procházeli po Karlově mostě v Praze, narazili byste na koš, ve kterém by se kál pekař-podvodník.

Dokonce byste si mohli po něm hodit kamenem nebo na něj plivnout, aby pochopil, že s nepoctivostí nejdál nedojde. Teprve až v 19. století se pravidla trochu uvolní a vzniká ještě víc pekáren.

Jako těstíčko ale stejně tak kyne i konkurence, pekaři tak bojují hlavně lepší chutí. A cenou.

Rychle a levně

Dnes si chléb mohou dopřát i ti nejchudší díky procesu výroby, který v roce 1961 vyvinou ve městě Chorleywood ve Velké Británii. Použije se pšenice s nižším obsahem bílkovin, takže se zkrátí doba kynutí.

Nejprve se těsto rozdělí na bochánky, které se nechají volně odpočinout asi pět minut, poté se tři čtvrtě hodiny nechají dojít ve speciálních nádobách. Následně se upečou asi za půl hodiny.

Zároveň se zavedou průmyslové stroje, které nahradí ruční práci, což sníží hodnotu „božího daru“.

Každá země má svůj chléb. Arabové mají pita kapsičku, Francouzi milují bagety.
Každá země má svůj chléb. Arabové mají pita kapsičku, Francouzi milují bagety.

Foto: history.com, facebook.com, medium.com, pinterest.com
Související články
Zajímavosti
Jsou stromy vyšší, než byly před třiceti lety?
S přicházejícím podzimem se Ohijská státní univerzita před dvěma lety pochlubila s výsledky zajímavého výzkumu: Prokazuje, že dnešní stromy dorůstají většího objemu, než před 30 lety! Některé stromy jsou vyšší, jiné objemnější. Studie se zaměřila na 10 různých lokalit v oblasti mírného pásu. Co změnu způsobuje? „Do atmosféry neustále vypouštíme miliardy tun oxidu uhličitého. Nezůstává […]
Zajímavosti
Tenisové záhady: Jakou barvu mají tenisové míčky?
Že je to jednoduchá otázka, protože tenisové míčky přeci každý zná? Tak schválně – jsou podle vás žluté, nebo zelené? Odpovědět není snadná! A co víc, barva míčků zdaleka není jedinou tenisovou záhadou… Do roku 1972 jsou míčky jednoduše bílé. Jenže jak jsou neustále v pohybu, rozhodčí i diváci mají problém je vůbec postřehnout. Proto […]
Zajímavosti
Československý tunel na Jadran: Šílenost, nebo promarněná šance?
Zatímco v minulosti se hranice českých zemí neustále posouvaly tu dopředu, tu dozadu, v období po 2. světové válce docházelo již jen k minimálním úpravám hranic, daných především změnami přírodních poměrů. Ale i tehdy se objevil nápad, který měl území tehdejšího Československa rozšířit, a to dokonce až k moři. Když praotec Čech hledal domovský kraj […]
Zajímavosti
Horolezecká tragédie v roce 1936: Everest odolává, lidé umírají
I přes veškeré úsilí a pokročilé vybavení se horolezcům v roce 1936 nepodařilo pokořit Mount Everest. Přestože se jeden z členů výpravy dostal pouhých 275 metrů pod vrchol, nepříznivé počasí a náročné podmínky jim znemožnily dokončit výstup. Tragédie otřásla celým světem a vláda tehdy ještě nezávislého Tibetu na dlouhou dobu další zdolávání Everestu zakázala. Až […]
reklama
věda a technika
Zázrak lidského stvoření: Co všechno nevíte o těhotenství a porodu?
Pouhých devět měsíců je plných očekávání a změn, které formují naše tělo, mysl a předurčují naši budoucnost. Co všechno se ale stane od oplodnění vajíčka až po první výkřik čerstvě narozeného dítěte? Jak se z genetického koktejlu dvou osob stane další tvor? Ačkoliv věda postupuje mílovými kroky kupředu, stále nedokážeme vytvořit nového člověka jinak než přirozeně […]
Odkaz pavoučího jedu: Kam se hrabe Viagra!
Je útočný, jedovatý a určitě jste o něm někdy alespoň zaslechli jako o „banánovém pavoukovi“. Jeho jméno je ovšem Palovčík brazilský, a přestože ve většině případů jeho kousnutí trvalé následky nemá, najde se již i několik lidských úmrtí.   Na názvu palovčíkova jedu si zlomíme jazyk: Phoneutria nigriventer toxin-3, zkráceně PhTx3. Mnoho jeho obětí se […]
Slavná mumie: Dívka z Llullaillaca
Jsou mrtví stovky i tisíce let. Přesto se odmítají obrátit v prach. Vypadají dokonce, jako by od jejich smrti uplynula sotva chvíle. Výzkum jihoamerických vysokohorských nalezišť je sice pod vedením amerického antropologa Johana Reinharda (*1943) zahájen už v roce 1983, výprava k vrcholu sopky Llullaillaco (6739 m) se však uskuteční až v roce 1999. Ale […]
Před čím varoval Stephen Hawking?
Globálně nejznámější vědec přelomu 20. a 21. století? Bezesporu Stephen Hawking. Snad existovali i významnější badatelé než tento britský fyzik, ale z Hawkinga se stala doslova vědecká celebrita. Kromě jeho nesporné geniality si jej média všímala i kvůli jeho nemoci. Zatímco tělo Stephena Hawkinga bylo kvůli amyotrofické laterální skleróze totálně ochrnuté a neschopné řeči, vědcův […]
reklama
věda a technika
Tajemství dračího hedvábí: Dostaneme vlákna z kozího mléka?
Kalendáře ukazují rok 1965, v Československu se dá konečně zakoupit první ženská antikoncepce a televize začíná vysílat Večerníčka. A daleko za oceánem, v delawarském Wilmingtonu, představí americká chemička polského původu Stephanie Kwoleková (1923–2014) para-aramidové vlákno, které dostane název kevlar.   Oproti jiným polyamidům čtyřnásobně absorbuje rázovou energii. Bezpečnostní složky si mnou ruce. Neprůstřelné vesty a […]
Nezničitelné želvušky přežijí (téměř) všechno
Želvušky jsou hotovými supermany zvířecí říše. Jsou pravděpodobně nejodolnějšími živočichy na Zemi. Dokážou přežít skoro cokoliv: vysoké teploty, silný mráz, extrémní sucho, tlak šestkrát větší, než je na dně Mariánského příkopu, a dokonce i pobyt ve vesmíru. Díky jejich odolnosti je najdete prakticky po celém světě. Žijí na ledovcích, v rozpálené poušti, ve sladké i […]
Bude pivo v budoucnosti chutnat stejně?
Chuť potravin ovlivňuje teplota vzduchu, půdní podmínky i množství srážek v oblasti pěstování či chovu. Klimatické změny toto všechno mění, což zřejmě do budoucna negativně ovlivní chuť některých, možná i většiny plodin. Nejen producenti se proti tomu snaží ze všech sil bojovat. Chuť piva se může v budoucnu změnit kvůli měnící se chuti hlavních surovin, které se […]
Kvašení potravin neboli fermentace zažívá svoji renesanci
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz