Ryba s dobráckým úsměvem a naducanými tvářičkami vypadá, jako by neuměla do pěti počítat. Ve skutečnosti je ale pořádně nebezpečným mstitelem ze záhrobí. Anebo luxusní delikatesou – záleží na zručnosti šéfkuchaře.
Útroby fugu se hemží bakteriemi, jejichž tetrodotoxin je mnohosetkrát jedovatější než kyanid. Jedna ryba má dost jedu, aby usmrtila 30 lidí. Protijed neexistuje – nešťastník má jedinou šanci přežít na respiračních přístrojích, dokud se toxin nevstřebá.
A přesto jsou gastronomičtí dobrodruzi ochotní za sashimi z ryby sáhnout hluboko do kapsy. Právě jed je významnou součástí celé show. V mase ho zůstane dost, aby z něj organismus pocítil vlnu euforie a lehké brnění prstů.
Syrové maso naskládané v průhledných plátcích na talíři je delikatesou, luxusním produktem a kusem umění zároveň.
Ruská ruleta na talíři
Šéfkuchař Michiyo Kitagawa musel roky tvrdě trénovat, aby získal osvědčení umožňující mu podávat smrtelně jedovatou rybu zákazníkům restaurace. K její přípravě používá speciální nůž.
Přitom chce, aby zvíře zůstalo naživu tak dlouho, jak jen to je možné – známky života bude projevovat i jako ořezané torzo. Nejprve rybu omráčí a zaživa začne krájet – odřízne ji ploutve, nos a začne svlékat z kůže, která obsahuje velké množství jedu.
Vydloubne zvířeti oči, ryba je stále živá. Pokud by se Michiyo nyní řízl, jeho život by visel na vlásku. Vyjme jedovaté vnitřnosti a začne maso důkladně omývat.
Odpad, který tvoří kolem jedné čtvrtiny váhy ryby, je uzamknut do bezpečnostního boxu a odvezen do spalovny.
https://www.youtube.com/watch?v=hBxdsv9THH8