Zmrzlina se do zaalpské části Evropy dostala díky sňatku Kateřiny Medicejské (1519–1589) s francouzským králem Jindřichem II. (1519–1559) v roce 1533.
Do nové vlasti si Kateřina tehdy vzala svého kuchaře, který ovládal umění výroby ovocného sorbetu. Zmlsaný francouzský dvůr mu díky tomu ležel u nohou – oblíbené byly hlavně jahodové a malinové, případně citronové sorbety.
Tajemství nesmějí prozradit
O 100 let později si anglický král Karel I. (1600–1649) zamiluje zmrzlý sníh natolik, že svým výrobcům zmrzliny nabízí doživotní důchod za to, že tajemství produkce ledové pochoutky nikomu neprozradí.
Angličané drží krok
Jeho syn Karel II. (1630–1685) má také slabost pro jahodový sorbet. Začínají se objevovat i tištěné recepty na zmrzlinu, ten první se nachází ve francouzské kuchařce z roku 1674. Zahanbit se nenechají ani Angličané.
Roku 1718 vychází podrobný návod na výrobu delikatesy v knize Mary Ealesové, která o sobě tvrdí, že byla cukrářkou anglické královny Anny Stuartovny (1665–1714).
Mary také doporučuje jako nejlepší ovoce na zmrzlinu jahody, dále maliny nebo třešně.