Skip to content

Jak se v Česku plýtvá jídlem?

Spotřebujete všechno jídlo, které koupíte? Podle aktuální studie nakoupí ročně průměrný Čech zhruba 800 kilogramů jídla, z čehož více než 200 kilogramů vyhodí. Mnoho z vyhozených potravin je přitom zdravotně nezávadné.

Ze statistik získaných z agentury Eurostat jasně vyplývá, že každá 14. evropská domácnost přitom nemá dostatek prostředků ke každodenní konzumaci masa. V ČR je to např. v případě samoživitelů či seniorů cca 12 % domácností. Foto: pixabay

Přestože si výzkumníci dlouhou dobu mysleli, že Češi plýtvají jídlem méně než zbytek Evropy, průzkum, který probíhal od minulého roku, naznačil, že to nemusí být tak úplně pravda. Češi jídlem plýtvají poměrně dost.

Nová studie byla spuštěna na základě světových statistik, jež uvádějí, že v koši skončí až třetina všech potravin. Evropská unie tvrdí, že její obyvatelé ročně vyhodí neuvěřitelných téměř 90 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě více než 140 miliard eur.

Odborníci v souvislosti s těmito čísly bijí na poplach, nadměrné plýtvání potravinami může totiž mít nejen ekonomické, ale také enviromentální dopady. „Je patrné, že lidé vůbec netuší, kolik přesně potravin v domácnosti vyhodí a že je ve skutečnosti hrubý odhad výrazně nižší než jejich reálné chování,“ sdělila ke studii Lea Kubíčková z Mendelovy univerzity.

Jídlem plýtvají nejvíce lidé, kteří žijí sami. Zatímco početnější domácnosti jsou s jídlem hospodárnější. Evropská unie společně s OSN chce do roku 2030 snížit plýtvání jídlem o 50 %. Foto: pixabay

Studie z Brna

Začátkem června 2019 se společně s brněnskou Mendelovou univerzitou a se společností Green Solution pustila do výzkumu sledujícího potravinový odpad v „černých“ popelnicích firma SAKO Brno. Zúčastněné organizace si dali za úkol během jednoho roku zjistit, jaký je přesně podíl vyhozených potravin ve směsném komunálním odpadu, a následně také to, jaký má na daný podíl jídla v odpadcích vliv zapojení nejrůznějších osvětových nástrojů. Výsledek?

Obsah popelnic v Brně je téměř z 20 % tvořen vyhozenými potravinami. V současné době probíhá další analýza, jež naznačuje, že podíl potravin s připočtením potravinového odpadu ze zahrad se obsah popelnic skládá dokonce až z 50 % bioodpadu. Výzkumníci navíc poukazují na rozličné složky odpadu měnící se dle ročních období a také na to, jak výsledky analýzy ovlivnila koronavirová krize, jež vedla ke snížení plýtvání s jídlem.

Mnozí aktivisté a potravinové banky však soudí, že je to velice těžko dosažitelný cíl, nezlepší-li se osvěta, co se využitelnosti potravin týče. Foto: pixabay

Analýza čtyřikrát do roka

Zajímavé je, že se během celorepublikové krize počítalo s tím, že vznikne nárůst podílu plastu, vzhledem k navýšení používání jednorázových pomůcek, včetně plastového nádobí, to se však nestalo. Celý projekt je naplánován celkem na tři roky, takže se nachází zhruba v polovině, analýza svozového odpadu probíhá čtyřikrát do roka a spadají do ní oblasti sídlištní zástavby, ale také vilová oblast a venkov.

Vše je však monitorováno zvlášť, aby nedošlo k pomíchání poměrně odlišného stylu života v daných lokalitách.

Na osvětu však podle ředitelky České federace potravinových bank chybí peníze. Foto: pixabay

V SAKO Brno podporujeme výzkumné projekty univerzit, s brněnskými školami spolupracujeme dlouhodobě, poskytujeme jim informace i požadovaný materiál, který je stěžejní při zpracování studií. Odbor životního prostředí magistrátu města Brna ve spolupráci se společností SAKO Brno vytváří podmínky k tomu, aby se biologicky rozložitelný odpad vracel zpět do půdy a občané ho nevyhazovali do koše.

Za podpory fondů Evropské unie rozdalo SAKO Brno již více než 5 000 kompostérů, v několika městských částech probíhá mobilní sběr bioodpadu a na každém sběrném středisku je možnost odložení bioodpadu, který se dá využít k výrobě kompostu,“ vyjadřuje se k celému průzkumu Filip Leder, předseda představenstva společnosti SAKO Brno.

Foto: Úvodní foto: pixabay
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Suché ponoření: Francouzi zkoumají vliv vesmíru na ženské tělo
21stoleti.cz

Suché ponoření: Francouzi...

Ruku v ruce s vývojem vesmírných technologií...
Raz, dva, tři, čtyři… The Wave!
rezidenceonline.cz

Raz, dva, tři, čtyři…...

Při pohledu z ulice Mornigside ve Venice,...
Záhadná smrt italské šlechtičny: Vzplála na ní brandy, kterou se kropila?
enigmaplus.cz

Záhadná smrt italské...

V první polovině 18. století otřásal...
Kde je ukrytý poklad starověkých Dáků?
enigmaplus.cz

Kde je ukrytý poklad...

Jako Dácie bylo ve starověku označováno...
Nejslavnější filmové automobily. Znáte je všechny?
epochalnisvet.cz

Nejslavnější filmové...

Hrdinové akčních filmů jsou sekáči...
První vodíkový vrtulník dostává obrysy
iluxus.cz

První vodíkový vrtulník...

Za duchovního otce letectví je právem...
Trest za nevěru si vybral sám
skutecnepribehy.cz

Trest za nevěru si vybral sám

Když mě manžel opustil...
Věří i nadále svému novému partnerovi?
nasehvezdy.cz

Věří i nadále svému novému...

Ačkoli se zdá, že někdejší...
Zlín: Baťa všude, kam se podíváš
epochanacestach.cz

Zlín: Baťa všude, kam se...

Východomoravská metropole...
Než prozřela, léta si lhala do kapsy
nasehvezdy.cz

Než prozřela, léta si lhala...

Traumatické dětství,...
LEPŠÍ.TV? Televize pro opravdové gurmány!
tisicereceptu.cz

LEPŠÍ.TV? Televize pro...

Recepty i televizní hvězdy na jednom talíři! Jako by se...
Lupénka se vyléčit nedá, ale…
panidomu.cz

Lupénka se vyléčit nedá, ale…

Pokud máte s touto nepříjemnou nemocí...