Skip to content
reklama

Jak chutná lidské maso?

blank

První vteřinu po kousnutí se po jazyku převalí slabý náznak nasládlosti. Stoličky rozmělňují sval, který ještě včera byl bicepsem. Chutná podobně jako vepřové. A dětské zase připomíná jemné rybí…

Svět se dopachtí na přelom středověku a novověku, když výprava Kryštofa Kolumba poprvé natrefí na kmen indiánského etnika Karibů. Při jedné slavnosti místní Evropanům nabídnou večeři připravenou z čerstvých lidí.

Ten den se výraz Karibales uchytí, za čas překroutí a ve španělštině se objeví nové slovo „kanibal“.

1
Umělec Leonard Kern vytvoří skulpturu Kanibalka (1650) s baculatým chlapečkem.

Fakt silné vývary

Před více než 350 lety vytvořil německý umělec Leonard Kern skulpturu Kanibalka (1650) s baculatým chlapečkem, který pozoruje mámu ohryzávající levou nohu chlapa. Před 200 lety bratři Grimmové publikují pohádku Jeníček a Mařenka (1812), kde je chce sníst čarodějnice.

Domorodé kmeny vaří z lidí omáčky silné jako noha ještě na začátku 20. století. Daniel Diehl píše v knize Historie kanibalismu (2009) jeden příklad z Afriky. Domorodec tu vysvětluje, kdy se (ne)hodí jíst lidské maso: „Není zvykem jíst člověka, kterého jsme sami zabili.

Avšak existuje výjimka – sedět na kokosových ořeších a čekat, až vaše dcera uvaří srdce toho člověka. Můžeme vypít vývar a taky sníst kousek toho srdce. Ale pořád musíme sedět na kokosech.“ Lidé se „žrali“ v pravěku, ve starověku, středověku a jí se dodnes.

Někdo končí v žaludcích jiných dobrovolně, jiný po smrti. Někdo se specializuje na mozek, jiné kultury na srdce. Existuje medicínský kanibalismus, pak endokanibalismus (pojídání mrtvých) a exokanibalismus (poraženého sní vítěz).

2
Anglický král Karel II. (1630–1685) si z lidské krve destiluje „královy kapky“.

Nejlepší je 24letý zrzek bez vady

„Je to jedno z největších pokrytectví,“ říká medicínská antropoložka Beth A. Conklin, když mluví o Evropě 17. století. „Lidé věděli, že léky byly vyrobeny z lidských ostatků, ale jako kanibalistický čin to nechtěli vnímat.

“ Pro ně představoval výraz kanibalismus právě jenom nestvůrně primitivní a syrové pojídání lidí. I když… „Získejte celé, čisté tělo zrzavého muže bez vady ve věku 24 let, který byl pověšen, lámán v kole nebo probodnut.

Tělo nechte vystavené na jeden den a noc na čerstvém vzduchu. Poté je rozřezejte na malé kousky nebo plátky a macerujte ve víně. Pak smíchejte s práškem z myrty a aloe, pověste opět na čerstvý vzduch a sušte.

Výsledkem bude ztvrdlé maso bez zápachu.“ Tuhle delikátní formuli s největší pravděpodobností vymyslí německý lékař Oswald Croll a napíše „kuchařku“.

Images from 'Hermetischer Probier Stein..' 1647, by Oswald Croll (Kroll or Crollius)
Německý lékař Oswald Croll popíše, jak je maceruje zrzek.

Královy kapky

V Anglii je medicíncký kanibalismus známý už na začátku 17. století a do všech koutů ostrovů se rozšíří během dalších 50 let. „Otázka tehdy nestála tak, zda by člověk měl jíst lidské maso, ale šlo o to, jaké,“ říká anglický historik medicíny Richard Sugg v knize Mumie, kanibalové a upíři (2011).

Podle něj měli tehdejší Evropané ve zvyku zužitkovat člověka „od hlavy až k patě“, protože se všeobecně věřilo, že je tahle meducína postaví na nohy. Anglický král Karel I. (1600–1649) se po občanské válce a popravě sám částečně promění v lék.

Zato jeho syn Karel II. už si ve vlastní laboratoři z krve destiluje „královy kapky“.

Foto: Wikipedia.org, archiv, huffingtonpost.com
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhady ukrajinské Oděsy: Ztracení námořníci, místní lupiči i popravení nacisté
enigmaplus.cz

Záhady ukrajinské Oděsy: Ztracení...

Milovníci záhad ve městě Oděsa často míří...
Když jíte „tak trochu jinak“
panidomu.cz

Když jíte „tak trochu jinak“

Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské,...
Některá rodinná tajemství by se neměla prozradit
skutecnepribehy.cz

Některá rodinná tajemství by...

Ani ve snu by mě nenapadlo, že by můj táta...
Turistou v universu: Nový byznys právě startuje…
21stoleti.cz

Turistou v universu: Nový...

Psal se 11. červenec 2021, když se...
Kapr pečený v alobalu
tisicereceptu.cz

Kapr pečený v alobalu

Zkuste si rybu tentokrát upéct v alobalu. Příprava...
Jdou si Lašková s Perkausovou stále drsně po krku?
nasehvezdy.cz

Jdou si Lašková s Perkausovou...

Od momentu, kdy GABRIELA...
Lambora-Rychlíková: Proč lásku stále zatloukají?
nasehvezdy.cz

Lambora-Rychlíková: Proč...

Je to s nimi jako na...
Za tajemstvím Pražského hradu: Chrání ho energie vrcholku Žiži?
enigmaplus.cz

Za tajemstvím Pražského hradu:...

Je to nejvýznamnější český hrad a jedno z nejstarších...
Úmrtí Anežky Hrůzové z Polné: Šlo o rituální vraždu?
epochalnisvet.cz

Úmrtí Anežky Hrůzové z Polné:...

Případ, který je přes 120 let starý, ale stále se...
Alcron Restaurant nově nabízí Business Lunch
iluxus.cz

Alcron Restaurant nově...

Alcron Restaurant je novou hvězdou pražské...
POHÁDKA O JEZERNÍ KRÁLOVNĚ A VODNÍKU TUTÍNKOVI.
epochanacestach.cz

POHÁDKA O JEZERNÍ KRÁLOVNĚ A...

Srdečně Vás zveme na veselou pohádku O...
Městská romantika pro dva
rezidenceonline.cz

Městská romantika pro dva

Citlivá a architektonicky dotažená do detailu je...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha