Skip to content
reklama

Nejstarší česká kuchařka: Pavel Severýn propagoval chytrou kaši

Spisovatel Alois Jirásek nalezne někdy kolem roku 1876 v domě Augustovy tiskárny v Litomyšli složku jakýchsi listů. Zvědavě po ní sáhne, když ji uvidí pohozenou jako v koši na papír. Zjistí, že jde o kuchařku.

Ze složky 92 listů bez data a titulu se nakonec vyklube nejstarší česká kuchařka Pavla Severýna z Kapí Hory, kterou spisovatel věnuje Národnímu muzeu.

V závěru nalezené kuchařky je vytištěné jméno Pavel Severýn z Kapí Hory (asi 1500–1554). Vzhledem k datu jeho úmrtí v roce 1554 je jasné, že kniha pochází z 1. poloviny 16. století. První vydání je bez data, druhé vydání je datované 1535.

To usvědčí ze lži jistého muže, považovaného až donedávna za autora prvního českého spisu o vaření. Bavor z Hustířan (1526–1591) ve své sbírce 446 receptů z roku 1591, tvrdí, že „nikdá prve v českém jazyku rovné a podobné knížky nebylo.

“ O Severýnově knize ale musel vědět. Některé z jeho 400 receptů totiž opsal…

Bobr. Jeho ocas býval vyhlášenou kulinářskou pochoutkou. FOTO: pixabay

S kořením se nešetří

Typický jídelníček bohatších lidí v 16. století podle této kuchařky tvoří maso a kaše. Oblíbená je třeba míchanice masa zvaná čikýš: „Zsekej koroptve, křepelice a veveřice; malé ptáčky dej do toho celé, svař to s vínem a udělej těsto.

Z těsta učiň dvě hubě (dvou pláty). Na jednu vlož rozsekané maso s ptáčky a druhou hubou přikryj; to pak dej na pánev v sádlo.“ Nechybí recepty na bobří ocas nebo medvědí tlapy a další delikatesy. Doporučuje se hodně kořenit, téměř u každého receptu najdeme doušku: „Zaspi kořením,“ což znamená zasypej různými druhy koření.

blank
Pivo bývalo součástí kaše na posílení šedé kůry mozkové. FOTO: pxhere

Záměna masa

K nahrazování dražších surovin levnějšími dochází už tenkrát, o čemž svědčí Severýnův recept na Jelena z vola: „Nakrájíš sprostého vola do vína a krve slepičí nebo volské a do toho vsypeš všecko koření a pořádnou porci jalovcového chvojí“. Levnější volské maso se upravuje jako jelení. Objevují se ale i jídla, která nešidí strávníky, ale mají být výživná pro šedou kůru mozkovou jako následující recept na „kaši pro hlavu z jaré mouky“. Svaří se pivo nebo víno v hrnku, do toho se nasype mouka, trocha kmínu a ořechová jádra, celé hřebíčky a zázvor.

Připravují se ale i kuriózní kaše, třeba česneková se sladkou smetanou. Polévá se máslem a sype cukrem. Dobrou chuť…

Foto: Creative Commons, pixabay, pxhere, Úvodní fotografie: Kozuch/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Uteče Rybová manželovi za Majerem?
nasehvezdy.cz

Uteče Rybová manželovi za...

Už nějakou dobu se...
Kachní stehna na pomerančích
tisicereceptu.cz

Kachní stehna na pomerančích

Už jste ochutnali pomeranče s červeným vínem? Možná...
Čarodějnice z Rose Hall: Obchází panství duch jeho bývalé majitelky?
enigmaplus.cz

Čarodějnice z Rose Hall:...

Jamajské dějiny jsou plné různých legend a mýtů. Tou...
By Femme_Pro Labo concept: Krása založená na zdraví
iluxus.cz

By Femme_Pro Labo concept:...

Poté co během dlouhých let vášnivě bojovali za...
Tak trochu jiné orloje
epochanacestach.cz

Tak trochu jiné orloje

Ten pražský na...
Perla neomylně poznala, kde jí je potřeba
skutecnepribehy.cz

Perla neomylně poznala, kde...

Čtyři dny se ty dvě trmácely vlakem, od hranic je...
Chce zničit Borhyové hvězdnou kariéru?
nasehvezdy.cz

Chce zničit Borhyové...

Dlouhá léta neměla na Nově...
Tajemná světla v bengálských bažinách:  Jde o duše zemřelých?
epochalnisvet.cz

Tajemná světla v bengálských...

Světla duchů Aleya v Západním Bengálsku nejsou...
Bavorská světice: Je možné žít desítky let bez jídla a vody?
enigmaplus.cz

Bavorská světice: Je možné...

Stal se bavorský Konnersreuth městem...
Masiv pod nohama
rezidenceonline.cz

Masiv pod nohama

Podlahová krytina z přírodního dřeva je prověřená...
Do fosilních paliv proudí více peněz než do klimatických opatření, varují vědci ve zprávě IPCC
21stoleti.cz

Do fosilních paliv proudí více...

Do fosilních paliv stále proudí větší objem...
Tapety jako na zámku
panidomu.cz

Tapety jako na zámku

Jinak řečeno tapety textilní. Právě ty si spojujeme s...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha