Skip to content
reklama

Mléčnou čokoládu začala jako první vyrábět saská továrna

Hodně dlouhou dobu si odborníci na čokoládu mysleli, že se první tabulky mléčné čokolády objevily v roce 1875 ve Švýcarsku. Nakonec ale zjistili, že jde o omyl.

Studie, kterou v roce 2011 provedl Drážďanský vědecký spolek (Wissenschaftler-Verein WIMAD) a univerzita v Drážďanech, ukázala, že je všechno jinak.

Jordan a Timaeus slaví se svými výrobky úspěch. FOTO: Neznámý autor/Creative Commons/ Public domain

Pamlsky z oslího mléka

Jako první začala s výrobou mléčné pochoutky saská čokoládovna Jordan, kterou roku 1823 založili Němci Gottfried Jordan (1791–1860) a August Friedrich Timaeus (1794–1875). Už v letech 1845–1846 nabízela kromě hořké čokolády i jemnější pamlsky včetně mléčné čokolády z oslího mléka.

blank
Etiketa výrobců čokolády Jordan a Timaeus. FOTO: Neznámý autor/Creative Commons/ Public domain

Dodává i na vídeňský dvůr

Firma měla se svojí novinkou velký úspěch, zřídila si několik poboček v Praze, Vídni, Budapešti a Podmoklech (dnes součást Děčína). Pochoutky vyrobené z kakaa dodávala dokonce i na vídeňský císařský dvůr.

V roce 1930 byl ale podnik uzavřen.

Foto: Creative Commons, Úvodní fotografie: Druck und Verlag von Louis Oeser in Neusalza/Creative Commons/Public domain
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články