Skip to content
reklama

Dobroty z protektorátních přídělů: Z krupice uvaříte šlehačku, z brambor tvaroh, řízky ze zbytků zeleniny

„Odborný kuchařský kalendář na rok 1944 nastupuje svou cestu do českých domácností již po třiatřicáté,“ píše Kamila Hejdová v úvodu receptáře, který je „upravený každým rokem dle poměrů doby a úspor, které nám zvláště letos válka ukládá.

“ Obsahuje jídla, která hospodyňka dokáže připravit z válečných přídělů.

Využívá hlavně ječnou mouku, brambory, jáhly a ovesné vločky. Z toho se dá uvařit všechno počínaje polévkami, přes knedlíky až po karbanátky nebo buchty. „Nezasvěceným se ani nezdá, co se dá i v nynější době dobrého z materiálu dříve přehlíženého vykouzliti,“ dodává autorka. Hospodyňky se o kalendář perou. Mladým dělnicím pracujícím v továrnách pro blaho třetí říše totiž chybí znalosti dobrých hospodyněk. Než je načerpaly od svých maminek, musely do zbrojovek.

Šlehačka je luxus, ta protektorátní se vaří z krupice. FOTO: Sanjay ach/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Poslouží i jáhly

Proto se německý Ženský úřad snaží mladým hospodyňkám pomáhat, a to i kuchařskými kalendáři s radami, jak vařit z mála surovin. Jako novoroční jídlo se servíruje třeba nepravá rýže: „Jáhly přebereme, spaříme dvakrát vařící vodou, osmažíme na trošce cibule a dáme vařit do polévky.

Chutnají jak sekaná rýže.“ Při přípravě ovocného krému z napodobeniny šlehačky doporučuje vařit ve vodě cukr s citronovou šťávou, přidat trochu studené vody a dvě lžíce jemné krupice. Po desetiminutovém povaření odstavit a půl hodiny šlehat do pěny.

Pro lepší chuť prý lze zašlehat i lžíci marmelády.

blank
Strouhané brambory se stávají výchozí surovinou pro nepravý tvaroh. FOTO: Pohled 111/Creative Commons/CC BY-SA 4.0

Zákusky bez vajec a tuku

Klasickou přílohu tvoří bramborová kaše nastavovaná krupkami. Správná hospodyňka si poradí i s omezenými příděly masa a místo něj podává rodině třeba hrachové karbanátky s kvasnicemi. Dokonce i mlsalové nemusí oželet nedělní zákusek, i když kuchty a koláče se často připravují bez vajec a tuku.

Kdo ale chce, může si spravit chuť nádivkou z nepravého tvarohu: „1 žloutek utřeme se 7 dkg cukru, přidáme 20 dkg vařených, studených strouhaných brambor, citronovou kůru a šťávu a z 1-2 bílků pevný sníh.

“ Protektorátní hospodyňka dokáže i z ničeho vykouzlit lahůdku, po které se celá rodina olizuje…

blank
Na klasické masové řízky si všichni musí nechat zajít chuť. Připravuje se delikatesa ze zbytků zeleniny. FOTO: pixabay

Recept na falešné řízky podle hospodyňky z roku 1944

Co budete potřebovat: ¼ kg strouhané housky, 2 vejce, lžičku hořčice, lžíci tuku, několik snítek petrželky, cibuli, kyselou okurku, zbytek zeleniny nebo v lepším případě kousek masa. Nať petrželky nasekejte nadrobno, cibuli pokrájejte na kostičky.

Kyselou okurku nasekejte na malé kousíčky. Vše vsypte do misky. Přidejte strouhanou housku, dvě vejce, lžičku hořčice a lžíci tuku. Pokud máte zbytek zeleniny nebo kousek masa třeba z předešlého dne, nakrájejte také na kousíčky a přidejte k ostatním ingrediencím.

Směs osolte, opepřete a promíchejte. Uplácejte z ní šest řízků a osmažte na pánvi.

Foto: Creative Commons, pixabay, Úvodní fotografie: Miaow Miaow/Creative Commons/Public domain
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Čarodějnice z Rose Hall: Obchází panství duch jeho bývalé majitelky?
enigmaplus.cz

Čarodějnice z Rose Hall:...

Jamajské dějiny jsou plné různých legend a mýtů. Tou...
By Femme_Pro Labo concept: Krása založená na zdraví
iluxus.cz

By Femme_Pro Labo concept:...

Poté co během dlouhých let vášnivě bojovali za...
Bavorská světice: Je možné žít desítky let bez jídla a vody?
enigmaplus.cz

Bavorská světice: Je možné...

Stal se bavorský Konnersreuth městem...
Tapety jako na zámku
panidomu.cz

Tapety jako na zámku

Jinak řečeno tapety textilní. Právě ty si spojujeme s...
Mrazivá předpověď: Do roku 2100 zmizí polovina ledovců na Zemi
epochalnisvet.cz

Mrazivá předpověď: Do roku...

Ledovce jsou krásné a majestátní....
Tak trochu jiné orloje
epochanacestach.cz

Tak trochu jiné orloje

Ten pražský na...
Chce zničit Borhyové hvězdnou kariéru?
nasehvezdy.cz

Chce zničit Borhyové...

Dlouhá léta neměla na Nově...
Perla neomylně poznala, kde jí je potřeba
skutecnepribehy.cz

Perla neomylně poznala, kde...

Čtyři dny se ty dvě trmácely vlakem, od hranic je...
Uteče Rybová manželovi za Majerem?
nasehvezdy.cz

Uteče Rybová manželovi za...

Už nějakou dobu se...
Do fosilních paliv proudí více peněz než do klimatických opatření, varují vědci ve zprávě IPCC
21stoleti.cz

Do fosilních paliv proudí více...

Do fosilních paliv stále proudí větší objem...
Kachní stehna na pomerančích
tisicereceptu.cz

Kachní stehna na pomerančích

Už jste ochutnali pomeranče s červeným vínem? Možná...
Masiv pod nohama
rezidenceonline.cz

Masiv pod nohama

Podlahová krytina z přírodního dřeva je prověřená...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha