Domů     Nezdravé jídlo: zastavme trend doby!
Nezdravé jídlo: zastavme trend doby!

Vaření je někdy věda, ale ne zas taková věda, abychom si nedávali pozor na nezdravé potraviny. Víte, co všechno vám může udělat takový populární Big Mac, pokud si ho budete dávat příliš často?

A tušili jste, že na každých 100 000 obyvatel je 45 lidí s mrtvicí kvůli umělým sladidlům? Přepálený tuk může začít u žaludečních nevolností a skončit onemocněním srdce a cév.

Přitom se dá smažit i bez živočišného oleje. Stačí použít přírodní řepkový či slunečnicový olej, protože máslo vám mnoho nepomůže. Sladidla nahrazují cukr, ale nedají vám ani dostatek energie. Přitom by je stačilo omezit a odvyknout si na jejich chuť.

A pokud vás děsí fast food, nezoufejte a vybírejte dobře mezi jídlem. I tady můžete najít ne sice zdravé pokrmy, ale také ne ty nejhorší. Dávejte si také pozor na slazené nápoje. Cola má 11 kostek cukru.

Přepálený tuk

Přepálený tuk je problém. Jakmile dosáhne tepelného bodu, při němž se začne přepalovat, začnou se z něho uvolňovat zdraví nezdravé trans tuky. Ty škodlivě působí na náš trávící systém. Dochází k pálení žáhy a postupně se rozvíjejí žaludeční a střevní potíže.

Nejhorší jsou ale kardiovaskulární onemocnění. Nezdravý tuk bývá dokonce i důvodem vzniku onemocnění rakovinotvorného typu. Samostatnou kapitolou jsou nerafinované tuky. I ty se nacházejí v našich kuchyních, ale doporučují se ke konzumaci pouze za studena.

Hodí se do salátů, těstovin nebo pomazánek. Určitě byste je neměli používat třeba na usmažení oblíbeného řízku.

Na čem smažit

Smažit se dá navíc zdravě. Záleží jenom na oleji. „Existuje několik druhů olejů a každý z nich má trochu jiné vlastnosti. Liší se například i tím, že se přepalují při jiné teplotě, a právě tady může nastat problém. Přepalování tuku není nic dobrého.

Věděli jste, že přepalovaný tuk může mít za následek i nepříjemné zdravotní potíže?“ upozorňují odborníci z gastronomie. Pro někoho je samozřejmostí sáhnout po sádle.

Živočišný tuk se přitom ale připaluje při teplotě 180 stupňů, proto radíme, abyste si vybrali jiný typ tuku. U řepkového oleje dojde na připálení při 210 stupních a nejlepší je slunečnicový olej. Bod připálení začíná při teplotě 230 stupňů.

Máslo nepoužívejte raději vůbec. K připálení stačí 120 stupňů.

Fast Foody

McDonald´s, KFC, Burger King a mnoho dalších restaurací a bister rychlého občerstvení nabízí rychlé a chutné pokrmy prakticky hned, jak vstoupíme do podniku a objednáme si. Jak je to ale s jejich zdravotní hodnotou?

Jídlo má vysoký obsah tuku a úprava smažením je sice nejrychlejší, ale čím dříve se vám dostane jídlo na talíř, tím hůř.

Trojobal masa doslova přetéká kaloriemi, a když podle odborníků na výživu během dne sníte jediný smažený řízek, neměli byste po zbytek dne už nic smaženého konzumovat, nebo alespoň v menším množství. Takhle totiž vzniká nadváha a hrozící potíže s obezitou.

Dalším problémem fastfoodů je všudypřítomná sůl. Ta je v samotném mase, ještě je přidána kuchaři a nachází se také v dostupných dochucovacích prostředcích. A jenom velké hranolky u McDonald´s obsahují 1,1 gramu soli.

Doporučená denní dávka je ale maximálně 5 gramů. A potom tu jsou přeslazené nápoje. Doporučená denní dávka cukru odpovídá 12 – 20 kostkám. A teď si představte že jedenáct kostek má půl litru coly z oblíbeného bezedného kelímku.

Rychlé jídlo, rychlá konzumace

Nejčastěji přicházíme k okýnkům rychlého občerstvení, když jsme v časovém presu. I to je jeden z důvodů, proč se pokrmy z fastfoodů řadí mezi ty nejméně zdravé. Je žádoucí si na jídlo udělat čas.

Rozvrhněte si denní program tak, aby vám na každé jídlo zbyla alespoň půlhodina času,“ varují lékaři. Víte, při konzumaci jídla ve stoje nebo za chůze se mozek nedokáže tak soustředit na trávení a pocit nasycenosti se dostavuje mnohem později?

Následkem rychlého oběda, svačiny nebo chuťovky může být paradoxně pocit hladu. U citlivějších jedinců se dostavují žaludeční potíže a pravidelní rychlostrávníci si zadělávají na žaludeční vředy a žlučníkové komplikace.

Pokud ale nestíháte a z návštěvy jídelny rychlého občerstvení není najednou volba, ale nutnost, dají se zjistit informace alespoň o tom zdravějším z nabízených pokrmů.

Umělá sladidla

45 lidí na sto tisíc obyvatel. Přesně tolik osob u nás má větší riziko mrtvice podle poslední studie ze září letošního roku. Sladidla přijímáme hlavně z nápojů, z třetiny ze stolních sladidel, jimž si dochucujeme pokrmy a nápoje.

Další najdeme v mléčných výrobcích, tyčinkách a instantních produktech. „Čtyřicet pět nevypadá, že je to moc. Problém je v tom, že sladidla jí strašně moc lidí.

Celkový efekt na úrovni populace může být velký,“ komentuje lékařka Eliška Selinger ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Nejhoršími látkami jsou aspartam, acesulfam a sukralóza.

Konzumenti aspartamu mají právě 45krát větší riziko mrtvice než populace, co umělá sladidla odmítá. Acesulfam a sukralóza mají pro změnu na svědomí větší nárůst srdečních onemocnění.

Bezpečnost sladidel

Umělá sladidla přitom s takovým přírodním cukrem nebo medem nemají nic společného. Ona totiž pouze simulují sladkou chuť bez pravého cukru, natož vzniklé energie.

Úplně nejlepší by bylo jíst bez těchto dochucovadel, ale pro velkou část populace to není vůbec dosažitelné. Poslechněme tedy lékaře a výživové odborníky a postupně se zkusme odnaučit sladké chuti. Dbejme také na to, jaké potraviny vůbec přijímáme.

Ideální by bylo brát si potraviny bez přidaného cukru a průmyslově nezpracované produkty.

Fast Food a impotence

Konzumace pochoutek rychlého občerstvení vede k nebezpečné kardiovaskulární nemoci – endoteliální dysfunkci. Tak je předstupněm aterosklerózy. Choroba napadá cévy a negativně ovlivňuje jejich funkci. Horší prokrvení těla ovlivňuje i mužský penis.

Bez prokrvení mužský úd neztopoří a pánové tak mají problém s erekcí.

Podle odborného časopisu American Journal of Clinical Nutrition prokázala jedna z jejich studií, že pravidelná konzumace Big Mac Menu zhoršuje samotný průtok krve o 23 procent, což je srovnatelné přibližně s půlhodinovým pobytem v zakouřené místnosti.

Proto je dobré si na tyto věci dávat pozor a nevyhledávat řetězce fast foodů příliš často.

Mikrovlnné trouby

Mikrovlnná trouba v mnohém změnila náš přístup k vaření. Množí se ale také čím dál více názory, že přístroj stravě a našemu zdraví škodí. A jak je to ve skutečnosti? V obecném povědomí panuje názor, že záření mikrovln ovlivňuje rychlost chemických reakcí.

A je to pravda. Faktem ale také zůstává, že jakákoli tepelná úprava pokrmů negativně ovlivňuje nutriční hodnotu jídla. Mikrovlnná trouba tento proces ještě urychluje.

Je také důležité si pamatovat, že do této rychlé trouby nepatří třeba porcelán zdobený zlatem nebo platinou a skleněné či plastové nádobí nesmí být kryto víkem.

Foto: Shutterstock
Související články
Lifestyle
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
 „Ven! Všichni ven!“ Ten hlas zní naléhavě. Dům se vzápětí otřese v základech a obrovské praskliny dávají tušit, že může jít k zemi. Jen v noční košili utíká chodbou, ale schodiště se jí zbortí před očima. Bude to štěstí v neštěstí. Ze závalu ji zraněnou, ale živou, vytáhnou o deset hodin později… Co když jsme […]
Lifestyle
Klenoty s tajemstvím: Co skrývají rubín, safír, smaragd a opál
Když zrovna nemáme po ruce zirkon, najdeme celou řadu jiných drahokamů, které dokážou uchvátit svou krásou. Každý z nich se pyšní vlastními zvláštnostmi, příběhy a jedinečným půvabem. Rubín, safír, smaragd a opál patří mezi nejcennější a nejžádanější kameny světa. Vydejme se společně objevit jejich původ, skryté legendy a kouzlo, které je provází. Rubín: Král drahokamů […]
Lifestyle
Jak si poradit s nachlazením? Pomůže česnek, cibule a trocha babských kouzel
První šimrání v nose, škrábání v krku a únava, která přichází jako nepozvaný host – rýma a nachlazení mají svůj neomylný scénář. Nemusíte ale hned běžet do lékárny. Účinné pomocníky máte s největší pravděpodobností doma, a to v košíku se zeleninou. Česnek a cibule, dva obyčejní hrdinové našich kuchyní, dokážou s viry a nachlazením zatočit […]
Lifestyle
Olivový olej jenom pro studenou kuchyni? Na smažení se hodí víc, než si myslíte
Olivový olej má pověst krále zdravých tuků, ale většina lidí po něm sahá jen při přípravě salátů nebo zálivek. Jakmile přijde na smažení, nastupuje obava, že se přepálí a vytvoří škodlivé látky. Jenže tohle varování už dávno neplatí. Moderní výzkumy ukazují, že kvalitní olivový olej zvládne teplou kuchyni s přehledem a ještě při tom chrání […]
reklama
zajímavosti
Mistři rychlosti: Obraz v přímém přenosu je hotový za 5 minut!
Polsko-americký malíř Morris Katz (1932–2010) stihne za svůj život vytvořit 225 000 obrazů! Je stoupencem tzv. instantního umění a některá díla mu zaberou jen 30 vteřin. Kdo další zvládl pracovat podobně rychle a vytvořil hned velké věci? Snadné to jen vypadá! co: obraz Tvář: Hlava Fauna tvůrce: PABLO PICASSO kdy: 1955 doba vzniku: 5 minut […]
Jeřabiny: Plod podzimu, který nabízí víc, než se zdá
Šípky jsou pro nás samozřejmost, ale jeřabiny? Ty většina lidí považuje jen za ozdobu či krmivo pro ptáky. Přitom mají vlastnosti podobné šípkům. Ačkoliv se traduje, že některé druhy jsou nejedlé, mnoho zdrojů uvádí, že všechny druhy jsou jedlé, jen je třeba je tepelně upravit. Dnes se podíváme na to, co se o těchto podzimních […]
Cestování časem: Vize, která už nemusí být jen snem
Cestování časem patří k nejodvážnějším představám lidstva a k námětům, které dominují světu sci-fi filmů i literatury. Tento fascinující koncept vyvolává debaty nejen mezi vědci, ale i filozofy, protože sahá až k samotným základům našeho chápání reality. Zatímco návrat do minulosti naráží na téměř nepřekonatelné fyzikální překážky, cesta do budoucnosti už podle některých teorií nemusí […]
Tři jazyky, které umí potrápit: barmština, finština a cezština
Chcete se pustit do učení nového jazyka, ale tradiční volby jako angličtina, němčina či španělština vám připadají příliš obyčejné? Toužíte po výzvě, která otestuje vaše schopnosti a otevře vám úplně nový pohled na svět? Pak pokračujte ve čtení. V tomto článku vám představíme jazyky, které jsou pro mnohé naprostou záhadou, ale zároveň nesmírně podmanivé. Čeká […]
historie
Churchill: Vítěz, státník a zároveň postava plná rozporů
Winston Churchill patří mezi nejvýznamnější symboly odporu a obrany svobody ve 20. století. Jeho ikonické gesto „véčka“ se stalo znakem naděje v temných časech. Churchillova politická i osobní rozhodnutí však vyvolávala kontroverze a dodnes jsou předmětem intenzivních debat. Churchillova pověst byla už od mládí provázena arogancí a bezohledností. Svými výroky a postoji si vysloužil pověst […]
Geniální, ale nedokončené: Tři antické projekty, které Římané opustili
Řím je dodnes symbolem inženýrské geniality. Koloseum, akvadukty nebo Via Appia jsou stavby, které obstály v čase. Přesto existovaly projekty tak odvážné, že je ani Římané nedokázali dokončit – kvůli technice, politice či nedostatku peněz. Tyto nedokončené stavby nám ukazují limity starověké moci a představují zajímavé, i když frustrující „co by kdyby“ v historii. Zde […]
Města ztracená v písku. Čtyři starověké metropole pohlcené pouští
Pouštní písek je nenápadný, a přesto nesmírně ničivý protivník. Nejde jen o nehostinné prostředí – je to živelná, neustále se pohybující síla, která během tisíciletí dokázala pohltit celá města, kultury i kdysi mocné říše. Zatímco některé dávné civilizace dokázaly tvrdým podmínkám vzdorovat, jiné zmizely pod nánosy písku tak rychle a nečekaně, že na ně lidstvo […]
Antikythérský mechanismus: Objev, který změnil chápání starověkého Řecka
Když archeolog Valerios Stais roku 1902 prohlížel zkorodované bronzové fragmenty z vraku lodi potopené v 1. století př. n. l., narazil na něco nečekaného: ozubené kolečko. Netušil, že právě otevřel cestu k jednomu z nejzásadnějších objevů moderní archeologie. Antikythérský mechanismus navždy změnil naše chápání technické vyspělosti starověkých Řeků. Geniální mozky minulosti Během následného pátrání se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz