Skip to content

Foie gras: Lahůdka na hranici morálky!

„Můj synáček rád husí jatýrka,“ tvrdí dobré partie chtivá matróna v Mrazíkovi, jenže kvůli těmto játrům by se mládenec do rybníka po kachně vrhnul klidně sám. Foie gras mají intenzivní chuť, k uspokojení apetitu labužníků drůbež ovšem stejně intenzivně trpí.

Veliké orgány barvy narůžovělé slonoviny na první pohled v ničem játra nepřipomínají. Tvrdá játra desetkrát větší než běžně připomínají orgány dlouholetého alkoholika. Způsob jejich získání vzbudí takovou kontroverzi, že vyústí v zákaz produkce v mnoha zemích, včetně České republiky. Ve Francii jsou foie gras národní kulturní památkou, nedají na ně ale dopustit ani v Maďarsku. Přestože jsou ztučnělá jatýrka ptáků známá už starým Egypťanům, právě Francouzi je v 18. století vzkřísí. Do jejich bohaté máslové chuti se okamžitě zamilují a spolu s nimi i celý svět.

Rozdíl mezi normálním játrem a foie gras je ve velikosti, barvě i ceně. Kilogram kvalitních foie gras se dá koupit za 2 000 Kč.

Tradice vs. etika  

Játra jsou delikatesou na jakýkoliv způsob – do paštik, syrové nebo smažené. Tkáň tvoří z 90 procent tuk, na pánvi se tedy okamžitě rozpouští. Jenže cena za získání této delikatesy je vysoká – a to zejména pro ptáky samotné. Bez drastického nuceného přikrmování se to neobejde. Arnold Schwarzenegger jako guvernér Kalifornie proto zakáže jejich produkci i prodej uvnitř státu s platností od roku 2012. K uspokojení poptávky humánnějším způsobem by mohlo posloužit tzv. etické foie gras, které místo přikrmování užívá přirozeného ztučňování jater v zimním období.

Restované foie gras. Přes veškerou kontroverzi se bohaté máslové chuti stále nedokáže mnoho labužníků zříci. 

Cesta na talíř

Kolem stého dne života jsou kachny a husy zavřeny do titěrných klecí velikosti jejich těla, kde stráví poslední tři týdny před porážkou násilným přikrmováním. Sonda se jim 2x až 3x denně strčí hluboko do chřtánu a do žaludku jim proudí kašovitá směs krmné kukuřice, několikrát převyšující denní nutriční příjem. Jaterní tkáň degeneruje a mění se ve tkáň tukovou. Zbytnělý orgán už není schopen zbavovat tělo toxinů a celý organismus zvířete kolabuje. „Končí to tím, že pták je stravován záchvaty, průjmem a zvracením. Nakonec ptáky zabijí, ale až poté, co si projdou 3 týdny naprostého utrpení,“ říká veterinář Elliot Katz.

Proti drastickým metodám výkrmu bojují i celebrity jako Pamela Andersonová.

 

 

 

Foto: i.pinimg.com vegmag.fr fthmb.tqn.com blogimg.goo.ne.jp
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …