Když se řeknou těstoviny, většina si představí Itálii. Ale co kdybychom vám řekli, že tento oblíbený pokrm má mnohem složitější a globálnější původ? Těstoviny jsou jídlem žebráků i králů, symbolem jednoduchosti i kulinářské rafinovanosti.
Pojďme se podívat, jak se tento pokrm rozšířil po celém světě a jak ho každá kultura přijala za svůj, od Dálného východu po Ameriku.
Těstoviny, jedny z nejstarších zpracovaných potravin na světě, jsou pokrmem, jehož historie sahá tisíce let zpět, až do doby kolem roku 1100 před naším letopočtem.
Ačkoliv je dnes považujeme za ikonu italské kuchyně, jejich původní kořeny jsou mnohem složitější a rozprostřené po celém světě. Jsou důkazem, že z pouhé mouky a vody lze vytvořit jídlo, které živí a fascinuje velkou část populace po tisíce let.
Stačí přidat hrst bylinek a trochu olivového oleje a z prosté suroviny se stane pokrm hodný králů. Ať už jde o penne, farfalle, fusilli, fettuccine, linguine, pappardelle, nebo stovky dalších tvarů, příběh těstovin je globální.
Teorie o tom, že těstoviny přinesl do Itálie Marco Polo (1254–1324) při svém návratu z Číny ve 13. století, je sice romantická, ale historicky sporná.
Nálezy na Středním východě a ve Středomoří naznačují, že tento pokrm mohl být vynalezen na různých místech současně a nezávisle na sobě.
Je pravděpodobné, že první jídlo, které bychom dnes označili za těstoviny, pocházelo z Číny, ale často nebylo vyrobeno z pšenice. Místo ní se používaly rýže, mungo fazole, tapioka nebo sladké brambory.
Nejstarší archeologicky doložené formy těstovin byly dokonce z prosa, což podtrhuje starobylost jejich existence. Rané čínské kultury pěstovaly měkkou pšenici, která byla skvělá na čerstvé těstoviny, ale méně vhodná na ty sušené.

Kdo se ale pustil do krájení a sušení těstovin? Někteří říkají Číňané, jiní Italové. Avšak odpověď je jinde. Tvrdá pšenice (Triticum), nezbytná pro výrobu pevných suchých těstovin, pochází z Blízkého východu.
To naznačuje, že to byli pravděpodobně Arabové a další národy Blízkého východu, kdo vyráběl a jedl nejstarší moderní formy suchých těstovin, jako byly malé kuličky a kuskus.
Tyto těstoviny byly ideální pro horké podnebí, daly se snadno uchovat, vyžadovaly málo paliva na přípravu a byly vynikajícím zdrojem energie na cestách. To jim zajistilo rychlé rozšíření.
Nejstarším tvarem těstovin byl jednoduchý plát, podobný dnešním lasagním, které jedli už staří Římané pod názvem „laganum“.
Nudle a špagety se pravděpodobně poprvé vyvinuly u Arabů a do Itálie se dostaly až v 9. nebo 10. století, s rozvojem pěstování tvrdé pšenice na Sicílii. První zmínka o vařených těstovinách je dokonce z 5. století v Jeruzalémském Talmudu.
Až kolem 13. století se v italských městech jako Janov a Neapol začaly objevovat specializované dílny na výrobu těstovin, což znamenalo začátek jejich masovější produkce a šíření.
Rajčata, ačkoliv si je dnes s těstovinami spojujeme neodmyslitelně, přišla na řadu poměrně pozdě – až v 19. století!
Evropa sice rajčata poznala po objevení Ameriky (1492), ale trvalo několik set let, než si tato novinka získala důvěru a stala se základem mnoha italských pokrmů.
Teprve po přijetí rajčat do evropské kuchyně zahájila rajčatová omáčka spolu s těstovinami novou éru italské kuchyně a zásadně proměnila jejich přípravu a konzumaci.

Co by byly těstoviny bez omáčky? Italové jsou mistry v jejich přípravě a naučili to celý svět.
Od univerzální Marinara omáčky z rajčat, česneku a bylinek, přes hustou a masitou Boloňskou omáčku, pomalu vařenou s mletým masem, po krémovou Alfredo omáčku s máslem, smetanou a parmezánem, která je oblíbená hlavně v Severní Americe.
Nechybí ani Pesto, záchrana všech prázdných ledniček, založené na čerstvé bazalce, parmezánu a piniových oříšcích.
Milovníci pikantních chutí zase ocení Arrabbiatu s chilli papričkami, zatímco ti, kdo milují slanost, si přijdou na své s Puttanescou nebo Amatricianou.
Gurmáni ocení i Gorgonzolu omáčku s modrým sýrem, ořechy a hruškami.
Své „nudle“ si vyrábí téměř celý svět, a to v neuvěřitelné rozmanitosti:
Asie je domovem skleněných nudlí z mungo fazolí, rýžových a pšeničných nudlí. Japonsko má své ramen, pohankové soba a tenké somen. Thajsko a Vietnam prosluly rýžovými nudlemi v pokrmech jako Pad Thai a jemnými nudlemi Pho v polévkách. Korea uchvacuje skleněnými nudlemi Japchae z batátového škrobu.
V Evropě mají Německo a Rakousko své špecle – malé noky z vajec, mouky a vody, často podávané se sýrem nebo masem.
Střední východ často používá těstovinovou rýži Orzo do polévek, zatímco Arménie vyrábí domácí nudle Arishta podobné italským fettuccine.
Severní Afrika holduje kuskusu – drobným kuličkám ze spařené pšeničné krupice, oblíbenému v Maroku, Alžírsku a Tunisku.
V Americe se proslavilo jídlo Mac and Cheese – macaroni zapečené v sýrové omáčce, které se stalo ikonou americké kuchyně.

Těstoviny se zkrátka staly jídlem pro běžné lidi i symbolem hojnosti a prosperity. Byly jídlem žebráků i králů, a jejich globální rozšíření a adaptace v různých kulturách svědčí o jejich univerzální přitažlivosti.
Příběh těstovin je daleko širší než jen Itálie. Je to příběh o lidské vynalézavosti, adaptaci a globálním šíření potravin. Od jednoduchých začátků z mouky a vody se vyvinuly v tisíce tvarů a forem, které si podmanily chuťové pohárky po celém světě.
Ať už se podávají s bohatou boloňskou omáčkou v Římě, nebo jako součást pikantního Pad Thai v Bangkoku, těstoviny zůstávají jedním z nejmilovanějších a nejuniverzálnějších pokrmů planety.