Stále více se ukazuje, že celkové zdraví, náladu, hmotnost a částečně i chování člověka ovlivňuje armáda bakterií, kvasinek, virů, hub a prvoků, žijící pod povrchem i na povrchu lidského těla.
Obecně platí, že čím je tento mikrobiom bohatší a rozmanitější, tím lépe. S moderním způsobem stravování ovšem krom jiného trpí i náš mikrobiom.
Britští vědci zveřejnili na počátku roku 2022 studii, která se zaměřila na výzkum DNA, která mimo jiné potvrdila vzrůstající trend výskytu autoimunitních onemocnění.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Jak se zdá, imunitní systém stále většího počtu lidí už nedokáže rozlišit mezi zdravými buňkami a napadajícími mikroorganismy.
![K autoimunitním chorobám patří roztroušená skleróza, poruchy endokrinního systému či ulcerativní kolitida. FOTO: Katie Glover / Creative Commons / CC BY 4.0](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2023/08/fimmu-12-744396-g002-768x573.jpg)
Epidemie na vzestupu
Počet případů autoimunitních onemocnění začal na západě narůstat zhruba před 40 lety. Nyní se však vyskytují také v zemích, kde nikdy předtím nebyly.
Například k největšímu nárůstu případů zánětlivých střevních onemocnění v poslední době došlo na Středním východě a ve východní Asii. „Lidská genetika se za posledních několik desetiletí nezměnila.
Takže to musí být něco ve vnějším světě, něco, co zvyšuje naši predispozici k autoimunitním onemocněním,“ uvedl imunolog James Lee, který dříve působil na Cambridgeské univerzitě.
![Mikrobiom, jehož velká část se nachází v tlustém střevě, tvoří podle odborníků jakýsi „druhý mozek“ člověka. FOTO: Glitzy queen00 / Creative Commons / volné dílo](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2023/08/human-intestinal-tract-as-imaged-via-double-contrast-barium-enema.jpg)
Co je dobré, není zdravé?
Kde je „zakopaný pes“?
V jídle… „Jídlo z fast foodů postrádá určité důležité složky, jako je např. vláknina, což může ovlivňovat mikrobiom člověka – soubor mikroorganismů, které máme ve střevech a které hrají klíčovou roli při kontrole různých tělesných funkcí,“ uvedla profesorka imunologie Carola Vinuesová.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Právě uvedené změny údajně spouštějí autoimunitní onemocnění „Nemůžeme toho udělat mnoho, abychom zastavili globální šíření franšíz rychlého občerstvení.
Místo toho se snažíme porozumět základním genetickým mechanismům, které podporují autoimunitní onemocnění a díky nimž jsou někteří lidé k nemocím náchylnější,“ uvedla na závěr výzkumnice.