Domů     Miniroboti zrychlí a zkvalitní výrobu piva
Miniroboti zrychlí a zkvalitní výrobu piva

Česko je pivní velmocí, o tom není pochyb. Ovšem s výrobou piva je spojeno nejedno úskalí, které může práci sládků zmařit.

Čeští vědci proto nyní přišli s takzvanými beerboty minirobůtky, kteří mají výrobu piva urychlit, a zároveň zabránit tomu, aby při ní bylo znehodnoceno. Jak fungují?

Tradici vaření piva přinesli do Českých zemí pravděpodobně Slované během stěhování národů.

První zmínka o pivu v Čechách pak pochází z roku 993, kdy český biskup svatý Vojtěch (asi 956–997) nechal postavit benediktinský klášter na Břevnově, a tam se začalo vařit pivo.

Lidé si ho vařili i doma, v domácnosti to měly na starosti ženy, které ho přidávaly i do polévek, kaší a nejrůznějších omáček.

Pivo dětem

V raném středověku se pivo vařilo z bílé pšenice, ječmen byl vzácnější, a podáváno bylo i dětem.

Důvod byl pragmatický – voda ve studnách byla velmi často kontaminována uhynulými zvířaty, takže konzumace piva představovala dobrou alternativu, neboť voda v něm prošla varem, a zároveň obsahovalo méně alkoholu než destiláty.

Na profesionální úroveň se dostalo vaření piva ve 13. století, kdy byla zakládána královská města, jež dostala od panovníka takzvané várečné a mílové právo. Ze stejné doby pocházejí i první právní normy, týkající se výroby piva.

Zajímavost

První středověké krčmy na našem území jsou doloženy z 11. století, kde je ve svých dekretech zmiňuje kníže Břetislav I. (1002 či 1005–1055), a to v negativním duchu, protože podle něj záliba v alkoholu odváděla lidi od práce.

Vaření piva v Norimberku v roce 1506. FOTO: Neznámý autor/Creative Commons/Volné dílo
Vaření piva v Norimberku v roce 1506. FOTO: Neznámý autor/Creative Commons/Volné dílo

České pivo je vzorem

Později projevila zájem o vaření piva i šlechta, což rozpoutalo řadu sporů. Na dlouhou dobu je vyřešila Svatováclavská smlouva z roku 1517, která zrušila monopol měšťanstva na vaření piva.

Od konce 18. století pak probíhala, pod vedením sládka Františka Ondřeje Poupěte a jeho následovníků, přeměna pivovarnictví na racionální výrobně-obchodní činnost.

Roku 1842 pak byl založen Měšťanský pivovar v Plzni, dnešní Prazdroj, jehož pivo bylo vyráběno technikou spodního kvašení a bylo velmi kvalitní, takže se stalo vzorem pro ostatní pivovary.

Zlatá éra se vrací

To odstartovalo zlatou éru pivovarnictví, která trvala až do druhé světové války. Po ní řada pivovarů po ní již svoji činnost neobnovila. V éře komunismu pak byly postaveny pouze dva nové pivovary.

V posledních letech ale probíhá velká renesance pivovarnictví, vzniká řada regionálních pivovarů a minipivovarů, a s tím roste i rozmanitost pivní produkce. Nyní je v České republice přes 500 aktivních pivovarů.

Produkce piva u nás dosáhla svého vrcholu v roce 2019, kdy bylo vyrobeno 21,6 milionu hektolitrů piva, v době covidové pandemie mírně klesla.

Pivo z rýže, kukuřice či žaludů

Základními surovinami pro výrobu piva jsou obilný slad, voda, upravený chmel a pivovarské kvasinky.

Nejprve dojde k rozštěpení složitých cukrů (škrobů), obsažených v obilných zrnech, na jednoduché cukry, které se následně kvašením, za pomoci takzvaných pivovarských kvasinek, přeměňují na alkohol a oxid uhličitý.

Základní obilninou pro výrobu piva je nyní ječmen, méně se používá pšenice, kukuřice nebo rýže, v dobách krize i žaludy.

Jednou ze základních surovin pro výrobu piva je chmel. FOTO: Gerd Eichmann/Creative Commons/CC BY-SA 4.0
Jednou ze základních surovin pro výrobu piva je chmel. FOTO: Gerd Eichmann/Creative Commons/CC BY-SA 4.0

Nejkvalitnější chmel je český

Ke konzervaci piva a přidání mléčného tónu se používá chmel, konkrétně neoplodněné samičí šišky. Český chmel patří k nejkvalitnějším na světě, vyhledávaný je především Žatecký poloraný červeňák, který vyniká obsahem aromatických látek.

V současnosti však i u nás převládá levný chmel z Německa, USA či jiných zemi, žatecký chmel se tak používá jen na dochucení kvalitnějších piv. Kvašení piva není jednoduchý proces, naopak se během něj může leccos pokazit.

Jak dlouho zraje pivo?

Kvasinky, ty nejběžnější z rodiny Saccharomyces cerevisiae, se přidávají do takzvané mladiny, tedy do směsi vzniklé povařením chmelu a sladiny, sladké tekutiny získané zpracováním obilí.

U piv typu „ale“ trvá kvašení několik dní, většinou 3–4 dny, a zrání pod tlakem pak další týden. V případě ležáků může kvašení trvat 5–9 dní a zrání 1–4 týdny.

Během tohoto procesu může pivo navíc trpět kažením kvasinek, což způsobuje výrobcům ekonomické ztráty.

Beerboti zrychlí výrobu piva

Po kvašení neboli fermentaci pak čeká sládky ještě další časově náročný úkol, během kterého se kvasinky z piva opět odstraňují, a tím je filtrace.

Se zkrácením času obojího, stejně jako se zamezením kažení kvasinek, by mohly pomoci miniroboti nazývaní beerboti.

Na studii, zabývající se využitím těchto minirobotů při výrobě piva, se podíleli Martin Pumera a Roberto Maria-Hormigos z brněnského Vysokého učení technického a Tomáš Kinčl a Carmen C. Mayorga-Martinezová z pražské Vysoké školy chemicko-technologické.

Snadno se z piva odfiltrují

Biorobůtci o velikosti dvou milimetrů jsou vyrobeni z oxidu železa a alginátu sodného. Každý z nich obsahuje kapalnou směs živých kvasinek. Když jsou vypuštěni do mladiny, zpočátku sedí na dně.

Jakmile ale kvasinky zpracují dost cukru a přemění ho, oxid uhličitý vynese robota na hladinu. Tam plyn unikne a beerbot se zase ponoří pod hladinu.

V okamžiku, kdy je všechen cukr pryč, což trvá mnohem kratší dobu než v případě volných kvasinek, zůstanou roboti na dně, odkud je možné je snadno odstranit pomoci magnetu.

Foto: viz popisky
Související články
Věda a technika
Královna na začátku všeho: Zrození mravenčí kolonie
Zrození každé mravenčí kolonie začíná u jediné královny. Po svatebním letu, během něhož se spáří se samečkem, který brzy hyne, ztrácí svá křídla a vydává se na nejtěžší cestu svého života – hledání vhodného místa pro nové mraveniště. Tento náročný úkol však zvládne jen malé procento královen, zatímco většina zahyne nebo se stane kořistí predátorů. […]
Věda a technika
Nečekané zajímavosti z rostlinné říše: Ulity plžů, pavouci i včely se řídí Fibonacciho kódem
Podobně jako rostlinná říše, i ta živočišná se řídí Fibonacciho kódem. Fibonacciho čísla jsou číselná řada, kde každé číslo je součtem dvou předchozích: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34. Ulity plžů, například u druhu loděnky Nautilus pompilius, vykazovaly logaritmickou spirálu, která se často přibližovala Fibonacciho poměrům.   Rozměry ulity souvisí se […]
Věda a technika
Saúdská Arábie a její vzestup v zábavním průmyslu
Saúdská Arábie během posledních let zásadně proměňuje svůj obraz a investuje miliardy do rozvoje zábavního průmyslu. Dubaj tak získává nového konkurenta a království se snaží přilákat turisty, sportovní akce i globální hudební megastars. Ambiciózní projekty, od futuristických parků až po velkolepé festivaly, jsou součástí širší strategie, jak snížit závislost na ropě. Zábava se tak stává […]
Věda a technika
Avicenna: Zabila ho vlastní medicína?
Když sedí ve vězení, sepíše spisek, který je později znám jako „Plovoucí muž“. I když člověk bude viset ve vzduchu, bez jakéhokoliv smyslového vjemu, bude si uvědomovat sám sebe. „A to je důkaz toho, že člověk má duši,“ prohlašuje. „Duše je nehmotná a odtržená od těla.“ A tak své tělo v klidu huntuje, oblbuje hektolitry vína a […]
reklama
zajímavosti
Jak se zrodila tradice štědrovečerního obdarovávání?
Dávání dárků o Vánocích nevzniká najednou, jde o plynulý přechod z předkřesťanských zvyků, náboženských rituálů a raně novověkých změn moci a etikety. Dnes si představíme, jak tradice vzniká a co si lidé dávají od 16. do 19. století. Už v antice se lidé obdarovávají při zimních slavnostech (Saturnálie, strenae), výměna dárků tu funguje jako zvyk […]
Kanibalismus v Číně: Neříkejte mu, že jí snachu…
Co dělat, když je váš příbuzný nemocný? I v Česku vám řekneme, že kde co spraví silný vývar. V Číně má ale tradičně chuť lidského masa. A to i přes to, že je tento druh „léčby“ zakázán oficiálně již od toku 1261. Konkrétně, jako první se na černé listině ukážou játra. Může za to takzvaný ko kan. […]
Jahodová marmeláda neexistuje! aneb Věci, které si každý plete
Ať se řekne jedno nebo druhé, většinou si představíme totéž. Jenže to totéž není! Které dvojice běžných věcí si často pleteme? Anebo netušíme, v čem spočívá rozdíl mezi nimi? Vrány nejsou samice od havranů, krokodýlové a aligátoři nejsou bráchové, a pravá marmeláda má jasná pravidla! A pokud někdo obrázkům ve whatsappové zprávě říká emotiony, je […]
Opeřený Lewis Hamilton: Jak rychle dokáže letět holub?
Jak rychle jsou holubi s to létat? Píše se 8. května 1965 a přesně 1428 holubů startuje utkat se o titul šampióna v závodech v Croydonu v hrabství Surrey na jihovýchodě Anglie. Dámám ulétají klobouky, letáčky s informacemi zatěžují kameny. Vane silný jihozápadní vítr, který hraje do křídel závodníků. Tento den se zapíše do historie […]
věda a technika
Steve Fossett: Pilot rekordů, jehož poslední let zůstal záhadou
Američan James Stephen Fossett (1944–2007) patřil k nejvýraznějším dobrodruhům své doby. Milionář a rekordman, který dokázal posouvat hranice lidských možností na zemi, na moři i ve vzduchu. Jeho cesta od skautských začátků až k sólovému obletu Země v balonu ukazuje, jak daleko může sahat odhodlání a touha po objevování. Během své kariéry stanovil více než […]
Co oko nevidí – teď už uvidí!
Ve vlaku z Olomouce se náhodně potkají dva staří známí. A zatímco vagon kodrcá po hrbolatých kolejích, potřásají si rukou. Když si jeden z nich všimne článku v odborném časopise, brzy se téma stočí k složitějším otázkám, než „jak se má rodina, pane profesore?“ Je rok 1952 a článek pojednává o kontaktních čočkách vyrobených z ušlechtilých kovů. Kontaktní čočky nejsou […]
Iracionální strach: Bubáci a ti další – co na ně říká náš mozek?
„Já ho vážně viděl! Měl drápy! A rudě svítily!“ Dítko šermuje rukama a ukazuje kamsi na noční zahradu. Strach krom jiného podporuje sugestibilitu. A to nejen u dětí. „Strach má velké oči,“ říká se – a je to přesně tak. Když se bojíme, náš mozek si pohrává s nastavením smyslů. Vše je jakoby jasnější, přiostřené. Zdá […]
Proč se rostliny řídí čísly? Vědci rozplétají záhadu
Na počátku 20. století začínají botanici a matematici rozplétat mechanismus, kterým rostliny dodržují čísla Fibonacciho řady. Otázka nezní jen proč, ale také jak. Ukazuje se, že rozhodující roli hrají tzv. meristémy – růstová pletiva na špičkách rostlin. Právě tam vznikají nové listy nebo semena a právě tam dochází k „rozhodnutí“, kam bude nový prvek umístěn. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz