Příroda nikdy nepřestane překvapovat a tato zpráva není výjimkou. Pavouci nám jsou mnohem více podobní, než jsme si mysleli. Pavoučí matky totiž dokážou vyrábět výživné mléčné tekutiny, kterými krmí svoje potomstvo.
Toxeus magnus je druh pavouka vyskytující se v jihovýchodní Asii. Během 20 dní života dorostou mladí pavouci až do poloviny velikosti dospělého jedince. Po celou dobu však neopouští svá území, aby si nahromadili potravu. Jak je tedy možné, že tak rychle rostou?
„Nemohli jsme přijít na to, jak prostě rostou bez jídla, až do jedné noci, viděl jsem, jak se mládě pavouka drží na břiše své matky,“ říká Zhanqi Chen z Čínské akademie věd (CAS).
Vědci zkoumali samice pavouků pod mikroskopem a došli k překvapivým závěrům. Po stisknutí břicha vytékala z jejich těla bílá tekutina, která byla velice podobná savčímu mléku.
Následná analýza tekutiny prokázala, že jejím obsahem jsou tuky a čtyřikrát více bílkovin, než mají ve svém mléce např. krávy. Když vědci zkusili zamezit mláďatům pavouků příjem této tekutiny, tak po 10 dnech zahynula.
Z toho vyplývá, že mléko pro ně tvoří základní složku jejich stravy. Odkud se však bere? Jednou z teorií vědců je, že pochází z neoplodněných vajec.
Další výzkum došel k závěrům, že mateřská péče může zásadně ovlivnit pohlaví potomstva. Když totiž matky zůstaly ve svém hnízdě po 20. dni, 84 % přeživších jedinců byly ženy.
„Vyšší poměr ženského pohlaví je pro obyvatele přínosný,“ říká Chen. „Více žen znamená více potomků.“ Když však byla matka z hnízda odstraněna, byly statistiky přeživších pavoučích mláďat mnohem nižší.