Skip to content

Jak se napít z moře?

O Zemi se říká, že je modrá, jelikož ji na rozdíl od jiných planet pokrývá ze tří čtvrtin voda. Ovšem z velké většiny je to slaná voda světových oceánů, a ta je sama o sobě pro člověka nepoužitelná.

Vodní zdroje jsou stále více využívány na všech kontinentech nejen pro domácí použití, ale také pro zemědělské účely či průmyslové využití. V minulém století zaznamenala světová spotřeba čerstvé vody téměř desetinásobný nárůst.

Spotřeba se liší země od země. Ve Spojených státech je to 575 litrů vody na osobu denně, u nás v České republice připadá na jednoho člověka 133 litrů za den.

Co to je odsolování?

Při tomto procesu dochází k odstraňování soli z mořské vody. Nejčastěji se používá technologie reverzní osmózy. V současné době se tak získává pitná voda, kterou používají hlavně země s omezenými zdroji sladké pitné vody (severní Afrika, Arabský poloostrov, Jihoafrická republika, Izrael).

Jedná se o energeticky náročnou proceduru a podle mnohých má negativní dopady na životní prostředí, protože produkuje velké množství skleníkových plynů.

Stále se vyvíjejí nové technologie, které pomohou odsolit mořskou vodu. FOTO: Zaměstnanec amerického ministerstva energetiky/Wikimedia Commons

Vše stojí na speciální membráně

Jak filtrace funguje? Mořská voda se přivede polopropustnou membránou, která oddělí čistou vodu od soli a rozpuštěných minerálů. Do této membrány se zachytávají molekuly soli, ale i případné mikroorganismy.

Velkým problémem je odpadní produkt, zvaný solanka. Na litr odsolené vody se vyprodukuje 1,5 litru solanky, která se vrací zpátky do životního prostředí. Tento slaný odpad obsahuje těžké kovy a různé chemikálie.

Proto se stále vyvíjejí další technologie, které jsou účinnější a produkují méně solanky.

Odsolená voda se používá i v zemědělství. FOTO: Markus Distelrath/Pixabay

Nevýhody odsolené vody

Podle izraelských odborníků se po filtraci ve vodě nenacházejí ionty sodíku a chloru a ztrácí i vápníkové, hořčíkové a síranové ionty, které jsou důležité pro růst rostlin. To se projevuje hlavně v zemědělství, kdy musejí zemědělci půdu hnojit, aby chybějící prvky nahradili.

Foto: Wikimedia Commons, pixabay.com, PX FUEL (úvodní foto)
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Je libo červíka?
epochalnisvet.cz

Je libo červíka?

Larvy potemníka moučného(Tenebrio molitor), označované...
Vědci z Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze pomáhají v Zambii nejen proti covidu-19
21stoleti.cz

Vědci z Fakulty tropického...

Tým vědců z ČZU v Praze se vrátil z expedice do...
Tajemné hrady: Hrad nad Jantarovou stezkou
enigmaplus.cz

Tajemné hrady: Hrad nad...

Starojický hrad je dnes téměř...
Osudové náhody
skutecnepribehy.cz

Osudové náhody

Dlouho jsem nemohla...
Vybere synovi partnerku sama?
nasehvezdy.cz

Vybere synovi partnerku sama?

Žádná milující matka se...
Ztroskotá její vztah na závisti?
nasehvezdy.cz

Ztroskotá její vztah na...

ALICE BENDOVÁ (47)...
Místo, kde se veselil sám král: Skanzen Veselý kopec
epochanacestach.cz

Místo, kde se veselil sám...

Chtěli byste se...
Jako u moře: Do Hliněné bašty na skvělé ryby a mořské plody
iluxus.cz

Jako u moře: Do Hliněné bašty...

Zdaleka ne všichni si letos užijí pořádnou dovolenou u...
Salát s chřestem, ředkvičkami a kozím sýrem
tisicereceptu.cz

Salát s chřestem, ředkvičkami...

K přípravě tohoto svěžího a křupavého salátu se nejlépe...
Rychlá mrkvová polévka
panidomu.cz

Rychlá mrkvová polévka

Ve variantě pro děti zvažte přidání kari a...
Kalkajaka: Tajemství děsuplné Hory smrti
enigmaplus.cz

Kalkajaka: Tajemství...

Nejprve se začíná ztrácet dobytek...
V obýváku pohledově krásné i funkční
rezidenceonline.cz

V obýváku pohledově krásné i...

Hlavní společenský prostor by měl upoutat...