Domů     Fascinující cesta čaje
Fascinující cesta čaje
30.8.2023

Čaj mnozí z nás považují za běžnou součást každého dne. Historicky patřil k cenným surovinám a podle toho s ním bylo nakládáno. S čajem se odnepaměti pojila také řada rituálů, zejména v jeho čínské domovině a sousedním Japonsku.

V roce 1516 přivezli portugalští mořeplavci čaj do Evropy, kde se začala psát další důležitá část jeho historie…

 

Na začátku všeho je rostlina zvaná čajovník čínský. Jde o vytrvalý, stále zelený keř z čeledi čajovníkovitých, který za normálních okolností dorůstá výšky až 12 metrů.

Jeho výška se však zpravidla vhodným prořezávání udržuje okolo jednoho až jednoho a půl metru, aby sběrači snadno dosáhly na jeho lístky.

Nejvíce se čajovníku daří v subtropických oblastech, a to hlavně v jižní Číně, Japonsku, Indii, Indonésii, v Gruzii a Ázerbájdžánu, které se vyznačují stabilním počasím a dlouhým vegetačním obdobím. Čajové lístky se zde díky tomu mohou sbírat až pětkrát do roka.

Úžasné čajové terasy ve Vietnamu. I tam se pěstuje kvalitní čaj. FOTO: pxfuel
Úžasné čajové terasy ve Vietnamu. I tam se pěstuje kvalitní čaj. FOTO: pxfuel

Černý, zelený a bílý

Z keře se sbírá mladý pupen a dva až pět následujících lístků. Nejvyšší jakostí se pak označuje čaj, sestávající pouze z pupenu a dvou lístků.  Primárně dělíme čaje na bílé, zelené, oolongy a černé.

Liší se stupněm oxidace neboli fermentace, která pozitivně ovlivňuje chuť, vůni i barvu hotového čaje. Plnou fermentací prochází pouze černý čaj, částečnou pak oolong. Bílý a zelený čaj fermentací neprocházejí.

Za čaje se považují pouze výluhy čajovníku čínského, takže ovocné ani bylinné čaje skutečnými čaji nejsou.

Zažene hlad i únavu

Čaj má díky obsahu cenných látek velmi pozitivní účinky na organismus. Je zdrojem vitaminů B1, B2, A, E a C (je jeho nenahraditelným zdrojem v chudých oblastech, jako je Tibet nebo Mongolsko), draslíku, vápníku, hořčíku i železa.

Třísloviny v něm obsažené zase působí protizánětlivě, uklidňují žaludek a střeva a mají léčivé účinky na sliznice při nachlazení. Čaj také snižuje pocit hladu a únavy.

Čajové lístky jsou zdrojem cenných vitamínů a minerálů. FOTO: pxfuel
Čajové lístky jsou zdrojem cenných vitamínů a minerálů. FOTO: pxfuel

Legenda o čaji

O objevení čaje se traduje mnoho legend. V Indii se vypráví o princi Dharmovi, rozšiřujícím po Číně Buddhovo učení, v Japonsku zase o vytrvalém mnichu Bódhidharmovi, žvýkajícím čajové lístky během meditací.

Všechny legendy ale mají jedno společné, místem objevení čaje je podle nich jednoznačně Čína. Podle tamní legendy měl císař Shen Nung cestovat před 5000 lety po čínském venkově.

Během cesty přikázal, aby byla voda, kterou mu podávali, převařena, protože byla špinavá a nevhodná k pití. Vánek měl zavát do jeho šálku horké vody lístek z větvičky čajovníku.

Zvědavý císař nechal lístek louhovat, poté upil nápoje a byl překvapen jeho lahodnou chutí. Tak vznikla tradice pití čaje.

Původ v Číně, domov v Japonsku

Z Číny se čaj rozšířil i do sousedního Japonska, kde tomuto nápoji lidé prakticky podřídili svůj život. I dnes je pro Japonce čaj nedílnou součástí jejich života, pijí ho každý den. Nejoblíbenějším čajem je zelený Sencha.

Pokud se do něj přidá pražená nebroušená rýže, vzniká tzv. Genmaicha, nápoj, jehož chuť připomíná popcorn. Dalším čajem pro každodenní použití je méně kvalitní, žlutozelený čaj Bancha, který má vysoký obsah tříslovin.

Nejkvalitnějším japonským čajem je Matcha, který se v kamenném mlýnku rozemele na prach a poté se vyšlehává bambusovou metličkou do husté pěny.

V Japonsku (ale i v Číně) je rozšířená praxe čajového obřadu, při kterém se připravuje a následně pije kvalitní čaj. FOTO: Stephane D'Alu/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
V Japonsku (ale i v Číně) je rozšířená praxe čajového obřadu, při kterém se připravuje a následně pije kvalitní čaj. FOTO: Stephane D’Alu/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Indové vděčí za čaj Angličanům

V dnešní době produkuje téměř třetinu celkové světové sklizně čaje Indie. Vděčí za to ovšem Angličanům, kteří chtěli v 19. století vyzkoušet jeho pěstování ve své kolonii, a nikoli ho dovážet z Číny.

Semenům tajně přivezeným z Číny se v oblasti nedařilo, Britové ale v Assamu objevili několik divoce rostoucích čajovníků, které zkultivovali spolu s čínskými.

Dnes je náhorní plošina táhnoucí se po obou březích Brahmaputry nejrozlehlejší oblastí na světě produkující černý čaj. Po úspěchu v Assamu se začal pěstovat čaj i v horské oblasti Darjeelingu a následně na Cejlonu, dnešní Srí Lance. Čaje z obou těchto lokalit patří dnes k těm vůbec nejoceňovanějším.

Sladký a kořeněný indický čaj

Zatímco Číňané i Japonci pijí čaj bez jakýkoli ochucovadel, Indové si do něj po anglicku přidávají mléko a sladí ho cukrem.

Ovšem stejně jako celá jejich kuchyně musí být i čaj voňavě kořeněný, a tak si do něj přidávají také kardamom, skořici, zázvor, hřebíček a další druhy voňavého koření.

Rušné indické ulice se hemží prodejci čaje, čajvály, kteří čaj nalévají do hliněných šálků na jedno použití. Tradicí je zde i šálek čaje před spaním, inspirovaný Brity.

V Indii se často pije masala - kořeněný mléčný a slazený čaj. FOTO: Miansari66/Creative Commons/Public Domain
V Indii se často pije masala – kořeněný mléčný a slazený čaj. FOTO: Miansari66/Creative Commons/Public Domain

Tibetská časujma

V Tibetu a Mongolsku je příprava čaje díky vysokohorským podmínkám velmi specifická. Tibetský nápoj nazývaný časujma je spojením čaje, rozpuštěného jačího másla, soli a případně campy neboli mouky z vysokohorského ječmene.

Čaj se dlouho vaří, až z něj vznikne velmi silný výluh. Ten se poté se všemi dalšími ingrediencemi míchá a šlehá ve vysoké nádobě, podobné máselnici.

Hotová časujma má vysokou energetickou hodnotu a v drsných tibetských podmínkách je nenahraditelným zdrojem energie a vitaminů, které v nápoji zůstávají i díky tomu, že ve vysoké nadmořské výšce je bod varu vody nižší než 100 °C.

Ruský národní nápoj

Velice populárním je čaj v Rusku, kde je takříkajíc národním nápojem, který se pije při každé příležitosti, a to převážně slazený. Často se dochucuje medem nebo marmeládou, případně se usrkává přes kostku cukru položenou na jazyku.

Čaj se do země dostal v druhé polovině 16. století, když ho mongolský chán daroval carskému poslovi, který ho dovezl samotnému carovi. Jemu natolik zachutnal, že přikázal pravidelné dovážení čaje do Ruska.

Nezbytným nástrojem k jeho přípravě je samovar, ohřevná kovová nádoba s malou konvičkou, v níž je koncentrovaný čajový výluh. Jím se podle požadované síly čaje naplní šálek a dolije se horkou vodou.

Ruské samovary, nádoby určené na vaření vody pro přípravu ruského čaje. FOTO: Torin-ru/Creative Commons/Volné dílo
Ruské samovary, nádoby určené na vaření vody pro přípravu ruského čaje. FOTO: Torin-ru/Creative Commons/Volné dílo

Britský čaj o páté

S málokterou zemí je čaj spjat tak jako s Anglií. Britský fenomén odpoledního čaje je celosvětově proslulý. Zavedla ho na počátku 19. století Anna, sedmá vévodkyně z Bedfordu, a jedna z dam královny Viktorie.

Jejím zvykem byla obrovská snídaně, následovaná malým obědem a pozdní večeří. Každé odpoledne zažívala vévodkyně prohlubující se pocit hladu. Jednoho odpoledne proto nakázala svým služebníkům, aby v jejím budoáru přichystali čaj a dortíky.

A tak vznikl Five O’clock Tea neboli čaj o páté. Čaj je i v dnešní době pro Angličany nedílnou součástí každého dne, ostatně pijí ho v podstatě od rána do večera.

Bostonské pití čaje

S Amerikou je pak čaj spojen především prostřednictvím tzv. Bostonského pití čaje (1773) – tedy protestu, který de facto předznamenal boj za americkou nezávislost.

Málokdo však ví, že čaj se do Ameriky dostal nejspíše ještě dříve než do Anglie, a to díky přistěhovalcům z Holandska.

Brzy se rozšířil po celé zemi, osadníci v odlehlejších koutech země však nevěděli, jak s ním naložit, a tak se zde vyvinul zcela odlišný způsob přípravy. Čaj se ve vodě vařil tak dlouho, až vznikl hustý černý výluh. Povařené lístky pak osadníci osolili a pojídali spolu s máslem.

Zrození čajových pytlíků i ledového čaje

Amerika dala rovněž vzniknout, vlastně omylem, sáčkovému čaji. Dovozce čaje Thomas Sullivan nabízel svým zákazníkům vzorky čaje v malých hedvábných pytlíčcích. Američané intuitivně vhodili pytlík do vroucí vody a čekali na výsledek.

Ten se ovšem nedostavil, protože hedvábný pytlík nebyl dostatečně propustný. Na Thomase Sullivana se začali vršit stížnosti. On však nepropadl panice a vytvořil čajové pytlíky z propustného materiálu, které už slavily úspěch.

Zejména v horkých měsících si pak Američané vychutnávají ledově vychlazený ice tea. S ním přišel v roce 1904 další obchodník Richard Blenchynden, který chtěl na světovém veletrhu v Saint Louis Američanům představit indický černý čaj.

V horku ale nikdo neměl na teplý nápoj ani pomyšlení. Obchodník proto přidal do čaje led.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Zajímavosti
Jak se zrodila tradice štědrovečerního obdarovávání?
Dávání dárků o Vánocích nevzniká najednou, jde o plynulý přechod z předkřesťanských zvyků, náboženských rituálů a raně novověkých změn moci a etikety. Dnes si představíme, jak tradice vzniká a co si lidé dávají od 16. do 19. století. Už v antice se lidé obdarovávají při zimních slavnostech (Saturnálie, strenae), výměna dárků tu funguje jako zvyk […]
Zajímavosti
Kanibalismus v Číně: Neříkejte mu, že jí snachu…
Co dělat, když je váš příbuzný nemocný? I v Česku vám řekneme, že kde co spraví silný vývar. V Číně má ale tradičně chuť lidského masa. A to i přes to, že je tento druh „léčby“ zakázán oficiálně již od toku 1261. Konkrétně, jako první se na černé listině ukážou játra. Může za to takzvaný ko kan. […]
Zajímavosti
Jahodová marmeláda neexistuje! aneb Věci, které si každý plete
Ať se řekne jedno nebo druhé, většinou si představíme totéž. Jenže to totéž není! Které dvojice běžných věcí si často pleteme? Anebo netušíme, v čem spočívá rozdíl mezi nimi? Vrány nejsou samice od havranů, krokodýlové a aligátoři nejsou bráchové, a pravá marmeláda má jasná pravidla! A pokud někdo obrázkům ve whatsappové zprávě říká emotiony, je […]
Zajímavosti
Opeřený Lewis Hamilton: Jak rychle dokáže letět holub?
Jak rychle jsou holubi s to létat? Píše se 8. května 1965 a přesně 1428 holubů startuje utkat se o titul šampióna v závodech v Croydonu v hrabství Surrey na jihovýchodě Anglie. Dámám ulétají klobouky, letáčky s informacemi zatěžují kameny. Vane silný jihozápadní vítr, který hraje do křídel závodníků. Tento den se zapíše do historie […]
reklama
záhady a tajemství
Ztraceni v zeleni: Neúspěšné hledání tajemného města „Z“
Touha objevit ztracené město v Amazonii se u britského dobrodruha Percyho Fawcetta mění doslova v posedlost. Věří, že v srdci amazonského pralesa se skrývá dávná civilizace a právě on se stane tím, kdo ji pro svět objeví a užije si za to svůj díl slávy. Podle úlomků keramiky, starých map i vyprávění domorodců je Percy […]
Tajemství Svatební košile: Nejtemnější příběh z Erbenovy Kytice
V časech, kdy noc osvětloval jen plamínek lampy a lidská představivost byla plná stínů a neznáma, vznikl jeden z nejmrazivějších příběhů české literatury. Dnes nás horory zaplavují digitálními efekty a hlasitými výkřiky, přesto se Erbenovi před více než 170 lety podařilo vytvořit děs, který dokáže proniknout až do kostí — bez jediného trikového obrazu. Jeho […]
Aghóríové a jejich pro Evropany těžko pochopitelný svět: Pojídají mrtvoly a mažou se kremačním popelem
Pokud zamíříte mezi věčné ohně do svatého města hinduistů i buddhistů, Váránasí, možná narazíte i na jednoho ze zhruba 20 posledních skutečných aghóríů. Tato sekta dříve čítající stovky stoupenců se osamostatnila zřejmě již ve 14. století. Proč je kolem ní stále tolik rozruchu, když jde v podstatě o padlou slávu? Aghóríové věří, že bůh Šiva […]
Co se stalo s pokladem templářů po 13. říjnu 1307? Záhada přetrvává
Řád templářů, oficiálně nazývaný Chudí rytíři Krista a Šalomounova chrámu, vyrostl během dvou staletí z malé skupiny křesťanských bojovníků v jednu z nejmocnějších vojenských i finančních sil středověké Evropy. Založení s cílem chránit poutníky ve Svaté zemi jim postupně otevřelo cestu k obrovskému bohatství – od zlata a stříbra přes rozsáhlé pozemky až po cenné […]
zajímavosti
Šťouráte se v nose? Nestyďte se, dělají to skoro všichni
Existuje spousta věcí, které dobré mravy zavrhují. Věci, které, považujeme za nechutné a stydíme se za ně, přestože je dělají téměř všichni. Prsty vyslané na loveckou výpravu do nosních dírek jsou nechutné a nehygienické, neboť jde o ideální způsob šíření choroboplodných zárodků. Na druhou stranu jsou překvapivě běžné. Podle Jamese Jeffersona a Trenta Thompsona z lékařské […]
Mingi: Zabít dítě pro dobro vesnice
Popadnou dítě a odplují s ním doprostřed řeky. Dítě pláče, jeho matka pláče, ale muži nedbají. Zvednou ho a hodí mezi krokodýly. Druhé desetiletí 21. století se přehouplo přes polovinu, přesto v Africe přežívají tradice tak kruté, že se jim civilizovaný člověk téměř zdráhá věřit. Přesto existují. Jednou z nich je Mingi, dodržovaná v Etiopii u 225 […]
Mona Lisa mezi bankovkami: Symbol Ameriky a záhady, které v sobě ukrývá
Pro Američany jde o běžnou součást peněženky, pro milovníky záhad o fascinující objekt. Jednodolarová bankovka na sobě nese řadu symbolů, které už desítky let podněcují otázky i nejrůznější spekulace. Není proto divu, že si vysloužila přezdívku „Mona Lisa mezi bankovkami“. Její podoba z roku 1963 je totiž doslova protkána latinskými hesly, znaky a obrazy, jež […]
Zázrak v Banneux: Poselství Panny Marie Chudých, které přežilo desetiletí
V malé belgické vesnici Banneux, nedaleko Liège, se mezi 15. lednem a 2. březnem 1933 odehrálo osm mariánských zjevení, která dodnes fascinují věřící i skeptiky. Jedenáctiletá Mariette Beco tvrdila, že se jí zjevila Panna Maria, která se představila jako „Panna chudých“ (Virgo Pauperum) a ukázala jí pramen s léčivou vodou. Událost, která zpočátku vyvolala posměch, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz