Skip to content
reklama

Pikao slaví 70 let – Mlsají ho už generace

Vzpomenete si na to, jak jste jako malí cucali z tuby Pikao? Letos slaví tato oblíbená sladkost sedmdesát let. A co se za tuto dobu změnilo? Kromě mírné úpravy grafiky obalu téměř vůbec nic.

Technologie výroby i samotné stroje jsou od počátku neměnné. Foto: Synergy Communications

Pikao se totiž již sedmdesát let vyrábí v naprosto totožné receptuře a část jeho výroby dokonce probíhá v totožném přístroji jako na začátku, což je světovým unikátem. Pojďme si představit jeho historii.

Pikao, slazené kondenzované mléko s kakaem, je společně s Jesenkou a Piknikem jednou z nejstarších českých značek potravin, které se u nás dosud prodávají. Receptura oblíbeného Pikaa vznikla přesně před sedmdesáti lety v roce 1952.

Za vznikem této kultovní sladkosti stojí tým tehdejších pracovníků společnosti Průmyslu mléčné výživy v Hlinsku pod vedením Ing. Františka Přikryla. Zajímavostí přitom je, že vznik Pikaa doprovází naprosto jednoduchá myšlenka – přisypat do slazeného kondenzovaného mléka kakao.

blank
Rozdíl je možný vidět pouze v balení tub, které je nyní automatické. Foto: Synergy Communications

Byla nejdřív tuba, nebo plechovka?

I když si mnozí spojují tuto kakaovou dobrotu s tubou, ve skutečnosti byla na trh uvedena v roce 1952 nejdříve jako kondenzované kakao v plechovce. Teprve v roce 1970 byla registrovaná obchodní značka Pikao a za další dva roky se Pikao poprvé objevilo v dodnes populárních tubách.

Co je však důležitější než obal, je chuť! Pikao chutná stále stejně, jako když jste ho ochutnali poprvé. Je jedno, jestli to bylo před rokem nebo před dvaceti lety.

Ne každá změna přináší zlepšení

V současné moderní době, která je neustále plná změn a inovací, je skoro těžké uvěřit tomu, že receptura Pikaa zůstala od samého počátku neměnná. Jenže nač měnit něco, co už je tou nejlepší verzí? Právě nehledání zbytečných složitostí a zachování pouhých tří surovin, kterými jsou mléko, cukr a kakao, dělá tento produkt výjimečným a takřka nesmrtelným.

Dokonce i pravé holandské kakao, které se do Pikaa přidává, pochází od stejného dodavatele. Z Holandska se k nám dováží od roku 1952. Beze změny zůstala i technologie výroby. Tou se slazené kondenzované mléko vyrábí už od roku 1943, kdy jako první spatřilo světlo světa slazené kondenzované mléko.

blank
V praxi to znamená, že lidé už nesedí u pásu a neskládají tuby do kartonů ručně, ale dělá to robot. Foto: Synergy Communications

Nahlédnutí do výrobny

Když už jsme zmínili technologii výroby, prozradíme vám, že onou zlatou technologií jsou takzvané kladenské odparky. Jedná se o speciální stroje, v nichž dochází k odpařování vody z mléka. Za výrobou těchto strojů stojí Kladenské železárny, které vyrobily na celém světě pouze dva kusy a oba tyto poklady vlastní Mlékárna Hlinsko.

A ačkoliv jde technologie kupředu raketovým tempem, právě kvůli nezaměnitelné chuti Pikaa, Pikniku a Jesenky, není v plánu tyto odparky měnit. Cílem totiž zůstává, aby vše bylo stále stejně dobré a výjimečné, jako při úplně první výrobě.

Stejný produkt, jiné použití

Když se zeptáte svých rodičů či prarodičů, možná vás překvapí tím, jak Pikao, Piknik či Jesenku za svých mladých let používali. Piknik a Jesenka se s oblibou používala do kávy, pro její zjemnění a oslazení zároveň – jde o obdobu dnešního cukru a mléka, které si do kávy mnozí přidávají.

Pikao, které se tehdy bralo jako kondenzované kakao, se nejčastěji rozmíchalo v teplé vodě. Dnes většina spotřebitelů cucá Pikao, Piknik i Jesenku přímo z tuby. Pikao, Piknik a Jesenka tak představují – stejně jako třeba čokoláda – běžný pamlsek, který si rádi dopřejí děti i dospělí.

blank
Pikao chutná stále stejně, jako když jste ho ochutnali poprvé. Je jedno, jestli to bylo před rokem nebo před dvaceti lety. Foto: Synergy Communications

Pikao existuje i jako „příchuť“

V současné době můžete na českém trhu narazit na Pikao ve třech formátech, a to na Tatra Pikao 75 gramů (tuba), Tatra Pikao 150 gramů (tuba) a Tatra Pikao 397 gramů (plechovka). Kromě toho existuje Pikao jako „příchuť“, kterou můžete objevit v produktech Tatra Mlsni.

si Tvarohový mix Pikao a v rámci licence také v Medovníku Pikao, nanuku Prima Pegas Pikao a zmrzlině Prima Pegas Pikao ve vaničce.

Foto: Úvodní foto: Synergy Communications
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Hroutí se Tereze Brodské celý svět?
nasehvezdy.cz

Hroutí se Tereze Brodské...

Všechno v posledních...
Léčivé koření pro vaše zdraví
panidomu.cz

Léčivé koření pro vaše zdraví

Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z...
Gruzínské kuře čakhokhbili
tisicereceptu.cz

Gruzínské kuře čakhokhbili

Rádi zkoušíte zahraniční recepty? Uvařte pro...
Kam byl přesunut majetek popraveného cara?
enigmaplus.cz

Kam byl přesunut majetek...

Představitelé ruského vládnoucího rodu Romanovců...
Kamarádce ublížil můj vlastní otec
skutecnepribehy.cz

Kamarádce ublížil můj...

Vlaďka a já jsme byly nejlepší přítelkyně....
blank
epochalnisvet.cz

Jednou z nejluxusnějších nemovitostí Dubaje...
Miluje Patrasová víc alkohol, nebo svou rodinu?
nasehvezdy.cz

Miluje Patrasová víc...

O herečku Dagmar...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
Oslavte Velikonoce v hotelu The Mozart Prague
iluxus.cz

Oslavte Velikonoce v hotelu...

Hotel The Mozart Prague, který se řadí mezi...
Nová analýza počtu ptáků: které druhy jsou u nás nejčastější?
21stoleti.cz

Nová analýza počtu ptáků: které...

Ačkoliv se počet jedinců českých ptáků v celkovém součtu...
6 pekelných kinosálů USA, kde zažijete děs a hrůzu nejen na plátně!
enigmaplus.cz

6 pekelných kinosálů USA, kde...

S bušícím srdcem se rozhlížíte,...
Město Úštěk má mnohé co nabídnout
epochanacestach.cz

Město Úštěk má mnohé co...

Úštěk leží na Litoměřicku,...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha