Domů     Potraviny budoucnosti: Co budeme jíst za 20 let?
Potraviny budoucnosti: Co budeme jíst za 20 let?
7.2.2024

Na světě je nás pořád víc a víc. Zároveň se na planetě stále rychleji mění podnebí a s ním i to, co se kde pěstuje. Odvětví, která se zabývají výživou, proto hledají nové zdroje potravy. To všechno způsobí změny i na našem talíři.

Pravděpodobně budeme brzy jíst jinak než dnes. Podívejme se, co na našem jídelníčku může přibýt.

Předloni v listopadu překročilo lidstvo důležitý milník – na planetě je nás už osm miliard. Přitom to není tak dávno, co jsme slýchali, že je na světě šest nebo sedm miliard lidí. Náš počet stoupá pořád rychleji.

Organizace spojených národů (OSN) sice odhaduje, že zanedlouho se tenhle růst trochu zpomalí, ale přibývat bude lidí i nadále. Země ovšem není nafukovací a zemědělská půda také ne. Jak tolik lidí uživit?

Možná začneme jíst potraviny, které jsme zatím přehlíželi, nebo vůbec neznali. Je libo sušenku z cvrčků, salát z mořských řas, nebo klobásu z vypěstovaného masa?

Počet lidí na planetě strmě stoupá, to se odrazí v přístupu ke stravování. FOTO: pxfuel
Počet lidí na planetě strmě stoupá, to se odrazí v přístupu ke stravování. FOTO: pxfuel

ČÍM DÁL VÍC LIDÍ

Po dlouhou dobu naší historie žila na planetě méně než jedna miliarda obyvatel. Té lidstvo dosáhlo kolem roku 1800. Před sto lety překročilo počet dvou miliard. Od té doby toto číslo stoupá závratnou rychlostí.

Na to, aby se populace zvětšila o poslední miliardu, jí stačilo jen dvanáct let. Jak je to možné? Životní podmínky lidí po celém světě se zlepšují, takže žijeme déle než naši předkové a méně často než v minulosti se stává, že by umíraly děti.

Zasloužily se o to pokroky v medicíně i ve veřejném zdraví, lepší hygiena a zlepšující se výživa. Dětí se v některých zemích zároveň rodí pořád hodně (nejvíc v africkém Nigeru – tam má jedna žena dnes v průměru sedm potomků).

Ve společnostech, které zbohatnou, lidé obvykle začnou přibývat pomaleji. Proto se očekává, že se zvětšování populace v příštích desetiletích trochu zbrzdí. Pořád nás ale bude hodně.

ZTŘEŠTĚNÉ PODNEBÍ

Počet lidí ale není to jediné, co se během našich životů rychle mění. Proměňuje se také podnebí a s ním zemědělství – tedy výroba potravin, které jíme.

Poslední desetiletí bylo celkově nejteplejší od té doby, co se začaly teploty před přibližně 140 lety soustavně měřit (zapisovaly se samozřejmě už dřív, ale ne na tolika místech světa a tak pečlivě, aby se daly dobře vědecky porovnávat).

To přináší i nezvyklé výkyvy počasí – častější bouře, povodně a sucha a u nás také zimy bez sněhu nebo dlouhé týdny tropických teplot. V některých oblastech začínají růst plodiny, které tam dřív nerostly.

Třeba na jižní Moravě se už dnes dají pěstovat fíky, olivy nebo kiwi. Jinde je naopak takové sucho, že se tam tradičním plodinám dařit přestává. Změny se projeví i na našem jídelníčku.

Na jihu Moravy už se dnes dají pěstovat fíky, podnebí se proměňuje. FOTO: pxfuel
Na jihu Moravy už se dnes dají pěstovat fíky, podnebí se proměňuje. FOTO: pxfuel

VYJÍT ZE ZAČAROVANÉHO KRUHU

Některé potraviny budou tam, kde byly tradičně časté, stále hůř k dostání. Zároveň bude muset planeta potravy vyprodukovat víc. Pěstování mnoha plodin, které jíme dnes, je velmi neefektivní.

Potřebují pro svůj vznik příliš vody a půdy na to, kolik lidí uživí – typickým příkladem je maso (krmivo pro dobytek musí samo nejdřív někde vyrůst).

Při chovu hospodářských zvířat zároveň vznikají látky, které přispívají ke změně klimatu, a to celou situaci dál zhoršuje.

Vědci, zemědělci i různí inovátoři se proto poohlížejí po způsobech, jak nakrmit víc lidí a přitom u toho spotřebovat méně zdrojů a napáchat méně škody.

Ke slovu přicházejí řešení jako ze sci-fi filmů a pozornosti se dostává i zdrojům, které zatím využíváme mnohem méně, než bychom mohli.

HMYZ – BÍLKOVINY NA NOŽIČKÁCH

Dovedete si představit, že byste si dali jídlo z kobylek nebo červů? Leckterý Evropan se při tom pomyšlení ošije. V některých částech světa je ale hmyz běžnou potravinou. Jí ho až čtvrtina populace.

Častou pochoutkou je hlavně v tropech, protože místní druhy jsou větší a žijí ve větších rojích, takže se snáze sbírají. I v Evropě včetně Česka ale dnes už existují hmyzí farmy.

Hmyz je zdravý – obsahuje vitaminy a spoustu bílkovin, takže je výživný, podobně jako třeba maso. Přitom je méně náročné ho chovat.

Na to, abychom získali kilo hovězího, potřebujeme v přepočtu 400 čtverečních metrů půdy a 20 tisíc litrů vody (to je přibližně 200 napuštěných van). Na kilo kobylek stačí oproti tomu jen 30 m2 plochy a 2,5 litru vody.

Chroupat hmyzí těla ale není potřeba – z cvrčků se například vyrábí mouka, kterou jde snadno použít při pečení. Časem se hmyz možná ve světě stane jednou z hlavních potravin.

Možná jste si na to ještě nezvykli, červi už ale ve světě patří k oblíbené pochoutce. FOTO: Insektenwirtschaft.de/Creative Commons/CC BY-SA 4.0
Možná jste si na to ještě nezvykli, červi už ale ve světě patří k oblíbené pochoutce. FOTO: Insektenwirtschaft.de/Creative Commons/CC BY-SA 4.0

MASO Z LABORATOŘE – ŘÍZKY, KTERÉ NEJSOU ZE ZVÍŘAT

Hodně se v poslední době mluví také o laboratorním masu. Jeho základem jsou zvířecí buňky, které se místo v těle rozmnožují díky živnému roztoku v laboratoři. Není k tomu potřeba tolik půdy ani vody jako k chovu dobytka a nemusí se u toho zabíjet zvířata.

Geniální vynález? Poprvé se burger z takového masa objevil před deseti lety, zatím se ale tato potravina nikde neprodává ve velkém. Její výroba má totiž i nevýhody. Firmám se zatím nedaří nechávat růst maso v dostatečném množství.

Pěstované buňky také potřebují naprosto čisté prostředí, aby se nesetkávaly s viry a bakteriemi, které způsobují nemoci. A pěstování masa je energeticky náročné.

Kdyby se využívala energie z nešetrných zdrojů, při jejíž výrobě vznikají plyny oteplující planetu, nebyla by to žádná výhra. Zdá se tedy, že v tomto oboru jsme ještě na začátku.

Pokud ale výrobci potíže překonají, možná se jednou dočkáme umělého masa i v supermarketech.

ŘASY A SINICE – OPOMÍJENÉ BOHATSTVÍ Z MOŘE

Další nadějná potravina přichází z moře. Není zas tak nová – v Japonsku a Číně se řasy jedí odedávna v salátech nebo polévkách. Ve spoustě jiných zemí na stole zatím obvykle chybí.

V Česku se setkáváme s výrobky z řasy chlorela nebo sinice spirulina, ale znají je spíš jen fanoušci zdravé výživy. S postupujícími problémy životního prostředí ale lidé přicházejí na možnosti, které řasy skýtají.

Nejen že obsahují bílkoviny a další živiny, ale také jsou velmi nenáročné. K tomu, aby prospívaly, některým stačí slaná voda. To je ve světě, který disponuje nedostatkem půdy a omezeným množstvím sladké vody, hotové požehnání. Otázka je, jak je zužitkovat.

Nejčastěji se řasy a mikrořasy zatím prodávají jako doplňky stravy nebo se přimíchávají do pečiva i do krmiva pro zvířata. Některé druhy nejsou jako potraviny ještě ani pořádně prozkoumané. Na využití svého plného potenciálu tento cenný zdroj potravy zatím čeká.

Řasy už se v jídelníčku objevují dlouho, najdeme je zejména v asijské kuchyni. Ještě ale skrývají velký a zatím neobjevený potenciál. FOTO: Ewan Munro/Creative Commons/CC BY-SA 2.0
Řasy už se v jídelníčku objevují dlouho, najdeme je zejména v asijské kuchyni. Ještě ale skrývají velký a zatím neobjevený potenciál. FOTO: Ewan Munro/Creative Commons/CC BY-SA 2.0

GENETICKY UPRAVENÉ POTRAVINY – MŮŽE NÁM POMOCI KONTROVERZNÍ TECHNOLOGIE?

O geneticky upravených plodinách toho bylo napsáno a řečeno mnoho a desítky let se o nich vedly dlouhé debaty. Tahle technologie funguje ve zkratce tak, že se do nějakého organismu vpraví gen, získaný z organismu jiného druhu.

Vznikne tak nový druh, který má požadované vlastnosti. V minulosti vědci vyrobili třeba výživnější rýži nebo lilek, na který neútočí škůdci. Mnozí lidé se na upravené plodiny dívají s nedůvěrou.

Bojí se, že jsou nezdravé, že by mohly vytlačit původní rostliny, nebo že zkrátka dostatečně jistě nevíme, jestli upravování genů nepovede k něčemu nechtěnému. Tyto technologie se nicméně ve světě pořád využívají.

Dnes se jejich pomocí vědci snaží vytvořit druhy, které lépe obstojí v měnícím se podnebí. Vyvíjí se například pšenice a kukuřice odolná vůči suchu. V Asii se už pěstuje upravená rýže, která dovede lépe snášet záplavy.

PLEVEL – JÍDLO, KTERÉ NÁM ROSTE POD NOHAMA

Slibné potraviny můžeme naopak najít i tam, kde bychom to nečekali – ve škvírách mezi dlažbou, na louce nebo jako nechtěné hosty v záhonku.

Zatímco genoví inženýři se snaží vynalézt odolné plodiny, aby jimi nahradili ty, které kvůli klimatické změně trpí, jednotlivci se můžou zaměřit naopak na rostliny, které odolné už jsou. Ty, které si vesele rostou, i když se o ně nikdo nestará.

Z druhů hojně se vyskytujících u nás jsou to třeba pampelišky, jitrocel, kopřivy, medvědí česnek nebo sedmikrásky. Obvykle kolem nich chodíme bez povšimnutí, a přitom se dají jíst.

Jejich části se dají použít jako zelenina – na salát, do pomazánek nebo do polévek. Naší hlavní potravinou se asi jen tak nestanou, ale můžou nám ozvláštnit jídelníček.

Zároveň vědci některé rostliny, obvykle označované jako plevel, studují, aby zjistili, proč jsou tak odolné. Poznatky by pak mohli využít i při pěstování obvyklých zemědělských plodin.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Lifestyle
Nový cirkus: Jak se tradiční šapitó proměnilo v moderní umění
Zatímco klasické cirkusy bojují s kritikou kvůli zvířatům, nový cirkus vsadil na lidskou akrobacii, divadlo a příběhy. Jak vypadá cirkus 21. století a proč si získává celý svět? Stany a sloni Cirkusová představení se lidem trefila do noty: za pár let stála aréna v každém větším evropském městě a cirkus se dostal i do Spojených […]
Lifestyle
Od valchy k automatické pračce: Revoluce v praní prádla
Praní prádla bylo po staletí namáhavou prací v potocích a na valchách. Jak se z této dřiny vyvinuly moderní pračky, které dnes bereme jako samozřejmost? Objevte fascinující cestu jednoho z nejdůležitějších domácích spotřebičů. Praní prádla bylo zpočátku náročnou fyzickou aktivitou, pralo se v řece či potoce a špína se z oblečení odstraňovala otloukáním o kamení. […]
Lifestyle
Divoké americké rodeo: Adrenalin na maximum
Osm vteřin hrůzy, celoživotní sláva. Profesionální rodeo není jen sport – je to souboj člověka s tisícikilogramovou zbraní z masa, kostí a čistého adrenalinu. Zatímco statisíce fanoušků hltají každý pohyb v aréně, jezdci riskují životy v jednom z nejnebezpečnějších představení na planetě. Vítejte ve světě, kde pád neznamená konec, ale teprve začátek bitvy o přežití. […]
Lifestyle
Stolování v minulosti: Mohamed miloval maso
Někdo miluje maso, jiní dává přednost dokonale vyvážené nebo sladké chuti, další polévkám a plnému břichu a někdo nemůže existovat bez kuřecího. Pojďte s námi ochutnat ke stolu slavných osobností v dějinách. Tentokrát navštívíme proroka Mohameda. Máte v oblibě maso? V tom případě si u stolu islámského proroka Mohameda (570–632) pochutnáte. „Obětujte v průběhu svátku Eid al-Adha (ukončení poutě do […]
reklama
záhady a tajemství
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
Kdo by neznal jméno Robin Hood? Slavný psanec ze Sherwoodu se za staletí proměnil ve folklorní ikonu, hrdinu stovek knih, filmů i seriálů. Ale kdo vlastně byl muž, jehož příběh přežil staletí a stal se symbolem spravedlnosti? Mýtus, nebo historická postava? Příběh, který přerostl do legendy První dochované zmínky o Robinovi pocházejí ze 14. století. […]
Mechanismus z Antikythéry: Nejstarší počítač světa, který předběhl svou dobu o tisíciletí
Na dně Egejského moře u řeckého ostrova Antikythéra byl objeven jeden z nejzáhadnějších artefaktů starověku – bronzový mechanismus, který svou složitostí předběhl svou dobu o celá tisíciletí. Co přesně tento pozoruhodný přístroj uměl a kdo byl jeho geniálním tvůrcem? Lokalita: dno moře poblíž řeckého ostrova Antikythéry Římská říše je právě na vrcholu svých sil. Podél jižního […]
Záhadné lanškrounské mýty a pověsti
S městem Lanškrounem v okrese Ústí nad Orlicí i s mnohými místy v jeho okolí se pojí celá řada legend a pověstí. Jak by také ne, vždyť se jedná o starobylé královské město s dlouhou historií…   Chytrá stařenka zachránila Lanškroun Za třicetileté války táhli Švédové od Králík a Šilperka na Lanškroun s úmyslem město […]
Tajemství oceánů: Proč zůstává 90 % mořského dna neprobádané?
Přestože žijeme v době technologických zázraků, oceány zůstávají poslední velkou neznámou naší planety. Více než tři čtvrtiny mořského dna stále čekají na podrobné zmapování. Co brání vědcům v průzkumu a jaké poklady se v hlubinách mohou skrývat? Oceány pokrývají zhruba 70 procent povrchu naší planety. Podle moderních standardů je z této plochy zmapováno jen necelých […]
reklama
zajímavosti
Pranostiky a přírodní pozorování: Jak předpovídali počasí naši předkové?
Dříve lidé neměli družice ani radary, ale dokázali předpovědět počasí s překvapivou přesností. Jaké triky používali a proč některé pranostiky fungují dodnes? Dříve lidé pozorovali oblohu, zvířata a měli po ruce pranostiky Jak to s plánováním podle předpovědi počasí měli naši předkové? Paradoxně byli na těchto informacích existenčně závislí více než my. Šlo jim o […]
Petrichor: Proč milujeme vůni vzduchu po dešti?
Když se po dešti znovu vyjasní obloha, není to jediný důvod k radosti. Většina z nás si s chutí užívá také zvláštní vůni ve vzduchu. Je nám tak příjemná, že se na ni zaměřili i výrobci a návrháři parfémů. Obvykle si ji spojujeme s čistotou, ale mají ji na svědomí bakterie. Ukazuje se, že to […]
Gelmerbahn: Nejstrmější lanovka Švýcarska, kde adrenalin teče jako horský potok
Otevřený červený vagon visící nad propastí, sklon až 106 % a žádné bezpečnostní pásy – to je Gelmerbahn, druhá nejstrmější lanovka světa ukrytá v srdci švýcarských Alp. Původně sloužila jako nákladní výtah pro stavbu přehrady, dnes nabízí jeden z největších adrenalinových zážitků v Evropě. Odvážíte se usednout do tohoto vláčku, který vás vyveze k tyrkysovému […]
Tajemství houslí: Jak vzniká dokonalý smyčcový nástroj?
Housle jsou jedním z nejkrásnějších a nejsložitějších hudebních nástrojů. Jak se vyrábějí a co dělá jejich zvuk tak jedinečným? Housle patří do rodiny smyčcových nástrojů a jsou jejím nejmenším členem. Jejich rozšíření v hudebním světě přineslo 17. století. Napomohl tomu i Claudio Monteverdi (1567–1643), který vedle patnácti viol využil ve své partituře pro operu Orfeo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz