Domů     Neodolatelné palačinky: Jsou nejstarším jídlem na světě?
Neodolatelné palačinky: Jsou nejstarším jídlem na světě?
13.3.2021

Sladké i slané, malé i velké, nadýchané i úplně placaté. Palačinky miluje celý svět a rozhodně to nemusí být jen ty zatočené s marmeládou, které si dáváme u nás. Docela obyčejné jídlo má tisíce tváří, ale především v sobě nese obrovský kus historie…

Vlastně je to tak trochu kouzlo. Vezmeme ty správné suroviny, smícháme je, tepelně upravíme… a vznikne z nich něco úplně jiného! Tento trik nejspíš lidé znají již minimálně 30 000 let.

Analýzy prastarých obilných zrn totiž naznačují, že již tehdy si lidé vyrábějí mouku a míchají ji s vodou. Pánev nemají, ale mohou těsto nalít na sluncem rozpálený kámen.

V mladší době kamenné (8000–5000 let př. n. l.), když už se rozvíjí zemědělství, dost možná přidají i vejce nebo kozí mléko. Jednoduchý pokrm má zřejmě rád i pravěký lovec z Alp, dnes celému světu známý jako Ötzi.

Než před 5300 lety po zásahu šípem tak dokonale zmrzne, že zůstane zachován i obsah jeho žaludku, poobědvá k masu z jelena a divoké kozy nejspíš také placky z mleté pšenice.

Ingredience, vzhled i oblohu postupně si upravujeme. Základní princip přípravy palačinek však lidé znají již tisíce let. Foto: RitaE/ Pixabay
Ingredience, vzhled i oblohu postupně si upravujeme. Základní princip přípravy palačinek však lidé znají již tisíce let. Foto: RitaE/ Pixabay

Antické dobroty

Milují je i staří Řekové. Vyrábějí je ze směsi medu, bílé mouky, olivového oleje a sraženého mléka. Neříkají jim tedy palačinky, ale „tagenias“ nebo „tagenites“, jak se zmiňují v 5. století př. n. l. básníci Cartinus či Magnes.

Spisovatel Athenaeus (170-223) poté ve svém díle Deipnosophistai popisuje i způsob přípravy. Oblíbené placky se posypávají oříšky a sezamovými semínky a polévají medem. A nejspíš nechybí ani čerstvý sýr.

Důkaz o výrobě „palačinek“ najdeme i v římském díle Apicius ze 4. století, jedné z nejstarších kuchařských knih světa. Podle receptu se smíchají vejce, mouka, mléko a med.

Směs se opeče a výsledkem je pochoutka nazvaná „alia dulcia“ (doslova „jiné sladkosti“).

Ve starém Řecku si pochutnávají na plackách s oříšky a medem, marmeláda a ovoce je spíš slovanskou tradicí. Foto: RitaE/ Pixabay
Ve starém Řecku si pochutnávají na plackách s oříšky a medem, marmeláda a ovoce je spíš slovanskou tradicí. Foto: RitaE/ Pixabay

S pánví až do kostela

V křesťanském středověku se palačinky stávají symbolem masopustu. Tradičně se konzumují především na masopustní úterý, tedy den před začátkem půstu, kdy by jídlo již mělo být skromné.

V řadě křesťanským zemí je masopustní úterý spojeno nejen s palačinkami, ale také s vyzpovídán se z hříchů. Aby na to lidé nezapomněli, z kostela zní zvon, především v Anglii symbolicky nazývaný jako „pancake bell“ (palačinkový zvon).

Zazvoní i v městečku Olney v hrabství Buckinghamshire v roce 1445, kdy ho podle známé historky zaslechne hospodyně smažící palačinky. Lekne se a ještě s pánví v ruce běží do kostela ke zpovědi!

Právě podle ní se prý ve městě Olney dodnes tradičně pořádá palačinkový závod. Ženy s palačinkou na pánvi běží za zvuku zvonu trasu směrem ke kostelu a palačinku musí nejméně třikrát otočit nadhozem. Na vítězku čeká v cíli polibek od zvoníka.

Plochý jako palačinka

V anglickém slovníku už se v 15. století skutečně objevuje slovo „pancake“, které se dnes používá pro palačinku. Během alžbětinské éry (1558-1603) se tato pochoutka stává oblíbenou snídaní. Jí se s kořením, vodou s lístky růže a také s jablky.

Podle dochovaných receptů se palačinky pečou nejčastěji z kukuřičné mouky, ale někdy třeba i z brambor, záleží, co je zrovna po ruce. Nejen v Anglii, ale i dalších evropských zemích už se však začínají podobat těm dnešním. A především jsou placaté!

Oxfordský anglický slovník z 1611 již zahrnuje známou frázi „plochý jako palačinka“, která má řadu přenesených významů. Označuje třeba ženy s plochým hrudníkem nebo hodně nížinatý terén. Dost ale angličtiny – jak je to u nás? Jak přišla česká palačinka ke svému jménu?

Dokonale univerzální jídlo. Na palačinky si můžete dát v podstatě cokoliv. Foto: Einladung_zum_Essen / Pixabay
Dokonale univerzální jídlo. Na palačinky si můžete dát v podstatě cokoliv. Foto: Einladung_zum_Essen / Pixabay

Placenta, nebo šikovný kuchař?

Jedna sladká historka nás přivádí do Paříže. Konkrétně tedy maďarského hraběte Esterházyho, kterého z roce 1687 pozve na banket francouzský král Ludvík XIV. (1638-1715).

Hrabě si s sebou vezme i osobního kuchaře jménem Francisco Palaccini, který má za úkol vyčenichat ve francouzské kuchyni nějaké zajímavé speciality. A těch samozřejmě není málo.

Palacciniho však zaujmou především placky, kterým Francouzi říkají „crêpes“. Chutnají skvěle, ale podávají se jen tak pocukrované (někdy tedy polité koňakem) a složené do trojúhelníku, což mu přijde skoro škoda.

Po návratu do domů je tedy Palaccini vylepší – upeče podobné, jen trochu tlustší, namaže marmeládou a zatočí do ruličky. Navrch přijde ještě šlehačka a olizuje se celé Rakousko-Uhersko!

Po kom mají palačinky jméno, by se tedy mohlo zdát jasné, ovšem jeden háček to má. Nikdo netuší, zda to všechno není pouhou legendou! Etymologický slovník u výkladu slova „palačinka“ opravdu k maďarštině směřuje, ovšem slovo se tu objevuje už u století dříve.

Maďarské „palacsinta“ neboli omeleta vychází z latinského „placenta“ (koláč), ještě dále bychom došli až k řeckému „plakús“ (plochý koláč).

Co země, to jiné palačinky. Někde se stáčejí do ruličky, například ve Walesu je například skládají na sebe. Foto: Kasiadziem / Pixabay
Co země, to jiné palačinky. Někde se stáčejí do ruličky, například ve Walesu je například skládají na sebe. Foto: Kasiadziem / Pixabay

Sirup, šlehačka i kaviár

Rychlé a praktické placky se postupně dostanou do celého světa. A v každé zemi samozřejmě mají ty svoje.

V Americe, kde se o popularizaci zaslouží především jejich velký milovník prezident Thomas Jefferson (1743-1826), se jim nejprve říká indiánské koláče, kukuřičné placky či slapjack. A co dnes již ke klasice americké snídaně patří? Rozhodně javorový sirup!

V Německu mají Pfannkuchen, které natrhají na proužky a obloží jimi misku s omáčkou, Švédové své pönnukaka stáčejí do ruliček a namáčejí ve šlehačce.

Velšané by vás pozvali na crempogy, kulaté placky menších rozměrů, které se potírají máslem a na talíři skládají do komínků. Ruské bliny zas připomínají spíše vdolky a plní se medem, marmeládou, ale také třeba kaviárem nebo houbami.

Kouzelné plameny

Známou palačinkovou velmocí je samozřejmě Francie, jejíž slavné crêpes jsou především mnohem tenčí než palačinky u nás. Francouzi je pak už upravují podobně jako my, ovšem minimálně jeden druh je speciální – Crêpes Suzette.

Traduje se, že jméno nesou po přítelkyni budoucího krále Anglie Edvarda VII. (1841-1910), který, ještě jako princ z Walesu, v roce 1895 navštíví Café de Paris v Monte Carlu.

Podnik ho chce poctít nějakou specialitou, a proto mu připraví tenké palačinky přelité karamelem, pomerančovou šťávou a pomerančový likérem.

Když je však má 15letý číšník Henri Charpentier ohřát a naservírovat, dezert nešťastnou náhodou vzplane! Výsledkem je nečekaně úžasná chuť, která okouzlí nejen prince Edwarda, a flambované palačinky se stanou oblíbenou specialitou.

Crêpes Suzette s pomerančovým likérem chutnají nejlépe flambované. Přijde se na to díky nešikovnému číšníkovi. Foto: La-fontaine, Pixabay
Crêpes Suzette s pomerančovým likérem chutnají nejlépe flambované. Přijde se na to díky nešikovnému číšníkovi. Foto: La-fontaine, Pixabay
Foto: Thechuk / Pixabay, 1 – 5: Pixabay
Související články
Zajímavosti
Jak a proč se jmenujeme? První příjmení se rodila ve 14. století
Jmenujete se třeba Martin Černý a sousedka například Jana Pekařová. Napadlo vás zamyslet se nad tím, odkud se vzalo vaše nebo její příjmení? Je to zajímavý příběh. Při jeho vyprávění se vrátíme o 700 let zpátky. Příjmení jsou hodně stará. Co na to říká jazykověda? Už po roce 1300 se u nás začínají objevovat první […]
Zajímavosti
Sladký lék: Kouzlu čokolády podléhali dobrodruzi, básníci i královské milenky
Jestli si bez čokolády nemůžete představit život, při diskusi s jejími odpůrci můžete argumentovat, že jde o lék. Opravdu je to tak. Léčivé účinky čokolády znali už Mayové a Aztékové, kteří je vypozorovali při dlouhodobé konzumaci nápoje. Čokoládu považovali hlavně za afrodiziakum. Její chuti z Evropanů podlehl například toskánský vévoda Cosimo III. de Medici (1642–1723) italský diplomat […]
Zajímavosti
Chcete sbírat bylinky? Měli byste znát několik základních zásad
Nasbírat si bylinky je lákavé. Pokud se do toho chcete letos pustit a vyzkoušet na vlastní kůži nějakou přírodní medicínu, ještě, než propukne jaro, naučte se pár základních zásad. Jakmile přijde sezóna bylinek, budou se vám hodit. Když se rozhodnete, že vyrazíte na bylinky do přírody nesmíte zapomenout na základní pravidla, aby váš sběr byl […]
Zajímavosti
Ve jménu břečťanu: Jaká je historie Ivy League?
Jindy ospalý kampus je na nohou. Všude jsou patrné vlaječky, kde velkými písmeny stojí název školy. Studenti si zase malují tváře, aby svoje spolužáky podpořili. Za pár chvil totiž odstartuje utkání s Harvardem. Několik amerických prezidentů, zakladatelé velkých firem či herci nebo úspěšní podnikatelé. Všichni úspěšně absolvují alespoň jednu univerzitu, která náleží do Břečťanové ligy, neboli […]
reklama
záhady a tajemství
Přinesly českému králi Václavovi II. hvězdy smůlu?
Čeští králové se v minulosti při svém státnickém rozhodování hodně řídili podle hvězd. Ty jim však nebyly vždy jenom příznivě nakloněny. Svoje by o tom mohl dopodrobna vyprávět třeba český král Václav I.   Zatímco korunovaci prvního českého krále Vratislava II. (po r. 1031–1092) nebo podpis Zlaté buly sicilské podle hvězd 26. září 1212 si bylo […]
3 travičky, které píší dějiny: Měla Kateřina Medicejská jedovou komnatu?
Směs bahna a močůvky pod okny pařížských domů nabírá rudý nádech lidské krve. Bartolomějská noc z 23. na 24. srpna 1572 je v plném proudu. Podle všeho iniciuje řádění francouzská královna Kateřina Medicejská (1519–1589). Nechvalně se tak zapíše do historie.   Ostatně, na dvoře ji za života manžela nikdo příliš nemusí, je nižšího původu a […]
Karel IV. neudělal bez konzultace s astrology ani ránu
Nejvážněji ze všech panovníků českého středověku bere poselství hvězd český král a římský císař Karel IV. Jeho dvorní lékař a zároveň i astrolog v jedné osobě má spoustu práce. Ať už je třeba udělat cokoliv, hvězdy tomu musí být vždy správně nakloněny. „Je možno bez nadsázky říci, že astrologie byla spolutvůrcem jeho životních úspěchů, protože při […]
Výbuch, který zpustošil Sibiř. Způsobil ho meteorit?
Ono se řekne pustý a prázdný vesmír. Je sice pravda, že na jeden krychlový metr kosmického prostoru čistě statisticky připadá jeden atom vodíku, jenže jsou okamžiky, kdy provoz ve vesmíru pořádně zhoustne. Kolize dvou těles sice mohou být zajímavým divadlem, avšak pouze za předpokladu, že se jich sami neúčastníme. V dlouhé historii naší planety se […]
reklama
lifestyle
Lady Diana: Od rozvodu až k tragickému konci
Princezna si vzala prince. Jenže brzy se ukázalo, že realita se pohádce moc nepodobá a nemá happyend. Princezna a princ se rozvedli a následovala tragická smrt. Lady Di ale žije v lidských srdcích dál… Princezna Diana (1961‒1997) se v roce 1992 po rozchodu s princem Charlesem (*1948) stane módní ikonou. Kamkoliv se pohne, ženou se za ní paparazzi. […]
Teddy bear: Kdo poprvé vyrobil oblíbeného plyšáka?
Pořádně ohmataný plyšový medvěd i dnes často patří k nezbytným rekvizitám dětského pokojíku, a to i dlouhá léta poté, co už si s ním nikdo nehraje. Každý ale netuší, že chlupatému parťákovi, propůjčil svoje jméno sám americký prezident. Příběh začíná v newyorském Brooklynu, kde ruský židovský přistěhovalec Morris Michtom (1870–1938) v roce 1902 provozuje malou cukrárnu. Aby nalákal co […]
Milion omylů: V čem se cestovatel Marco Polo spletl?
Umíte si představit, že byste po vzoru Marka Pola strávili na cestách celkem 24 let svého života? Možná je to hezká představa nepracovat a jen tak se plavit po moři nebo pochodovat po svých po souši. Nejspíše by vám neušlo, co se kolem vás děje a neudělali byste spoustu chyb jako slavný cestovatel. Nebo ano? […]
Jaro a léto v Čechách: Vyrazte na nejnáročnější výšlapy na české hrady
Turistická sezona se nezadržitelně blíží. A hrady i zříceniny budou jako každý rok oblíbeným cílem výletů statisíce Čechů. Rozhodli jsme se posvítit si na tyto oblíbené destinace a sestavit tak trochu netradiční žebříček. Podle nás je totiž možné plánovat výlety na hrady maličko jinak než obvykle. Namísto nejznámějších hradů proto nabízíme přehled těch, jejichž zdolání […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz