Skip to content
reklama
reklama

Dobroty z protektorátních přídělů: Z krupice uvaříte šlehačku, z brambor tvaroh, řízky ze zbytků zeleniny

„Odborný kuchařský kalendář na rok 1944 nastupuje svou cestu do českých domácností již po třiatřicáté,“ píše Kamila Hejdová v úvodu receptáře, který je „upravený každým rokem dle poměrů doby a úspor, které nám zvláště letos válka ukládá.

“ Obsahuje jídla, která hospodyňka dokáže připravit z válečných přídělů.

Využívá hlavně ječnou mouku, brambory, jáhly a ovesné vločky. Z toho se dá uvařit všechno počínaje polévkami, přes knedlíky až po karbanátky nebo buchty. „Nezasvěceným se ani nezdá, co se dá i v nynější době dobrého z materiálu dříve přehlíženého vykouzliti,“ dodává autorka. Hospodyňky se o kalendář perou. Mladým dělnicím pracujícím v továrnách pro blaho třetí říše totiž chybí znalosti dobrých hospodyněk. Než je načerpaly od svých maminek, musely do zbrojovek.

blank
Šlehačka je luxus, ta protektorátní se vaří z krupice. FOTO: Sanjay ach/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Poslouží i jáhly

Proto se německý Ženský úřad snaží mladým hospodyňkám pomáhat, a to i kuchařskými kalendáři s radami, jak vařit z mála surovin. Jako novoroční jídlo se servíruje třeba nepravá rýže: „Jáhly přebereme, spaříme dvakrát vařící vodou, osmažíme na trošce cibule a dáme vařit do polévky.

Chutnají jak sekaná rýže.“ Při přípravě ovocného krému z napodobeniny šlehačky doporučuje vařit ve vodě cukr s citronovou šťávou, přidat trochu studené vody a dvě lžíce jemné krupice. Po desetiminutovém povaření odstavit a půl hodiny šlehat do pěny.

Pro lepší chuť prý lze zašlehat i lžíci marmelády.

blank
Strouhané brambory se stávají výchozí surovinou pro nepravý tvaroh. FOTO: Pohled 111/Creative Commons/CC BY-SA 4.0

Zákusky bez vajec a tuku

Klasickou přílohu tvoří bramborová kaše nastavovaná krupkami. Správná hospodyňka si poradí i s omezenými příděly masa a místo něj podává rodině třeba hrachové karbanátky s kvasnicemi. Dokonce i mlsalové nemusí oželet nedělní zákusek, i když kuchty a koláče se často připravují bez vajec a tuku.

Kdo ale chce, může si spravit chuť nádivkou z nepravého tvarohu: „1 žloutek utřeme se 7 dkg cukru, přidáme 20 dkg vařených, studených strouhaných brambor, citronovou kůru a šťávu a z 1-2 bílků pevný sníh.

“ Protektorátní hospodyňka dokáže i z ničeho vykouzlit lahůdku, po které se celá rodina olizuje…

blank
Na klasické masové řízky si všichni musí nechat zajít chuť. Připravuje se delikatesa ze zbytků zeleniny. FOTO: pixabay

Recept na falešné řízky podle hospodyňky z roku 1944

Co budete potřebovat: ¼ kg strouhané housky, 2 vejce, lžičku hořčice, lžíci tuku, několik snítek petrželky, cibuli, kyselou okurku, zbytek zeleniny nebo v lepším případě kousek masa. Nať petrželky nasekejte nadrobno, cibuli pokrájejte na kostičky.

Kyselou okurku nasekejte na malé kousíčky. Vše vsypte do misky. Přidejte strouhanou housku, dvě vejce, lžičku hořčice a lžíci tuku. Pokud máte zbytek zeleniny nebo kousek masa třeba z předešlého dne, nakrájejte také na kousíčky a přidejte k ostatním ingrediencím.

Směs osolte, opepřete a promíchejte. Uplácejte z ní šest řízků a osmažte na pánvi.

Foto: Creative Commons, pixabay, Úvodní fotografie: Miaow Miaow/Creative Commons/Public domain
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Vše, co potřebujete vědět o rychlém nabíjení smartphonů
iluxus.cz

Vše, co potřebujete vědět o...

Stává se vám, že se vám neustále vybíjí...
Proč se zajímaly špičky nacistického Německa o čápy?
enigmaplus.cz

Proč se zajímaly špičky...

Píše se rok 1942 a v pracovně říšského vůdce SS je...
Středověk v Dětenicích
epochanacestach.cz

Středověk v Dětenicích

Malá obec Dětenice je...
IBM zvyšuje potenciál výzkumu v národním superpočítačovém centru IT4Innovations
epochalnisvet.cz

IBM zvyšuje potenciál výzkumu v...

Společnost IBM ve spolupráci se svým obchodním partnerem,...
Věda odstartovala boj proti Spermagedonu
21stoleti.cz

Věda odstartovala boj proti...

Coby potomci Adama a Evy jsme byli...
Začala Patrasová znovu pít kvůli další manželově nevěře?
nasehvezdy.cz

Začala Patrasová znovu pít kvůli...

Když se nedávno FELIX...
UFO má v Zemi tulipánů  i svoji horkou linku!
enigmaplus.cz

UFO má v Zemi tulipánů i...

Nizozemsko při hlášení pozorování o výskytu UFO...
Ryba s hráškovým pyré
tisicereceptu.cz

Ryba s hráškovým pyré

Oblíbené jídlo všech Britů budete mít...
Dá nakonec přednost kariéře před rodinou?
nasehvezdy.cz

Dá nakonec přednost kariéře...

Eva Burešová (28)...
Sdílela jsem byt s duchy
skutecnepribehy.cz

Sdílela jsem byt s duchy

Po škole jsem netoužila...
Sklenice plné dobrot
panidomu.cz

Sklenice plné dobrot

Začalo ono krásné období plné chutí a vůní,...
Reminiscence zlaté jazzové éry
rezidenceonline.cz

Reminiscence zlaté jazzové éry

V blízkosti slavného kasina,...