Skip to content

Hambáč na hanbu? Humburger má dlouhou historii

Houska měkká jako poduška, do křupava opečené mleté hovězí maso, okurka, hořčice. Vše horké, nádherně vonící. Už se vám sbíhají sliny? Nebo spíš zvedá žaludek?

Hordy Tatarů, které se ve 12.století prohnaly částí Evropy, si pod sedla dávají maso, které pohyb koní rozemele. Možná právě od nich pochází recept, který později přivážejí ruské lodě do německého přístavu Hamburk.

Jídlo z mletého syrového masa se tu zabydlí tak, že když se do Ameriky valí vlna evropských přistěhovalců, objeví se jako Hamburg Steak v nabídce zdejších podniků. V newyorské restauraci Delmonico ho roku 1837 šéfkuchař Charles Ranhofer (1836-1899) nabízí jako jednu z nejdražších položek jídelníčku.

Fred Turner and Ray Kroc looking at blueprints of future McDonald's restaurant
Světoznámý hit udělá z restaurací McDonald’s syn českých přistěhovalců Ray Kroc (vpravo).

Namlít krávu je náhle snadné

Další krok umožňuje německý vynálezce Karl Drais (1785–1851) když vynalézá mlýnek na maso. S rozmachem chovu hovězího dobytka na nově zabraných amerických územích se díky němu mleté maso stává běžně dostupným.

O tom, kdo vyrobí první opravdový hamburger, se však dodnes vedou spory. Pravděpodobně se v letech 1885 až 1904 nezávisle na sobě objevuje na několika místech. Možná i díky Džungli, románu Uptona Sinclaira (1878-1968) o špinavých praktikách v masném průmyslu.

Po jeho přečtení totiž Američané začínají váhat s pojídáním syrového masa.

Hamburger_10000000041715_001080_(15637928889)
Na reklamních snímcích vypadá hamburger úchvatně a sliny se jen sbíhají.

Hambáč je za niklák

„Prodával jsem Hamburg steaky na veletrhu v Seymouru, ale moc se mi nedařilo. Lidi chtěli chodit od stánku ke stánku a ne trčet u toho mýho. Tak jsem maso vložil mezi dva chleby, aby mohli jíst a přitom se procházet.

“ Vzpomíná patnáctiletý Charlie Nagreen (1870-1951), jeden z potenciálních vynálezců hamburgeru. Z delikatesy a pouťové lahůdky se časem stává běžné jídlo. I v době hospodářské krize v roce 1929 totiž lidí přibývá a musí jíst.

Hamburger je ideální řešení. Lze ho vyrábět ve velkém, rychle a levně. Prodává se za niklák (5 centů) a je tak ekonomicky dostupný i chudým dělníkům. Další evoluční krok dělá Walt Anderson. Nahradí chleba houskou a s podnikavým Billym Ingramem vymyslí zcela nový způsobu prodeje.

Rodí se White Castle, první fastfood.

1280px-McDonald's_Double_Cheeseburger
Realita z fastfoodu však bývá mnohem smutnější.

McDonald má české kořeny

A pak už přichází rok 1940. Patrick McDonald se syny Richardem (1909-1998) a Mauricem (1902-1971) otevírají v Kalifornii první stánek. V roce 1953 se k nim přidává Ray Kroc (1902-1984), syn českých přistěhovalců, kteří do Ameriky přišli z Břas u Plzně.

Ten časem firmu od podnikatelsky laxních McDonaldů koupí a vybuduje z ní světově nejúspěšnější řetězec rychlého občerstvení. V roce 1995 má restaurace ve více než 100 zemích světa. Stává se symbolem globalizace a pro své praktiky také terčem útoků a protestů.

burger-760873_960_720
Přesto není důvod hambáč zatratit. Pokud si ho uděláte doma z čerstvých surovin a bez chemie.

Vy zemřete, hamburger přežije.

Začínají se ozývat kritické hlasy, upozorňující na zdraví škodlivé účinky „fastfoodového“ jídla. Na to, že firmy cíleně vytváří na svých produktech závislost, že jsou plné tuků a za lákavou chutí jsou náhražky a umělá dochucovadla.

Výmluvnou ukázkou se stává film Super Size Me (2004), kde dokumentarista Murgon Superlock (*1970) vyzkouší vliv hamburgerů sám na sobě. Měsíc jí pouze u McDonalda. Výsledek? „Přibral jsem 11kg, játra mi zahltily tuky a cholesterol mi stoupl na 65.

Mám problémy vyjít schody, jsem bez energie, v depresi.“ O mnohém vypovídá také experiment newyorské fotografky Sally Daviesové. V dubnu 2010 si kupuje oblíbený Happy Meal, rozloží obsah na talíř a každý den fotografuje.

„Překvapilo mě, že už druhý den neměl žádnou vůni,“ vzpomíná a dodává: „Dnes, o tři roky později, vypadá vše stejně čerstvé jako první den. Jen trochu oschlé.“ Nic nezačalo plesnivět a nejeví žádné známky rozkladu.

Závěr si udělejte sami. Dát si tedy hamburger? Proč ne, pokud ho nekoupíte ve fastfoodu, ale uděláte si ho sami. Čerstvý a bez chemie.

Foto: pixabay.com, archiv, wikipedia, ftwusatoday.com
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Šílený císař Nero:  Pronásledoval ho duch jeho matky?
epochalnisvet.cz

Šílený císař Nero: ...

Z císařských komnat se ozývá přerývané oddechování. Patří...
Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
V pravěku to bez „ostrých loktů“ nešlo
21stoleti.cz

V pravěku to bez „ostrých...

Nejnovější archeologický průzkum dokazuje, že v...
Jejich manželství prochází krizí
nasehvezdy.cz

Jejich manželství prochází...

Na mateřské dovolené je sotva...
Ředkvičkový salát jako příloha k masu
tisicereceptu.cz

Ředkvičkový salát jako...

Nepropásněte sezonu ředkviček, jsou nabité vitaminy...
Ostrov, kde si hráli obři
enigmaplus.cz

Ostrov, kde si hráli obři

Na mapách má tento ostrov tvar otisku lidské...
Hlasy z kaple mi zatřely mysl
skutecnepribehy.cz

Hlasy z kaple mi zatřely mysl

Na výletě ke kapli jsem...
Italský exodus: otázky stále bez odpovědí
enigmaplus.cz

Italský exodus: otázky stále...

Jedním z důsledků druhé světové války byl i masivní...
Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
epochanacestach.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky...
Jaká je pravda? Vážně manželku podvádí?
nasehvezdy.cz

Jaká je pravda? Vážně...

Mnoho prožitých...
Již 8. rok v řadě se Hublot stal oficiální časomírou Bol d’Or Mirabaud
iluxus.cz

Již 8. rok v řadě se Hublot stal...

Léto je ideálním obdobím k obnově a...
Petr Stach: Chtěl bych pochopit smysl…
panidomu.cz

Petr Stach: Chtěl bych...

Vojín Dubálek ve filmu Tobruk. Jiří Palach v...