Skip to content
reklama

Na Harvardu objevili, jak získat ze vzduchu palivo pro auta!

Dočkáme se pohonných hmot zdarma? Dokážeme vyrobit benzín pouze ze vzduchu a slunečního světla? Vypadá to jako utopie, ve skutečnosti jde o zcela reálný projekt, který připravují na Harvardu. A účinnost tohoto paliva se neustále zlepšuje.

Vědci z Harvardu se vlastně jen pokoušejí napodobit přírodní procesy, které využívají rostliny. Ty už přeměňují sluneční energii podobným způsobem přes 1,6 miliard let, ale bohužel velmi neefektivně. Maximální účinnost této přeměny se zatím pohybuje kolem 1 %.

Navíc nastupuje problém, jak takto získanou energii uchovat. Autorem nového řešení je profesor Daniel Nocera.

shutterstock_157059467
Profesor Nocera vymyslel „umělý list“.

Co dokáže umělý list

Nocera tvrdí, že vymyslel „umělý list“. Jde o silikonový proužek na jedné straně potažený katalyzátory. Když se ponoří do vody, začne ji rozdělovat na kyslík na jedné straně a vodík na straně druhé. Zásadním článkem celého procesu je katalyzátor reakce, pomáhá v tom bakterie Ralstonia eutropha.

shutterstock_394485154
Zásadním je katalyzátor reakce – baktérie Ralstonia eutropha.

Bakterie provádí zázraky

Bakterie Ralstonia eutropha se ve chvíli, kdy jí dojde její běžná potrava, kterou je dusík nebo fosfor, chová velmi neobvykle. Přestane růst a začne ze svého okolí požírat uhlík. Výsledným palivem sice ještě není benzín, ale isopropanol (C3H8O).

Tato látka se nejčastěji využívá jako rozpouštědlo anebo ve farmaceutickém průmyslu, dá se ale také použít jako palivo. Anebo se dá v konvenční paliva přeměnit.

shutterstock_225895522
Vynález zatím není ve stádiu komečního využití

Jak předběhnout přírodu

Podle expertů i samotného vynálezce není tento proces ještě ani vzdáleně připraven fungovat komerčně – zatím jde o pouhý koncept, jak lépe získávat a především uskladňovat solární energii. „Jsme momentálně na jednoprocentní účinnosti.

Příroda měla na fotosyntézu evolučně 1,6 miliard let, my na tom pracujeme ani ne dva roky. Z tohoto pohledu je to obrovský úspěch,“ dodal profesor Daniel Nocera.

Foto: shutterstock
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Udělali mi ze života peklo
skutecnepribehy.cz

Udělali mi ze života peklo

Vždy jsem si zakládala na dobrých sousedských...
Krvavá 30. léta: Nikdy nevyřešené vraždy, únosy a zmizení v USA z časů velké krize
enigmaplus.cz

Krvavá 30. léta: Nikdy nevyřešené...

Je prosinec 1938 a zasněženou krajinou Wyomingu...
Vanda Hybnerová: Koním rozumím víc než chlapům
nasehvezdy.cz

Vanda Hybnerová: Koním rozumím...

Vanda Hybnerová (54) má v...
Zeleninový kuskus s krevetami
tisicereceptu.cz

Zeleninový kuskus s krevetami

Suroviny 250 g mražených krevet 2 hrnky...
3 dorty, které si podmanily svět
epochalnisvet.cz

3 dorty, které si podmanily...

Dorty se pečou od nepaměti. Ať už jsou s ovocem,...
Montblanc rozšiřuje kolekci kožených doplňků Extreme 3.0
iluxus.cz

Montblanc rozšiřuje kolekci...

Aktualizovaná kolekce Montblanc Extreme 3.0, která...
Přežil žralok megalodon do našich časů?
enigmaplus.cz

Přežil žralok megalodon do...

Naše planeta procházela mnoha epochami, kdy zuby...
Pardubický kraj Vůně perníku, úsměv loutek a UNESCO
epochanacestach.cz

Pardubický kraj Vůně perníku,...

Ačkoli patří k těm menšímv...
Voda, metan, prachové bouře. Webbův teleskop prozkoumal nedalekou planetu
21stoleti.cz

Voda, metan, prachové bouře....

Od vesmírného teleskopu Jamese Webba si...
Recepty ze spíže
panidomu.cz

Recepty ze spíže

Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí,...
Tají Nesvačilová, že je těhotná?
nasehvezdy.cz

Tají Nesvačilová, že je...

Na první pohled by se mohlo...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha