Domů     Pod tenkou slupkou: Proč pláčeme při krájení cibule?
Pod tenkou slupkou: Proč pláčeme při krájení cibule?

Ať už syrová, osmažená nebo třeba grilovaná, je cibule základem mnoha pokrmů. Ale její nenahraditelná chuť vyžaduje určitou oběť: kdo ji krájí, brzy pocítí, že ho začínají pálit oči a záhy se přidá také slzení. Ale proč nás tato nevinná činnost vždycky rozpláče?

Viníka můžeme jednoduše identifikovat. Pokud je cibule neporušená, je neškodná. Ale když se naseká, nakrájí nebo rozdrtí, dojde k poškození jejích buněk.

Dříve oddělené látky se setkávají, dochází k vzájemné reakci a specifický enzym vytvoří kyselinu sulfenovou, která se přeskupí do chemické látky známé jako syn-propanethial-S-oxid, nazývaný také slzotvorný faktor.

Tato těkavá látka se snadno vypařuje a při kontaktu s očima způsobuje pocit pálení. To vede k produkci slz, které mají opláchnout dráždivou látku.

Ostrý nůž a chlazení mohou pomoci

Je pravděpodobné, že tento mechanismus se vyvinul jako obrana, mající za úkol zastavit hmyz, zvířata nebo parazity, které by mohly rostoucí cibuli poškodit. A jak se pláči při krájení cibule vyhnout? Nejjednodušší je sáhnout po přístroji na krájení cibule.

Pro ty, kteří dávají přednost klasice, mají odborníci několik tipů. Doporučují například používat ostrý nůž, který poškodí méně buněk a vytvoří tak menší množství dráždivých látek než nůž tupý.

Dalším vhodným postupem může být uložení cibule na 30 minut do chladničky a následné odříznutí jejího vršku. Po oloupání slupky je důležité nechat její kořen neporušený, protože tato část obsahuje nejvyšší koncentraci slzotvorných látek.

Pokud použijeme ke krájení cibule ostrý nůž, dá se prý slzení aspoň trochu eliminovat.(Foto: Pasja1000 / Pixabay)
Pokud použijeme ke krájení cibule ostrý nůž, dá se prý slzení aspoň trochu eliminovat.(Foto: Pasja1000 / Pixabay)

Šlechtitelské úsilí

Různé druhy cibule mají odlišné množství dráždivých látek a některé způsobují menší podráždění očí než jiné. Odborníci se také snaží vyšlechtit cibuli, která by vyvolávala menší problémy a způsobovala mírnější reakci.

Její chuť a vůni popisují jako sladkou a jemnou. Ale gastronomičtí experti varují, že podobné snahy sice zvýší pohodlí pro kuchaře, nicméně gurmáni už tak nadšení nebudou.

Látky, odpovědné za slzotvorný faktor jsou stejné aromatické sloučeniny, které dodávají cibuli její typickou chuť, takže jejich snížením by došlo také ke zmírnění charakteristické chuti a vůně cibule. Je to něco za něco:

kdo si chce vychutnat cibuli se vším všudy, musí vydržet i trochu toho pálení a slz. Mimochodem, spotřeba cibule v České republice je asi 11 kilogramů na jednoho obyvatele ročně.

Všechny druhy cibule nejsou stejně aromatické, některé dráždí více, jiné méně.(Foto: Shutterbug75 / Pixabay)
Všechny druhy cibule nejsou stejně aromatické, některé dráždí více, jiné méně.(Foto: Shutterbug75 / Pixabay)

Cibule jako studnice zdraví

Na cibuli jako takové však k pláči není vůbec nic, je totiž plná živin. Je vynikajícím zdrojem vitamínu C, sloučenin síry, flavonoidů a fytochemikálií neboli fytonutrientů.

To jsou přirozeně se vyskytující sloučeniny v ovoci a zelenině, které spouštějí v lidském těle řadu zdraví prospěšných procesů, u cibule se vyznačují například antimikrobiálními vlastnostmi.

Flavonoidy pak mohou pomoci snížit například riziko vzniku Parkinsonovy choroby, kardiovaskulárních onemocnění i mrtvice. Zvláště cenným flavonoidem v cibuli je kvercetin, který bývá spojován s prevencí onkologických onemocnění.

Jsou mu také připisovány účinky při potírání bakteriálních a virových infekcí a snížení krevního tlaku.

Cibule dále obsahuje například vlákninu a kyselinu listovou anebo vitamíny skupiny B. Má navíc nízký obsah kalorií, zanedbatelný obsah sodíku a neobsahuje žádný tuk ani cholesterol.

Když už jsme u cholesterolu, v cibuli jsou obsaženy také látky, které mají potenciál snížit hodnoty škodlivého (LDL) cholesterolu v krvi.

Vědci se snaží vyšlechtit cibuli, která by nevyvolávala slzení. Ale ztratila by také svou chuť a vůni, která je pro mnoho pokrmů nepostradatelná.(Foto: Steve Buissinne / Pixabay)
Vědci se snaží vyšlechtit cibuli, která by nevyvolávala slzení. Ale ztratila by také svou chuť a vůni, která je pro mnoho pokrmů nepostradatelná.(Foto: Steve Buissinne / Pixabay)

Foto: Pixabay Titulka (Foto: LaraGenina / Pixabay)
Související články
Věda a technika
Tajemství dračího hedvábí: Dostaneme vlákna z kozího mléka?
Kalendáře ukazují rok 1965, v Československu se dá konečně zakoupit první ženská antikoncepce a televize začíná vysílat Večerníčka. A daleko za oceánem, v delawarském Wilmingtonu, představí americká chemička polského původu Stephanie Kwoleková (1923–2014) para-aramidové vlákno, které dostane název kevlar.   Oproti jiným polyamidům čtyřnásobně absorbuje rázovou energii. Bezpečnostní složky si mnou ruce. Neprůstřelné vesty a […]
Věda a technika
Nezničitelné želvušky přežijí (téměř) všechno
Želvušky jsou hotovými supermany zvířecí říše. Jsou pravděpodobně nejodolnějšími živočichy na Zemi. Dokážou přežít skoro cokoliv: vysoké teploty, silný mráz, extrémní sucho, tlak šestkrát větší, než je na dně Mariánského příkopu, a dokonce i pobyt ve vesmíru. Díky jejich odolnosti je najdete prakticky po celém světě. Žijí na ledovcích, v rozpálené poušti, ve sladké i […]
Věda a technika
Bude pivo v budoucnosti chutnat stejně?
Chuť potravin ovlivňuje teplota vzduchu, půdní podmínky i množství srážek v oblasti pěstování či chovu. Klimatické změny toto všechno mění, což zřejmě do budoucna negativně ovlivní chuť některých, možná i většiny plodin. Nejen producenti se proti tomu snaží ze všech sil bojovat. Chuť piva se může v budoucnu změnit kvůli měnící se chuti hlavních surovin, které se […]
Věda a technika
Kvašení potravin neboli fermentace zažívá svoji renesanci
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
reklama
věda a technika
Česká věda v popředí: Od starověkého Egypta po budoucnost vesmíru
Češi se umějí blýsknout i ve světě! Tohle je výběr jen několika českých nej z oblasti vědy. Věděli jste například, že… Archeologie Čeští egyptologové našli velkolepou hrobku, starou 4400 let Čeští egyptologové slaví výjimečný úspěch. Podařilo se jim znovuobjevit dávno ztracenou hrobku jedné z nejvýznamnějších osobností nekrálovského původu z doby stavitelů pyramid – velmože Ptahšepsese. […]
České druhy rostlin z přírody mizí, nahrazují je nepůvodní
Tým botaniků odhalil významné změny v rozšíření druhů české květeny. Jejich studie analyzovala ústup i šíření jednotlivých druhů flóry na českém území od roku 1960. Nová studie vznikla na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd ČR, Univerzitou Karlovou a Vídeňskou univerzitou a byla publikována v mezinárodním odborném časopise Biological Conservation. […]
Tragický příběh téměř neznámého vědce Ericha Hudce
Zámek v Kunštátu sice nepatří mezi nejproslulejší u nás, odehrál se tu ale jeden velmi děsivý a záhadný příběh. Jednalo se o jeden z prvních velkých zločinů nastupujícího režimu a rozhodně bychom na něj neměli zapomenout. Dne 8. června 1948 zde byla za dosud nevyjasněných okolností zavražděna rodina špičkového vědce Ericha Hudce. Že jste o […]
Mícha v servisu: Dají se obnovit nervové buňky?
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
reklama
zajímavosti
Fascinující fakta ze světa zvířat: Mláďata v číslech
2589 gramů vážilo největší pštrosí vejce na světě, které bylo sneseno samicí pštrosa dvouprstého (Struthio camelus) na farmě v Borlänge ve Švédsku v roce 2008. Přinášíme vám spousty zajímavostí ze světa zvířat a jejich mláďat! 1/100 000 váhy matky, přibližně 1 gram, váží při narození mládě klokana rudého (Macropus rufus), a jedná se tak o […]
Drama nad horou Fudži: Co způsobilo nejhorší leteckou havárii jednoho letadla?
V roce 1985 zahynulo 520 z 524 cestujících letadla Boeing 747 společnosti Japan Airlines 123, které letělo z Tokia do Ósaky. Co bylo příčinou neštěstí? Podle přeživších mohly být ztráty na životech menší, kdyby Japonci neodmítli pomoc amerického vrtulníku… Proč ji nepřijali? Japonský budhistický svátek Obon vychází ze zvyku ctít duchy svých předků. Vyvinul se […]
Tady může vypuknout peklo. Představujeme 10 nejnebezpečnějších sopek planety
Už po tisíce let jsou sopky tím, co lidstvo děsí a fascinuje zároveň. Jejich běsnění dokáže být neuvěřitelně nádherné, ale také obrovsky nebezpečné a doslova smrtící. Ostatně to se v minulosti ukázalo už mnohokrát a v některých případech sopečné výbuchy ovlivňovaly životy lidí po celém světě. A experti se shodují: Dříve nebo později nás něco takového nutně […]
Obávaný Mount Everest. Kdo zvítězil v souboji o zdolání střechy světa?
Majestátný Mt. Everest se v himálajských velehorách tyčí nad všemi okolními vrcholy. I když je jasné a slunečné počasí, působí dominantně a velkolepě. A co teprve když se počasí změní… Teplota na vrcholu dosahuje průměrné hodnoty 37 stupňů Celsia pod nulou a může klesnout až na minus 60 stupňů. Vichry přes 150 km/hod. tu nejsou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz