Domů     Opojná vlna halucinogenů: Trnitá cesta do temných zákoutí mysli
Opojná vlna halucinogenů: Trnitá cesta do temných zákoutí mysli

Drogy jsou múzou i kazisvětem, andělem i ďáblem. Naši mysl dokážou mnohonásobně nakopnout a z jindy plachých osobností udělat hrdiny všedního dne. Zábrany, ostych nebo nervozita? V barevném světě neexistují. Jen smích, barvy a nekonečno.

Lákají nás ke vstupu do jiných dimenzí, jsou klíčem k dosud uzamčeným dveřím fantazie. Hypnotizují, energizují, rozveselují. Koketování s nimi je ruskou ruletou, přesto má člověk potřebu objevovat.

Indiánské zlato

Co: ježunka williamsova (Lophophora williamsii)

Na první pohled ne příliš krásný sukulent je v minulosti cenným pokladem Indiánů. Hoví si na území Texasu a Mexika, kde má zajištěné extrémní sucho a kamenitý terén.

I přesto, že nemá ostny a pyšní se jen chomáčky jemného chmýří, ukrývá v nitru „zlatou žílu“ jménem meskalin. Doby, kdy ježunku rudé kmeny uctívají jako božstvo, a usušené korunky užívají jako léčivo na bolavé zuby či spáleniny, jsou už veřejně pasé. Pro svá kouzla je v USA na černé listině.

Okno kaleidoskopu

Její silnou stránkou jsou hrátky s myslí, geometrické obrazce vytváří víc než působivé. Je to jako mít v hlavě soukromý kaleidoskop plný ohnivých barev. Čaruje i se smyslovým vnímáním, veškeré hudbě nebo konverzaci přidává decibely a klidně i na 9 hodin.

Kromě meskalinu, kterého má ježunka v sobě okolo 30 procent, obsahuje další alkaloidy. Ty ale namísto barevného ráje vyvolávají spíš zvracení nebo nevolnosti. Oproti jiným druhům halucinogenů má ale poměrně nízkou účinnost, což zvyšuje spotřebu.

Aby se zájemce pořádně „sjel“ a dosáhl efektu jako u LSD, musí do sebe dostat víc než tisícinásobné množství. Z hlediska pěstování to také není žádná sláva, než dozraje dostatek účinné látky, trvá to i několik let. Vypěstovat celý kaktus pak 20 let.

Aby experimentátor dosáhl efektu jako u LSD, musí do sebe dostat tisícinásobné množství.
Aby experimentátor dosáhl efektu jako u LSD, musí do sebe dostat tisícinásobné množství.

Ta kráska v červeném

Co: muchomůrka červená (Amanita muscaria)

Muchomůrka červená je vážně pořádná falešnice,“ sdělí světu spisovatel non-fiction Andy Letcher (*1968). Její červenou hlavu ale v hustém lesním podrostu těžko někdo přehlédne. Elegantní úpravu na talíři člověk zvládne jen jednu.

Červená potvora však není jen pěkně jedovatá, dokáže vykouzlit i nezapomenutelný a mnohdy nebezpečný trip.

Červená bestie

V mírných dávkách může zlepšit náladu, rozvázat jazyk nebo rozšířit po těle teplo. Když jsou podávány čerstvé, je celý rauš jen poloviční, usušené houby jsou proto žádanějším zbožím.

První účinky se dostavují zhruba po 90 minutách, kdy se svět pomalu mění v jedno pohyblivé vizuální pole, kde neživé věci srší energií. Časoprostor se rozpadá, o slovo se hlásí malátnost, únava, zvracení nebo dokolečka opakující se pocit déjà vu.

Mnozí si připadají jako v jiném těle, které si dělá, co chce. Zatímco někdo jen v klidu sedí a vychutnává, druhého může popadnout amok. Dojezdy se pak nesou v duchu silného bolehlavu.

U většiny odvážlivců převažují negativní zkušenosti nad pozitivními, proto je červená kráska nejen jedovatá, ale i nevhodná k „rekreačnímu“ uvolňování.

Zatímco někdo zažije příjemný trip, druhého může popadnout nekontrolovatelný amok.
Zatímco někdo zažije příjemný trip, druhého může popadnout nekontrolovatelný amok.

Žvýkáme a oblbujeme

Co: kokainovník pravý (Erythroxylum coca)

Už v minulosti slouží kokainovník jako účinný „oblbovák“. Když Španělé v 16. století dobijí oblast Peru, stimulační účinky jim vyrazí dech. Jakmile si zotročí zdejší lid, cpou mu koku ve velkém, aby získali otupené loutky. Celý zázrak přisuzují bohům, proto je koka často používána při obřadech.

Drogové království

Dnes je jeho místo hlavně na polích, zejména na plantážích v Jižní Americe. Rituál žvýkání přetrvává, jde totiž o nejjednodušší způsob, jak si opojnou moc vpravit do těla. Na pořádné procvičování pantů nedopustí na 15 milionů lidí, zejména domorodců.

Mnohdy jsou lístky ještě míchány s vápnem nebo popelem. Ti, kteří se rozhodnou vyměnit žvýkačky za bylinky, požívají denně zhruba 25–50 g čerstvých listů, což odpovídá přibližně 0,05–0,1g kokainu, který jim koluje v „žilách“.

Zatímco po prvním střetnutí s kokainem zůstává jen prázdno, druhé setkání už vyvolává známé stavy blaženosti, zvýšenou představivost i vnímání. Únava je pryč, je to jako příjemný a vysoce návykový elektrický šok.

Ne nadarmo si z něj Kolumbie udělá výdělečný byznys. Nejen, že na ni připadá na 75 procent světové produkce, ale rostlina se tu pěstuje na 50 900 hektarech.

Optimální denní dávku tvoří zhruba 25–50 gramů čerstvých listů.
Optimální denní dávku tvoří zhruba 25–50 gramů čerstvých listů.
Foto: Shutterstock.com
Související články
Věda a technika
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Věda a technika
Chudák malý Albert: Experiment mu způsobí strach i ze Santa Clause!
Chvíli nesrozumitelně žvatlá, pak se převalí a jeho pozornost zaměstná sněhobílá laboratorní myš. Instinktivně po ní natáhne ruce, když místnost naplní hlasitý zvuk kladiva a kovové tyče. Dítě se leká a okamžitě propuká v pláč, jenže to je jen začátek! Vědci potvrzují své hypotézy všemožnými pokusy. Zatímco ruský psycholog Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936) moří psy, jeho […]
Věda a technika
Proč máme škytavku?
„Škyt! Zase na mě někdo myslí!“ známou průpovídkou si lidé odůvodňují škytavku už v 17. století a říkáme to dodnes. I když dávno tušíme, že pravá příčina nejspíš bude jiná… Nádech, výdech. Dva základní a k životu nezbytné pohyby provádíme bez ustání celý cen, aniž bychom to vnímali. Přesněji nevnímáme je, dokud hladký průběh nekončeného […]
Věda a technika
Kdo dosedne na Měsíc? Je tu velký souboj dvou miliardářů
Po dekádách útlumu, kdy se kosmické bádání zaměřovalo na vysílání sond a na zkoumání orbity nebo nejbližších planet, jsme se dostali do éry nových vesmírných závodů. Tentokrát však mezi sebou kromě velmocí soupeří také soukromé firmy. Která bude mít navrch? Zatímco ještě pár let nazpátek se nejčastěji skloňovalo jméno amerického podnikatele Elona Muska (⃰1971) a […]
reklama
lifestyle
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i […]
Fenomén jménem televize: Když se spojily film a rádio…
Televizi zná asi každý z nás. Však v dnešní době sledováním televize tráví svůj volný čas na 40 % Čechů a v průměru u ní stráví kolem čtyř hodin denně! Jaké ale byly její začátky? Kde se vzala a kam směřuje? A jaká jsou televizní nej? Pojďme se společně podívat na jeden z nejrozšířenějších fenoménu dnešní doby. Prvotním nápadem […]
Jak se rychle najíst? Kdy se konzervy a pytlíkové polévky staly levnou náhradou čerstvé stravy?
Vždycky není možné konzumovat čerstvou stravu, Někdy je prostě příliš velký spěch a musíte slupnout něco rychlého, nebo zkrátka není na vaření čas nebo chuť. V takovou chvíli přicházejí na řadu alternativy – instantní jídla nebo konzervy. Kde se vzaly?   Za prvními konzervami s jídlem stál Napoleon I. Bonaparte. Budoucí francouzský císař Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) […]
5x nejstarší jídla světa: Ládovali se prdelačkou už bojovníci starověké Sparty?
Banda mužů usedne po tvrdé práci k ohni. Z torny vytáhnou chleba. Je starý – a tvrdý tak, že se ani nedá užvýkat. Nevadí! Proto je tu acquacotta. A bude to právě tento pokrm, kterému vděčíme za pohádkovou sekerkovou polévku.     Pekelně ostrá kaše harrisa Na pultech obchodů můžete někdy vidět harissu či harísu […]
reklama
zajímavosti
Užitečný lógr: Hnojí, čistí i předpovídá budoucnost
Než umyjete šálek, zkuste si rozmyslet, jestli by se vám kávová sedlina k něčemu nehodila. Můžete ji použít třeba na zahradě, při úklidu domácnosti, k vylepšení složení betonu nebo péči o pleť. V průmyslu ji testují na všechny možné způsoby a získává body v mnoha výrobních odvětvích. Když si milovníci mleté kávy vypijí svůj šálek, […]
Proč všechny cesty vedou do Říma?
Řím už dnes není středem světa, ovšem v době mocné starověké říše to tak trochu bylo. Když vzniklo ono známé úsloví, skutečně vedly všechny cesty právě tam? Jak město Řím, jako centrum bohaté Římské říše, postupně roste, rozrůstá se kolem něj i síť menších i větších cest. Jak jinak než pevných a kvalitních, postavených podle […]
Skutečně existuje jarní únava?
Dny jsou konečně delší, slunce začíná pěkně hřát, tráva se zelená, ptáci zpívají… a vy byste nejraději ani nevylézali z postele! Přepadla vás hrozná lenost! Anebo je to trochu jinak? Jarní únava může někdy působit jako hloupá výmluva. Zkrátka se vám nechce nic dělat. Pokud ale z pocitu vyčerpání máte závratě, nejste schopni se na […]
Předchůdce katedrály sv. Víta: Stavěl rotundu svatý Václav vlastníma rukama?
Dominantu Prahy, katedrálu svatého Víta, znají všichni velmi dobře. Máte ale tušení, co na jejím místě stálo před tím? Že ne? Tak se na to zkusme podívat trochu podrobněji. Už kolem roku 925 zahajuje český kníže Václav (907–935) stavbu rotundy v místech dnešní katedrály sv. Víta. Svatostánek má sloužit jako schránka pro uložení ostatku v podobě části paže […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
21stoleti.cz
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
historyplus.cz
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
Znavený mnich se opile olízne. Trochu přebral, jenže tahle várka piva se opravdu povedla. Tíží ho výčitky svědomí, na paměti má varovná slova biskupa. Zítra ale všechno dožene. Modlitbám se bude věnovat s ještě větší intenzitou než jindy.   Zpracování chmele na zlatavý mok se jako první u nás ujímají kláštery. „Protože měly vlastní výrobu piva,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
skutecnepribehy.cz
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
Naši začali mluvit o rozvodu. Byla jsem rozmazlený jedináček a představa, že by se mi najednou zhroutil domov, byla pro mě zničující. Když mi naši opatrně naznačili, že se budou rozvádět, zhroutil se mi svět. Pocit jistoty splaskl jako propíchnutý balonek. Ještě nikdy v životě jsem se necítila tak mizerně. Nevěřila jsem svým uším. Nevěřila jsem, že to
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
epochalnisvet.cz
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
Fascinující amazonská džungle nemusí skrývat jen dosud neznámé rostliny a „běžná“ zvířata. Možná se v ní potlouká tvor, se kterým byste se rozhodně setkat nechtěli. Podle některých popisů připomíná Bigfoota a i když jde podle všeho o legendu, reálný předobraz toto monstrum zřejmě opravdu má!   Pohybuje se prý pomalu a nenápadně a většinou zůstává
Nepečený dort s malinami
tisicereceptu.cz
Nepečený dort s malinami
Tvaroh můžete nakombinovat s ricottou nebo také řeckým jogurtem. Ovoce použijte podle sezony nebo podle toho, jaké máte u vás doma rádi. Ingredience Na 1 kulatou formu 300 g kakaových sušenek
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
iluxus.cz
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
Světový šampionát ABB FIA Formula E se jako obvykle zastaví v Monaku. A pro tento sedmý ročník slavného závodu se společnosti DS Automobiles a PENSKE AUTOSPORT rozhodly oslavit prestiž a půvab proslul
Vepřová žebírka glazovaná pivem
nejsemsama.cz
Vepřová žebírka glazovaná pivem
Žebra můžete podlévat jak černým pivem, tak světlým ležákem. Ingredience na 6 porcí: 500 ml černého piva 2 kg vepřových žeber 1 lžíce sójové omáčky 1 lžička uzené papriky 1 lžíce olivového oleje sůl barevný pepř Postup: Vepřová žebra omyjte, osušte a rozdělte na větší díly tak, aby se vám porce vešly do pekáče. Připravte si směs, kterou budete
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
epochanacestach.cz
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu,
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
panidomu.cz
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
Dřevo je nesmírně příjemný a oblíbený materiál, přitom jeho krásu někdy zbytečně zakrýváme. Zde je pět inspirací, jak ji naopak co nejvíce ukázat. Ze starých dřevěných rámů se dá vytvořit jednoduchá konstrukce, která se báječně hodí jako opora pro kytice ze suchých rostlin. Suché traviny (a právě tak suché květy) v ní dokonce vypadají lépe
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
nasehvezdy.cz
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
Chvíli se zdálo, že je Denisa Nesvačilová (32) znovu šťastná. Jenže bohužel má asi opět srdce na cáry. Románek s pohledným kolegou podle všeho nevyšel. Měl se k ní chovat jako princezně, zahrnovat
Pozor na noční pohled z okna!
enigmaplus.cz
Pozor na noční pohled z okna!
Odedávna existuje celá řada lidových pověr. Ty skutečně nejděsivější z nich se pak většinou týkaly temné části dne, tedy noci. Lidé pevně věřili, že za tmy se nemá vycházet z domu a není ani dobré dív