Patří k nejužívanějším potravinám na světě a dost často se míchají dohromady. Denně alespoň jednu z nich zkonzumují více než 2 miliardy lidí. Cukr a káva…
Ročně se na celém světě spotřebuje více jak 10 milionů tun kávy, jenom v Česku na každého obyvatele připadá v průměru 3,2 kilogramy (35. místo), Slovensko je dokonce na 23. místě s více jak 4 kg na hlavu.
U cukru jsou pak čísla řádově jinde. Češi a Slováci se shodně procukrovali k roční spotřebě 50 kg na hlavu (35 kg čistého cukru + 15 kg ve výrobcích, tj. 130 g za den) a patří k nejhorším zemím nejen v OECD, ale i na světě.
A právě káva a cukr tančí nejtradičnější sladké tango u stovek milionů lidí.
Cukr, káva, limonáda…
![Doporučená denní dávka cukru pro dospělého člověka je podle WHO (Světové zdravotnické organizace) zhruba 50 gramů – asi 17 kostek cukru. Foto: Pixabay](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2023/03/black-coffee-cup-gc21efaee0-1280-768x712.jpg)
Káva je po ropě druhou nejobchodovatelnější komoditou, přičemž obchodem s ní se živí na 100 milionů lidí.
Ale zatímco nejnovější studie z konce roku 2021 naznačuje, že pití kávy může snížit riziko chronického onemocnění jater o 49 %, nadbytek cukru může játra naopak poškodit. A k tomu pozměnit metabolismus, zvýšit krevní tlak, změnit působení hormonů.
Výsledky znějí podezřele podobně nadměrné konzumaci alkoholu. „Když o tom přemýšlíte, dává to vlastně smysl.
Koneckonců alkohol vzniká jednoduše kvašením cukerného roztoku a následnou destilací,“ říká Laura Schmidtová z Kalifornské univerzity v San Francisku.
![Cukr výrazně potlačuje charakteristické chuťové vlastnosti. Foto: Pixabay](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2023/03/sugar-g98f83151a-1280-768x512.jpg)
Lehké drogy
Jak káva, tak i cukr patří mezi lehké drogy ovlivňující mozek. Třeba druhý jmenovaný aktivuje stejné části v mozku jako tradiční drogy morfin či heroin. Samozřejmě účinek cukru není srovnatelně silný, ale „pomáhá to potvrdit, co lidé sami říkají.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Že touží po cukru a mají abstinenční příznaky, když ho přestanou jíst,“ dodává Kelly Brownell, ředitel střediska pro potravinovou politiku a obezitu na Yaleově univerzitě.