Doba se mění a s ní i věci, které měly zdánlivě neotřesitelnou pozici. Ještě nedávno by fajnšmekři nesáhli po láhvi s vínem, která by nebyla utěsněna klasickou zátkou z korku. Dnes ji stále více vinařů mění za šroub z kovu, který si nemohou vynachválit. A to i u velmi drahých vín!
Korková zátka je tradice. Každý milovník vína zbožňuje charakteristický zvuk, který korek vydává při vytažení z hrdla láhve, ono známé efektní lupnutí. Má také dlouhou historii. Jeho vlastnosti oceňují už ve starověku.
Tehdejší chytré hlavy objevují, že když se z korkového dubu odstraní kůra, vytvoří se nová, mnohem kvalitnější. A pak najdou pro korek široké využití, od staveb přes rybolov až k výrobě obuvi nebo včelařství. Pokouší se s ním dokonce léčit, například plešatost.
Korek zmizí z běžného používání s pádem římské říše. Ale od 17. století si ho oblíbí francouzští vinaři, kteří tímto materiálem začnou utěsňovat láhve s vínem.
Tuto metodu od nich přeberou výrobci vína v dalších zemích a vítězné, několik set let trvající tažení korku napříč světem je zahájeno.
Korek má konkurenci
Doba jde však dále a pokrok nelze zastavit. Modernizace se nevyhýbá ani vinařství. Už v poslední dekádě 20. století se objevují vinné láhve se šroubovacím uzávěrem.
Nejprve jsou používány pro levná a méně kvalitní vína a s despektem na ně pohlížejí nejenom milovníci a znalci tohoto lahodného moku, ale i samotní vinaři. Korek je zkrátka pečeť kvality, a hotovo!
Po mnoha letech výzkumů a zkoušení nových uzávěrů v praxi je ale jasné, že starý dobrý korek má velkou konkurenci a že šroubovací uzávěry mají řadu pozitiv.
Mnozí přední výrobci vín jim dnes dávají přednost před korkovou zátkou a to dokonce i pro své nejlepší produkty. Mají k tomu několik dobrých důvodů.
Iniciativní Novozélanďané
Ve skutečnosti má totiž kov řadu skvělých vlastností. Je třeba dobrou prevencí proti zkažení vín, které také není ohroženo infekcí mikroorganismy z korkové zátky, nejčastěji plísněmi.
Navíc nezískává pachuť, kterou může korek způsobovat a odpadá také jeho drolení. Je rovněž příjemnější pro koncové zákazníky, protože láhev lze snadno otevřít a opětovně uzavřít a je vhodný i pro snadnější přepravu a skladování.
V dnešní době je tak například více než 90 procent novozélandských vín uzavřeno šroubovacím uzávěrem a už v roce 2001 vyvinuli tamní producenti vína iniciativu, týkající se jejich používání.
Každé víno chce své
Rovněž i v sousedním Rakousku je jimi uzavřeno až 75 procent láhví s vínem. Výrobci přitom experimentují také s typy, které značnou měrou napodobují vlastnosti korku. I když má šroubovací uzávěr řadu nesporných výhod, není vhodný pro úplně všechna vína.
Zatímco skvěle funguje u bílých a růžových vín, u červených se na to musí jít opatrně. Například u těch s vysokou kyselostí je korek podle odborníků ideální, protože jeho poréznost jim umožní získat kyslík, což jim postupně dodává lepší chuť i vlastnosti.
Vyhněte se plastu
„Ani do budoucna nemůžeme očekávat, že například vína z Bordeaux budou někdy mít šroubovací uzávěr,“ vysvětluje světově proslulá americká sommeliérka Elizabeth Schneiderová.
Jakkoliv jsou dnes i velmi kvalitní vína opatřena šroubovacími uzávěry a soumrak korku také nenastává, existuje jeden typ uzávěru, kterému bychom se měli obloukem vyhnout. Jde o plast.
„Tato příšernost neudělá pro víno nic dobrého, je jednoduše hrozná,“ nebere si servítky Elizabeth Schneiderová a doporučuje, aby zákazníci takto uzavřené láhve ve vlastním zájmu nekupovali.