Skip to content

Dejte si pozor! 5 nejzákeřnějších jedů kolem nás

Jedy se staly obávanou zbraní, nástrojem hromadného zabíjení i intrik. Na překonání tenké hranice mezi životem a smrtí stačí dávka téměř mikroskopická. Životu nebezpečných látek, ať už přírodního původu, či uměle vytvořených, jsou stovky.

1. Amatoxiny: Smrt na talíři
Muchomůrka zelená (Amanita phalloides) patří k nejjedovatějším houbám. Obsahuje smrtící koktejl falotoxinů a amatoxinů. K otravě s fatálními následky může dojít již po konzumaci 50 gramů této houby. Amatoxiny jsou po pozření rychle absorbovány do krve. Otrávený se nejprve potýká s nevolností. Po několika dnech příznaky mizí. Vyhráno však není. Následuje další fáze, v níž dochází k selhání životně důležitých orgánů.

Muchomůrka zelená.

2. Anthrax: Číhající nebezpečí
Bakterie Bacillus anthracis, která je původcem onemocnění sněti slezinné (anthrax), je velmi odolná. V podobě spor dokáže přežít mimo organismus celá desetiletí. Po vstupu do lidského těla začne bakterie produkovat toxiny způsobující dané onemocnění. Existuje plicní, střevní a kožní forma anthraxu, přičemž poslední je nejobvyklejší. Toxiny ničí kožní tkáň a na kůži se tak objevují černé skvrny.

Bakterie Bacillus anthracis.

3. Batrachotoxin: Jed šípových žab
atrachotoxin využívají jihoameričtí indiáni k napouštění hrotů šipek do foukaček dodnes. Jed získávají od drobných, vesměs pestře zbarvených žabek náležejících do čeledi pralesničkovitých (Dendrobatidae). Jeden z nejprudších jedů má pralesnička strašná (Phyllobates terribilis) vyskytují se na území Kolumbie. Její jed by dokázal usmrtit až 10 lidí.

Pralesnička strašná.

4. Botulotoxin: Jeden z nejsilnějších!
Přírodní jed botulotoxin vytváří bakterie zvaná Clostridium botulin. Pro člověka je smrtelná dávka už kolem 0,00007 mg. Neurotoxin zabíjí tím, že napadá nervovou soustavu. Ničí důležité proteiny a tím narušuje komunikaci mezi nervy a svaly. Smrt nastává v důsledku respiračního selhání. Botulotoxin se však také využívá v plastické chirurgii, například k vyhlazení vrásek.

Clostridium botulin.

5. Kyanid: Jed napadající srdce
Rozpustné soli kyseliny kyanovodíkové neboli kyanidy patří k nejrychleji účinkujícím jedům. Zabírají do několika minut. Kyanid draselný, známý též jako cyankáli voní po mandlích. Jed se do těla může dostat ústy, inhalací i přes kůži. Pro člověka je smrtelná dávka 150 až 200 mg. Jed blokuje buněčné dýchání, takže jednotlivé tkáně bez kyslíku postupně přestávají fungovat.

Krystaly kyanidu.

 

 

 

Foto: MykoWeb, Flickr, Texas A&M Health Science Center, Wkikipedia
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika
Zobrazit více …