Domů     Nadívaní kapouni, pečení vrabci i kaše ze žaludů: Co se u nás jedlo ve středověku?
Nadívaní kapouni, pečení vrabci i kaše ze žaludů: Co se u nás jedlo ve středověku?
12.12.2019

Zatímco majetní čeští stavové si dopřávali hojnost masa, bílého pečiva a exotického ovoce, chudí lidé si museli vystačit s tím, co si sami vypěstovali, nebo našli poblíž vesnice.

Co bylo základem jejich stravy a byla opravdu tak zdravá, jak se o ní dnes traduje? Chutnala by nám?

Středověk představoval co do hojnosti potravy velice nestabilní období. Etapy, kdy byl jídla dostatek, střídaly hladomory v důsledku neúrody a válek.

Lidé byli tehdy mnohem závislejší na počasí, které ovlivňovalo nejen úrodu, ale i množství zvířat v lese, jež tvořila důležitou součást tehdejšího jídelníčku. Proto byla všeobecně podporována střídmost, jedlo se jen dvakrát denně, a to dopoledne a v podvečer.

Církev doporučovala také nejrůznější půsty, naopak obžerství bylo považováno za jeden ze smrtelných hříchů.

Obžerství bylo považováno za hřích.
Obžerství bylo považováno za hřích.

Kdo radil s jídelníčkem Karlovi IV.?

Jinak se stravovaly horní vrstvy obyvatelstva a jinak chudina. Jedno ale platilo pro všechny. Vhodná strava byla, dle antického vzoru, spolu s dostatkem tělesného pohybu považována za výborný prostředek prevence nejrůznějších chorob. Tak to ostatně vidí i moderní medicína.

Proto například Karel IV. (1316–1378) obdržel od svého dvorního lékaře, Havla ze Strahova, knihu s doporučeními ohledně panovníkovy životosprávy, tzv. Regimina sanitatis.

Lékař Karla IV. vydal knihu ohledně panovníkovy životosprávy.
Lékař Karla IV. vydal knihu ohledně panovníkovy životosprávy.

Gurmán na trůnu, kritizovaný pro zálibu v hodování

Karel IV. miloval chléb s tlustou vrstvou másla, kuchaři pro něj připravovali speciální malý bochníček, tzv. manchet. Dále rád jedl štiku s mandlovou nádivkou či mleté kapří maso s bylinkami, kořením a zeleninou, označované jako rissoles.

Měl v oblibě také hustou masovou polévku, ragú z dušeného masa a zvěřinu. Kvůli zvýšené konzumaci masa ho pak ke stáří trápila dna. V jeho pitném režimu převládalo víno.

Jeho lékař ho často kritizoval za přejídání, protože věřil, že střídmost je nad všechny lékaře.

Karel IV. se i přes to často přejídal.
Karel IV. se i přes to často přejídal.

Kdo by odolal?

Ovšem jakožto císař římský se Karel IV. musel často účastnit nejrůznějších hostin a oslav, jež oplývaly nejrůznějšími lahůdkami, kterým bylo těžké odolat.

Při cestě do Francie dne 5. ledna 1378 například jeho oběd sestával ze tří hlavních chodů a dvou mezichodů. Na talíři se mu tak objevil zajíc načerno, pečeně se žlutou omáčkou, norské pirožky (plněné masem) či lombardské koláče.

Dále pak housata, tuční kapouni, masové knedlíčky, slepice i zvěřina. Tříchodová večeře posléze zahrnovala opět pečeni, housátka a kapouny, dále okouny, palačinky, sladké koláče a drobné pečivo.

Středověká kuchyně ve vyšších vrstvách obsahovala mnoho masa.
Středověká kuchyně ve vyšších vrstvách obsahovala mnoho masa.

Opulentní Vánoce pana Voka

Špatně se rozhodně neměli ani čeští stavové. Například oslavy Vánoc na panství posledního Rožmberka, Petra Voka (1539–1611), se vždy nesly ve znamení velkého hodování.

Pravda, na Štědrý den mu předcházel půst držený až do východu první hvězdy, pak se ale stoly začaly prohýbat pod nejrůznějšími laskominami. Na výběr bylo z několika druhů paštik, dále kuřata, zvěřina, husičky i zpěvní ptáci.

Nechyběly pečené štiky, pstruzi a raci z místních rybníků. Největší delikatesu ovšem představovaly medvědí tlapy. Z cukroví se nabízelo několik druhů medových perníků, mandlové a zázvorové pečivo či pusinky.

Mezi největší delikatesy patřily medvědí tlapy.
Mezi největší delikatesy patřily medvědí tlapy.

Sladkosti, hygiena a příbor

Cukr byl i zde vzácným artefaktem, přesto mohly vznešené dámy u vánoční tabule mlsat sedmikrásky, šípky či pomerančovou kůru kandovanou v cukru, smažená jablíčka a fíky v medu. Vedle místního ovoce oplývaly stoly i tím exotickým včetně rozinek a datlí.

Tabule byla krásně zdobena a jednotlivé chody nosila pážata.

Ač si středověk na dostatečnou hygienu (nejen potravin) příliš nepotrpěl, zde si hosté myli ruce v umyvadlech a používali dokonce celý příbor, tedy vedle nože a lžíce i dvojzubou vidličku, což tehdy nebylo úplně obvyklé.

Na hostinách Petra Voka se používali i příbory.
Na hostinách Petra Voka se používali i příbory.

Černý a bílý chléb

Chudí lidé na tom však byli o poznání hůře. Jejich strava sestávala zejména z hrachu a nejrůznějších kaší z obilí a chleba. Hlavní obilninou přitom bylo žito, ze kterého se pekl tmavý chléb, obsahující rovněž otruby.

Bílý chléb z pšenice byl vyhrazen pro vyšší vrstvy obyvatelstva, které měly „citlivější trávení“. Z dnešního pohledu se tak chudí stravovali zdravěji než bohatí, zastánce bezlepkové stravy by ale zřejmě hojnost obilnin v jejich jídelníčku úplně nenadchla.

Chudí lidé byli živi hlavně z chleba.
Chudí lidé byli živi hlavně z chleba.

Kaše a zase kaše

Lidé z vesnice často snídali i večeřeli (oběd byl zaveden až později) kaši, nejčastěji obilnou, případně pohankovou, konopnou, krupičnou či hrachovou.

Většinou upravenou naslano, sladká kaše byla ovšem oblíbenější a slavnostnější, objevovala se dokonce i na stolech šlechty. Chudí si ji sladili medem či ovocem, protože cukr byl v té době velice drahou komoditou.

Součástí každého jídla chudých byl chléb či chlebové placky. Nejedl se ovšem čerstvý, ale ztvrdlý a okoralý, případně se z něj připravila chlebová polévka. Vydatné polévky ostatně často představovaly večerní jídlo.

Lidé z vesnice jedli hlavně kaše.
Lidé z vesnice jedli hlavně kaše.

Je libo bobří ocas či medvědí pazneht?

V postních dnech, kterých byla až polovina v roce, se z masa směly konzumovat jen ryby, oblíbení byli zejména pstruzi a úhoři, a dále raci, hlemýždi a ústřice, případně někteří ptáci (vrabci, vrány či sluky).

Mimo půst si lidé na venkově rádi dopřáli hovězí i drůbeží maso, vepřové kupodivu tolik ne. Chovaly se slepice, zato téměř vůbec kachny a husy.

Pytláctví v lese bylo tvrdě trestáno, proto si málokdo troufl na vysokou zvěř, běžně ale lidé chytali bobry, zajíce či veverky.

Ze zvířete se zpracovávaly všechny části, některé bychom ale my asi již měli problém pozřít, třeba ocas z bobra, medvědí paznehty či hlavu srny.

Z masa se zpracovával třeba i ocas z bobra nebo srnčí hlava.
Z masa se zpracovával třeba i ocas z bobra nebo srnčí hlava.

Co roste u země, to se nejí

Součástí středověkého jídelníčku byla i zelenina, nikterak to s ní ale nepřeháněli. Konzumovali ji více na venkově než na šlechtických dvorech. Oblibě se těšily cibule, česnek, mrkev, různé dýně a tykve, řepa, kapusta a zelí.

Z ovoce jedli venkované hlavně jablka, hrušky a broskve, sbírali ale i plody rostoucí divoce, třeba maliny, borůvky a jahody. Svůj význam měly i bukvice a žaludy. Z nich se v době nedostatku dělala mouka, ze které se pekl chleba namísto z obilí.

Oproti tomu lékaři u dvora konzumaci plodů rostoucích nízko nad zemí nedoporučovali, považovali je za zdraví škodlivé.

Lidé z vyšší společnosti plody rostoucí nízko nad zemí za škodlivé.
Lidé z vyšší společnosti plody rostoucí nízko nad zemí za škodlivé.

Bylo středověké jídlo zdravé?

Stravování bohatých středověkých měšťanů a šlechty se zdravým příliš nazývat nedalo, střídmostí taktéž neoplývalo. I když pokrmy nesmažili, zeleninou se na dvoře šetřilo, zato masa a bílého pečiva byl nadbytek.

Venkované na tom byli o poznání lépe, jejich strava byla na maso, a tím i na tuky chudší, zato obsahovala více zeleniny i ovoce.

Protože venkované tvrdě pracovali, mohli si dovolit konzumovat na vhodné sacharidy bohaté obilné kaše.

Pro nás, kteří trpíme spíše nedostatkem pohybu, by ovšem takové jejich množství bylo nadbytečné. Některé principy středověkého stravování, především lokálnost surovin, co nejmenší zpracování obilnin a střídmost v jídle, by ovšem bylo vhodné dodržovat i dnes.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Zajímavosti
Revoluce knihtisku: Vynález, jenž přepsal podobu Evropy i světa
V dnešní době je kniha naprostou samozřejmostí, ale před více než 500 lety šlo o vzácnost dostupnou jen vyvoleným. Běžní lidé byli od vzdělání odříznuti a Bible či jiné texty vznikaly pomalým, úmorným ručním opisováním. Evropa sice znala deskotisk přivezený z Asie, ten však byl finančně nákladný a zabral spoustu času. Až se objevil muž, […]
Zajímavosti
Slunečnice: Zlatá kráska se srdcem plným slunce
Osamělá slunečnice za plotem v zahrádce, nebo zlatá záplava na polích… Ať jsou kdekoliv, bereme je jako symbol slunečných letních dnů. Není divu, když se točí za sluncem! Jak to vlastně dokážou? A víte, že jejich semínka jsou hotovou nutriční bombou? Také umí čistit půdu, krmit ptáky i mírnit smutek! Když se řekne léto, většina […]
Zajímavosti
Když děti rodí děti: Nejmladší matce bylo 5 let
„Proč má naše dcera tak velké břicho?“ říkají si manželé z peruánské vesničky Ticrapo a raději vezmou malou Linu do nemocnice. Ukáže se však, že v břiše nemá nádor, jak se obávali, ale sedmiměsíční plod. Ve věku 5 let, 7 měsíců a 21 dnů porodí Lina Medina (*1933) císařským řezem syna. Je 14. května 1939 […]
Zajímavosti
Čtyři bizarní úzkosti – z balonků, pohledů, pátku 13. i malých otvorů!
Probírá se novou kolekcí šatů na štendru. „Hledáte něco konkrétního?“ přitočí se prodavačka. „Ano, podzimní šaty, modré,“ usměje se zákaznice. Prodavačka spiklenecky mrkne a sáhne o kus dál. Vypadá to ideálně, ale… „Tyhle ne!“ otřese se žena odporem. Zpředu mají našité tři velké knoflíky! To je něco, co trypofobik nesnese. V lékařských seznamech fobií bychom […]
reklama
věda a technika
Co oko nevidí – teď už uvidí!
Ve vlaku z Olomouce se náhodně potkají dva staří známí. A zatímco vagon kodrcá po hrbolatých kolejích, potřásají si rukou. Když si jeden z nich všimne článku v odborném časopise, brzy se téma stočí k složitějším otázkám, než „jak se má rodina, pane profesore?“ Je rok 1952 a článek pojednává o kontaktních čočkách vyrobených z ušlechtilých kovů. Kontaktní čočky nejsou […]
Iracionální strach: Bubáci a ti další – co na ně říká náš mozek?
„Já ho vážně viděl! Měl drápy! A rudě svítily!“ Dítko šermuje rukama a ukazuje kamsi na noční zahradu. Strach krom jiného podporuje sugestibilitu. A to nejen u dětí. „Strach má velké oči,“ říká se – a je to přesně tak. Když se bojíme, náš mozek si pohrává s nastavením smyslů. Vše je jakoby jasnější, přiostřené. Zdá […]
Proč se rostliny řídí čísly? Vědci rozplétají záhadu
Na počátku 20. století začínají botanici a matematici rozplétat mechanismus, kterým rostliny dodržují čísla Fibonacciho řady. Otázka nezní jen proč, ale také jak. Ukazuje se, že rozhodující roli hrají tzv. meristémy – růstová pletiva na špičkách rostlin. Právě tam vznikají nové listy nebo semena a právě tam dochází k „rozhodnutí“, kam bude nový prvek umístěn. […]
Skrytá tajemství Tutanchamona: AI ukazuje, co Carter opominul
Když Howard Carter v roce 1922 odhalil téměř neporušenou hrobku faraona Tutanchamona, šlo o senzaci, která změnila dějiny archeologie. Přestože jeho tým strávil celé desetiletí podrobným průzkumem a vyklízením jednotlivých komor, moderní technologie dnes ukazují, že i nejpečlivějšímu badateli mohly uniknout zásadní detaily. Dnes, o více než sto let později, využívá věda digitální mumifikaci, pokročilé […]
historie
Konce expedicí do Arktidy i Antarktidy: Hroby v ledu i strastiplná pouť v rozbouřeném moři
Patří k nejodvážnějším britským námořníkům své doby. Právě proto Siru Johnu Franklinovi svěří Královské námořnictvo velký úkol: Najít a proplout severozápadní cestu, legendární mořskou trasu, která by spojila Atlantik s Pacifikem přes zmrzlé arktické vody. V roce 1845 vyplouvá John Franklin (1786–1847) z Anglie se dvěma špičkově vybavenými loděmi, Erebus a Terror, a s posádkou […]
Byl Nero krvelačný šílenec, který zapálil Řím?
Řím hoří, lidé umírají a jejich vládce stojí na věži paláce, drnká na kitharu a zpívá. Opěvuje zkázu města, které nechal sám zapálit. Tak praví dějepisci. Jenže opravdu to tak bylo? Opravdu byl císař Nero (37–68 n.l.) šílenec, který zapálil vlastní město? „Historie je něco, co se nikdy nestalo, sepsána lidmi, kteří u toho nebyli,“ […]
Tajemná smrt kontroverzního režiséra!
Jako každé ráno kráčí podél pobřeží a poslouchá šum mořských vln. Ranní pohodu rozvíří vyděšený výkřik. Kousek od ní leží znetvořené tělo, málo kdo by v něm hledal jedno z velkých jmen italské kinematografie. Filmař, homosexuál a marxista – všechna tato slova vystihují italského režiséra Piera Paola Pasoliniho (1922–1975). Jeho povaha vyhledávající skandály ho však jednou doběhne. […]
Nejstarší vánoční trhy v Evropě: Vídeňané doplňovali zásoby na zimu
Píše se rok 1296 a ve Vídni se poprvé otevírá „prosincový trh“ skromný, ale významný, jak si Vídeňané hned uvědomují. Uličky u katedrály ožívají vůní koření, čerstvého chleba a dokonce třeba i drobných, třeba jednoduchých dřevěných hraček, které udělají radost dětem. Tenhle středověký trh je dávným předchůdcem dnešních slavnostních adventních tržišť a nese v sobě ducha […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz