Vaše nohy se noří do teplého písku Bílé pláže na filipínském ostrově Boracay. Průzračně modrozelená voda láká rozběhnout se, skočit do ní a uplavat pár temp. Na jedné z pěti nejkrásnějších pláží světa vás lechtá svými paprsky žhavé květnové slunce.
Slavná filipínská White Beach (Bílá pláž) se probírá k životu. I když byla v roce 2018 uzavřená spolu s oblíbeným turistickým ostrovem Boracay, dnes tato pláž, která pravidelně boduje v žebříčcích top pláží, opět pulzuje.
Po důkladném vyčištění lokality a úpravě ubytovacích kapacit pro turisty vás tak vítá s otevřenou náručí. Ostrovy v západní části Tichého oceánu ale nenabízejí jenom idylku na pláži…
Seznamte se s nártounem
Mezi zelenými listy pralesní houštiny na vás vykoukne maličká okatá opička, symbol filipínského ostrova Bohol. Nártoun filipínský měří jenom 8-16 cm, proto se klidně schová do vaší dlaně.
Na ostrově Bohol narazíte na několik chovných center nártounů, a tak se s nejmenším primátem na světě při větší porci štěstí můžete v klidu seznámit.
Ve volné přírodě pobíhá v deštných pralesích nejenom na Boholu, ale i na filipínských ostrovech Samar, Leyte a Mindanao. Nesmí vás ale odradit, že jde o noční tvory.
Za potravou nártouni vyrážejí až po soumraku, za bílého dne poklidně pochrupují ve spleti stromů. Když ovšem vyrazí na lov, mezi větvemi dokážou přeskočit vzdálenost neuvěřitelných 5 metrů!
Splněný sen? Kopec čokolády
Snili jste jako děti o tom, že budete mít jenom pro sebe kopec čokolády? Chcete-li si tento sen splnit, vydejte se na Boholu do Čokoládových hor. Matka Země se tu vyřádila a vytvořila nezvyklé geologické útvary, kopce téměř stejné velikosti.
Čím jsou unikátní? Jakmile nastane období sucha, zbarví se do hněda a nápadně připomínají kopce čokolády. V deštivém období se samozřejmě zazelenají, ale ať sem zavítáte kdykoli, ten pohled stojí za to.
Přátelské uvítání od lovců lebek
Nebaví vás toulání po plochých nížinách, raději byste si užili nějaký trek do hor? Centrální Kordillery na filipínském ostrově Luzon jsou pro takový úmysl jako stvořené.
Za výchozí bod si vyberte městečko Banaue, předsíň pro cestu k slavným rýžovým terasám. Založili je příslušníci kmene Ifugao před 2000 lety. Kdysi patřili mezi lovce lebek, ale dnes už se vůči turistům chovají přátelsky.
Sami uvidíte, že jejich zavlažovací systémy vybudované z bambusových trubek patří mezi div techniky. Díky nim přivedli vodu i do nepřístupných míst a svahy zdejších kopců rozsekali do miniaturních políček.
S batůžkem vysoko do hor
V poklidném Batadu vypadá struktura rýžových políček tak úchvatně, že připomíná antický amfiteátr. Zatímco Banaue patři mezi turistická lákadla, Batad odhaluje svoje krásy hlavně batůžkářům a lidem milujícím nezávislé cestování.
Šplhání do hor se tu vyplatí. Narazíte na další skvost, městečko Sagada vysoko v kopcích. Nedaleko něj se skrývá Údolí ozvěn, pohřebiště s rakvemi visícími na skále.
Podivný pohřební zvyk patří mezi dávné tradice, některé rakve vykazují stáří až půl tisíciletí. Jeskyně Sumaging Cave (Velká jeskyně) poblíž Sagady vás pro změnu zavede do krasového podzemí.
Stále s úsměvem na tváři
Pro Filipínce je pohoda typickým povahovým rysem. I když jsou většinou chudí, nevadí jim to a průzkumy je řadí k nejšťastnějším lidem na světě.
Usmívají se, jsou pohostinní a většina věcí jim trvá nekonečně dlouhou dobu, alespoň podle měřítek věčně spěchajících Středoevropanů. Krom toho jsou velkými milovníky karaoke – to na vás „zaútočí“ v nejmenších vesničkách i větších městech.
Zkuste se proto na pár dní zastavit ve městě Baguio a vnímat jeho specifický ruch. Filipínci jsou výjimeční i tím, jak vážně berou křesťanské tradice – jsou hlavně katolického vyznání.
Vánoce slaví podobně jako my, jenom místo kapra se salátem jedí svoje tradiční jídla, adobo a pancit a duchovní rozměr těchto svátků prožívají mnohem víc než my.
Pokořte spící sopku
Na první pohled vypadá docela mírumilovně, přesto roku 1991 rozsévala zkázu. Řeč je o vulkánu Pinatubo v centrální části Luzonu asi 85 km severozápadně od filipínské metropole Manily.
Spící sopka s hustě zalesněnými svahy se 15. června 1991 probudila k aktivitě. Druhá nejsilnější erupce v průběhu 20. století změnila životy mnoha lidí, především domorodých Aetů, kteří žili na svazích hory.
Výstup na kráter Pinatubo by měl být součástí každého pořádného adrenalinového horského treku Luzonem.
Jeskyní po podzemní řece
„Kde na Zemi najdu ráj?“ Možná jste si tuhle otázku už někdy položili. Filipínci vám odpoví jasně: „Na ostrově Palawan.“ Letovisko El Nido je toho jednoznačným důkazem.
Oáza s nádhernými plážemi, jemným pískem a čistou vodou je zaklíněná mezi vápencovými skalisky. Nenechte se ale zlákat k tomu, abyste celý filipínský pobyt prolenošili v El Nidu.
Minimálně stojí za to se vydat do hlavního města Puerto Princesa. Na stejném ostrově zhruba 70 km severně od hlavního města navštivte jeskyní svatého Pavla, kterou protéká nejdelší splavná podzemní řeka na světě, měří přibližně 8 km.
I když z ní během plavby uvidíte sotva čtvrtinu, přesto jde o nádherný zážitek. Možná vám při plavbě přeletí nad hlavou netopýr. Nelekejte se, na rozdíl od vás je v jeskyni doma. Žijí jich tu celá hejna.
Tip, co ochutnat: Dopřejte si selátko
I když filipínská kuchyně nepatří k těm houfně obdivovaným, některá jídla byste si na ostrovech neměli nechat ujít, především lechon (pečené sele). Setkáte se s dvěma typy přípravy: Cebu lechon a Manila lechon.
První se plní kořením (černým pepřem, solí, česnekem, cibulkou s natí, bobkovými listy, citronovou trávou nebo listy citrusových stromů).
Osolený a opepřený Manilský lechon se potírá omáčkou z octa, hnědého cukru, papriky, soli, šťouchaných jater, česneku, cibule a strouhanky. Sele se peče několik hodin na bambusovém rožni nad žhavým dřevěným uhlím.
Oblíbeným jídlem jsou také smažené nudle pancit ochucené různými ingrediencemi. Za národní jídlo Filipínci považují adobo, maso či mořské plody marinované v octě, sójové omáčce, česneku a černém pepři.
Kousky masa se opékají na oleji a pak dusí v marinádě a podávají s omáčkou a rýží. Samozřejmostí jsou pak i výtečné krevety a ryby ugrilované přímo na pláži. A čím filipínské pochoutky slavnostně zakončit? Vynikajícím třtinovým rumem, který navíc seženete za hubičku.