Co dělat, když je váš příbuzný nemocný? I v Česku vám řekneme, že kde co spraví silný vývar. V Číně má ale tradičně chuť lidského masa.
A to i přes to, že je tento druh „léčby“ zakázán oficiálně již od toku 1261. Konkrétně, jako první se na černé listině ukážou játra. Může za to takzvaný ko kan. Týká se zejména potomků a snach, kterým je rozříznuto břicho a uříznut kousek jater.
Nemocný podle tradice nemá vědět, že jí lidské orgány. Tento brutální zákrok nemusí vždy znamenat smrt. Játra mají ohromnou schopnost obnovy. Pokud nedojde k sepsi a rána je správně ošetřena, šance na další život existuje…

Tradice dlouhá celá tisíciletí
Mírnější variantou je ko ku. To zahrnuje odříznutí kousku stehna či nadloktí. Podává se v polévce. A ano, konkrétně na maso stehen se také vztahuje zákaz ze 13. století. Jak dlouho se tedy tento zvyk praktikuje?
Těžko říct, ale najdeme ho doporučovaný již v lékařských knihách z říše Tchang, což byl čínský stát existující v letech 618 až 907. Zázračná receptura se ujme i na nejvyšších místech. Tímto druhem kanibalismu se léčí přes 20 čínských císařů.
A tak, jak se v účinnost této metody věří ve starověku, důvěřuje jí část Číňanů ještě na počátku 20. století! A v několika odhalených případech i na jeho konci…
