Domů     Globální triumf těstovin: Nejen Itálie je jejich domovem
Globální triumf těstovin: Nejen Itálie je jejich domovem

Když se řeknou těstoviny, většina si představí Itálii. Ale co kdybychom vám řekli, že tento oblíbený pokrm má mnohem složitější a globálnější původ? Těstoviny jsou jídlem žebráků i králů, symbolem jednoduchosti i kulinářské rafinovanosti.

Pojďme se podívat, jak se tento pokrm rozšířil po celém světě a jak ho každá kultura přijala za svůj, od Dálného východu po Ameriku.

Těstoviny, jedny z nejstarších zpracovaných potravin na světě, jsou pokrmem, jehož historie sahá tisíce let zpět, až do doby kolem roku 1100 před naším letopočtem.

Ačkoliv je dnes považujeme za ikonu italské kuchyně, jejich původní kořeny jsou mnohem složitější a rozprostřené po celém světě. Jsou důkazem, že z pouhé mouky a vody lze vytvořit jídlo, které živí a fascinuje velkou část populace po tisíce let.

Stačí přidat hrst bylinek a trochu olivového oleje a z prosté suroviny se stane pokrm hodný králů. Ať už jde o penne, farfalle, fusilli, fettuccine, linguine, pappardelle, nebo stovky dalších tvarů, příběh těstovin je globální.

Teorie o tom, že těstoviny přinesl do Itálie Marco Polo (1254–1324) při svém návratu z Číny ve 13. století, je sice romantická, ale historicky sporná.

Nálezy na Středním východě a ve Středomoří naznačují, že tento pokrm mohl být vynalezen na různých místech současně a nezávisle na sobě.

Je pravděpodobné, že první jídlo, které bychom dnes označili za těstoviny, pocházelo z Číny, ale často nebylo vyrobeno z pšenice. Místo ní se používaly rýže, mungo fazole, tapioka nebo sladké brambory.

Nejstarší archeologicky doložené formy těstovin byly dokonce z prosa, což podtrhuje starobylost jejich existence. Rané čínské kultury pěstovaly měkkou pšenici, která byla skvělá na čerstvé těstoviny, ale méně vhodná na ty sušené.

Vypadají jako provázky, proto jim Italové dali jméno spaghetti. Foto: RitaE / Pixabay.
Vypadají jako provázky, proto jim Italové dali jméno spaghetti. Foto: RitaE / Pixabay.

Kdo se ale pustil do krájení a sušení těstovin? Někteří říkají Číňané, jiní Italové. Avšak odpověď je jinde. Tvrdá pšenice (Triticum), nezbytná pro výrobu pevných suchých těstovin, pochází z Blízkého východu.

To naznačuje, že to byli pravděpodobně Arabové a další národy Blízkého východu, kdo vyráběl a jedl nejstarší moderní formy suchých těstovin, jako byly malé kuličky a kuskus.

Tyto těstoviny byly ideální pro horké podnebí, daly se snadno uchovat, vyžadovaly málo paliva na přípravu a byly vynikajícím zdrojem energie na cestách. To jim zajistilo rychlé rozšíření.

Nejstarším tvarem těstovin byl jednoduchý plát, podobný dnešním lasagním, které jedli už staří Římané pod názvem „laganum“.

Nudle a špagety se pravděpodobně poprvé vyvinuly u Arabů a do Itálie se dostaly až v 9. nebo 10. století, s rozvojem pěstování tvrdé pšenice na Sicílii. První zmínka o vařených těstovinách je dokonce z 5. století v Jeruzalémském Talmudu.

Až kolem 13. století se v italských městech jako Janov a Neapol začaly objevovat specializované dílny na výrobu těstovin, což znamenalo začátek jejich masovější produkce a šíření.

Rajčata, ačkoliv si je dnes s těstovinami spojujeme neodmyslitelně, přišla na řadu poměrně pozdě – až v 19. století!

Evropa sice rajčata poznala po objevení Ameriky (1492), ale trvalo několik set let, než si tato novinka získala důvěru a stala se základem mnoha italských pokrmů.

Teprve po přijetí rajčat do evropské kuchyně zahájila rajčatová omáčka spolu s těstovinami novou éru italské kuchyně a zásadně proměnila jejich přípravu a konzumaci.

Skoro jako moutouzek! Foto: Pixabay
Skoro jako moutouzek! Foto: Pixabay

Co by byly těstoviny bez omáčky? Italové jsou mistry v jejich přípravě a naučili to celý svět.

Od univerzální Marinara omáčky z rajčat, česneku a bylinek, přes hustou a masitou Boloňskou omáčku, pomalu vařenou s mletým masem, po krémovou Alfredo omáčku s máslem, smetanou a parmezánem, která je oblíbená hlavně v Severní Americe.

Nechybí ani Pesto, záchrana všech prázdných ledniček, založené na čerstvé bazalce, parmezánu a piniových oříšcích.

Milovníci pikantních chutí zase ocení Arrabbiatu s chilli papričkami, zatímco ti, kdo milují slanost, si přijdou na své s Puttanescou nebo Amatricianou.

Gurmáni ocení i Gorgonzolu omáčku s modrým sýrem, ořechy a hruškami.

Své „nudle“ si vyrábí téměř celý svět, a to v neuvěřitelné rozmanitosti:

Asie je domovem skleněných nudlí z mungo fazolí, rýžových a pšeničných nudlí. Japonsko má své ramen, pohankové soba a tenké somen. Thajsko a Vietnam prosluly rýžovými nudlemi v pokrmech jako Pad Thai a jemnými nudlemi Pho v polévkách. Korea uchvacuje skleněnými nudlemi Japchae z batátového škrobu.

V Evropě mají Německo a Rakousko své špecle – malé noky z vajec, mouky a vody, často podávané se sýrem nebo masem.

Střední východ často používá těstovinovou rýži Orzo do polévek, zatímco Arménie vyrábí domácí nudle Arishta podobné italským fettuccine.

Severní Afrika holduje kuskusu – drobným kuličkám ze spařené pšeničné krupice, oblíbenému v Maroku, Alžírsku a Tunisku.

V Americe se proslavilo jídlo Mac and Cheese – macaroni zapečené v sýrové omáčce, které se stalo ikonou americké kuchyně.

Penne mají připomínat hrot psacího pera. Foto: Сибирка / Pixabay.
Penne mají připomínat hrot psacího pera. Foto: Сибирка / Pixabay.

Těstoviny se zkrátka staly jídlem pro běžné lidi i symbolem hojnosti a prosperity. Byly jídlem žebráků i králů, a jejich globální rozšíření a adaptace v různých kulturách svědčí o jejich univerzální přitažlivosti.

Příběh těstovin je daleko širší než jen Itálie. Je to příběh o lidské vynalézavosti, adaptaci a globálním šíření potravin. Od jednoduchých začátků z mouky a vody se vyvinuly v tisíce tvarů a forem, které si podmanily chuťové pohárky po celém světě.

Ať už se podávají s bohatou boloňskou omáčkou v Římě, nebo jako součást pikantního Pad Thai v Bangkoku, těstoviny zůstávají jedním z nejmilovanějších a nejuniverzálnějších pokrmů planety.

Zdroje informací: www.wikipedia.org, www.britannica.com, www.nationalgeographic.com, www.pastafits.org, www.history.com, www.foodtimeline.org, částečně AI
Foto: Shutterstock, Pixabay
Související články
Lifestyle
Chemie lásky: Jaké hormony míchají milostný koktejl a proč nás opouštějí při rozchodu?
Zamilovanost, ten elektrizující pocit, který nás pohlcuje, není jen výplodem poezie a romantických představ. Je to komplexní biochemický proces, řízený složitým koktejlem hormonů a neurotransmiterů, které mění naše vnímání, chování a dokonce i fyzické zdraví. Lidské tělo je dokonale naprogramováno evolucí s jediným cílem: pokračování druhu. Proto náš mozek investuje do sociálních kontaktů a motivuje […]
Lifestyle
Hedvábí: Zlato Východu, které platilo za luxus i pád říší
V zimě hřeje, v létě chladí a nevyvolává alergické reakce, takové je hedvábí, jeden z nejdražších materiálů vůbec. Podle čínských legend se zrod hedvábí datuje zhruba 3000 let př. n. l. a pojí se s císařovnou Lej-cu. Jeho krása a vzácnost z něj učinily nejen luxusní komoditu, ale i mocné platidlo, které ovlivnilo dějiny celých […]
Lifestyle
Láska jako droga: Proč je zamilovanost koktejlem hormonů a jak se vyrovnat se „zlomeným srdcem“
Láska je mnohem víc než jen emoce. Je to biologická nutnost, stejně zásadní pro naše přežití a pohodu jako čerstvá voda, jídlo nebo cvičení. Když se zamilujeme, naše tělo zaplaví fascinující koktejl hormonů a dalších látek, které vyvolávají stav nápadně podobný tomu po požití drog – včetně silné závislosti. Tato chemická reakce má však i […]
Lifestyle
Transsibiřská magistrála: Putování nejdelší železnicí světa
Představte si cestu dlouhou přes 9 000 kilometrů, která protíná osm časových pásem, dva kontinenty a desítky měst, zatímco venku klesají teploty k minus padesáti stupňům Celsia. Transsibiřská magistrála, s délkou 9288 km nejdelší železniční trať pro osobní vlaky na světě, je víc než jen pouhá spojnice – je to epické dobrodružství, které změnilo tvář […]
reklama
zajímavosti
Sakura: Více než jen strom – Pulzující symbol Japonska
Když se řekne Japonsko, mnozí si vybaví ikonické růžové květy sakur. Tento opadavý strom, nebo spíše keř, je ale mnohem víc než jen pastva pro oči. Je to pulzující symbol japonské historie, kultury i hluboké filozofie, která se proplétá s osudy národa. Připravte se na cestu do světa, kde růžová barva není jen barvou, ale […]
Jak si vytvořit vlastní rodokmen?
Prohlídka zámku se chýlí ke konci. Poslední místností je komnata, na jejíž zdi je rozkreslený obrovský strom se jmény předků daného rodu. Jeho větve se roztahují až do nejvzdálenějších rohů a jména psaná starodávným písmem zdobí ještě starodávnější letopočty. Malý klučík s rozježenými vlasy zvedne oči a zeptá se: „Dědo, a proč my nemáme doma taky […]
Kolmanskop: Diamantový sen pohlcený pouští
Uprostřed rozpálené Namibské pouště leží Kolmanskop, kdysi vzkvétající diamantové město, které po nálezu diamantů v roce 1908 rychle vyrostlo z písečných dun. Během několika let se proměnilo v symbol bohatství a luxusu, s německou architekturou, nemocnicí, kasinem a kulturním domem. Avšak jak rychle bohatství přišlo, stejně rychle i odešlo. Po přesunu těžby diamantů do jiných […]
Od kartonových opic po jedovaté pavouky: Skryté zvláštnosti světových měst
V indickém Dillí se bojuje s opicemi pomocí kartonových atrap, zatímco v Singapuru můžete dostat pokutu za nespláchnutý záchod. Věděli jste, že Helsinky jsou domovem jedovatých pavouků, nebo že v Seattlu žije víc psů než dětí? Prozkoumejte s námi ty nejbizarnější a nejméně známé aspekty světových metropolí, které vás zaručeně pobaví i překvapí. Svět je […]
lifestyle
Podprsenka: Od mučivého korzetu k osvobozujícímu designu
Dokud ženy nosily korzety, a že to trvalo hezkých pár století, nemohly volně dýchat a měly jeho vinou i jiné, velmi vážné zdravotní problémy, jako například poškození vnitřních orgánů. Korzet zkrátka není nic, do čeho byste se dnes chtěly dobrovolně nasoukat. Naštěstí se našly průkopnice i muži, kteří se postarali o to, aby ženy mohly […]
Rychlé jídlo a rychlé peníze! Příběhy fastfoodových řetězců
Otevření pobočky je na spadnutí, když se ale vydá na úřad – uslyší zamítavou odpověď. Plány mu zkazí malý podnik jménem Burger King kdesi na jihu Austrálie. Okamžitě se vydá na cestu, jenže majitelé ochranné známky požadují příliš vysokou kompenzaci, a tak volí jiné řešení – změnu názvu! Do zlata osmažené hranolky, maso skrývající se […]
Pračka: Od dřiny k chytré domácnosti – jak se proměnilo praní
Průkopnickým vynálezem, který osvobodil ženy od dřiny v domácnosti, byla nepochybně pračka. První mechanický britský model vznikl už v roce 1691 a od 18. století se množily pokusy o jeho inovaci. Dnes nám pračky usnadňují život do té míry, že si ani nedokážeme představit, jaké to bylo prát prádlo ručně. Od ručních klik k prvním […]
Neobvyklá řemesla: Vonné tyčinky a pestrobarevné umění východu, které voní mystikou
Vonná, doutnající tyčinka s pronikavou vůní, je pro nás často synonymem orientální exotiky. Něčím, co evokuje daleké země a tajuplné rituály. Setkáváme se s nimi v čajovnách, jógových studiích nebo v orientálních obchodech, kde nenápadně doutnají a jejich charakteristická kořeněná vůně prosycuje místnost. Ale víte, k čemu slouží v zemích svého původu? A jak se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz