Domů     Fascinující cesta čaje
Fascinující cesta čaje
30.8.2023

Čaj mnozí z nás považují za běžnou součást každého dne. Historicky patřil k cenným surovinám a podle toho s ním bylo nakládáno. S čajem se odnepaměti pojila také řada rituálů, zejména v jeho čínské domovině a sousedním Japonsku.

V roce 1516 přivezli portugalští mořeplavci čaj do Evropy, kde se začala psát další důležitá část jeho historie…

 

Na začátku všeho je rostlina zvaná čajovník čínský. Jde o vytrvalý, stále zelený keř z čeledi čajovníkovitých, který za normálních okolností dorůstá výšky až 12 metrů.

Jeho výška se však zpravidla vhodným prořezávání udržuje okolo jednoho až jednoho a půl metru, aby sběrači snadno dosáhly na jeho lístky.

Nejvíce se čajovníku daří v subtropických oblastech, a to hlavně v jižní Číně, Japonsku, Indii, Indonésii, v Gruzii a Ázerbájdžánu, které se vyznačují stabilním počasím a dlouhým vegetačním obdobím. Čajové lístky se zde díky tomu mohou sbírat až pětkrát do roka.

Úžasné čajové terasy ve Vietnamu. I tam se pěstuje kvalitní čaj. FOTO: pxfuel
Úžasné čajové terasy ve Vietnamu. I tam se pěstuje kvalitní čaj. FOTO: pxfuel

Černý, zelený a bílý

Z keře se sbírá mladý pupen a dva až pět následujících lístků. Nejvyšší jakostí se pak označuje čaj, sestávající pouze z pupenu a dvou lístků.  Primárně dělíme čaje na bílé, zelené, oolongy a černé.

Liší se stupněm oxidace neboli fermentace, která pozitivně ovlivňuje chuť, vůni i barvu hotového čaje. Plnou fermentací prochází pouze černý čaj, částečnou pak oolong. Bílý a zelený čaj fermentací neprocházejí.

Za čaje se považují pouze výluhy čajovníku čínského, takže ovocné ani bylinné čaje skutečnými čaji nejsou.

Zažene hlad i únavu

Čaj má díky obsahu cenných látek velmi pozitivní účinky na organismus. Je zdrojem vitaminů B1, B2, A, E a C (je jeho nenahraditelným zdrojem v chudých oblastech, jako je Tibet nebo Mongolsko), draslíku, vápníku, hořčíku i železa.

Třísloviny v něm obsažené zase působí protizánětlivě, uklidňují žaludek a střeva a mají léčivé účinky na sliznice při nachlazení. Čaj také snižuje pocit hladu a únavy.

Čajové lístky jsou zdrojem cenných vitamínů a minerálů. FOTO: pxfuel
Čajové lístky jsou zdrojem cenných vitamínů a minerálů. FOTO: pxfuel

Legenda o čaji

O objevení čaje se traduje mnoho legend. V Indii se vypráví o princi Dharmovi, rozšiřujícím po Číně Buddhovo učení, v Japonsku zase o vytrvalém mnichu Bódhidharmovi, žvýkajícím čajové lístky během meditací.

Všechny legendy ale mají jedno společné, místem objevení čaje je podle nich jednoznačně Čína. Podle tamní legendy měl císař Shen Nung cestovat před 5000 lety po čínském venkově.

Během cesty přikázal, aby byla voda, kterou mu podávali, převařena, protože byla špinavá a nevhodná k pití. Vánek měl zavát do jeho šálku horké vody lístek z větvičky čajovníku.

Zvědavý císař nechal lístek louhovat, poté upil nápoje a byl překvapen jeho lahodnou chutí. Tak vznikla tradice pití čaje.

Původ v Číně, domov v Japonsku

Z Číny se čaj rozšířil i do sousedního Japonska, kde tomuto nápoji lidé prakticky podřídili svůj život. I dnes je pro Japonce čaj nedílnou součástí jejich života, pijí ho každý den. Nejoblíbenějším čajem je zelený Sencha.

Pokud se do něj přidá pražená nebroušená rýže, vzniká tzv. Genmaicha, nápoj, jehož chuť připomíná popcorn. Dalším čajem pro každodenní použití je méně kvalitní, žlutozelený čaj Bancha, který má vysoký obsah tříslovin.

Nejkvalitnějším japonským čajem je Matcha, který se v kamenném mlýnku rozemele na prach a poté se vyšlehává bambusovou metličkou do husté pěny.

V Japonsku (ale i v Číně) je rozšířená praxe čajového obřadu, při kterém se připravuje a následně pije kvalitní čaj. FOTO: Stephane D'Alu/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
V Japonsku (ale i v Číně) je rozšířená praxe čajového obřadu, při kterém se připravuje a následně pije kvalitní čaj. FOTO: Stephane D’Alu/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Indové vděčí za čaj Angličanům

V dnešní době produkuje téměř třetinu celkové světové sklizně čaje Indie. Vděčí za to ovšem Angličanům, kteří chtěli v 19. století vyzkoušet jeho pěstování ve své kolonii, a nikoli ho dovážet z Číny.

Semenům tajně přivezeným z Číny se v oblasti nedařilo, Britové ale v Assamu objevili několik divoce rostoucích čajovníků, které zkultivovali spolu s čínskými.

Dnes je náhorní plošina táhnoucí se po obou březích Brahmaputry nejrozlehlejší oblastí na světě produkující černý čaj. Po úspěchu v Assamu se začal pěstovat čaj i v horské oblasti Darjeelingu a následně na Cejlonu, dnešní Srí Lance. Čaje z obou těchto lokalit patří dnes k těm vůbec nejoceňovanějším.

Sladký a kořeněný indický čaj

Zatímco Číňané i Japonci pijí čaj bez jakýkoli ochucovadel, Indové si do něj po anglicku přidávají mléko a sladí ho cukrem.

Ovšem stejně jako celá jejich kuchyně musí být i čaj voňavě kořeněný, a tak si do něj přidávají také kardamom, skořici, zázvor, hřebíček a další druhy voňavého koření.

Rušné indické ulice se hemží prodejci čaje, čajvály, kteří čaj nalévají do hliněných šálků na jedno použití. Tradicí je zde i šálek čaje před spaním, inspirovaný Brity.

V Indii se často pije masala - kořeněný mléčný a slazený čaj. FOTO: Miansari66/Creative Commons/Public Domain
V Indii se často pije masala – kořeněný mléčný a slazený čaj. FOTO: Miansari66/Creative Commons/Public Domain

Tibetská časujma

V Tibetu a Mongolsku je příprava čaje díky vysokohorským podmínkám velmi specifická. Tibetský nápoj nazývaný časujma je spojením čaje, rozpuštěného jačího másla, soli a případně campy neboli mouky z vysokohorského ječmene.

Čaj se dlouho vaří, až z něj vznikne velmi silný výluh. Ten se poté se všemi dalšími ingrediencemi míchá a šlehá ve vysoké nádobě, podobné máselnici.

Hotová časujma má vysokou energetickou hodnotu a v drsných tibetských podmínkách je nenahraditelným zdrojem energie a vitaminů, které v nápoji zůstávají i díky tomu, že ve vysoké nadmořské výšce je bod varu vody nižší než 100 °C.

Ruský národní nápoj

Velice populárním je čaj v Rusku, kde je takříkajíc národním nápojem, který se pije při každé příležitosti, a to převážně slazený. Často se dochucuje medem nebo marmeládou, případně se usrkává přes kostku cukru položenou na jazyku.

Čaj se do země dostal v druhé polovině 16. století, když ho mongolský chán daroval carskému poslovi, který ho dovezl samotnému carovi. Jemu natolik zachutnal, že přikázal pravidelné dovážení čaje do Ruska.

Nezbytným nástrojem k jeho přípravě je samovar, ohřevná kovová nádoba s malou konvičkou, v níž je koncentrovaný čajový výluh. Jím se podle požadované síly čaje naplní šálek a dolije se horkou vodou.

Ruské samovary, nádoby určené na vaření vody pro přípravu ruského čaje. FOTO: Torin-ru/Creative Commons/Volné dílo
Ruské samovary, nádoby určené na vaření vody pro přípravu ruského čaje. FOTO: Torin-ru/Creative Commons/Volné dílo

Britský čaj o páté

S málokterou zemí je čaj spjat tak jako s Anglií. Britský fenomén odpoledního čaje je celosvětově proslulý. Zavedla ho na počátku 19. století Anna, sedmá vévodkyně z Bedfordu, a jedna z dam královny Viktorie.

Jejím zvykem byla obrovská snídaně, následovaná malým obědem a pozdní večeří. Každé odpoledne zažívala vévodkyně prohlubující se pocit hladu. Jednoho odpoledne proto nakázala svým služebníkům, aby v jejím budoáru přichystali čaj a dortíky.

A tak vznikl Five O’clock Tea neboli čaj o páté. Čaj je i v dnešní době pro Angličany nedílnou součástí každého dne, ostatně pijí ho v podstatě od rána do večera.

Bostonské pití čaje

S Amerikou je pak čaj spojen především prostřednictvím tzv. Bostonského pití čaje (1773) – tedy protestu, který de facto předznamenal boj za americkou nezávislost.

Málokdo však ví, že čaj se do Ameriky dostal nejspíše ještě dříve než do Anglie, a to díky přistěhovalcům z Holandska.

Brzy se rozšířil po celé zemi, osadníci v odlehlejších koutech země však nevěděli, jak s ním naložit, a tak se zde vyvinul zcela odlišný způsob přípravy. Čaj se ve vodě vařil tak dlouho, až vznikl hustý černý výluh. Povařené lístky pak osadníci osolili a pojídali spolu s máslem.

Zrození čajových pytlíků i ledového čaje

Amerika dala rovněž vzniknout, vlastně omylem, sáčkovému čaji. Dovozce čaje Thomas Sullivan nabízel svým zákazníkům vzorky čaje v malých hedvábných pytlíčcích. Američané intuitivně vhodili pytlík do vroucí vody a čekali na výsledek.

Ten se ovšem nedostavil, protože hedvábný pytlík nebyl dostatečně propustný. Na Thomase Sullivana se začali vršit stížnosti. On však nepropadl panice a vytvořil čajové pytlíky z propustného materiálu, které už slavily úspěch.

Zejména v horkých měsících si pak Američané vychutnávají ledově vychlazený ice tea. S ním přišel v roce 1904 další obchodník Richard Blenchynden, který chtěl na světovém veletrhu v Saint Louis Američanům představit indický černý čaj.

V horku ale nikdo neměl na teplý nápoj ani pomyšlení. Obchodník proto přidal do čaje led.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Zajímavosti
Revoluce knihtisku: Vynález, jenž přepsal podobu Evropy i světa
V dnešní době je kniha naprostou samozřejmostí, ale před více než 500 lety šlo o vzácnost dostupnou jen vyvoleným. Běžní lidé byli od vzdělání odříznuti a Bible či jiné texty vznikaly pomalým, úmorným ručním opisováním. Evropa sice znala deskotisk přivezený z Asie, ten však byl finančně nákladný a zabral spoustu času. Až se objevil muž, […]
Zajímavosti
Slunečnice: Zlatá kráska se srdcem plným slunce
Osamělá slunečnice za plotem v zahrádce, nebo zlatá záplava na polích… Ať jsou kdekoliv, bereme je jako symbol slunečných letních dnů. Není divu, když se točí za sluncem! Jak to vlastně dokážou? A víte, že jejich semínka jsou hotovou nutriční bombou? Také umí čistit půdu, krmit ptáky i mírnit smutek! Když se řekne léto, většina […]
Zajímavosti
Když děti rodí děti: Nejmladší matce bylo 5 let
„Proč má naše dcera tak velké břicho?“ říkají si manželé z peruánské vesničky Ticrapo a raději vezmou malou Linu do nemocnice. Ukáže se však, že v břiše nemá nádor, jak se obávali, ale sedmiměsíční plod. Ve věku 5 let, 7 měsíců a 21 dnů porodí Lina Medina (*1933) císařským řezem syna. Je 14. května 1939 […]
Zajímavosti
Čtyři bizarní úzkosti – z balonků, pohledů, pátku 13. i malých otvorů!
Probírá se novou kolekcí šatů na štendru. „Hledáte něco konkrétního?“ přitočí se prodavačka. „Ano, podzimní šaty, modré,“ usměje se zákaznice. Prodavačka spiklenecky mrkne a sáhne o kus dál. Vypadá to ideálně, ale… „Tyhle ne!“ otřese se žena odporem. Zpředu mají našité tři velké knoflíky! To je něco, co trypofobik nesnese. V lékařských seznamech fobií bychom […]
reklama
lifestyle
Jak si oblékáním vylepšit náladu: Každá barva vás naladí jinak
Obleču si něco a hned je mi líp. Říkám si, proč ne? Dopaminové oblékání je o tom, že šatník není jen o stylu, ale i o náladě. Když přijdu k ránu k skříni a sáhnu po barvě, která ve mně rezonuje.  Oblečení, které mě rozveselí, se stává malou každodenní rituální dávkou radosti a sebepřijetí. „Dneska obleču […]
Dějiny pleteniny: Od jedné jehlice ke druhé a proč očka izolují před chladem
Vlněné oblečení prochází s námi dějinami už více než tisíciletí. S první pleteninou se potkáváme už v dobách hluboko před naším letopočtem. Tehdy šlo hlavně o její praktické vlastnosti a vzhled se moc neřešil, ovšem dnes zase naopak nejde jenom o módní výstřelek. Možnost zahřát se, když venku mrzne až praští, je totiž důležitá i […]
Drew Barrymoreová a Jeremy Thomas: Šlo ženichovi jen o zelenou kartu?
„Proč jsem si ji vzal? To je přeci jasné, byla to Drew Barrymoreová a byla setsakra rozkošná,“ vysvětlí tehdy 31letý majitel jednoho z úspěšných losangeleských barů Jeremy Thomas, proč si 20. března 1994 vezme teprve 19letou protřelou hereckou divu Drew Barrymoreovou. Odkud se znají? No přeci z Jeremyho baru, kde je mladá kráska často naložená. […]
Začátek adventu patří fialové
První adventní neděle patří mezi chvíle, kdy se tempo roku zvolna mění. Světla se rozsvěcují dřív než obvykle, domy provoní koření a lidé poprvé zapalují svíčku na věnci. Advent totiž není jen předvánoční shon. Advent je obdobím očekávání, ztišení a připomínky, že i moderní svět potřebuje okamžiky klidu. A právě první adventní neděle otevírá celé […]
zajímavosti
Když se politika rodí u talíře: Jídlo jako nástroj smiřování
Dějiny vaření jsou plné drobných perliček, které dokazují, že jídlo nikdy není jenom pokrm. Když nad hrnci stojí římský labužník, královský kuchař či papežský mistr, rodí se u stolu politika, kultura i příběhy, které přetrvávají po staletí. V antickém Římě stojí Marcus Gavius Apicius nad miskou voňavého garumu, rybí omáčky, bez níž si tehdejší elita […]
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
Superpotraviny. Slovo, které zní skoro magicky, že? Jenže pod lesklým pojmem se neskrývají exotické plody z druhého konce světa, ale často docela obyčejné suroviny, které máme běžně v kuchyni. Superpotravinou může být totiž každé jídlo, které nabízí výjimečně vysoký obsah živin na malé množství kalorií a zároveň je vědecky doloženo, že prospívá našemu zdraví. Když […]
Estetický rozmar nejenom u šišek? Ne, příroda funguje podle čísel
Kapradiny se rozvíjejí v ladných spirálách, šišky se formují podle dokonalých pravidel a slunečnice rozmísťují svá semena s takovou precizností, že by jim mohli závidět i inženýři. Kamkoliv se podívají biologové a matematici, narazí na jedno opakující se schéma: Fibonacciho posloupnost. Tento jednoduchý číselný vzorec se stal jakýmsi kódem, podle kterého příroda staví svůj svět, […]
Smola: Voňavé a léčivé slzy stromů
Výrazem „smolaři“ dnes označujeme lidi, kterým se věci moc nedaří. Ale co tento pojem znamenal dříve? Souvisel s pryskyřicí, kterou nejhojněji produkují borovice. Bez ní by kdysi nevznikly majestátní lodě, války by vypadaly jinak a také by se hůře léčily mnohé neduhy. A co má společného s asfaltem? Když se v lese přiblížíte k jehličnanům, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz