Domů     In vino veritas: Lahodný mok chuťovými pohárky předků
In vino veritas: Lahodný mok chuťovými pohárky předků
19.12.2018

„Je více filozofie v láhvi vína než ve všech knihách,“ stojí si za svým vědec Louis Pasteur. Nejen, že je k dispozici vždy, když potřebujeme, ale navíc neodmlouvá, a neúčtuje si nehorázné sumy za to, že nám pomůže s problémem. Prostě jen teče a říká pravdu..

Zatímco dnes si vychutnáváme tisíce let vývoje zpracovávání hroznů, jejichž obsah jemně válíme v ústech, a přemítáme o možných chutích, v minulosti víno podobnými kvalitami rozhodně nevyniká.

Nejen, že chutná jako písek, ale konzistencí připomíná rozteklý vosk. Až konkurenční „boje“ vše obrátí správným směrem.

Lepkavá, nevábná hmota

Ve starověku si s přípravou vína příliš hlavu nelámou. Dávají sice vzniknout lepkavé a barvou zavádějící tekutině, tehdy si však nikdo nestěžuje. Požitek totiž vyšperkují medem a sušeným ovocem, někteří neváhají sáhnout po soli nebo rovnou slané vodě.

Římský válečník Plinius starší (23–79 n. l.) dokonce hlásá, že je nejlepší mořskou vodu, užívanou k ředění, nabírat co nejdál od břehu.

I mezi „labužníky“ tehdy vznikají jisté mezery, když vladaři a vyšší vrstvy popíjejí víno jakostní, na rozdíl od spodiny, která si musí vystačit s druhořadou směsí, která zůstává po lisování.

Starověké víno má podobu lepkavé tekutiny, která se ředí slanou vodou.
Starověké víno má podobu lepkavé tekutiny, která se ředí slanou vodou.

Posvátnost sama

I přes veškeré nedostatky největší spotřeba vína připadá na náboženské obřady. Právě duchovní stojí za omlouváním naprosto příšerné chuti, protože víno považují za dar z nebes, navíc o procesech fermentace nemají ani páru.

Ostatní jej pijí hlavně pro vyhnání démonů a jiných neduhů z těla, už v minulosti se u opojných tekutin velice dobře diskutuje. Kdo by se navíc zaobíral detaily, když se raný středověk koupe ve splašcích a ulice pevně svírá smrad?

Zkažená chuťovka

Je to právě konzervace, která tehdejšímu vínu ubírá na šarmu. Zatímco dnes je víno pečlivě uzavíráno a ošetřováno, v minulosti si klidně hoví na vzduchu a v teple.

Nejen, že dochází ke kontaminaci různými bakteriemi, ale nápoj se po krátké době velmi rychle kazí a kvasí. Starověcí odborníci proto do všech směsí cpou bylinky ve velkém, zejména výluhy z borovic či jedlí.

K dalším konzervačním směsím patří i mramorový prach nebo potaš (uhličitan draselný) z popela tvrdého dřeva. Nynější sommelieři by nejspíš v době minulé pořád jen plivali kolem sebe, protože by v puse cítili převážně prach.

Životu nebezpečným se ukáže používání oxidu olovnatého. Postrach lidského zdraví je po úmrtí několika osob pod pohrůžkou trestu smrti okamžitě ve vinařství zakázán.

Pro velkou popularitu má víno i vlastního boha – Dionýsa.
Pro velkou popularitu má víno i vlastního boha – Dionýsa.

Zdravá konkurence

Změnu si vyžádá až 6. století, kdy se víno konečně pomalu dostává ze spárů církve. Vyrábí se nejen mešní víno, ale také víno sloužící jako nápoj pro každodenní vychutnání.

Netrvá dlouho a rádi si přihnou i ti, kteří dřív neměli o blahodárné tekutině ani potuchy. Čím víc lidí má možnost se do koštování zapojit, tím víc touží po výrobě. I když je nejprve používání síry ke konzervaci brzdou, i ta nakonec vyšumí.

O slovo se začnou hlásit i jiné libosti jako čaje, brandy nebo whiskey. Najednou se mezi nápoji rozhoří konkurenční boj, a zvyky jdou stranou.

I přes nevábnou vůni výsledného produktu se sklízí a hoduje o sto šest.
I přes nevábnou vůni výsledného produktu se sklízí a hoduje o sto šest.

Ochutnáváš, ochutnávám…

Nastává období hodnocení a určování kvality. Jako první si víno „válí“ na jazyku cisterciáčtí mniši v Burgundsku. S příchodem 19. století se pak hlásí o slovo mistři Laurent Grimod de La Reynière (1758–1837) a Cyrus Redding (1785–1870).

Teprve až biolog a lékař Louis Pasteur (1822–1895) vnese do výroby pořádnou dávku inovace. S jeho jménem se pojí proces pasterizace, který si později nechává patentovat.

Celý zázrak spočívá v působení vyšších teplot, zhruba 60–70 °C, které zničí nežádoucí bakterie a mikroorganismy. Každý správný sommelier je zasvěcen do každičkého kroku výroby, aby i ta poslední kapka lahodila jazyku.

Foto: Wikipedia.org, Pinterest.com
Související články
Historie
Edvard Beneš: V čem nechtěný „korunní princ“ překonal svého předchůdce?
„Slibuji na svou čest a svědomí, že budu dbáti blaha republiky a lidu a šetřiti ústavních a jiných zákonů,“ prohlašuje nově zvolený prezident. V čase, kdy československé volby vyhrála sudetoněmecká strana a kdy sílí moc Hitlera, to nebude snadný úkol. To, o čem se do teď mezi politiky jen šuškalo, se nyní stává skutečností. Zdravotní stav prezidenta […]
Historie
Z historie čokolády: Božský nápoj nad zlato
Kakaovník divoce rostl již před čtyřmi tisíci lety v tropickém deštném pralese na povodí Amazonky a Orinoka. S jeho cíleným pěstováním začali Mayové. Jak dokazují archeologické výzkumy, Mayové skladovaly kakaové boby v hliněných nádobách. Je libo jasmín či vanilku? Indiáni míchali usušené nebo upražené a rozemleté boby s vodou a takto vzniklý hořký nápoj dochucovali […]
Historie
Vratislav II.: Císař se odměňuje českou korunou za spojenectví
Před bazilikou sv. Víta se tlačí davy lidí. Mnozí přišli z velké dálky. Všichni chtějí být svědky toho, jak arcibiskup, úplně poprvé v českých zemích, slavnostně uloží na hlavu knížete blyštící se královskou korunu. Na poslední přání svého otce nejstarší Přemyslovec Spytihněv II. (1031–1061) nedbá. Bratři si prý mají rozdělit Moravu, zatím co on bude pánem českého […]
Historie
Dotlačil Klementa Gottwalda k puči Stalin?
Radost z „vítězství pracujícího lidu nad reakčními silami“ z února 1948 začíná Klementu Gottwaldovi v dalších letech postupně trochu hořknout. Stále více si uvědomuje, že je jenom loutkou ve Stalinových službách, a tenhle pocit zmaru utápí v alkoholu.  Opojení z nově nabyté svobody se kombinuje s rozpaky, kam vlastně má poválečné Československo v roce 1945 patřit. Západním mocnostem českoslovenští demokraté nemohou zapomenout […]
reklama
věda a technika
Sonické dělo: Zvuk, který zabíjí. Nebo ne?
Dav se pohne kupředu. Uši zaléhají od vykřikovaných hesel. Někdo má v rukou transparenty, jiní rovnou hole. Policejní kordon složený z těžkooděnců se najednou rozestoupí. Proti demonstrantům stojí americké zařízení LRAD (Long Range Acoustic Device). Pruh protestujících se najednou válí na zemi a chytá se za hlavu, další, který stojí jen pár metrů vedle, tu […]
Suborbitální bombardér Silbervogel: Rychlost? 21 800 km/h!
Let ve výšce až 145 kilometrů a rychlost až 21 800 kilometrů v hodině. A v kokpitu jediný skvěle vycvičený nacistický pilot. Úkol? Překonat mezikontinentální vzdálenosti a shodit bombu o váze 3,6 tuny na New York…   Silbervogel, v překladu „Stříbrný pták“, má ambici stát se pod nálepkou mise Amerika Bomber revolucí ve válečném letectví. […]
Kdo přenášel lepru: Člověk, nebo veverky?
Středověký Winchester měl oproti jiným anglickým městům dvě zvláštnosti: Chovaly se tu veverky pro kožešníky a provozoval špitál pro malomocné. Proto tu také nakažených s leprou umíralo mnohem víc než kdekoli jinde, nejen lidí, ale i veverek.    Lepra je jedna z historicky nejstarších nemocí, které lidstvo sužují. Přesto dodnes zůstává do značné míry záhadou. […]
Sladký zabiják: Přidaný cukr zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Sladká chuť kdysi našim předkům signalizovala, že daná potravina je zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali při dlouhých pochodech, namáhavé práci, útěku či při boji. Ovšem s dnešním pohodlnějším způsobem života a dostupností sladkostí prakticky na každém kroku se z cukru stal nepřítel číslo jedna, mimo jiné ohrožuje i naše srdce! Cukry rozlišujeme na v […]
reklama
záhady a tajemství
Perchta z Rožmberka: Její duch střeží rodový majetek
„Vysvoboď mne od těchto zlých lidí a budeš míti zásluhu, jako bys duši z očistce vysvobodil,“ žádá Perchta jednoho ze svých bratrů. Ubohá žena netuší, že nenalezne svůj klid ani po smrti. Rodové hrady a zámky obchází její duch! „Ne!“ vykřikne Perchta, dcera Oldřicha II. z Rožmberka, když ji v roce 1449 chtějí provdat za […]
Ukrývá v sobě Velká sfinga v Gíze tajné tunely?
Protáhne se malým otvorem a zužující se chodbou pokračuje s petrolejkou dál, do hlouby sochy. Klesá níž, pod úroveň země, kde si může vybrat směr. Dá se tím, který vypadá, že povede nejdál…   Musí odstranit několik kamenů závalu a pak se tisíciletí zapomenutou chodbou dostane až do útrob Velké neboli Chufuovy pyramidy! Najde se […]
Novozélandský poukai: Lovil i Maory?
Uprostřed maorské vesnice stojí dřevěný dům, který připomíná střechu. Zdobí ho mistrovská řezbařina zvaná marae. Právě před ním nervózně postává několik spoře oděných tetovaných mužů zahalených do hrubých lněných plášťů. Mezi nimi leží na nosítkách mrtvé tělo jednoho z nejlepších lovců.   „Napadl ho poukai,“ shodnou se, když zrakem přejedou hluboké krvavé rány. Poukai je […]
Meluzína, co nám fouká do komína…
Meluzína je známá postava z evropských lidových pověstí, často zobrazovaná jako mořská panna, někdy s dvojitým ocasem či také jako tvor s hadím tělem od pasu dolů nebo dokonce rovněž jako drak. Všichni jsme asi někdy zaslechli její kvílení v komínech… Meluzína a Větrnice V našich zemích pak příběh Meluzíny zřejmě splynul s dávnou pohanskou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz