Skip to content

Kultovní zmrzliny: Která je nejpikantnější a kde ochutnáte nejvíc druhů?

Jakou zmrzlinu máte nejraději? Vanilkovou? Čokoládovou? Nebo třeba citrónovou? EPOCHAplus.cz vám představí několik dalších příchutí, které pokořují i tu nejhlubší zmrzlinářskou fantazii.

blank
blank
blank

Až 900 druhů venezuelské zmrzliny

Příchuť: párkovo-rohlíková, špagetová, pstruhová, houbová…

Kde: Heladeria Coromoto, Merida, Venezuela

Zkuste si představit tu nejabsurdnější zmrzlinu, kterou by někdo mohl prodávat. Rumová? Pstruhová? A co třeba zmrzlina v duchu hub na víně nebo s příchutí párku v rohlíku? To všechno je k ochutnání v jednom z nejdůležitějších měst venezuelských And, Santiagu de los Caballeros de Mérida.

V této unikátní cukrárně je svého času na výběr až 900 druhů zmrzliny! Samozřejmě ne najednou, ale i tak, výběr čítá úctyhodných 40 až 60 druhů denně. „Když si dáte špagetovo-sýrovou zmrzlinu, je vážně ze špaget a sýru,“ vysvětluje manažer podniku José Ramiraz.

Osobně doporučuje specialitu Pabellon Criollo, která evokuje tradiční venezuelské jídlo z hovězího masa, rýže, banánu, sýru a fazolí.

Cukrárna Fidela Castra

Příchuť: muškátová, kokosovo-pomerančová…

Kde: Coppelia, Havana, Cuba

Kubánský diktátor Fidel Castro (1926–2016) má spoustu plánů. O těch zmrzlinových se ale nemluví. V Havaně chce mít cukrárnu, která strčí do kapsy všechny americké podniky. Založena je roku 1966, dodnes připomíná s trochou fantazie vesmírnou loď a v době největší slávy je tu na výběr kolem 50 příchutí.

Castro si rád dopřeje pohár o pěti kopečcích. Zavede tak tradici. Dnešní citadela cukrovinek již tak štědrá není. Coppelia se promění v síť prodejen, ale „mateřská loď“ drží stále prim. Zmrzlin bývá na výběr obvykle pět, někdy jen tři, Fidelova tradice pěti kopečků spořádaných mezi betonovými pilíři konstrukce budovy je však stále živá.

Lahůdka pro Nobelisty

Příchuť: vanilkovo-malinová, mučenkovo-ananasová

Kde: Bistro Nobel, Stockholm, Švédsko

Jsou geniální, schopní a inovátorští. Nositelé Nobelovy ceny dostávají na pompézním banketu konaném na stockholmské radnici po udílení cen celá desetiletí i jedinečný sorbet vyráběný jen pro tuto příležitosti.

Vrstvy zmrzliny se v dezertu lahodně snoubí s ovocným sorbetem se speciální příchutí – třeba mučenkovým aroma. Obvykle ho zdobí velké „N“ a jako bonus v něm jiskří prskavky. Od roku 2000 se sice speciální Nobelův zákusek čerstvým laureátům nepodává, ale ochutnat jej můžete v bistru připojeném k muzeu Alfreda Nobela (švédsky Nobelmuseet).

A pozor: K zákusku dostanete i slavnou Nobelovu medaili – celou z čokolády.

blank
Zajděte si na kávu do restaurace v muzeu Nobelovek, a můžete dostat ocenění i vy – z čokolády. Foto: nobelprizemuseum.se

Mexický sníh s chutí kůží i moře

Příchuť: vepřové a mořské plody

Kde: Dolores Hidalgo, Mexiko

V uličkách města Dolores Hidalgo v mexickém státě Guanajuato si hravě pořídíte dvě věci. První je keramika – vyrábí ji tu skoro každý a prodává se po celé Americe. V pouličních stáncích na centrálním náměstí a přilehlých bulvárech ale také dostanete speciální nieves.

Co to je? V doslovném překladu jde o sníh – neboli zmrzlinu. Zdejší dezerty mají méně tuku než ty naše a také trochu chroupají. Jsou v nich ledové krystalky. Hlavní podivnost tkví ale v příchutích. Co takhle lehké aroma vepřového nebo třeba chobotnicovou zmrzlinu?

Každý tradiční zmrzlinář se snaží o vlastní inovace. Maso hraje prim. K výrobě nejlevnějších variací se používají vepřové kůže, dražší zahrnují nejroztodivnější mořské tvory.

blank
Zmrzlina z nejpálivější papričky Carolina Reaper? Jen pro odvážné… Foto: Dale Thurber / CC BY-SA 3.0

Nejpikantnější zmrzlina jen na revers

Příchuť: chilli

Kde: Aldwych, Glasgow, Skotsko

V roce 2018 přijde skotská kavárna Aldwych s převratnou příchutí zmrzliny: Respiro del Diavolo neboli „Ďáblův dech“. Obsahuje jedny z nejpálivějších papriček – Carolina Reaper. Na první pohled vypadá zákusek neškodně.

Lahodně růžovo-červená barva připomínající domácí jahodový sorbet láká k vyzkoušení. Ale tohle je jen pro železná ústa a žaludky. Jak chutná? „Je to jako taková malá jaderná exploze přímo ve vaší puse,“ směje se bratr majitele kavárny, Lee Bandoni.

Než si zmrzlinu dáte, musíte na místě podepsat revers. Neprodají vám ji ani, pokud vám ještě nebylo 18 let. Není se co divit, Carolina Reaper je od roku 2013 zapsána do Guinnessovy knihy rekordů jako nejpálivější paprička světa.

Foto: Creative commons, Pixabay, Muzeum Nobelových cen
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jaro a játra? Ano! O jeden z nejvýkonnějších orgánů však pečujte celý rok
21stoleti.cz

Jaro a játra? Ano! O jeden z...

Játra – druhý největší orgán našeho těla a po mozku...
3 zajímavá místa v Praze: Nový svět, nejužší ulička a muzeum toalet
epochanacestach.cz

3 zajímavá místa v Praze: Nový...

O Praze se říká, že je...
Nejasné prvenství v souboji o vrchol Mount Everestu: Známe skutečné vítěze?
enigmaplus.cz

Nejasné prvenství v souboji o...

Je 29. května 1953 a novozélandský horolezec...
Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance prozrazuje potenciál Mission R
iluxus.cz

Porsche 718 Cayman GT4...

Od studie na závodní trať....
Muže má omotaného kolem prstu
nasehvezdy.cz

Muže má omotaného kolem prstu

Ještě před pár lety byla ADÉLA...
Musela jsem soupeřit s kolegyní ve všem
skutecnepribehy.cz

Musela jsem soupeřit s...

Byla to posedlost. Ta holka...
Půst je zdravý
panidomu.cz

Půst je zdravý

Pradávné tajemství, jak si udržet zdraví, na...
Vztah v ohrožení kvůli seriálu!
nasehvezdy.cz

Vztah v ohrožení kvůli...

Role v seriálu ZOO ...
Rebarborové muffiny s drobenkou
tisicereceptu.cz

Rebarborové muffiny s...

Místo tradičního koláče s drobenkou...
Lékařka Vlasta Kálalová: Štěstí nalezla až v Orientu
epochalnisvet.cz

Lékařka Vlasta Kálalová:...

Zapsat se na studium medicíny za první republiky...
Záhada smrti dobyvatele Everestu: Chtěl ho zdolat v dámských botách?
enigmaplus.cz

Záhada smrti dobyvatele...

Mount Everest v průběhu let přiláká mnoho...
Jídelna podle soudobých trendů
rezidenceonline.cz

Jídelna podle soudobých trendů

Prostor v moderních interiérech, určený ke...