Domů     Jak se v Česku plýtvá jídlem?
Jak se v Česku plýtvá jídlem?
3.8.2021

Spotřebujete všechno jídlo, které koupíte? Podle aktuální studie nakoupí ročně průměrný Čech zhruba 800 kilogramů jídla, z čehož více než 200 kilogramů vyhodí. Mnoho z vyhozených potravin je přitom zdravotně nezávadné.

Ze statistik získaných z agentury Eurostat jasně vyplývá, že každá 14. evropská domácnost přitom nemá dostatek prostředků ke každodenní konzumaci masa. V ČR je to např. v případě samoživitelů či seniorů cca 12 % domácností. Foto: pixabay
Ze statistik získaných z agentury Eurostat jasně vyplývá, že každá 14. evropská domácnost přitom nemá dostatek prostředků ke každodenní konzumaci masa. V ČR je to např. v případě samoživitelů či seniorů cca 12 % domácností. Foto: pixabay

Přestože si výzkumníci dlouhou dobu mysleli, že Češi plýtvají jídlem méně než zbytek Evropy, průzkum, který probíhal od minulého roku, naznačil, že to nemusí být tak úplně pravda. Češi jídlem plýtvají poměrně dost.

Nová studie byla spuštěna na základě světových statistik, jež uvádějí, že v koši skončí až třetina všech potravin.

Evropská unie tvrdí, že její obyvatelé ročně vyhodí neuvěřitelných téměř 90 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě více než 140 miliard eur.

Odborníci v souvislosti s těmito čísly bijí na poplach, nadměrné plýtvání potravinami může totiž mít nejen ekonomické, ale také enviromentální dopady.

Je patrné, že lidé vůbec netuší, kolik přesně potravin v domácnosti vyhodí a že je ve skutečnosti hrubý odhad výrazně nižší než jejich reálné chování,“ sdělila ke studii Lea Kubíčková z Mendelovy univerzity.

Jídlem plýtvají nejvíce lidé, kteří žijí sami. Zatímco početnější domácnosti jsou s jídlem hospodárnější. Evropská unie společně s OSN chce do roku 2030 snížit plýtvání jídlem o 50 %. Foto: pixabay
Jídlem plýtvají nejvíce lidé, kteří žijí sami. Zatímco početnější domácnosti jsou s jídlem hospodárnější. Evropská unie společně s OSN chce do roku 2030 snížit plýtvání jídlem o 50 %. Foto: pixabay

Studie z Brna

Začátkem června 2019 se společně s brněnskou Mendelovou univerzitou a se společností Green Solution pustila do výzkumu sledujícího potravinový odpad v „černých“ popelnicích firma SAKO Brno.

Zúčastněné organizace si dali za úkol během jednoho roku zjistit, jaký je přesně podíl vyhozených potravin ve směsném komunálním odpadu, a následně také to, jaký má na daný podíl jídla v odpadcích vliv zapojení nejrůznějších osvětových nástrojů. Výsledek?

Obsah popelnic v Brně je téměř z 20 % tvořen vyhozenými potravinami. V současné době probíhá další analýza, jež naznačuje, že podíl potravin s připočtením potravinového odpadu ze zahrad se obsah popelnic skládá dokonce až z 50 % bioodpadu.

Výzkumníci navíc poukazují na rozličné složky odpadu měnící se dle ročních období a také na to, jak výsledky analýzy ovlivnila koronavirová krize, jež vedla ke snížení plýtvání s jídlem.

Mnozí aktivisté a potravinové banky však soudí, že je to velice těžko dosažitelný cíl, nezlepší-li se osvěta, co se využitelnosti potravin týče. Foto: pixabay
Mnozí aktivisté a potravinové banky však soudí, že je to velice těžko dosažitelný cíl, nezlepší-li se osvěta, co se využitelnosti potravin týče. Foto: pixabay

Analýza čtyřikrát do roka

Zajímavé je, že se během celorepublikové krize počítalo s tím, že vznikne nárůst podílu plastu, vzhledem k navýšení používání jednorázových pomůcek, včetně plastového nádobí, to se však nestalo.

Celý projekt je naplánován celkem na tři roky, takže se nachází zhruba v polovině, analýza svozového odpadu probíhá čtyřikrát do roka a spadají do ní oblasti sídlištní zástavby, ale také vilová oblast a venkov.

Vše je však monitorováno zvlášť, aby nedošlo k pomíchání poměrně odlišného stylu života v daných lokalitách.

Na osvětu však podle ředitelky České federace potravinových bank chybí peníze. Foto: pixabay
Na osvětu však podle ředitelky České federace potravinových bank chybí peníze. Foto: pixabay

V SAKO Brno podporujeme výzkumné projekty univerzit, s brněnskými školami spolupracujeme dlouhodobě, poskytujeme jim informace i požadovaný materiál, který je stěžejní při zpracování studií.

Odbor životního prostředí magistrátu města Brna ve spolupráci se společností SAKO Brno vytváří podmínky k tomu, aby se biologicky rozložitelný odpad vracel zpět do půdy a občané ho nevyhazovali do koše.

Za podpory fondů Evropské unie rozdalo SAKO Brno již více než 5 000 kompostérů, v několika městských částech probíhá mobilní sběr bioodpadu a na každém sběrném středisku je možnost odložení bioodpadu, který se dá využít k výrobě kompostu,“ vyjadřuje se k celému průzkumu Filip Leder, předseda představenstva společnosti SAKO Brno.

Foto: Úvodní foto: pixabay
Související články
Zajímavosti
Pranostiky a přírodní pozorování: Jak předpovídali počasí naši předkové?
Dříve lidé neměli družice ani radary, ale dokázali předpovědět počasí s překvapivou přesností. Jaké triky používali a proč některé pranostiky fungují dodnes? Dříve lidé pozorovali oblohu, zvířata a měli po ruce pranostiky Jak to s plánováním podle předpovědi počasí měli naši předkové? Paradoxně byli na těchto informacích existenčně závislí více než my. Šlo jim o […]
Zajímavosti
Petrichor: Proč milujeme vůni vzduchu po dešti?
Když se po dešti znovu vyjasní obloha, není to jediný důvod k radosti. Většina z nás si s chutí užívá také zvláštní vůni ve vzduchu. Je nám tak příjemná, že se na ni zaměřili i výrobci a návrháři parfémů. Obvykle si ji spojujeme s čistotou, ale mají ji na svědomí bakterie. Ukazuje se, že to […]
Zajímavosti
Gelmerbahn: Nejstrmější lanovka Švýcarska, kde adrenalin teče jako horský potok
Otevřený červený vagon visící nad propastí, sklon až 106 % a žádné bezpečnostní pásy – to je Gelmerbahn, druhá nejstrmější lanovka světa ukrytá v srdci švýcarských Alp. Původně sloužila jako nákladní výtah pro stavbu přehrady, dnes nabízí jeden z největších adrenalinových zážitků v Evropě. Odvážíte se usednout do tohoto vláčku, který vás vyveze k tyrkysovému […]
Zajímavosti
Tajemství houslí: Jak vzniká dokonalý smyčcový nástroj?
Housle jsou jedním z nejkrásnějších a nejsložitějších hudebních nástrojů. Jak se vyrábějí a co dělá jejich zvuk tak jedinečným? Housle patří do rodiny smyčcových nástrojů a jsou jejím nejmenším členem. Jejich rozšíření v hudebním světě přineslo 17. století. Napomohl tomu i Claudio Monteverdi (1567–1643), který vedle patnácti viol využil ve své partituře pro operu Orfeo […]
reklama
lifestyle
Nový cirkus: Jak se tradiční šapitó proměnilo v moderní umění
Zatímco klasické cirkusy bojují s kritikou kvůli zvířatům, nový cirkus vsadil na lidskou akrobacii, divadlo a příběhy. Jak vypadá cirkus 21. století a proč si získává celý svět? Stany a sloni Cirkusová představení se lidem trefila do noty: za pár let stála aréna v každém větším evropském městě a cirkus se dostal i do Spojených […]
Od valchy k automatické pračce: Revoluce v praní prádla
Praní prádla bylo po staletí namáhavou prací v potocích a na valchách. Jak se z této dřiny vyvinuly moderní pračky, které dnes bereme jako samozřejmost? Objevte fascinující cestu jednoho z nejdůležitějších domácích spotřebičů. Praní prádla bylo zpočátku náročnou fyzickou aktivitou, pralo se v řece či potoce a špína se z oblečení odstraňovala otloukáním o kamení. […]
Divoké americké rodeo: Adrenalin na maximum
Osm vteřin hrůzy, celoživotní sláva. Profesionální rodeo není jen sport – je to souboj člověka s tisícikilogramovou zbraní z masa, kostí a čistého adrenalinu. Zatímco statisíce fanoušků hltají každý pohyb v aréně, jezdci riskují životy v jednom z nejnebezpečnějších představení na planetě. Vítejte ve světě, kde pád neznamená konec, ale teprve začátek bitvy o přežití. […]
Stolování v minulosti: Mohamed miloval maso
Někdo miluje maso, jiní dává přednost dokonale vyvážené nebo sladké chuti, další polévkám a plnému břichu a někdo nemůže existovat bez kuřecího. Pojďte s námi ochutnat ke stolu slavných osobností v dějinách. Tentokrát navštívíme proroka Mohameda. Máte v oblibě maso? V tom případě si u stolu islámského proroka Mohameda (570–632) pochutnáte. „Obětujte v průběhu svátku Eid al-Adha (ukončení poutě do […]
reklama
věda a technika
Od afrodiziaka po smrt: Puchýřník a taipan
Brouk, který dokáže zabít krále, a had s jedem pro stovku lidí. Puchýřník lékařský a taipan menší jsou živým důkazem, že jed může být lékem i zbraní – záleží jen na dávce. Puchýřník lékařský: Afrodiziakum, se kterým se to nesmělo přehnat Tito brouci s leskle zelenými krovkami hezky vypadají, ale nos nepotěší. Sami vylučují sekret […]
Co by dělala Země bez Slunce?
Po celý svůj život Země poslušně krouží okolo své mateřské hvězdy jménem Slunce. Společně s ní obíhá kolem středu naší Galaxie, pořád však na vodítku silné sluneční gravitace. Co kdyby ale Slunce nebylo? Kam by se sama vydala? Slunce je pro nás samozřejmostí a doufejme, že to tak i zůstane. Kdyby jednoho dne z jakéhokoliv […]
Čichový handicap: Když svět ztrácí vůni
Pandemie covidu-19 odhalila, jak tragická může být ztráta čichu. Proč je tento smysl pro kvalitu života důležitější, než si většina lidí uvědomuje, a jaké následky může mít jeho poškození? Až epidemie covidu-19 přinesla téma poruchy a ztráty čichu do vědeckých i laických diskusí. Virus SARS-CoV-2 totiž napadá čichový nerv, a právě ztráta čichu nebo čichové […]
Od družic k mravencům: Jak se předpovídá počasí?
Moderní meteorologie spoléhá na superpočítače a družice, ale někdy jsou lepšími předpovědními nástroji obyčejní mravenci nebo květy pampelišek. Jak funguje současný systém předpovědi počasí a co nám mohou říct přírodní pozorovatelé? Smíchej data, přidej počítačové modely V Česku se předpovídá na základě dat z šesti polárních a dvou geostacionárních satelitů (snímají ve stále stejném bodu […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz