Máte rádi čokoládu a majonézu? Tabulkovou nejspíš ano, jenže než se zrodí v téhle podobě, musíte ještě chvíli počkat. Teď jsme teprve na počátku 17. století, takže máme na mysli zatím jenom tu tekutou.
Kakaové boby přiváží do Evropy španělský conquistador Hernán Cortés (1485–1547). Jenže nápoj z nich připravený připadá Španělům hořký a nějakou dobu trvá, než pochopí, že se dá osladit.
Čokoládový nápoj se pak na francouzském královském dvoře poprvé objeví v roce 1615 na svatbě španělské princezny Anny (1601‒1666) s Ludvíkem XIII. (1601‒1643).
Na dvoře se s ním seznámí i Armand Jean du Plessis (1585–1642), známý jako kardinál Richelieu šedá eminence krále, a zcela mu propadne. Klidně si s ním můžete dopřát šálek, čokoládu doporučuje na zlepšení trávení.

Vynikající omáčka k masu
Sám kardinál patří k mimořádným mlsounům, kteří si rozhodně nic neodepřou. Nejspíš netušíte, že právě jemu vděčíme za popularitu jedné, dnes naprosto běžné kuchyňské ingredience, majonézy.
Richelieův praprasynovec vévoda Louis François Armand de Vigneron du Plessis (1696-1788) je v roce 1756 na válečném tažení a ocitne se v přístavu Mahón na ostrově Menorca v západním Středomoří.
Dostane hlad a v jedné hospůdce mu kuchař naservíruje maso s touto omáčkou ze žloutků, olivového oleje, citronové šťávy a koření.

Novinku předá strýci
Recept na ni přiveze do Francie. O novince vojevůdce poreferuje a stane se nadšeným propagátorem omáčky, která dostane jméno na počest města Mahónu – Mahonnaise. Až budete příště chtít namočit hranolky do pořádné dávky majonézy, můžete si na vévodu vzpomenout.