Domů     Neodolatelné palačinky: Jsou nejstarším jídlem na světě?
Neodolatelné palačinky: Jsou nejstarším jídlem na světě?
13.3.2021

Sladké i slané, malé i velké, nadýchané i úplně placaté. Palačinky miluje celý svět a rozhodně to nemusí být jen ty zatočené s marmeládou, které si dáváme u nás. Docela obyčejné jídlo má tisíce tváří, ale především v sobě nese obrovský kus historie…

Vlastně je to tak trochu kouzlo. Vezmeme ty správné suroviny, smícháme je, tepelně upravíme… a vznikne z nich něco úplně jiného! Tento trik nejspíš lidé znají již minimálně 30 000 let.

Analýzy prastarých obilných zrn totiž naznačují, že již tehdy si lidé vyrábějí mouku a míchají ji s vodou. Pánev nemají, ale mohou těsto nalít na sluncem rozpálený kámen.

V mladší době kamenné (8000–5000 let př. n. l.), když už se rozvíjí zemědělství, dost možná přidají i vejce nebo kozí mléko. Jednoduchý pokrm má zřejmě rád i pravěký lovec z Alp, dnes celému světu známý jako Ötzi.

Než před 5300 lety po zásahu šípem tak dokonale zmrzne, že zůstane zachován i obsah jeho žaludku, poobědvá k masu z jelena a divoké kozy nejspíš také placky z mleté pšenice.

Ingredience, vzhled i oblohu postupně si upravujeme. Základní princip přípravy palačinek však lidé znají již tisíce let. Foto: RitaE/ Pixabay
Ingredience, vzhled i oblohu postupně si upravujeme. Základní princip přípravy palačinek však lidé znají již tisíce let. Foto: RitaE/ Pixabay

Antické dobroty

Milují je i staří Řekové. Vyrábějí je ze směsi medu, bílé mouky, olivového oleje a sraženého mléka. Neříkají jim tedy palačinky, ale „tagenias“ nebo „tagenites“, jak se zmiňují v 5. století př. n. l. básníci Cartinus či Magnes.

Spisovatel Athenaeus (170-223) poté ve svém díle Deipnosophistai popisuje i způsob přípravy. Oblíbené placky se posypávají oříšky a sezamovými semínky a polévají medem. A nejspíš nechybí ani čerstvý sýr.

Důkaz o výrobě „palačinek“ najdeme i v římském díle Apicius ze 4. století, jedné z nejstarších kuchařských knih světa. Podle receptu se smíchají vejce, mouka, mléko a med.

Směs se opeče a výsledkem je pochoutka nazvaná „alia dulcia“ (doslova „jiné sladkosti“).

Ve starém Řecku si pochutnávají na plackách s oříšky a medem, marmeláda a ovoce je spíš slovanskou tradicí. Foto: RitaE/ Pixabay
Ve starém Řecku si pochutnávají na plackách s oříšky a medem, marmeláda a ovoce je spíš slovanskou tradicí. Foto: RitaE/ Pixabay

S pánví až do kostela

V křesťanském středověku se palačinky stávají symbolem masopustu. Tradičně se konzumují především na masopustní úterý, tedy den před začátkem půstu, kdy by jídlo již mělo být skromné.

V řadě křesťanským zemí je masopustní úterý spojeno nejen s palačinkami, ale také s vyzpovídán se z hříchů. Aby na to lidé nezapomněli, z kostela zní zvon, především v Anglii symbolicky nazývaný jako „pancake bell“ (palačinkový zvon).

Zazvoní i v městečku Olney v hrabství Buckinghamshire v roce 1445, kdy ho podle známé historky zaslechne hospodyně smažící palačinky. Lekne se a ještě s pánví v ruce běží do kostela ke zpovědi!

Právě podle ní se prý ve městě Olney dodnes tradičně pořádá palačinkový závod. Ženy s palačinkou na pánvi běží za zvuku zvonu trasu směrem ke kostelu a palačinku musí nejméně třikrát otočit nadhozem. Na vítězku čeká v cíli polibek od zvoníka.

Plochý jako palačinka

V anglickém slovníku už se v 15. století skutečně objevuje slovo „pancake“, které se dnes používá pro palačinku. Během alžbětinské éry (1558-1603) se tato pochoutka stává oblíbenou snídaní. Jí se s kořením, vodou s lístky růže a také s jablky.

Podle dochovaných receptů se palačinky pečou nejčastěji z kukuřičné mouky, ale někdy třeba i z brambor, záleží, co je zrovna po ruce. Nejen v Anglii, ale i dalších evropských zemích už se však začínají podobat těm dnešním. A především jsou placaté!

Oxfordský anglický slovník z 1611 již zahrnuje známou frázi „plochý jako palačinka“, která má řadu přenesených významů. Označuje třeba ženy s plochým hrudníkem nebo hodně nížinatý terén. Dost ale angličtiny – jak je to u nás? Jak přišla česká palačinka ke svému jménu?

Dokonale univerzální jídlo. Na palačinky si můžete dát v podstatě cokoliv. Foto: Einladung_zum_Essen / Pixabay
Dokonale univerzální jídlo. Na palačinky si můžete dát v podstatě cokoliv. Foto: Einladung_zum_Essen / Pixabay

Placenta, nebo šikovný kuchař?

Jedna sladká historka nás přivádí do Paříže. Konkrétně tedy maďarského hraběte Esterházyho, kterého z roce 1687 pozve na banket francouzský král Ludvík XIV. (1638-1715).

Hrabě si s sebou vezme i osobního kuchaře jménem Francisco Palaccini, který má za úkol vyčenichat ve francouzské kuchyni nějaké zajímavé speciality. A těch samozřejmě není málo.

Palacciniho však zaujmou především placky, kterým Francouzi říkají „crêpes“. Chutnají skvěle, ale podávají se jen tak pocukrované (někdy tedy polité koňakem) a složené do trojúhelníku, což mu přijde skoro škoda.

Po návratu do domů je tedy Palaccini vylepší – upeče podobné, jen trochu tlustší, namaže marmeládou a zatočí do ruličky. Navrch přijde ještě šlehačka a olizuje se celé Rakousko-Uhersko!

Po kom mají palačinky jméno, by se tedy mohlo zdát jasné, ovšem jeden háček to má. Nikdo netuší, zda to všechno není pouhou legendou! Etymologický slovník u výkladu slova „palačinka“ opravdu k maďarštině směřuje, ovšem slovo se tu objevuje už u století dříve.

Maďarské „palacsinta“ neboli omeleta vychází z latinského „placenta“ (koláč), ještě dále bychom došli až k řeckému „plakús“ (plochý koláč).

Co země, to jiné palačinky. Někde se stáčejí do ruličky, například ve Walesu je například skládají na sebe. Foto: Kasiadziem / Pixabay
Co země, to jiné palačinky. Někde se stáčejí do ruličky, například ve Walesu je například skládají na sebe. Foto: Kasiadziem / Pixabay

Sirup, šlehačka i kaviár

Rychlé a praktické placky se postupně dostanou do celého světa. A v každé zemi samozřejmě mají ty svoje.

V Americe, kde se o popularizaci zaslouží především jejich velký milovník prezident Thomas Jefferson (1743-1826), se jim nejprve říká indiánské koláče, kukuřičné placky či slapjack. A co dnes již ke klasice americké snídaně patří? Rozhodně javorový sirup!

V Německu mají Pfannkuchen, které natrhají na proužky a obloží jimi misku s omáčkou, Švédové své pönnukaka stáčejí do ruliček a namáčejí ve šlehačce.

Velšané by vás pozvali na crempogy, kulaté placky menších rozměrů, které se potírají máslem a na talíři skládají do komínků. Ruské bliny zas připomínají spíše vdolky a plní se medem, marmeládou, ale také třeba kaviárem nebo houbami.

Kouzelné plameny

Známou palačinkovou velmocí je samozřejmě Francie, jejíž slavné crêpes jsou především mnohem tenčí než palačinky u nás. Francouzi je pak už upravují podobně jako my, ovšem minimálně jeden druh je speciální – Crêpes Suzette.

Traduje se, že jméno nesou po přítelkyni budoucího krále Anglie Edvarda VII. (1841-1910), který, ještě jako princ z Walesu, v roce 1895 navštíví Café de Paris v Monte Carlu.

Podnik ho chce poctít nějakou specialitou, a proto mu připraví tenké palačinky přelité karamelem, pomerančovou šťávou a pomerančový likérem.

Když je však má 15letý číšník Henri Charpentier ohřát a naservírovat, dezert nešťastnou náhodou vzplane! Výsledkem je nečekaně úžasná chuť, která okouzlí nejen prince Edwarda, a flambované palačinky se stanou oblíbenou specialitou.

Crêpes Suzette s pomerančovým likérem chutnají nejlépe flambované. Přijde se na to díky nešikovnému číšníkovi. Foto: La-fontaine, Pixabay
Crêpes Suzette s pomerančovým likérem chutnají nejlépe flambované. Přijde se na to díky nešikovnému číšníkovi. Foto: La-fontaine, Pixabay
Foto: Thechuk / Pixabay, 1 – 5: Pixabay
Související články
Zajímavosti
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
Většina drahých kamenů má za sebou stovky či tisíce let, po které je lidé obdivují. Může být proto překvapením, že od objevu jednoho z nejvzácnějších drahokamů uplynulo teprve 57 let. Na světě přitom existuje jen jediný jeho zdroj a očekává se, že bude vyčerpán během následujících 20 až 30 let. Jak název tohoto kamene napovídá, […]
Zajímavosti
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
Zajímavosti
Užitečný lógr: Hnojí, čistí i předpovídá budoucnost
Než umyjete šálek, zkuste si rozmyslet, jestli by se vám kávová sedlina k něčemu nehodila. Můžete ji použít třeba na zahradě, při úklidu domácnosti, k vylepšení složení betonu nebo péči o pleť. V průmyslu ji testují na všechny možné způsoby a získává body v mnoha výrobních odvětvích. Když si milovníci mleté kávy vypijí svůj šálek, […]
Zajímavosti
Proč všechny cesty vedou do Říma?
Řím už dnes není středem světa, ovšem v době mocné starověké říše to tak trochu bylo. Když vzniklo ono známé úsloví, skutečně vedly všechny cesty právě tam? Jak město Řím, jako centrum bohaté Římské říše, postupně roste, rozrůstá se kolem něj i síť menších i větších cest. Jak jinak než pevných a kvalitních, postavených podle […]
reklama
historie
Starověké Mohendžodaro: Nejluxusnější město světa
Davy skandují, peří létá. Kohoutí zápasy mají rituální charakter. Právě odtud, ze starověké Kukkutarmy, v překladu Kohoutího města, se rozšíří domestifikovaná drůbež do světa. Ale pozor: Zde je posvátná a nejí se!   Ve 2. tisíciletí před Kristem tu může žít až 100 000 obyvatel, což z „Kohoutova“ dělá metropoli světového významu. A živo tu […]
Neštovice: Postrach, který věda zahnala
Amerika je pro kolonizaci zemí zaslíbenou. Stačí přesvědčit původní obyvatelstvo, aby vycouvalo. Přesvědčovacích prostředků mají Evropané celou řadu. Pušky, děla, a také neštovice. Neštovice jsou nemocí, která významným způsobem mění dějiny Kolem roku 400 př.nl zasáhne Athény epidemie, s největší pravděpodobností neštovic. Vyhubí čtvrtinu populace a mezi obětmi je i nejvýznamnější z vůdců – Periklés (500–429 […]
Versailles v číslech: Od sídla moci po muzeum dějin
Zámek jako z nejkrásnější pohádky je svědkem pohnutých dějin od doby, kdy se Francie stává významnou velmocí až po dramatický úpadek monarchie. Ve Versailles se však rozhoduje i o osudu jiných států. Impozantní sídlo ve Versailles je jednou z nejcennějších památek Francie, která je od roku 1979 zapsána na seznamu památek UNESCO. A také patří […]
Cholera: Detektivní pátrání s klikou
Lékař, který odhalí tajemství cholery si dá světu návod jak se s nemocí vypořádat, objevení skutečné příčiny nemoci se však nedožije. I tak ovšem dokázal změnit svět a vymýtit v civilizovaném světě jednu z nejděsivějších nemocí. Stejně jako s tuberkulózou, je to v první polovině 19. století i s cholerou. Většina lékařů zastává teorii miasma, a považuje ji […]
reklama
věda a technika
Co jste netušili o výtazích?
Kabinka visí na kovovém laně, připevněném na kladce. Můžete si nastoupit! A kdy pojedeme nahoru? Až někdo ručně navine lano na dřevěný buben! Tak nějak funguje první známý výtah na světě… Autorem pradědečka výtahů je řecký matematik Archimédes (asi 287-212 př. n. l.) a sestaví ho okolo roku 236 před Kristem. Podobné používají i Římané, […]
Víme, jak vznikl náš Měsíc?
Nové planety se rodí různými způsoby. Jedním z nich, kterým vznikla i naše sluneční soustava, je takzvaná akrece neboli „narůstání“. V tomto případě se oblak plynu s drobnou příměsí prachu díky vnějšímu impulzu, kterým může být například výbuch nedaleké hvězdy, začne hroutit do podoby disku. Jedná se v podstatě o gravitační proces. V centru disku […]
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Chudák malý Albert: Experiment mu způsobí strach i ze Santa Clause!
Chvíli nesrozumitelně žvatlá, pak se převalí a jeho pozornost zaměstná sněhobílá laboratorní myš. Instinktivně po ní natáhne ruce, když místnost naplní hlasitý zvuk kladiva a kovové tyče. Dítě se leká a okamžitě propuká v pláč, jenže to je jen začátek! Vědci potvrzují své hypotézy všemožnými pokusy. Zatímco ruský psycholog Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936) moří psy, jeho […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Vášnivý drink
tisicereceptu.cz
Vášnivý drink
Vyjádřit lásku lze mnoha způsoby. A k těm nejstylovějším patří koktejl plný neodolatelné chuti. Připravte si drink Red Valentine s rumovou lahůdkou Diplomático a prožijte se svým milovaným protějškem
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
enigmaplus.cz
Mrtví s olověnou maskou: Co zabilo dva podivínské elektrikáře?
Na kopci Morro do Vintém v Brazílii byli nalezeni dva mrtví muži. Co je zabilo, nebylo jasné. Jejich obličeje byly zakryty olověnými maskami a u sebe měli jen papír popsaný čísly a lísteček s instrukc
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
historyplus.cz
Udělali Taxisové z císaře dlužníka?
Císař Matyáš je rudý zlostí. Bohatství státní kasy povážlivě klesá a jemu je jasné, kdo v tom má prsty. „Ti proklatí Taxisové,“ praští rukou do stolu. Právě oni se totiž starají o provoz poštovních linek, výdaje na jejich údržbu ale neplatí. Do kapsy jim plynou jen tučné zisky! Počátky výměny informací sahají hluboko do historie. Stálé
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
skutecnepribehy.cz
Straka zlodějka mi přinesla vzácný náramek
Seděla jsem na terase a byla bezradná. V tom přiletěla až ke mně straka, která upustila svůj lup a zmizela… Nad mou hlavou proletěl velký pták, zakroužil nad terasou a pak přistál na stromě. Seděla jsem tam smutně a kouřila cigaretu za cigaretou. Přišla jsem o místo, byla už tři měsíce na podpoře a manžel byl v částečném
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
21stoleti.cz
V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
nasehvezdy.cz
Krize mezi Benešovou a Matonohou snad nekončí?
Už dlouho se povídá, že manželství herečky Lucie Benešové (49) a herce Tomáše Matonohy (53) balancuje na hraně rozchodu. Herečka si nedávno vyrazila na dovolenou do luxusních lázní, kdo si ale mysle
Křehký koláč s mřížkou
panidomu.cz
Křehký koláč s mřížkou
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
epochalnisvet.cz
Superleggera 80: Jachta inspirovaná klasickými sporťáky
Nizozemská loděnice Oceanco stojí za celou řadou oslňujících lodí. Nyní odhalila novou superjachtu ze série Simply Custom, která vznikla ve spolupráci s italským návrhářským studiem HotLab. Novinka pokřtěná Superleggera 80 se vyznačuje exteriérem inspirovaným sportovními vozy z 60. let a opulentním interiérem připomínajícím luxusní penthouse.   Může se zdát trochu nepatřičné pojmenovat ohromující trup osmdesátimetrové
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
iluxus.cz
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou vychutnat i přímo z originálních tal
Jak se žilo kdysi – Česká republika
nejsemsama.cz
Jak se žilo kdysi – Česká republika
Toužíte se projít po živém muzeu, kde na vás dýchne duch dávné doby? Vyrazte do skanzenu! V Čechách i na Moravě jich najdete několik a mnohé z nich jsou unikátní. Obvykle bývá v místě připraven doprovodný program, který dokreslí atmosféru místa a přinese vám neobyčejné zážitky. Muzeum lidových staveb Kouřim Stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech najdete v Kouřimi